Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За старата преса.

Featured Replies

Здравейте. Снощи случайно попаднах в интернет на архива на детския вестник от времето на царска България " Весел патаран". Оказа се, че първо в него са излизали героите на Уолт Дисни в България Вестникът се оказа много интересен, но имам три въпроса:

1. Какво означава думата патаран?

2. Вестникът тогава е струвал 3 лева (1942г.) Много ли са били тези три лева и каква би била тяхната равностойност днес?

3. Защо са издавали такива интересни и забавни вестници и списания за деца, след като по - голямата част от българите са били бедни и не са могли да си позволят да купят дори един брой на този вестник? Тук не говорим за богатите а за хората от малките градчета от селски тип като Берковица (тогава) и селата.

преди 34 минути, Anneliese написа:

Какво означава думата патаран?

Патаран вероятно означава човек,който ходи и се поклаща като патица

преди 51 минути, glen написа:

Патаран вероятно означава човек,който ходи и се поклаща като патица

Не това а това

Цитат

ПАТАРА̀Н м. Диал. 1. Паток; пат3, патак, патарак, патарок.

2. Мъж, който пасе патки.

3. Прен. Глупав човек. ● — Да не бъде та главил някой, Панчо? — го попита тя радостно.. — Главил ма е патаран — изръмжа Панчо през зъби. Т. Влайков, Р, 76.

Институт за Български език

Или името на вестника на майсторката на шаржа се чете така Весел/и глупак/глупости или нещо подобно

преди 1 час, Anneliese написа:

3. Защо са издавали такива интересни и забавни вестници и списания за деца, след като по - голямата част от българите са били бедни и не са могли да си позволят да купят дори един брой на този вестник? Тук не говорим за богатите а за хората от малките градчета от селски тип като Берковица (тогава) и селата.

Е ти пък хептен неграмотни и бедни ги изкара българските селяни пфу щот видиш ли твойто село било такова

преди 2 часа, Anneliese написа:

2. Вестникът тогава е струвал 3 лева (1942г.) Много ли са били тези три лева и каква би била тяхната равностойност днес?

Ами не мисля, че са били много пари....През 1948 година средната заплата е била около 10 000 лева  

• Автор
преди 33 минути, stoy@n написа:

Ами не мисля, че са били много пари....През 1948 година средната заплата е била около 10 000 лева  

И от къде това инфо? Не ми звучи хич достоверно.👎

преди 12 минути, Anneliese написа:

Не е трудно да се намери. Виж

НСИ е основана на 21.01.1880г., за да не кажеш, че тогава имало ли е НСИ.

преди 56 минути, Anneliese написа:

Може и да е достоверно, ама това само показва колко голяма е била инфлацията и обезценяването на лева за 6 години по царско време и по време на окупацията на България от армията на Сталин избили много от интелигенцията и докарали на власт полуграмотни комуняги.

• Автор

"Полуграмотните" са от бедни семейства, които не са имали пари и възможности да си пращат децата в гимназиите и университетите. Но не са били мързеливи, за разлика от аристокрацията, и големите богаташи. не на мен лъжите за честно забогатяване от спестени закуски. Не на мен тези, че беден = мързелив.

преди 1 час, ined написа:

Може и да е достоверно, ама това само показва колко голяма е била инфлацията и обезценяването на лева за 6 години по царско време и по време на окупацията на България от армията на Сталин избили много от интелигенцията и докарали на власт полуграмотни комуняги.

Айде пак шорошовите глупости!

Освен това '42година не е '48година ... след войната !!!!

• Автор

Някой знае ли тогавашните 3 лева днес колко са?

00e119d8c02ecec8be843282281d57c2.gif

"Полуграмотните" са от бедни семейства, които не са имали пари и възможности да си пращат децата в гимназиите и университетите. Но не са били мързеливи, за разлика от аристокрацията, и големите богаташи. не на мен лъжите за честно забогатяване от спестени закуски. Не на мен тези, че беден = мързелив.

Еха шаржовете почнаха , ей как се бях затъжил за тях

преди 2 часа, hjhj написа:

Не е трудно да се намери. Виж

НСИ е основана на 21.01.1880г., за да не кажеш, че тогава имало ли е НСИ.

Тя нашата форумна нацистка кот да й покажеш все щ е си го завърти така че да й отърва на глупостите

Почти нищо.

Ако приемем, че преди войната цената на хляба от 20-те го 38 година варира от 7 до 11 лв за килограм, то през войната цените скачат драстично.

ценовия шок, преживяван от населението, в Народното събрание се привежда красноречив пример: "един чифт обуща от 300 лв. преди войната днес са 6000-7000 лв., едни цървули от 100 лв. днес са 1000-1200 лв., един костюм, който струваше 1500-2000 лв., днес струва 8000-10 000 лв., една обикновена забрадка от 30 лв. днес е 500 лв., един метър басма от 60-70 лв. днес е 700 лв. и пр."

