Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърни науки или софтуерно инженерство в СУ

Featured Replies

Здравейте, колеги! :) От известно време се занимавам с програмиране и ми предстои кандидатстване. Мисля да уча във СУ, но се колебая между специалностите Софтуерно инженерство и Компютърни науки. Според Вас коя от двете е по-добра (предоставя повече знания и има по-големи възможности за реализация) или няма особено значение. Като прегледах информацията за двете специалности в сайта на университета, разбрах че са много подобни, но все пак се колебая. Извинете, ако вече има такава тема или не я пускам на правилното място! Благодаря Ви за вниманието! :)

И двете са простотия и общи приказки. Ако ще се занимаваш с програмиране се занимавай. Ако ще си даваш парите 5 години за една тъпа диплома, дето за нищо няма да става можеш да кандидатстваш.

преди 1 час, frochbg написа:

Здравейте, колеги! :) От известно време се занимавам с програмиране и ми предстои кандидатстване. Мисля да уча във СУ, но се колебая между специалностите Софтуерно инженерство и Компютърни науки. Според Вас коя от двете е по-добра (предоставя повече знания и има по-големи възможности за реализация) или няма особено значение. Като прегледах информацията за двете специалности в сайта на университета, разбрах че са много подобни, но все пак се колебая. Извинете, ако вече има такава тема или не я пускам на правилното място! Благодаря Ви за вниманието! :)

Софтуерно инженерство мисля е по-близо до теб !

преди 1 час, Емил Костов написа:

И двете са простотия и общи приказки. Ако ще се занимаваш с програмиране се занимавай. Ако ще си даваш парите 5 години за една тъпа диплома, дето за нищо няма да става можеш да кандидатстваш.

И двете ли си ги изкарал там /предполага магистратури/, че така силно го заявяваш ! :computer2:

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Софтуерно инженерство мисля е по-близо до теб !

И двете ли си ги изкарал там /предполага магистратури/, че така силно го заявяваш ! :computer2:

Въобще не позна!

преди 1 час, frochbg написа:

След като гледам учебния план

https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bachelor/u4_plan_si_21-22.pdf

И на 

https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bachelor/u4_plan_kn_21-22.pdf

И след като се занимаваш с програмиране. Компютърни науки, мисля че е по-близко до това, което искаш. Защото включва всякакво програмиране. Има и логика. Числен анализ. Изкуствен интелект.

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

След като гледам учебния план

https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bachelor/u4_plan_si_21-22.pdf

И на 

https://www.fmi.uni-sofia.bg/sites/default/files/curriculums/bachelor/u4_plan_kn_21-22.pdf

И след като се занимаваш с програмиране. Компютърни науки, мисля че е по-близко до това, което искаш.

Абсолютно  ненужна и морално остаряла програма.

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Какво предлагаш да отиде на трудовия пазар само с един сертификат придобит от курсове по програмиране ли? И само с едно средно образнование. Не му пречи по време на учението или следването да посети такива курсове.

Да, пълнят ти главата с остаряла и ненужна информация, но има доста нови неща, които ще му дадат нещо като база.

Той нека си продължи с програмирането, да не престава, даже, когато го приемат, може и курс по програмиране да посети. Дали след, по време или едновремено, той да прецени.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Мммм, ще предложа да те включат следващият път в акредитационната комисия да ги порежеш :devil2:

преди 21 минути, Емил Костов написа:

Въобще не позна!

Въпроса беше риторичен !

преди 7 минути, АСПЕКТ написа:

Какво предлагаш да отиде на трудовия пазар само с един сертификат придобит от курсове по програмиране ли? И само с едно средно образнование. Не му пречи по-време на учението или следването да посети такива курсове.

Да, пълнят ти главата с остаряла и ненужна информация, но има доста нови неща, които ще му дадат нещо като база.

Той нека си продължи с програмирането, да не престава, даже, когато го приемат, може и курс по програмиране да посети. Дали след, по време или едновремено, той да прецени.

ДА! С нужния сертификат, където наистина се учиш, плащаш и има сериозен изпит. Иначе 5 години ще се бара по мъдете и всичко приключи.

