Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройки на рутер NOKIA G-2425G-A

Препоръчан отговор

Здравейте,

Рутерът се ползва от 2 седмици, от както преминах на Виваком.
Проблемът.
В къщи имам няклоко smart devices (на SonOff и Tuya). Всичките са WiFi, не се използва zigbee gateway. До преди смяната работеха безпроблемно с рутера на А1 (Huawei). От както съм с Nokia-та всички без едно устройство се свързаха и работят. Всички устройства свързвам към 2,4 GHz WiFi мрежа.
Въпросното устройство, което не тръгва е сензор за врата/прозорец SonOff DW2 (https://sonoff.tech/product/smart-ho...rity/dw2-wifi/).
Какво се случва.
Процесът на сдвояване (pair) преминава успешно. Устройството вижда мрежата, приема юзър и парола, запаметява ги, излиза на главния екран на приложението (eWeLink), виждам го към свързаните устройства по МАК адрес в device manager-а на рутера, НО седи в постоянен Offline и мига в последователност, която производителя описва като невъзможност да се свърже със сървъра.
Други устройства на SonOff заработиха от първия път и продължават да са си изрядни, отделно производителя потвърди, че текущо нямат проблем със сърварите (облаците си). Правих множество промени в настройките на WiFi мрежата, канали, енкрипции, модове, адвах МАК-ове и т.н., но без резултат. По другите настойки за филтрация всичко е изключено и не виждам причина за проблем.

Интересното е, че когато след Нокия рутера, свързах втори рутер, един стар (10+ годишен) TP Link и го pair-нах с неговата мрежа, всичко тръгна без никакъв проблем. Старият ми рутер има 1/3 от всичките насторйки на Нокиата. Сверявах каквото е налично, всичко кореспондира.
След всичко което пробвах, моето разбиране е, че проблемът не е в настройките на WiFi мрежата, а нещо друго спира последващата комуникация, но не мога да разбера какво и защо.
Цялата драма е, че искам да ползвам само 1 ретур в къщи, иначе лесно мога да оставя и втория активен, само за тези устройства, но не ми се ще.

По-долу прилагам снимки на настройките на рутера. Моля ако има запознати да хвърлят един поглед и да споделят ако виждат нещо нередно касаещо проблема.

Благодаря.

1 LAN.JPG

2 Lan IP6.JPG

3 WAN.JPG

4 WAN DHCP.JPG

5 WiFi 2.4.JPG

6 WiFi 5.JPG

7 WiFi sched.JPG

8 IP routing.JPG

9 DNS.JPG

10 Auto Port.JPG

11 QoS.JPG

12 Mesh.JPG

13 firewall.JPG

14 Mac filter.JPG

15 IP filter.JPG

16 URL Filter.JPG

17 Parent.JPG

18 DMZ.JPG

19 HTTP.JPG

20 Port f.JPG

21 Port t.JPG

22 DDNS.JPG

23 USB.JPG

24 UPNP.JPG

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз ли нещо съм в грешка или това устройство работи само с B стандарт

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, работи само в b стандарт.

Пробвал съм да го сложа само на b, връзва се, но пак седи offline, на g и n  не се връзва изобщо. На b/g/n също се връзва, за това съм го оставил него, за дане ощетявам другите си устройства.

Според мен, причината не е в WiFi настройките. Устройството няма проблем с връзването към рутера по WiFi,  а с последващата комуникация.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, _XaXo_ написа:

Да, работи само в b стандарт.

Пробвал съм да го сложа само на b, връзва се, но пак седи offline, на g и n  не се връзва изобщо. На b/g/n също се връзва, за това съм го оставил него, за да не ощетявам другите си устройства.

Според мен, причината не е в WiFi настройките. Устройството няма проблем с връзването към рутера по WiFi,  а с последващата комуникация.

Нормално. Това е остарял стандарт. Не се знае новите рутери как въобще работят с него и го поддържат. Всичките ли устройства са ти такива или само това?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На останалите си пише b/g/n.

Разбирам на къде клониш, но щом рутера си има b стандарт, приема връзката с устройството и т.н. не следва ли да го елиминираме като причина. В смисъл, щом се връзва, значи прескачам стандарта като причина.