Линк 1

Линк 2

• Автор

Защото аз четох, че деца са писали до редакцията, че техни съученици не можели да си позволят вестника и ги молели да им дадат да го разгледат, а и вестникът оправя подобен призив.

А понеже пък към края на социализма съм била дребси и от пари не съм разбирала, бих искала да попитам батковците и каките:

- можехте ли тогава да си позволите да си купувате детски вестници и списания и колко са стрували?

- а колко е струвал тогава един сладолед?

- детската литература беше ли достъпна? А плочите и касетките с детски приказки и песни?

- достъпно ли е било да  се ходи на цирк или куклен театър?

Хайл Поля!!!

Ами братя имаше няколко броя "Дъга" ама те са били от 80те а май едно друго съм мяркал ама не му помня името а за цените май бяха от порядъка на лев и нещо :)

Странна работа през 90-те хич не ми е минавало през ум че има детски списания, е все пак не бях червен баровец кат теб де :)

Чак в началото на21  век открих списания за моите интереси "Софтуер и компютри", което се разпадна отдавна

преди 3 часа, Anneliese написа:

около 15 стотинки

- можехте ли тогава да си позволите да си купувате детски вестници и списания и колко са стрували?

- детската литература беше ли достъпна? А плочите и касетките с детски приказки и песни?

всичко беше в стотинки, при минимална работна заплата от 85 лв върху която бяха осигуровките +30 лв за стабилизиране
нямам си на идея за какво тези 30 лв ги водеха така
най-евтината касета беше 3 лв, а заедно със записани приказки и "радиотеатър" струваха 5 лв
детска книжка съм купувал за десет стотинки и за това ме наказаха, защото подарък за съученик, не трябвало да е за цена по-малка от 20ст
най малката цена на сладоледа беше 15ст, толкова струваше и кока колата
киното пък беше от 15 до 30, в зависимост от това, на кое място си
и да не ги изреждам, защото тези които не са живяли тогава, ще си мислят че е измислица
това което съм писал се отнася за до годината в която съм  започнал работа...тъй де 78-ма

+

Защото аз четох, че деца са писали до редакцията, че техни съученици не можели да си позволят вестника и ги молели да им дадат да го разгледат, а и вестникът оправя подобен призив.

А понеже пък към края на социализма съм била дребси и от пари не съм разбирала, бих искала да попитам батковците и каките:

1-Детски вестници и списания-нямаше.Имаше за Митко Палаузов ,Шестте Ястребинчета и подобни олигофрении.С връзки-"Олд Шетърхенд" и "Дъга".

2-Сладоледа беше,25 стотинки(той ми липсва,най-много).

3-Цирк,куклен театър-беше нещо като лев-два.Никой не те спира,даже поощряваха.

4-Кино,карта "Знаме на Мира".Но с нея,само политически Руски простотии.И "Лимонадения Джо".3780 пъти,съм го гледал,защото на "Междузвездни войни" и "Хон-Гил-Дон",опашките бяха километрични.

преди 4 часа, Anneliese написа:

малка закачка
ако едновремешните 15 ст са 3 лв  днешни, то колко са едновремешните 3лв сега

• Автор

Благодаря за отговорите, беше ми интересно. Явно при социализма е имало грижа за децата и забавленията за деца и достъпът до детски книжки и преса е бил лесен и евтин.

Питам, защото ние точно "червени баровци" не сме били. Като деца със сестра ми имахме цял шкаф със играчки (не голям, да поясня, а един малък, триъгълен шкаф за телевизор, който отдолу беше целият пълен с играчки, че и етажерката напълнихме. Имахме няколко кукли (но не "Барби4, цели 3 кукленски сервиза (подарявали са ни, явно са били евтини), конструктори, пъзели, няколко музикални инструменти......... Детски книжки ( за най - малките), имах малко, даже за една от мъничките книжки, наскоро разбрах, че е била притурка към "Славейче", ама това списание не го помня. Малко ме е яд, че не сме го запазили. "Дъга" го помня,  имахме един- два броя, но не ги опазихме, помня картинките, ама не си падам по комикси със супергерои. Пък и не можех още да чета и не съм знаела, че е важно списание. Даже не помня как сме се сдобили със книжната трилогия за костенурките нинджа.На цирк първо са ме водили точно на куклен, наскоро разбрах, че това е била наш куклен театрален състав, а не гостуващ, но в началото на промените са го закрили кукления театър.:sobbing:На цирк ходеха всички деца от града.

А след промените не помня детските списания "Мики Маус" и "Доналд Дък", да са били чак скъпи. Или детските книги изобщо. На кино рядко сме ходили (само за "Цар Лъв"), защото се появиха видеотеките. И за тийнейджърите не помня да е било трудно, да са си купували издания като за тях, вестниците "Рики кандидат - гимназист" и "Гимназист", "Кой си ти", списанията "Popcorn" и "Bravo" (тогава го имаше само на немски език, сестра ми си го купуваше). Помня още списанията "Семейство Флинстоун", "Бамсе" и "Фют".