преди 12 минути, Емил Костов написа:

ДА! С нужния сертификат, където наистина се учиш, плащаш и има сериозен изпит. Иначе 5 години ще се бара по мъдете и всичко приключи.

В България това е 5 години?  Тук в Берлин е 3 години. Не е ли много 5 години? Той за лекар ли учи? 

https://www.tu.berlin/en/studying/study-programs/all-programs-offered/study-course/computer-science-b-sc/

преди 30 минути, АСПЕКТ написа:

Какво предлагаш да отиде на трудовия пазар само с един сертификат придобит от курсове по програмиране ли? И само с едно средно образнование. Не му пречи по време на учението или следването да посети такива курсове.

Ами не, като ще ставаш програмист захващаш една от сферите и я изучаваш като хората. Програмирането има много и различни сфери, ако ще ги учиш всичките накуп няма да станеш програмист а програматор. ;)

преди 45 минути, Емил Костов написа:

Що не отидеш във ФМИ-то да се бараш и ти 5 години по мъдете, ми висиш във форума по цял ден и ръсиш глупости?

преди 11 минути, The Negative One написа:

Що не отидеш във ФМИ-то да се бараш и ти 5 години по мъдете, ми висиш във форума по цял ден и ръсиш глупости?

Не ми е ясно що ме нападаш. Дал съм мнение и мога да гарантирам, че е правилното след моите 2 висши образования. Ще го напиша пак, че просто ще си загуби 5 години от живота. Ще го разбере след време. А и ти сам можеш да видиш какво се учи там. Аз програмиране не видях да се учи в семестриалните планове и на двете учебни заведения.

Да ще си БАРА мъдете! 

• Автор

Колеги, отново Ви благодаря за отделеното внимание и за насоките, които ми дадохте! :) Вече се ориентирах коя специалност е най-подходяща за мен.

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Абсолютно ненужно и неправилно мнение. Поради особеностите на работата в различните фирми, учреждения и т.н няма програма, която може да подготви на 100% един кадър в сектор IT, поради простата причина, че обемът от информация и технологии е огромен. Това да се срещнеш с хора, които разбират и знаят какво говорят обаче е безценно. Освен това познаването на основите е много важно. Липсата на фундаментални познания, но за сметка на това някакви частни, колкото да се скалъпи нещо - създава нищо друго, освен занаятчии, които могат да правят едно нещо, но де факто нямат понятие кое, как и защо работи. И рано или късно това има жестоки последствия. Поради тази причина за повечето сериозни длъжности в който и да е сектор се изисква придобито висше образование в дадената сфера. 

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Аз програмиране не видях да се учи в семестриалните планове и на двете учебни заведения.

Предполагам, че е добра идея да си купите очила в такъв случай.

преди 4 часа, АСПЕКТ написа:

В България това е 5 години?  Тук в Берлин е 3 години. 

3 години е професионален бакалавър или т.нар старо "полувисше".  4 години е бакалавър. 

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Аха. Такива пишман програмисти, които пишат нещо си, но не знаят от кое копче се цъка компютъра.
При някои хора, за някои хора - висшето работи за тях. Ако Вие не сте от тези хора, замисляли ли сте се дали проблемът не е у вашИо телевизор?

преди 2 часа, frochbg написа:

Колеги, отново Ви благодаря за отделеното внимание и за насоките, които ми дадохте! :) Вече се ориентирах коя специалност е най-подходяща за мен.

Компютърни науки е относително широк профил, който дава основи в редица направления. Софтуерно инженерство по програмата е нещо като някакво програмиране, замотано с проектантстка дейност, икономика и "мениджмънт."  В този си вид тази програма лично на мен далеч не ми се вижда толкова сполучлива колкото компютърни науки. Комуникативни умения и какво ли не. ИнфлуенЦър ли ке става тоя студент или инженер?

Половината тук където ръсят акъл какви бази и какви познания дава университета по програмиране са ми показател защо България е на такова дередже. Никой не е*ава да види какво се търси и сектора от какво има нужда, само се пускат едни специалности, едни математики, структури и на баба ви старите шорти, едни и същи неща се преимвнуват (уж подновяват, за да са крак с времето). Емил е много прав, че ще си изгуби времето автора в този университет. Запиши частна академия като СофтУни или Телерик, хем е по-кратко, хем по-надеждно. И между другото не знам защи хора, които си нямат и хал хабер за какво иде реч в унито, то коментират. Само объркват, от което пък реално зависи живота на някой (аз съм потърпевш), ако не бях слушал Анчо и Ганчо, щях далеч по-напред да съм (и не говоря за форума).

