Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем ли е 2 различни устройства да се зареждат с едно и също зарядно?

Featured Replies

Според препоръките за употреба, използването на чуждо зарядно би навредило на устройството и батерията.

Имам телефон и таблет, чиито зарядни имат едни и същи характеристики.

IMG_20220611_104422.jpg.e8c325b55d8eb1cc9633bcfb0e62663c.jpgIMG_20220611_104510.jpg.4915fa36f83ddf6fc0e7340043368bf8.jpg

Бялото зарядно е за Xiaomi Redmi 9A, черното зарядно е за Prestigio GRACE 4991. Въпроса ми е, ако използвам бялото зарядно да зареждам таблета, това би ли навредило на батерията или на таблета? Доколкото виждам, зарядните имат еднакви характеристики, и батерията на таблета е като тази на телефона - 5000mAh.

Е, безопасно ли да да използвам бялото зарядно за двете устройства?

Разрешен от Гост

преди 26 минути, FatMan9 написа:

Според препоръките за употреба, използването на чуждо зарядно би навредило на устройството и батерията.

Всичко опира до електрически характеристики! Тези приказки - „използването на чуждо зарядно би навредило на устройството“ - са рекламен трик, за да си продават оригиналните адаптери.

Според мен отговорът на въпроса от заглавието
„Проблем ли е 2 различни устройства да се зареждат с едно и също зарядно?“ е:

Не - стига въпросното зарядно (адаптер) да има достатъчен капацитет, за да захрани и двете устройства.
В противен случай - най-уязвим ще се окаже самият адаптер.

Пп. Има зададен конкретен въпрос и отговарям конкретно. Дали питащият е „мазен“ и „постен“ - няма никакво значение.

преди 42 минути, Coco1 написа:

Мазен ти ли си ?

И аз си помислих същото.

• Автор
преди 29 минути, jhoro написа:

Всичко опира до електрически характеристики! Тези приказки - „използването на чуждо зарядно би навредило на устройството“ - са рекламен трик, за да си продават оригиналните адаптери.

Според мен отговорът на въпроса от заглавието
„Проблем ли е 2 различни устройства да се зареждат с едно и също зарядно?“ е:

Не - стига въпросното зарядно (адаптер) да има достатъчен капацитет, за да захрани и двете устройства.
В противен случай - най-уязвим ще се окаже самият адаптер.

Пп. Има зададен конкретен въпрос и отговарям конкретно. Дали питащият е „мазен“ и „постен“ - няма никакво значение.

В моя конкретен случай, бялото зарядно има ли нужния капацитет да захрани батерията за която е предназначено черното зарядно?

преди 29 минути, jhoro написа:

• Решение
преди 1 час, FatMan9 написа:

IMG_20220611_104422.jpg.e8c325b55d8eb1cc9633bcfb0e62663c.jpgIMG_20220611_104510.jpg.4915fa36f83ddf6fc0e7340043368bf8.jpg

Бялото зарядно е за Xiaomi Redmi 9A, черното зарядно е за Prestigio GRACE 4991. Въпроса ми е, ако използвам бялото зарядно да зареждам таблета, това би ли навредило на батерията или на таблета? Доколкото виждам, зарядните имат еднакви характеристики, и батерията на таблета е като тази на телефона - 5000mAh.

И двете са на 5V. Никакви протоколи, което говори за бюджетност. Използвай само бялото. То е по-качествено.
Prestigio е руски ширпотреб регистриран в Кипър и печатан в китайски гаражи. Това и в подарък не. Схемотехниката му е "скопен инвалид".

• Автор
преди 17 минути, Profruit написа:

И двете са на 5V. Никакви протоколи, което говори за бюджетност. Използвай само бялото. То е по-качествено.
Prestigio е руски ширпотреб регистриран в Кипър и печатан в китайски гаражи. Това и в подарък не. Схемотехниката му е "скопен инвалид".

Добре, разбрах.

Не съм съгласен с грубиянското ти изказване относно Prestigio. Имам няколко таблета на Prestigio, и нямам оплаквания от тях. В продължение на 3 години работят постоянно, без да дават грешки, като батериите им още издържат толкова дълго колкото като бяха нови. Устройствата не са станали по-бавно, и електрониката им не се е развалила.