Явно при социализма е имало по - голяма грижа за децата, отколкото по царско време. Тъжно ми става, като ги разглеждам тези броеве на "Весел патаран". Според рекламата в него, изпуснати броеве можело да получиш,като изпратиш по пощата на адреса на издателството, цитирам "чисти гербови марки".  Това с марките не го разбрах, и второ, едва ли много деца са могли да си позволят това.

Чудно ми е и как ми монархофашистка България, точно тогава са пускали издания с западните герои Мики Маус, Доналд Дък, Плуто, издавали са книги от американски автори като Марк Твен, Маргарет Мичъл, , френсите писатели виктор Юго и баща и син Дюма, британецът Шекспир............ Е, разбира се, имало ги е и Ерих Кестнер и Вилхелм Буш (Макс и Мориц".

Само не разбирам защо при социализма не са издавали комикси с Мики, но пък са издавали "Том Сойер", "Пипи дългото чорапче" и комиксите на "Дъга".

преди 17 минути, Anneliese написа:

Явно при социализма е имало по - голяма грижа за децата

Да сравняваш двете времена е малко неуместно.

През 42 година е имало едно нещо наречено ВСВ.  По време на такива събития много неща остават назад.

Така, че такива сравнения меко казано са неправилни.  А ако не знаеш какво е имало през 1939 до 1945 попитай чичо гугъл. (01,09,39-02,09,45)

преди 7 минути, hjhj написа:

Да сравняваш двете времена е малко неуместно.

аве то има ли нещо уместно в този форум
сравняват доходи от преди 50-70 години, сравняват техника пак от различни времена
ама моля ти се, българина произвеждал по-малко по време на соца, щот сега сме цъфнали и вързали
да и забелязах че много обичат да сравняват техника от времето на соца 
като че ли всичко е замръзнало и през годините е нямало развитие
ами техниката се обезценява, ама не и на нещата от първа необходимост 

• Автор

Аз сега разбрах откъде идвал героят Вуте и кой е той - от вестник "Весел патаран".

Аз нямам предвид ВСВ. А че бабите и дядовците не лъжат, като казват, че през монархическото време всичко е било скъпо и животът е бил много труден. Не и за тези в София, явно.

А Патаран се оказа, че така са наричали Доналд Дък. А пък Плуто са го наричали Шаро.

Това побългаряване на западни герои ми е много странно.

Плащането в гербови марки също. Интересно, докога се е плащало с гербови марки?

преди 8 часа, petie1 написа:

Чак в началото на21  век открих списания за моите интереси "Софтуер и компютри", което се разпадна отдавна

Не беше ли Софтуер и Хардуер?

преди 8 часа, The Rage написа:

2-Сладоледа беше,25 стотинки(той ми липсва,най-много).

4-Кино,карта "Знаме на Мира".Но с нея,само политически Руски простотии.И "Лимонадения Джо".3780 пъти,съм го гледал,защото на "Междузвездни войни" и "Хон-Гил-Дон",опашките бяха километрични.

Ескимото доколкото помня беше 42 стотинки, но това е към 80-83та. За Хон Гил Дон не мога да си спомня да е имало опашка. За Междузвездни войни имаше доста навалица.

Тук разни платени , но глупави шорошови агентчета, пишат небивалици от рода "заплата 85лв. и касета 3лв." , "радиотеатър 5лв."и подобни дивотии, без да си дават сметка , че живялите по това време хора са още живи. И помнят! И че тези дивотии дето ги пишат само отблъскват и ги правят да изглеждат смешни , освен че го правят срещу жалки центове.

Тогава когато заплатата беше "85лв." нямаше "касети"!!!! Плочата на Л. Иванова струваше не повече от 2лв.
Киното беше 20ст. в нашия квартал, гледал съм там поне 200филма , повечето индиански. По 10, 20 пъти. Лимонадата беше 5ст. Ескимото - 20ст., колата 15ст. Вестниците - между 5 и 10ст. Билета за трамвая - 4ст., а за рейс - 6ст.
Хляб Добруджа-26ст., а Бял - 34ст. И тези цени се поддържаха десетилетия наред, докато заплатите макар и бавно - се увеличаваха. Майка ми '89г. до пенсионирането и получаваше над 280лв., а трамвая още беше 4ст.!

Призовавам шорошовите платени агитатори тук мааааалко по-внимателно да лъжат , а и да се информират малко повече. Чистата лъжа отблъсква и не върши работа и на Шорош и на тях.

преди 7 часа, ncl написа:

Не беше ли Софтуер и Хардуер?

Те бяха две списание Софтуер и хардуер което по късно се раздели и стана само Софтуер и вестник Компютри та това имам предвид вестника и списанието :)

преди 8 часа, Anneliese написа:

Не и за тези в София, явно.

То и по времето на соца та и до днес е така та какво те учудва? :)

преди 10 часа, Anneliese написа:

комиксите на "Дъга"

Комиксите на "Дъга" са си баш български и са били мисля по съветски образец та кое те учудва не знам?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.