Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърни науки или софтуерно инженерство в СУ

Featured Replies

преди 1 час, kyoshinn написа:

Както казах - т*по магаре си ти. 

Аре малко по-уважително, че ти накъдето си тръгнал, аз оттам се връщам! Аз реалността много добре я знам и не седя да плюя по форуми цял ден. Една мрежова маска не може да сметне без IP калкулатор и вече много разбира. Знам много хора, които още от университета ги наеха фирми и представи си - за програмисти. По-малко ще спите на лекциите и ще се занимавате допълнително. 

преди 16 минути, jtaggerx написа:

Аре малко по-уважително, че ти накъдето си тръгнал, аз оттам се връщам! Аз реалността много добре я знам и не седя да плюя по форуми цял ден. Една мрежова маска не може да сметне без IP калкулатор и вече много разбира. Знам много хора, които още от университета ги наеха фирми и представи си - за програмисти. По-малко ще спите на лекциите и ще се занимавате допълнително. 

Не знам, какво е положението в университетите в България, но тук вярно е че занимават хората с математика, електротехника, физика,  и това се интерпретира като ненужна информация и натоварване. Остаряло. Но има и доста неща свързано с компютрите, конкретно. Тук се учи Python, C, Java. Езиците, които сега са най-търсени навсякъде. Учи се и база данни. Също се търси.  История на компютъра, алгоритми, компютърни мрежи, криптография,...

Да, в офиса, когато работиш, едва ли ще е от полза да знаеш алгоритъм на Дейкстра или на Максуел уравненията https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Уравнения_на_Максуел. Или теория на грешките https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Теория_на_грешките

Искат точни програми, искат веднага, искат програмите с които работят веднага кандидата да започне работа. Това не винаги се припокрива с ученето в университета. Затова идват на помощ сертификатите. Но друго е да започнеш от нула, друго е вече като си чул туй онуй. 😀

преди 57 минути, АСПЕКТ написа:

Не знам, какво е положението в университетите в България, но тук вярно е че занимават хората с математика, електротехника, физика,  и това се интерпретира като ненужна информация и натоварване. Остаряло.

😀

Да, защото си инженер, не зарзаватчия. Периферията на микрококонтролерите и промишлената електроника включва датчици и т.н. Ти ако не знаеш една термодвойка как работи и какво да й мериш, как ще отстраниш проблем или ще проектираш устройство? Не e случайно, че дисциплината е компютърни системи и технологии, а не програмиране. 

Няма по-уважително за теб. По принцип съм възпитан и рядко си позволявам да се държа така с когото и да е, но ти си го заслужаваш, поне в моите очи. Говориш общи приказки и нищо не казваш, пак ти казвам - отвори си очите и виж реалността. Ако не можеш, то ще ти кажа следното - всеки тръгнал да става програмист иска максимално бързо да завърши учението си, за да придобие знания и да започне работа, за да трупа опит, да може да трупа опит, познания и в същото време да взима пари, с които да живее, а не да бачка за 1000 лева и през останалото време, ако остава де, то да гледа да учи, че видиш ли да го вземат в някоя фирма. Университетите не стават за това. Да, то е ясно, че ако човек е много мотивиран, целенасочен и т.н. и сам да учи пак ще успее, но не е в това въпроса. Университетските програми са зле направени, специалностите са зле подредени, глупави, излишни, остарели и ненужни. Само като видиш, че се изучават 3-4 езика, които се сменят всеки семестър и ти е ясно за какво иде реч, или пък ненужната в момента математика. Да, може на работа да трябва да превключиш от JS примерно на C# или пък Python или да ти трябва математика за machine learning, но това е вече когато знаеш, че ще се развиваш в определена посока и ти трябва, а не преди това. Както казах, няма да ме разбереш. Ще ти дам само един пример, преди няколко години 2-ма мой колеги, единия реши, че ще кара СофтУни паралелно с университета (по-късно дропна унито), другия блъскаше само унито заради техните, понеже го натискаха за прословутото висше. В момента единия (поддържам контакт и с двамата) е mid  developer в известна IT фирма като взима 2400 чисто (може вече и повече), другия е junior за 1000 лева. Знаеш ли каква е разликата ? Че единия първия по-рано напусна университета и тръгна да се развива професионално, втория завърши унито, видя че няма да стане и му трябваше още време, че да натрупа опит, в последствие същи записа курсове в СофтУни (разбира се не базовите). Та, идеята ми е, че единия избра със самолет да ходи до Варна, другия още върти педалите на колелото. Не знам за теб, но едва ли някой ще избере колело пред самолет. И впрочем, който и да питам от познатите (който се занимава с програмиране), то препоръчва академия, къде СофтУни, къде Телерик, къде скейл или някоя друга, един не чух да каже "Запиши СУ или ПУ или ТУ или каквото и да е У", че да си наредиш живота. И да, много съм афектиран на тази тема, защото съм го изстрадал на свой гръб, изстрадал съм заради съветите на хора като теб, които си нямат хал хабер каква е реалността, затова и като срещна такъв индивид, било то познат, непознат, близък или далечен, то ще споря, ще псувам, ако трябва и ще бия, само и само друг да не мине по моя път. Най-обичам и когато някой познат дава съвет на детето си например "Завърши си университета, след това ще те вземат на работа и си готов, ама без диплома не става", глупости и пак глупости, като завърши университета, освен ако не си отделил много от собствения си труд (което е равносилно почти да си учиш сам), то няма да започнеш работа, ще имаш едни общи знания, без умения, без опит, без нищо, като гол охлюв ще си и ще ти трябват още месеци, че и година и нещо, за да се ориентираш къде, как да трупаш и какви пропуски да попълваш, че да си достатъчно кадърен, за да можеш да ходиш по интервюта. И това всичко важи само и единствено за професия програмист, уеб разработчик, мобилен разработчик или какъвто и там искате, не за системен администратор, не за  девОпс, не за нещо друго. Успех ти пожелавам в живота, дано един ден разбереш какво съм искал да кажа, а до тогава дано не наебеш много хора, с твоите съвети