Не съм супер грамотен в тази сфера, но така го разбирам аз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, _XaXo_ написа:

На останалите си пише b/g/n.

Разбирам на къде клониш, но щом рутера си има b стандарт, приема връзката с устройството и т.н. не следва ли да го елиминираме като причина. В смисъл, щом се връзва, значи прескачам стандарта като причина.

Не съм супер грамотен в тази сфера, но така го разбирам аз.

Това е предположение. А колко устройства безжично имаш закачени към нокията в момента?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, _XaXo_ написа:

Общо 10.

3 към 2.4GHz мрежа,

3 към 5GHz мрежа,

4 по кабел.

Значи не се запълва и капацитета за брой безжични устройства. А пробвал ли си да направиш чисто нова мрежа с парола и да закачиш това устройство отново.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да. Направих втора 2,4GHz мрежа с просто име - без интервали и специални символи. Същата работа - връзва се, виждам го в рутера, но седи offline.

На мрежата от TPlink-а (рутер закачен за нокиата) всичко върви, както и на huawei-а, до преди 2 седмици.

Пробвах и онова DNS proxy да го изключа - отново без резултат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да. Направих втора 2,4GHz мрежа с просто име - без интервали и специални символи. Същата работа - връзва се, виждам го в рутера, но седи offline.

На мрежата от TPlink-а (рутер закачен за нокиата) всичко върви, както и на huawei-а, до преди 2 седмици.

БОЖА работа. НЕ знам какво да те посъветвам повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е няма как, от виваком си е, с какво да го сменят, а и как да им докажа, че там е проблема.
Варианта е да пусна втори, след него, но хич не ми се ще

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, X-TEAM написа:

Сменяй рутера (Нокията)!

Няма да сработи, заради едно устройство само, което ползва остарял стандарт.

Е няма как, от виваком си е, с какво да го сменят, а и как да им докажа, че там е проблема.

А пробвал ли си да пуснеш Wi-Fi от телефона си и да опиташ да вържеш проблемния модул.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега пробвах, но не сработи. То не съм сигурен и че би тръгнало така. Принципно дават по време на сдвояването телефона да е въразн към същата мрежа, която се задава на устройството, а при хотспот как да стане...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, _XaXo_ написа:

Обади се на 123 и им кажи, че искаш да си сложиш твой рутер зад оптиката им и искаш обикновено ONT. Ще ти сменят рутера с една черна сапунерка, в която влиза оптика и излиза ethernet кабел. Въпросната сапунерка е най-обикновен бридж и LAN кабелът, който излиза от нея, просто го включваш в WAN порта на рутера си. Тия Нокии техните са пълен боклук, но за фейсбука на леля Пена са напълно достатъчни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз и сега мога да си вържа мой рутер след техния. Това не е проблем. Идеята ми е, че не искам две устройства, но може би няма друг начин като гледам, ако искам да си запазя сензора.
Или да търся wi fi сензор на b/g/n, но аз още не съм убеден, че това е проблема.

Според мен стандарта определя 1) дали ще се свърже и 2) скороста на връзка, а не дали ще минават пакети или не, какъвто вероятно е проблема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така е, можеш да вържеш рутер зад рутера, но минаваш зад двоен NAT и в даден момент ще се окаже, че си си вкарал автогол. Ненужно е. Ако се отървеш от Нокиата им, ще ти е по-добре. Впрочем, те пак Nokia ще ти набутат, ама тая вече върши работа. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не съм на ясно, питам default_smile.gif
Какво ще рече двоен NAT и защо е лошо, в кои случаи?

И другото, да поясня какво правя аз с втория рутер.
Задавам му статично ИП в Нокиата, като взимам нет от портовете на Нокиата и го слагам, не в WAN, а в някой от от 4те порта на втория рутер. Съответно идеята е ако ползвам втори рутер, да го ползвам за една WiFi мрежа, на която да са закачени само и единствено smart device-ите, нищо друго.

Кабелните ми устройсва, телевизори, телефони, конзоли остават вързани към Нокиата.

В тази схема трябва ли да ме притеснява двойния NAT?

Ама дайте да се върнем на въпроса как да го подкараме този default_smile.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В схемата, която си посочил, нямаш двоен NAT, тъй като втория си рутер го използваш като глупав access point зад рутера на Vivacom. Само не забравяш да му спреш DHCP сървъра на твоя рутер, нали?

