Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

PUABundler:Win32/CandyOpen & PUA:Win32/Creprote, само няколко дена след преинстала на ОС и дефендера откри това.

Featured Replies

Странно този вграден дефендер толко години нищо не открива, а сега след преинстала ми засече това и не знам за какво става въпрос. 
Почти нищо не съм инсталирал и за това ми е интересно какви са тези файлове.

PS: И след като публикувах и ми изскача още едно съобщение (втората снимка) :no-no:

Това второто creprote не изглежда добре, докато CandyOpen не е страшно.

What is CandyOpen? How to remove CandyOpen from Windows 10? (thewindowsclub.com)

PUA:Win32/Creprote — How To Fix Guide

Само, че май тези втората статия май е лъжлива с цел да се ползва рекламиран софтуер за защита. В един отговор прочетох това и явно не става въпрос за вирус.

Hi Stuart,

Your PUP has been blocked by Defender. https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/threats/malware-encyclopedia-description?Name=PUA:Win32/Creprote.B
NOTE:  It takes a little while for this link to appear! You are seeing repeated alerts from it, due to an anomaly in Microsoft Defender. Defender tends to detect entries in its own Protection History, and reports them as current malware. You can eliminate these False positives, by deleting Detection History from Defender's Protection History. This procedure is completely safe. Windows rebuilds the Detection History folder, when it is needed.
See the link for the instructions to delete the folder. 

https://answers.microsoft.com/en-us/protect/forum/all/windows-defender-identifies-the-same-pup-as-a/63f17794-3815-4784-b9cd-c6059c8e0828

Вируси.JPG

Вируси02.JPG

Не се вижда нищо от тези снимки. Поне кажете, кои са били засечените файлове и липсват лог файловете от FRST, което е изискване на темата.

Като цяло намерените файлове са безобидни и става въпрос просто за потенциално нежелани приложения (PUA). Често такива биват вграждани в безплатните версии на програмите за да могат авторите да се самоиздържат и да накарат потребителите да преминат на платените версии.

Ако се внимава по време на инсталацията на съответните програми, доста често тези проблеми могат да бъдат заобиколени и човек пак да си ползва желаните програми, без нежеланите добавки вътре в тях.

А и често си има и алтернативни програми без подобни екстри в инсталаторите им.

Това не означава, че системата е заразена.

• Автор

Благодаря за включването. Май разбрах какъв е проблема, като видях подробности за файловете. Това са файлове, които са на стария HHD диск (тъй като сега инсталирах SSD и нова ОС.
На стария диск, който в момента в включен също като втори имам папка Download в която стоят стари свалени програми които съм инсталирал и точно тях е засякъл дефендера като опасни. 
Аз за това и много се зачудих как така нова инсталация Win 10 с почти нищо инсталирано и засича опасни файлове. Прилагам снимки на подробностите, които са достатъчни мисля. 
И ако може тук да питам да ми препоръчате добра платена антивирусна програма и ако може да не е много натоварваща машината.

вирус03.JPG

вирус04.JPG

вирус05.JPG

Здравейте,

Да, вижда се, че файловете са безопасни. Повечето антивирусни третират торент клиента като нежелан, а в другите две явно има добавки (тулбари и прочие). Не е проблем да игнорирате засичането и да ги сложите в изключенията.

Колкото до препоръка на антивирусна...смятам, че Windows Defender в Windows 10/11 е повече от достатъчна, защото тя се разви много и вече по нищо не отстъпва на останалите програми. Разбира се, интерфейса и може да е малко хаотичен и е леко мудна като действие, но по защита се представя повече от добре (макар че те всички пропускат).

Добри алтернативи са безплатните версии на Kaspersky и Bitdefender. Може би и WiseVector StopX (макар че тя е по-скоро допълнение към наличното решение за сигурност). Има и други решения разбира се като (avast/AVG, Avira, SEP, 360 Total Security) и т.н. и вече е въпрос на вкус.

Ако решите да останете с Windows Defender може да обърнете внимание на една от двете програми за неговото по-лесно управление и настройване:

https://github.com/AndyFul/ConfigureDefender

или

https://www.defenderui.com/

Поздрави!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.