Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ексел - къде бъркам

Featured Replies

Водя сметки за домашно ползване в ексел със съвсем елементарни формули в един файл, който вече е на 13 години и просто му добавям страници.

От миналата година по необяснима за мен причина, поне веджъж в месеца някаква част формулите ми се "унищожава" и вместо тях се появява N/A.

Самите формули са число, делено на число (А:Б), и в следващата клетка закръгляне на резултата с ROUND.

Нямам някакви забивания или съобщения от ексел, просто при следващо отваряне на файла таблицата изглежда така.

Къде може да е проблемът?

44444444444444444444444.jpg

• Автор

Ами на мен ми омръзна да правя това. Стотици редове са, разделени по месеци. Поне веднъж на месеца изчезват и така ги възстановявам на ръка.

За тази година написах начисто без да копирам нищо от миналата, но проблемът остава.

• Автор

Това не решава проблема. Става на десетина страници, като не е една колона, а десетки колони, прекъснати от заглавия, а формулите са били различни през годините  ;/

преди 1 час, eksellll написа:

някаква част формулите ми се "унищожава"

Като кликнеш на клетака N/A горе в реда за формула какво се вижда?
Като кликнеш на зеленото триъгълниче в горния ляв ъгъл на съответната клетка,съветникът какво връща?
Изключително неясно е описанието за да се схване произходът на проблема.
N/A Error

преди 7 часа, eksellll написа:

Водя сметки за домашно ползване в ексел със съвсем елементарни формули в един файл, който вече е на 13 години и просто му добавям страници.

От миналата година по необяснима за мен причина, поне веджъж в месеца някаква част формулите ми се "унищожава" и вместо тях се появява N/A.

Самите формули са число, делено на число (А:Б), и в следващата клетка закръгляне на резултата с ROUND.

Да беше показал и самите формули, а не само крайният резИлтат.

преди 1 час, jtaggerx написа:

Спрете автоматичното форматиране на клетките.

Не е от автоматичното форматиране.
Как се коригира грешка #N/A

Цитат

По принцип грешката #N/A означава, че дадена формула не може да намери онова, което е било указано да търси.

преди 16 минути, jhoro написа:

Не е от автоматичното форматиране.
Как се коригира грешка #N/A

Особено при невнимателно копиране от клетка в клетка, обича да си присвоява формата, освен ако не дадеш values only.
Грешката N/A е криптична и може да означава няколко неща, но най-често е неналична стойност или стойност във формат, който не е очакван.
Един относително прост, но сериозен проблем е десетичния разделител. В зависимост от регионалните настройки, той може да е точка (.) или запетая(,)
Ако сложиш интервал/шпация в някоя клетка, на пръв поглед е празна, само че всъщност съдържа информация, която обаче не е число - отново грешка.
Понякога, особено при експорт от друга програма, тя може да набие NULL в клетките - нито можеш да го видиш, нито нищо.
Само че NULL не е равно на BLANK и отново започват едни аномалии. Най-лошото е, че NULL не можеш да напишеш.
Та копираш клетката и търсиш сходни на нея и ги изтриваш/заместваш.

преди 3 минути, jtaggerx написа:

Особено при невнимателно копиране от клетка в клетка, обича да си присвоява формата, освен ако не дадеш values only.
Грешката N/A е криптична и може да означава няколко неща, но най-често е неналична стойност или стойност във формат, който не е очакван.
Един относително прост, но сериозен проблем е десетичния разделител. В зависимост от регионалните настройки, той може да е точка (.) или запетая(,)
Ако сложиш интервал/шпация в някоя клетка, на пръв поглед е празна, само че всъщност съдържа информация, която обаче не е число - отново грешка.
Понякога, особено при експорт от друга програма, тя може да набие NULL в клетките - нито можеш да го видиш, нито нищо.
Само че NULL не е равно на BLANK и отново започват едни аномалии. Най-лошото е, че NULL не можеш да напишеш.
Та копираш клетката и търсиш сходни на нея и ги изтриваш/заместваш.

Така е малко по-смислено, но всичко го има на страницата от линка.

преди 14 минути, jhoro написа:

Така е малко по-смислено, но всичко го има на страницата от линка.

Не и това за регионалните настройки. Има дори особеност за формулите - дали разделител е запетая или точка и запетая.
Слагаш грешния десетичен разделител и го третира като текст. Особено ако е зададен формат General и е оставено на Excel да решава какво има в клетката.
И ако използваш информация от изчислени клетки, например сумираш изчислени клетки, достатъчно е една запетая/точка в целия шийт да не е ОК и всичко приключва.
Точно поради тази причина не съм голям фен на Excel. Компилаторите като пишеш на C++ поне ти дават на кой ред нещо не е наред, а не търсиш като гламав.
Губил съм страшно много време да открия коя клетка и къде е била с некоректен формат или грешен десетичен разделител в таблици с по 40-50 шийта и взаимосвързани формули. Не е много забавно.

преди 21 минути, jtaggerx написа:

Точно поради тази причина не съм голям фен на Excel. Компилаторите като пишеш на C++ поне ти дават на кой ред нещо не е наред, а не търсиш като гламав.
Губил съм страшно много време да открия коя клетка и къде е била с некоректен формат или грешен десетичен разделител в таблици с по 40-50 шийта и взаимосвързани формули. Не е много забавно.

Зависи колко хора въвеждат данните и ползват файла. За 13 години, като ползвател трябва да си факир за всичко по него. 

преди 11 минути, Мери Динолова написа:

Зависи колко хора въвеждат данните и ползват файла. За 13 години, като ползвател трябва да си факир за всичко по него. 