Продуктите на Prestigio съм ги купил от официални, лицензирани магазини като EMAG и Ardes, където не се продават ментета. Факта, че продуктите се продават по официални магазини, означава, че и самите продукти не са ментета, противно на това което се подсказва от това, което си написал.

преди 4 минути, FatMan9 написа:

...

Устройство и ремонт на импулсни захранвания ми е втора професия. И двете са ми минали през ръцете и знам как са устроени. За Х2 кондензатори , симфазни дросели, обратноходови изпълнения чрез тл431 или ценер е безмислено да ти обяснявам, затова се изразих метафорично на нивото ти.

Заложих, че вместо благодарност, ще получа бля-бля на засегнатото ти его, защото си купил китайска набутка и факт. Следващият път ще си спестя времето за дебел, мазен или каквото там си се нарекал. ОК!

• Автор
преди 59 минути, Profruit написа:

Устройство и ремонт на импулсни захранвания ми е втора професия. И двете са ми минали през ръцете и знам как са устроени. За Х2 кондензатори , симфазни дросели, обратноходови изпълнения чрез тл431 или ценер е безмислено да ти обяснявам, затова се изразих метафорично на нивото ти.

Не е нужно да ми обясняваш каквото и да било - не съм искал нищо да ми се обяснява. Просто казах, че изказването ти беше силно преувеличено, и че аз не съм имал никакви проблеми с устройствата, които според теб трябва да са проблемни. Да, бюджетни са но това не ги прави дефектни.

преди 1 час, Profruit написа:

Заложих, че вместо благодарност, ще получа бля-бля на засегнатото ти его, защото си купил китайска набутка и факт. Следващият път ще си спестя времето за дебел, мазен или каквото там си се нарекал. ОК!

Сега ти казвам благодаря: благодаря за отговора, който ми помогна да разбера, как седят нещата с въпроса ми относно зарядните.

Не знам какво е "набутка"... само знам, че устройствата работят безпроблемно.

преди 12 часа, Profruit написа:

И двете са на 5V. Никакви протоколи, което говори за бюджетност.

Нищо не казваш - това си го пише на адаптерите!

преди 12 часа, Profruit написа:

Устройство и ремонт на импулсни захранвания ми е втора професия. И двете са ми минали през ръцете и знам как са устроени.

Това, че успяваш да ги оправяш ... не значи, че им разбираш.

Вместо да се държиш - като ущипана мома - помисли!
Точо, защото са бюджетни, са сметнати да работят на ръба. Но на принципа - „един адаптер - един консуматор“. Два наведнъж ... или ще претоварят адаптера, или ще зареждат по-бавно. Щото нема вътък!

преди 1 час, jhoro написа:

Нищо не казваш - това си го пише на адаптерите!

Това, че успяваш да ги оправяш ... не значи, че им разбираш.

Вместо да се държиш - като ущипана мома - помисли!
Точо, защото са бюджетни, са сметнати да работят на ръба. Но на принципа - „един адаптер - един консуматор“. Два наведнъж ... или ще претоварят адаптера, или ще зареждат по-бавно. Щото нема вътък!

Къде видя питане за зареждане на две устрйства с един адаптер (едновременно).

преди 6 часа, plamen_petrov_80 написа:

Къде видя питане за зареждане на две устрйства с един адаптер (едновременно).

тговарям на следващият, още незададен въпрос!

Писането посред нощ (полузаспал) води до подобни бисери.
Съдейки от предишният ти пост

преди 22 часа, plamen_petrov_80 написа:
  1. А безопасно ли е да ползваш PC за зареждане?
  2. А има ли опция да не зареждаш устройство когато го свържаш с кабел при пренос на данни?

май си в такова състояние перманентно?

1. Какво означава „да ползваш PC за зареждане“?
    Реално се ползва захранването, през USB порта.
  2. Не, няма такава опция. При свързване на мобилно устройство към компютър, опциите са 3 - „само зареждане“, „зареждане и споделяне на файлове“ и „зареждане и прехвърляне на снимки“.

Това е така, защото независимо от типа USB - няма кабел без „VCC +5V“ и „GND - земя“. Някои кабели имат само двата проводника + екранировка.