А за да ти разясня какво е двоен NAT, първо трябва да ти обясня какво е NAT въобще и за какво е нужен, което само по себе си е лекция в лекцията. Ако много държиш, ще го разпиша, но не вярвам да го изчетеш, освен ако не си запален по мрежи. :D Накратко, двойният NAT крие опасност от "сблъсък" на мрежи, от проблеми с двоен файъруол, образува се двойна работа на рутерите и се получава едно ненужно "прехвърляне на кашони", да не говорим че рутерите на провайдърите често нямат NAT helper-и за този или онзи протокол. Такова нещо - рутер зад рутера - се прави, ако искаш евтино да имитираш VLAN, например. Семейните хотелчета обожават да правят такива тъпотии (TP-LINK зад TP-LINK-a) и си мислят, че са си скрили основната мрежа.

А това, което планираш да направиш, пак е харакири, но в друго измерение. В собствения си дом ще наблъскаш две радиа на по 2,4GHz, които се клатят от някакъв безумно тъп софтуер и ще се сбият на една и съща честота. Не само ще си пречат помежду си, ами и с другите тъпи радиа на TP-LINK-овете на съседите ти, които също работят на AUTO и се бият помежду си.

На твое място, бих направил ... това, което вече съм направил, всъщност. :D Помолих ги на 123 да си прибират Nokia-та, да ми сложат тъпо ONT, зад него съм си сложил сериозен рутер, разгънал съм си няколко VLAN-а и виртуални AP-та и нещата си идват на мястото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора и препоръката. Мисля, че схванах идеята.

В моя случай обаче, чисто от към cost/benefit не съм сигурен до колко си струва тепърва да инвестирам в качествен рутер, само заради някакво устройство, което струва 11 долара. По скоро, ако действително няма как да тръгне този device на нокиата, предпочитам или да сменя устройството или да сложа втория рутер, който имам и да го ползвам само за смарт джаджите (нито скорост им трябва, нито нищо).

То ако ще давам 100+ за рутер, който само да ми остарява, по-добре да подменя всички джаджи със zigbee такива, понеже имам gateway, който в момента не се ползва, но го тествах и се връзва към нокиата. Но и това не съм убеден струва ли си, при положение, че сега всичко (без тази щуротия) си работи.

Аз единствено от юзър гледна точка, още не мога да приема, че проблема е в стандарта, при положение, че рутера го поддържа така или иначе и че устройството се връзва.  Явно пропускам нещо някъде.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нещо съм се изказал двусмислено, май. :D

Ще се поправя - АЗ съм си купил сериозен рутер, защото имам нужда от такъв. ТИ имаш нужда да ти работят просто джаджите по WiFi, които са работили на стария ти рутер, който пак не е бил първа хубост, но поне е бил по-читава марка за такива изделия (Nokia и рутери е малко като Goodyear и презервативи - сигурно могат, ама по-добре да не ги правят). Може да си вземеш и по-обикновен рутер някакъв, няма нужда да излиташ в космоса. Теми по въпроса за избор на бюджетен рутер има много тук, в раздела. Но преминаването към просто ONT (чист бридж "оптика->жица") ти развързва ръцете и премахва от уравнението голямата неизвестна "Дали, все пак, не ме спъва рутерът на доставчика, койтто е пред моя рутер?".

И да ти кажа под секрет - това, че пише "b/g/n" на етикета, далеч не означава, че всички се поддържат. :D

802.11b е протокол на вече 20+ години и е много вероятно да не е имплементиран в кода, или поне не достатъчно акуратно, в кода на фърмуера на този рутер. Не очаквай чудеса от безплатен рутер Nokia. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 месеца по-късно...
  • 3 седмици по-късно...

_XaXo_

Възможно ли е да изключиш g/n на някое от съществуващите устройства, включително стария ти рутер и така ще разбереш дали проблема е b-то?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, 

аз имам същият проблем, след минаването от А1 на Виваком и използването на Нокия рутер, Linkind Siren Hub спря да може да се свърже с интернет. Свързва се успешно с 2.4 GHz мрежа, взима си IP адрес, но не може да комуникира с интернет. 

Какво решение намерихте за вашият проблем? 

Благодаря! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...