преди 7 часа, kyoshinn написа:

Запиши частна академия като СофтУни или Телерик, хем е по-кратко, хем по-надеждно. И между другото не знам защи хора, които си нямат и хал хабер за какво иде реч в унито, то коментират. Само объркват, от което пък реално зависи живота на някой (аз съм потърпевш), ако не бях слушал Анчо и Ганчо, щях далеч по-напред да съм (и не говоря за форума).

Дипломите и сертификатите от "частни академии" нищо не значат, особено в чужбина. Това не са акдредитирани висши учебни заведения.
Ако някой иска да придобива сертификати, то да избере световно признати като тези на Cisco. Само че същите имат период на валидност и сами по себе си сертификатите удостоверяват усвоен конкретен набор знания. Висшето образование дава обзорен поглед и много по-широк набор от познания.
А освен "занаятчийство" е добре да знаеш разликата между трансформатор и транзистор, компютър и компот. 

преди 24 минути, jtaggerx написа:

Дипломите и сертификатите от "частни академии" нищо не значат, особено в чужбина. Това не са акдредитирани висши учебни заведения.
Ако някой иска да придобива сертификати, то да избере световно признати като тези на Cisco. Само че същите имат период на валидност и сами по себе си сертификатите удостоверяват усвоен конкретен набор знания. Висшето образование дава обзорен поглед и много по-широк набор от познания.
А освен "занаятчийство" е добре да знаеш разликата между трансформатор и транзистор, компютър и компот. 

Приятел!

Ако се позаинтересъваш за "занаятчиите" може би ще придобиеш малко по добра представа отколкото за вчерашни инженерчета. Да не ти давам пример с тях, дето дори са завършили в Русия и тук преподават  "Политика". Малак си и много много не ги чуваш тези неща! Не че няма добри млади инженерчета и сега.

преди 8 минути, Kolev72 написа:

Ако се позаинтересъваш за "занаятчиите" може би ще придобиеш малко по добра представа

Добре, че грънчари и софтуничари не проектират самолетите на които летим, че голямо падане ще има. Представа смятам, че имам. ;) 

преди 17 часа, jtaggerx написа:

Добре, че грънчари и софтуничари не проектират самолетите на които летим, че голямо падане ще има. Представа смятам, че имам. ;) 

Ти си много т*по магаре обаче. Нито четеш, нито знаеш и пак си вреш главата. Да те светна само, че дипломата ти от тъпия университет не само в чужбина няма стойност, но и в България, една хартишка нищо повече. И изобщо кой ти говори за дипломи и сертификати, тук готови за къде е добре и къде не е, за да се дадат знания и път на хората в програмирането и определено университета не е мястото. А и за твое сведение човек със сертификат от телерик например е много по-ценен от такъв кадър с ВИШУ. А и още нещо, нищо чудно някой програмист от софтуни да е работил по софтуера на някой самолет, на който си се возил (ако си изобщо). Ако се разровиш, то ще се учудиш на колко места има българска следа от програмисти. 

преди 13 часа, kyoshinn написа:

Ти си много т*по магаре обаче. Нито четеш, нито знаеш и пак си вреш главата. Да те светна само, че дипломата ти от тъпия университет не само в чужбина няма стойност, но и в България, една хартишка нищо повече. И изобщо кой ти говори за дипломи и сертификати, тук готови за къде е добре и къде не е, за да се дадат знания и път на хората в програмирането и определено университета не е мястото. А и за твое сведение човек със сертификат от телерик например е много по-ценен от такъв кадър с ВИШУ. А и още нещо, нищо чудно някой програмист от софтуни да е работил по софтуера на някой самолет, на който си се возил (ако си изобщо). Ако се разровиш, то ще се учудиш на колко места има българска следа от програмисти. 

