Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко помощ за РАМ памет...

Featured Replies

Здравейте на всички.. Сглобява един компютър, и остана да купя само РАМ памет... Дънната платка е Gigabyte B450 AORUS PRO... Процесор - AMD Ryzen 7 5700g... Нека по за познатите от мен кажат каква РАМ да взема.. Спрял съм се поне засега на 2x8GB,пп нататък ще взема още толкова за да стане поне 32ГБ..Това което ме човеърка е каква да е честотата.. На калко MHz.. 3200,3600?

Във сайта на AMD пишат че поддържа до 3200MHz..

В сайтове за тази платка пишат че поддържа 2133 MHz, 2400 MHz, 2667 MHz, 2933 MHz, 3200OC MHz, 3466OC MHz, 3600OC MHz... 

Memory
4 x DDR4 DIMM sockets supporting up to 64 GB of system memory
Dual channel memory architecture
Support for DDR4 3600(O.C.) / 3466(O.C.) / 3200(O.C.) / 2933/2667/2400/2133 MHz memory modules
Support for ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memory modules (operate in non-ECC mode)
Support for non-ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memory modules
Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules

Знам че обикновено се гледа процесор, дънна платка, за да се избере най-доброто към отношение РАМ памет.. 

Нека помогне някой със един добър съвет на каква честота да се спра за паметта...

Благодаря предварително... 

Избери 3600 MHz@CL16 памет, ако ще използваш вграденото видео в процесора.

Ryzen 7 5700G VEGA 8 iGPU RAM Frequency and Timings Scaling - 3200MHz vs 3600MHz vs 4000MHz

The BEST Memory for Ryzen 5 5600G & Ryzen 7 5700G - Frequency & Timings Testing

Колкото повече, толкова повече. Все пак, важни са и таймингите. Можеш да си поиграеш после да ги намалиш евентуално.

• Автор
преди 1 час, Mr. ?? написа:

Избери 3600 MHz@CL16 памет, ако ще използваш вграденото видео в процесора.

Ryzen 7 5700G VEGA 8 iGPU RAM Frequency and Timings Scaling - 3200MHz vs 3600MHz vs 4000MHz

The BEST Memory for Ryzen 5 5600G & Ryzen 7 5700G - Frequency & Timings Testing

Засега не ползвам вграденото видео, имам отделна видео карта MSI GT970 4GB..

Ако взема 3600 но да използвам отделната видео карта, дали няма да пречи на производителността на системата.. За мен не е проблем да взема 3600,но не искам нещо да се обърка, тъй като заводско дават за платката до 3600, а за процесора до 3200.. 

Screenshot_20220605-095917_Samsung Internet.jpg

Щом имаш видеокарта, по-добрия вариант е ryzen 5700X или още по-добре 5800Х, който примерно тук е по-евтиния вариант:

Процесор AMD Ryzen 7 5800X 100-100000063WOF от Vario.bg

AMD Ryzen 7 5700X 4.6GHz 36MB 65W AM4 Box - цена. (nikem-bg.net)

• Автор
преди 27 минути, Raze написа:

Щом имаш видеокарта, по-добрия вариант е ryzen 5700X или още по-добре 5800Х, който примерно тук е по-евтиния вариант:

Процесор AMD Ryzen 7 5800X 100-100000063WOF от Vario.bg

AMD Ryzen 7 5700X 4.6GHz 36MB 65W AM4 Box - цена. (nikem-bg.net)

Колега аз вече имам купен процесор, дори е поставен но е 5700G...В този случай остана само РАМ паметта... В момента за проба сложих 2 x 4 ГБ само за проба но е на 1333MHz..Мога да кажа че системата дори и с тази памет се държи прекрасно... Дори играх и една игра, тази от снимката по долу за проба, със отделната видео карта и няма никакво насищане и други..Пускай и Benchmark всичко е идеално.. Температурите са е в норми, на видео картата която е отделна не се качи повече от 64 - 67 гр..Просто искам да сложа по добра РАМ, защото преди една седмица смених дънната платка и нов процесор за които писах горе... Интересуваш ме само каква да взема 3200 или 3600...Няма как да купувам други процесори, просто е излишно... Парите не са и малко които дадох само за него.. Мисля че беше 297 евро без доставката... 

Screenshot_20220605-195739_Gallery.jpg

Вземи памет на 3600 MHz cl16., освен цената ако е голяма разликата със памет на 3200 MHz. (CL14, CL16)

Да не използваш 2666Mhz Ram, без да си активиралXMP. профила и в BIOS?

Защото, DDR3,  няма как физически да се монтира на дъно със DDR4 слот.

П. П. Използвай външната видеокарта.

Процесорите, които съм ти предложил, са по-мощни от твоя на приблизително същата цена, просто нямат вградено видео.  Не знаех, че вече си закупил компонентите, но можеш да ги върнеш, ако са купени онлайн в рамките на 2 седмици по закон. Някои магазини дори дават по-дълъг срок. С по-мощен процесор съответно ще имаш и повече кадри при игрите. Каквато и памет да вземеш над 3000 GHz няма да сгрешиш, а разлики ще видиш главно, ако играеш игри, които изкарват много кадри с тази видеокарта или ако вземеш по-мощна. Вградено видео изобщо не ти трябва, а ако вземеш и дъно с b550 чипсет, ще имаш и PCI-E 4x, който ще можеш да ползваш евентуално в бъдеще при ъпгрейд на видеокартата, за още по-добра производителност, но ще трябва и процесор поне като тези, които съм ти предложил. Вече ти си решаваш дали искаш да получиш максимална производителност за парите си. Иначе, до преди година и нещо и аз бях с GTX 970 и Ryzen 1600 AF и си подкарвах всяка игра, макар и с компромиси при по-тежките игри.

