Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

MBR vs GPT и някои въпроси !

bipbip

Препоръчан отговор

В предната ми тема един човек отделни много човекочаса труд да обяснява как от MBR формат на дисковото пространство по-убаво нема. Може и да е фен на старите шлагери, но не е правилно да се генерализира според мен, защото зависи от машините и OС. За тези работещи под UEFI и с Windows 8+ не трябва да има дилема в избора към GPT формат. До тези заключения стигнах след четене на разни статии. 
Ако някой мисли различно може да изложи своите аргументи. Моят SSD дойде и тези дни ще инсталирам ОС и имам някои въпроси. Има една опция в UEFI менюто - CSM (Compatibility Support Module), тя е зададена "enable", в нея има 3 под опции (прикачам снимка). Те са настроени на "Legacy only" (има и "UEFI only"). Въпроса е да дам ли дисейбъл на "CSM", или на под опциите да дам "UEFI only" ?

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

wK4J23z.jpg

Точно там няма абсолютно никакъв смисъл да пипаш!

преди 12 минути, bipbip написа:

За тези работещи под UEFI и с Windows 8+ не трябва да има дилема в избора към GPT формат.

MBR boot не работи в UEFI mode!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, цър-вул написа:

Точно там няма абсолютно никакъв смисъл да пипаш!

Това е ясно и за лаици кат мен, някои UEFI системи поддържат и стария вариант обаче, но мен той не ме вълнува тъй като ще инсталирам в GPT и ме интересува тази настройка CSM дали да я променям.
Само някой да не се обърка, че искам да инсталирам в MBR.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Joss Bomon написа:

По-принцип винаги търся в гугъл за различни казуси, но тук хич не се сетих, че ще го има отговора. Ще го запомня за други път и ще поровя старателно в гугъл преди да питам. Добре, че има отзивчиви хора, които отделят от времето си да помагат. :goahead:

"Например, ако сте готови да инсталирате/преинсталирате Windows 10 на нов SSD, не е нужно да активирате поддръжката на CSM, докато инсталирате.

Ако обаче трябва да инсталирате по-стара операционна система Windows, която не поддържа UEFI, трябва да я активирате ръчно

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, цър-вул написа:

на мен как ми работи

mbr e  за  памети под 2 TB

windows 7 e  най-добрата система

windows 8  не става

по -добре windows 10

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ай да не пишеш за нещша. които не разбираш! Смешен си с експертните си изцепки!
Аре, ще сложа и една статия защо не може:

https://www.diskpart.com/gpt-mbr/can-i-use-mbr-with-uefi-0825.html

Ко, 'тана, ве, компютърен експоерт? Смешник, стопй си в Празните приказки и не налазвай там, където не ти достига.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Това с GPT е поредната мозъчна промивка от страна на Майкрософт. От личен опит разбрах, че полза от ГПТ има само, когато дискът е над 2 терабайта. Така че само големите ги оставих на гпт, малките ги върнах на мбр и всичко си работи без проблем. И 11-ката е инсталирана в мбр режим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 2.07.2022 г. в 19:47, Banesc написа:

по -добре windows 10

:D:D:D:D

Викаш по-добре да нямаш грам контрол над собствения си компютър, а?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

когато сам  не можеш да  отговаряш за копютъра си по добре да делегираш  отговорността на друг

бил гейтс отдавна е разбрал че хората са идиоти и тук таме има някой който може да си върже връзките 

не случайно прави и ваксини да се ликвидира каквото може

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Banesc написа:

когато сам  не можеш да  отговаряш за копютъра си по добре да делегираш  отговорността на друг

бил гейтс отдавна е разбрал че хората са идиоти и тук таме има някой който може да си върже връзките 

не случайно прави и ваксини да се ликвидира каквото може

""не случайно прави и ваксини да се ликвидира каквото може""

Чудно ми е как са те прескочили! А че си ИДИОТ, смяташ ли че има човек от форума,който да не го знае?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Kolev72 написа:

""не случайно прави и ваксини да се ликвидира каквото може""

Чудно ми е как са те прескочили! А че си ИДИОТ, смяташ ли че има човек от форума,който да не го знае?

ти ми завиждаш още от едно време че си купих чисто нова джипка киа 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, цър-вул написа:

Ти ако не можеш, не значи, че и другите не могат.

Нали, понеже не мога, зат'ва във всеки друг уиндоус няма проблем да се спре антивирусната и защитата в реално време, вкл. и в 11-ката, но не и в 10-ката? 2009-та спрях да ползвам антивирусни в уиндоус и винаги съм я изключвал (без проблем) в 7, 8, 8.1 и сега в 11. Само в 10-ката интерфейсното изключване е без ефект, изключване в регистрите също. Единственият начин да я изключа ЕФЕКТИВНО беше нейното премахване от регистрите и после с жива флашка с линукс минт да изтрия цялата директория C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender Antivirus. :D  След това просто ти показва съобщение, че не може да намери екзето и си продължава със зареждането на останалите неща. А като му забраниш и ъпдейтите, няма да ти докара антивирусната обратно. :D

преди 7 минути, Banesc написа:

джипка киа 

kia-nokia.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз така си мислех. Ама като го изключиш това и реснеш компа, после като отвориш таск мениджъра, Antimalware Protection си е там и си върви и трие всичко, което не му хареса. И затова трябваше да прибегна до хамалското премахване, което споменах по-горе. Моята 10-ка също е 21H2, свалена от сайта на майкрософт, но не можах да намеря по-високо от Pro (всички линкове уж за ентърпрайс ме връщаха обратно към линка за про) и затова свалих него. Ама майната му! Поне засега 11-ката се държи прилично и не ми пречи да си инсталирам open source програми като ClipGrab.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Паак лаеш месечината - в момента машината е след студен старт (спираха тока) - виждаш ли нещо такова:
image.png.8ea2d93e886e7d5a8e21f093ddc1e500.png

Това, че ти си от Левуново е съвсем друго нещо. Стоой си на Windows 7...
И отново мажеш в чужда тема!!!!!!!!!!!!!!!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...