За ECTS да си чувал? Известна още като "кредитна система"? За обменни програми да си чувал? Университетите дават набор фундаментални професионални знания. Кое как работи и защо. Точно защото българските университети участват в кредитната система означава, че дипломите важат в цял ЕС, освен дипломите за някои специфични дисциплини. Например право. Защото българският НПК не е като немския НПК. И там се изисква, и е необходимо приравняване. 

Освен това да си чувал, че редица позиции изискват конкретно висше образование в дадена сфера? Сертификатите са допълнение към висшето образование, не заместител на същото. 

Телерик няма да ти каже архитектурата на микропроцесор или микроконтролер. Ще ти преподадат някакви занаятчийски знания. Конкретно как да завъртиш тоя цикъл, как да изкараш онази картинка. Само че май не си разбрал, че програмирането изисква познаване на хардуера, математика и т.н, и е необходимо човек да има познания, за да може да е адекватен. 

От Телерик няма да го пуснат да пипне нещо сериозно без висше образование. И отделно редица сертификати. 

Вие искате хопа, завършвате софтунито, дека дори лекциите съм им ги гледал и намирам груби грешки и жестока неграмотност и почвате нещо да кодирате и да имате претенции. 

Да, вишуту ви е проблема, че сте мързеливи. 

Има разлика между програмист и кодер. Софтунито произвежда кодери, които хал хабер си нямат къде в кОтиАта е процесора и какво е аджеба регистър. 

преди 5 часа, jtaggerx написа:

За ECTS да си чувал? Известна още като "кредитна система"? За обменни програми да си чувал? Университетите дават набор фундаментални професионални знания. Кое как работи и защо. Точно защото българските университети участват в кредитната система означава, че дипломите важат в цял ЕС, освен дипломите за някои специфични дисциплини. Например право. Защото българският НПК не е като немския НПК. И там се изисква, и е необходимо приравняване. 

Освен това да си чувал, че редица позиции изискват конкретно висше образование в дадена сфера? Сертификатите са допълнение към висшето образование, не заместител на същото. 

Телерик няма да ти каже архитектурата на микропроцесор или микроконтролер. Ще ти преподадат някакви занаятчийски знания. Конкретно как да завъртиш тоя цикъл, как да изкараш онази картинка. Само че май не си разбрал, че програмирането изисква познаване на хардуера, математика и т.н, и е необходимо човек да има познания, за да може да е адекватен. 

От Телерик няма да го пуснат да пипне нещо сериозно без висше образование. И отделно редица сертификати. 

Вие искате хопа, завършвате софтунито, дека дори лекциите съм им ги гледал и намирам груби грешки и жестока неграмотност и почвате нещо да кодирате и да имате претенции. 

Да, вишуту ви е проблема, че сте мързеливи. 

Има разлика между програмист и кодер. Софтунито произвежда кодери, които хал хабер си нямат къде в кОтиАта е процесора и какво е аджеба регистър. 

Както казах - т*по магаре си ти. То каквото и да ти обяснявам, ти ще си знаеш едно и също. Само 1 последно нещо ще ти кажа - събуди се в реалността, защото на хартия всичко е така както го описваш, университетите са супер, много знания  много умения, дипломи а-у, ама реално нищо от това не е така. Отиди и питай някой топ програмист дали има смисъл от университета, ще го оплюе до 10-то коляно. И впрочем, ако университета беше толкова добър, то академиите нямаше да имат такава сила. И защо ли ми намирисва, че нито си програмист, нито пък си влизал в университет

току-що, kyoshinn написа:

Както казах - т*по магаре си ти. То каквото и да ти обяснявам, ти ще си знаеш едно и също. Само 1 последно нещо ще ти кажа - събуди се в реалността, защото на хартия всичко е така както го описваш, университетите са супер, много знания  много умения, дипломи а-у, ама реално нищо от това не е така. Отиди и питай някой топ програмист дали има смисъл от университета, ще го оплюе до 10-то коляно. И впрочем, ако университета беше толкова добър, то академиите нямаше да имат такава сила. И защо ли ми намирисва, че нито си програмист, нито пък си влизал в университет

А и са добавя за висшето, да за лекар се изисква и трябва, да адвокат също, но не и за професията програмист. Аз лично на обява, където се изисква висше ще се изплюя отгоре и няма и да я погледна.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.