Щом сте рекла. Но когато информацията стане много като количество, грешките трудно се откриват, защото Excel просто не е много интелигентен откъм откриване и докладване на грешки. Лично аз предпочитам да си напиша програма с база данни. Не се редактира толкова лесно, колкото Excel, но работи по-добре.

преди 2 минути, jtaggerx написа:

Щом сте рекла. Но когато информацията стане много като количество, грешките трудно се откриват, защото Excel просто не е много интелигентен откъм откриване и докладване на грешки. Лично аз предпочитам да си напиша програма с база данни. Не се редактира толкова лесно, колкото Excel, но работи по-добре.

Пиши щом можеш и пей сърце. Що са бъхташ 13 години? 

И ние работим с Excel години наред, поради липса на друга алтернатива, ма сме си го настроили така, че той да работи за нас. ;) 

преди 13 минути, Мери Динолова написа:

И ние работим с Excel години наред, поради липса на друга алтернатива, ма сме си го настроили така, че той да работи за нас. 

Алтернативи винаги има. Ако не - плащате си на програмист и ще ви напише каквото речете. Тук опира до желание. 
Няма нищо в Excel, което не може да бъде реализирано с нормален програмен език и SQL заявки. Когато таблицата ви стане няколко десетки мегабайта и започне да влачи до степен да е неизползваема, губите си времето в чакане - ще разберете защо мнението ми за Excel е такова, каквото е.
Да не говорим, че ако отваряш втора таблица, чакаш да се отвори, за да можеш въобще да работиш по първата. Такъв "мултитаскинг" просто.
Говорите си с човек, който работи на 3 монитора и отваря толкова прозорци на програми, че компютърът не може да свари на темпото.

преди 13 минути, Мери Динолова написа:

Що са бъхташ 13 години? 

Нещо бъркате. Автор на тази тема не съм аз. 

преди 7 минути, jtaggerx написа:

Нещо бъркате. Автор на тази тема не съм аз. 

Ууу, сори! Точно това се чудех, що за човек ще пита, като може да си помогне сам! На няколко стана е така. Сори! 

преди 9 минути, jtaggerx написа:

Тук опира до желание. 

И до средства от работодателя. Където може пести, където не може плаща за софтуер. 

преди 5 минути, Мери Динолова написа:

И до средства от работодателя. Където може пести, където не може плаща за софтуер. 

Ето затова като ми потрябва нещо си го спретвам. По-добре да свърша работата по-бързо и да остане време за кафе, отколкото да вися и да чакам. ;) 
Чувал съм, че му викали "производителност на труда". Що да копаш с лопата, като можеш да докараш багера?
Затова е по-добре да обмислиш какво ще правиш и как ще го правиш, а след това да почнеш да го правиш.

Хубава тема .... можеше да стане, ама я осмърдяхте!

преди 9 часа, eksellll написа:

Това не го загледах в началото, ама ...
За годишно приключване да сте чували?

преди 3 минути, jhoro написа:

При тях е вековно, явно. Странна база данни ще е, ма явно такава им трябва.

преди 10 минути, jhoro написа:

Чувал съм за такава черна магия. Изучавала се от финансовите магьосници 99lvl. 

преди 35 минути, jtaggerx написа:

Чувал съм за такава черна магия. Изучавала се от финансовите магьосници 99lvl. 

Що не каза още в началото, че си ... Мъгъл (Muggle)???

• Автор
преди 8 часа, цър-вул написа:

Като кликнеш на клетака N/A горе в реда за формула какво се вижда?
Като кликнеш на зеленото триъгълниче в горния ляв ъгъл на съответната клетка,съветникът какво връща?
Изключително неясно е описанието за да се схване произходът на проблема.
N/A Error

при част от формулите, където  командата е била SUM на колона от цифри, въвеждани на ръка. В един момент цифрите в колоната си остават, сумата е #N/A, в лентата горе е ()N/A

При мен няма зелено триъгълниче.

sum.jpg

2.jpg

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Хубава тема .... можеше да стане, ама я осмърдяхте!

Това не го загледах в началото, ама ...

Абе хора, това е домашно счетоводство. За всяка година по най-елементарна страница и няма прехвърляне на нищо от страница в страница. Просто ми е по-лесно да отворя ексел таблица с 10 шийта, вместо няколко ексел файла.

Пиша колони от цифри, деля цифра на цифра (няма нули), формулата накрая е SUM на получените при деленето числа, ROUND  на полученото от сум, написаните на ръка числа си стоят, SUM дава фира, заради него и ROUND, а понякога SUM е ок и дава нормален резултат, а ROUND е дал фира.

В лентата се изписват или ()N/A или #N/A.

Не мога да измисля по-елементарна употреба на Ексел от тази /освен хартия и калкулатор/, а от две години редовно става каша и се оправя само с копиране на формулите наново.

преди 5 часа, jtaggerx написа:

Спрете автоматичното форматиране на клетките.

Как?

преди 12 минути, eksellll написа:

Не мога да измисля по-елементарна употреба на Ексел от тази /освен хартия и калкулатор/, а от две години редовно става каша и се оправя само с копиране на формулите наново.Как?

Другият път копирай шийта, не създавай нов и после да прехвърляш формулите. Ако правилно съм те разбрал. Става мазало с формата на клетките
Тук малко трикове, да не ги описвам и тук. Ако не знаеш Английски, можеш да го преведеш през Google Translate.
 Microsoft Excel: How to turn off Excel's AutoFormat feature (journalofaccountancy.com)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.