току-що, Mr. ?? написа:

Вземи памет на 3600 MHz cl16.

Да не използваш 2666Mhz Ram, без да си активирам XMP. профила и в BIOS?

преди 17 минути, fbikz75 написа:

1333MHz

Все пак е DDR памет, това го умножаваш х2. Най-вероятно е на 2666 MHz, ако гледаш CPU-Z я дава наполовина.

DDR4 SDRAM - Wikipedia

Също така, не всяка памет има XMP и може да се клоква.

• Автор
преди 22 часа, Mr. ?? написа:

Вземи памет на 3600 MHz cl16., освен цената ако е голяма разликата със памет на 3200 MHz. (CL14, CL16)

Да не използваш 2666Mhz Ram, без да си активиралXMP. профила и в BIOS?

П. П. Използвай външната видеокарта.

Рових доста в Амазон, но за тази cl16 намирам само на 3200..

Иначе бях се спрял на тези от снимките,не знам дали стават обаче.. 

Screenshot_20220606-191148_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20220606-191131_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20220606-191115_Samsung Internet.jpg

• Автор
преди 13 часа, Mr. ?? написа:

3200 на cl16 се равнява приблизително на 3600 cl18.

3200@cl14 =прибл.  3600@cl16.

В кой amazon пазаруваш. uk, .de или друг?

Във Amazon UK пазарувам само... 

От тия 3-те които съм предложил снимки, последно се спрях на Corsair Dominator Platinum RGB.. Ще помисля дали да бъде на 3200 или 3600..Но мисля че няма смисъл от  над 3200,но може и да греша :)... 

преди 4 часа, fbikz75 написа:

Във Amazon UK пазарувам само... 

От тия 3-те които съм предложил снимки, последно се спрях на Corsair Dominator Platinum RGB.. Ще помисля дали да бъде на 3200 или 3600..Но мисля че няма смисъл от  над 3200,но може и да греша :)... 

По горния пост ти написах какво да гледаш,  при избора на Ram.
Не е само честота, но и латентноста/CL е важна.

Трябва да е ниска. Тоест да е по малко число.

Имай на предвид, че dominaror-a е по висока памет, и ако решиш да сменяваш стоковият охладител със въздушен голям афтърмаркет охл. ,може да възникне проблем( липсва разстояние) .

Това какво пише на дадена рам памет(като честота),и това на каква честота ще работи са две различни неща!Важно е каква е паметта,но повечето не е проблем да се подкарват на по-висока честота в зависимост от дъното ти и от биоса му.Моята памет е HyperX Fury Black 8GB (2x4GB), DDR4, 3000MHz, CL15,но работи на 3400MHz(когато са две плочки) и на 3000MHz(когато са 4 плочки),като всичко е автоматично,просто избирам от биоса възможни честоти и пробвам...................интересно е,че когато е на 3000MHz  CL е 14,а не 15 както е дадено по спецификация,така че стига се вглежда в тези цифри,те не са таван и граница................предполагам,че памет 3200 MHz ще я подкараш без проблем на 3600MHz.

• Автор
преди 5 часа, Mr. ?? написа:

По горния пост ти написах какво да гледаш,  при избора на Ram.
Не е само честота, но и латентноста/CL е важна.

Трябва да е ниска. Тоест да е по малко число.

Имай на предвид, че dominaror-a е по висока памет, и ако решиш да сменяваш стоковият охладител със въздушен голям афтърмаркет охл. ,може да възникне проблем( липсва разстояние) .

Благодаря ти колега за помощта, линковете които си ми дал за избора на РАМ също ще ми помогнат в избора.. 99% се спирам поне засега на рамта от първия линк / Доминатор /.. Място имам поне засега в кутията. Онзи ден я сглобих, и мисля че стана дори идеална... 

20220607_193619.jpg

20220607_193631.jpg

20220607_193618.jpg

• Автор
преди 6 часа, JKirilov написа:

Как може да те кефи тази цигания?:angry: В Кипър само чалга ли слушате?

Теб какво те интересува аз каква музика слушам? 

Да съм те натиснал за да ми звъниш неподготвен? 

Научи се да уважаваш без да обиждаш,и ако не ти харесва нещо поне не се обаждай, а кой какво харесва, теб най-малко трябва да те интересува... 

Много бързо се изясни за музиката... :)

Но това не е важно. Просто този твой компютър е тясно свързан с виц от социалистическото време. Локомотивите на влаковете бяха парни и работеха на въглища. Вървят си влаковете но влака на социализъма стои на едно място. Защо, питат хората? Защото всичката пара отива за свирката!

Така и тук, не гледаш да направиш комп, който да работи надеждно и дълго, и добре, а да святка кат на търлата...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.