преди 1 час, kyoshinn написа:

Няма по-уважително за теб. По принцип съм възпитан и рядко си позволявам да се държа така с когото и да е, но ти си го заслужаваш, поне в моите очи. Говориш общи приказки и нищо не казваш, пак ти казвам - отвори си очите и виж реалността. Ако не можеш, то ще ти кажа следното - всеки тръгнал да става програмист иска максимално бързо да завърши учението си, за да придобие знания и да започне работа, за да трупа опит, да може да трупа опит, познания и в същото време да взима пари, с които да живее, а не да бачка за 1000 лева и през останалото време, ако остава де, то да гледа да учи, че видиш ли да го вземат в някоя фирма. Университетите не стават за това. Да, то е ясно, че ако човек е много мотивиран, целенасочен и т.н. и сам да учи пак ще успее, но не е в това въпроса. Университетските програми са зле направени, специалностите са зле подредени, глупави, излишни, остарели и ненужни. 

Проблемът с тези "академии" и "курсове" е че познанията, които дават са в една тясна ниша. Не можеш да осъзнаеш това. Няма перспектива в това да се занимаваш с един конкретен език. Технологиите се менят постоянно и в IT сектора нещата са изключително динамични. Изключително рядко е да се занимаваш само с 1 език или определен тесен набор от технологии. Често в процеса на работа се започва с едно, но се оказва че то повлича след себе си много други неща.
Не всички, които са се ориентирали към IT са програмисти - това е необходимо да се подчертае дебело. Университетите няма как да подготвят човек за конкретно работно място. Би следвало този човек да се е ориентирал вече с какво точно иска да се занимава и да развива конкретни познания в тази сфера.
Знаеш ли какво става в крайна сметка? Да, с тези курсове можеш да започнеш работа по-бързо. Но си специализиран в една тясна ниша. Утре може да се окаже, че трябва да се заемеш с нещо друго и се оказва, че си напълно неподготвен. Ако се закрие това работно място си изключително ограничен от тясната си специализация в правенето на точно 1 нещо. Затова хората обикновено паралелно с университета започват стажове.
Инженерите излизат от университета с широк набор познания и се специализират след това, най-добре паралелно в определено направление. Ако докато учиш в университет паралелно не се развиваш в определено направление става малко тегаво. Но ако си от поне малко мислещите хора си много по-гъвкав на пазара на труда.
Едно е да кажеш - знам еди си коя технология и толкова. Друго е да кажеш - знам какво стои зад тази технология и имам обща представа за всички в това направление.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.