преди 7 часа, jhoro написа:

тговарям на следващият, още незададен въпрос!

Писането посред нощ (полузаспал) води до подобни бисери.
Съдейки от предишният ти пост

май си в такова състояние перманентно?

1. Какво означава „да ползваш PC за зареждане“?
    Реално се ползва захранването, през USB порта.
  2. Не, няма такава опция. При свързване на мобилно устройство към компютър, опциите са 3 - „само зареждане“, „зареждане и споделяне на файлове“ и „зареждане и прехвърляне на снимки“.

Това е така, защото независимо от типа USB - няма кабел без „VCC +5V“ и „GND - земя“. Някои кабели имат само двата проводника + екранировка.

Явно изобщо не разбираш какво пиша!

След като тези неща ги има и след като те са различни от оригиналния адаптер тогава къде е проблема след като целия свят го практикува това?

Въпросите бяха към питащия, за да помисли малко над:

на 11.06.2022 г. в 10:52, FatMan9 написа:

• Автор
преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Въпросите бяха към питащия, за да помисли малко над:

Какво има да мисля? Щом производителите са го написали, би трябвало да е вярно.

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Какво има да мисля? Щом производителите са го написали, би трябвало да е вярно.

В прав текст да го напиша - зареждане от друго зарядно е проблем, но зареждане през компютър или външна батерия не е проблем? Така ли?

• Автор
преди 28 минути, plamen_petrov_80 написа:

В прав текст да го напиша - зареждане от друго зарядно е проблем, но зареждане през компютър или външна батерия не е проблем? Така ли?

Сега видях, е и зарядното и USB портовете поддават еднакво количество заряд. Добре, разбрах - безопасно е да използвам различни зарядни. Просто не се бях замислял над това.

И пак ще попитам: ако зарядните са стандартни, защо в препоръките на употреба пише, че зареждането с чужди зарядни не е препоръчително, след като зарядните са стандартизирани?

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Сега видях, е и зарядното и USB портовете поддават еднакво количество заряд. Добре, разбрах - безопасно е да използвам различни зарядни. Просто не се бях замислял над това.

И пак ще попитам: ако зарядните са стандартни, защо в препоръките на употреба пише, че зареждането с чужди зарядни не е препоръчително, след като зарядните са стандартизирани?

Защото по някакъв начин трябвада си ПРОДАВАТ И ЗАРЯДНИТЕ боклуци!

преди 26 минути, FatMan9 написа:

Освен казаното

преди 21 минути, ДзВяРа! написа:

има и друга „изненада“ - за теб:

Ами не, не са еднакви - нищо, че са стандартизирани.

Няма как зарядно 1,5W (0.30A / 5V - както излиза от USB 2 порт) да е същото, като 5W (1A / 5V), 10W (2A / 5V), 45W (9A / 5V) ... и така нататък.

Щом нарежението на заместителя е същото - като на оригинала и токът е равен или по-голям - спокойно зареждай.

• Автор
преди 3 минути, jhoro написа:

Освен казаното

има и друга „изненада“ - за теб:

Ами не, не са еднакви - нищо, че са стандартизирани.

Няма как зарядно 1,5W (0.30A / 5V - както излиза от USB 2 порт) да е същото, като 5W (1A / 5V), 10W (2A / 5V), 45W (9A / 5V) ... и така нататък.

Щом нарежението на заместителя е същото - като на оригинала и токът е равен или по-голям - спокойно зареждай.

Ако тока е повече, това няма ли да доведе до натоварване, заради което устройството може да изгори? Ако количеството ток е равно или по-малко, тогава нещата ще са наред. Ако количеството ток е по-голямо, това не би ли довело да изгаряне?

преди 26 минути, ДзВяРа! написа:

Ясно...

преди 3 минути, FatMan9 написа:

Ако тока е повече, това няма ли да доведе до натоварване, заради което устройството може да изгори?

КОЙТО НЕ ЗНАЕ ЗАКОНА НА ОМА - ДА СИ ХОДИ ДОМА!

Стойността за тока - написана на адаптера - показва колко „може да даде“, товароносимостта. А не - колко ще е реалната стойност!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.