Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

щети причинени от ЕС на България

Featured Replies

преди 11 часа, miro20 написа:

Глупости!

• Отговори 712
  • Прегледи 57,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

преди 18 часа, Т.Христов написа:

Глупости!

Естествено, какво друго. Кажете нещо умно щом това са глупости. Да се обогатим и ние от всенародната мъдрост 😄

• 2 седмици по-късно...

ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ХРАНИ У НАС НАДВИШАВАТ 90-100% ОТ СРЕДНИТЕ ЗА ЕС, А ПЕЧАЛБИТЕ ОТИВАТ В ДЖОБА НА КАПИТАЛА ...

Някога бяхме на 3-то място в света по производство и износ на електроника и компютърни компоненти. Днес сме на 1-во място в ЕС по износ на необработен дървен материал и скрап.

Суровинна колония на развитите икономики. Някога имахме капацитет да построим АЕЦ "Козлодуй“ и една от най-мощните енергийни системи на Балканите.

Днес, през 2026 г., затваряме базови мощности и внасяме ток от съседни страни, докато субсидираме частни фотоволтаици по баирите.

България е най-бедната държава в ЕС, но държи 1-во място по дял на разходите за здравеопазване, плащани директно от джоба на пациента (над 40%). В най-бедната страна болният плаща най-много, за да оцелее.

Имаме повече банкови клонове и аптеки на глава от населението от Германия, но над 300 населени места нямат достъп до личен лекар, а в цели региони няма работеща денонощна аптека.

Българският работник полага най-много часове труд годишно в ЕС, но получава най-ниската минимална и средна работна заплата. Делът на компенсацията на наемния труд (всички заплати и осигуровки) в БВП на страната е едва около 43-45%, докато средното за ЕС е над 50%. В същото време, делът на нетния опериращ излишък (печалбите) у нас е сред най-високите в Европа.

С други думи, у нас се произвеждат пари, но те отиват в джоба на капитала, а не при хората, които ги изработват.

По данни на Евростат, цените на редица основни хранителни стоки в България надвишават 90-100% от средноевропейските нива. В същото време покупателната способност на минималната ни заплата е едва 35-40% от тази в развитите европейски държави.

Ние пазаруваме по германски цени с български заплати.

България, страната с едни от най-плодородните земи в Европа, внася над 70% от месото, близо 50% от млякото и над 60% от зеленчуците, които консумираме. Родното производство е смазано. А пропастта между София и Северозапада не е географска разлика, това е разлика от два века в развитието.

Кога решихме, че всичко това е нормално? Кога приехме ролята на "евтината работна ръка“ като национален бранд и конкурентно предимство? Евтиният труд ражда единствено евтина държава, бедно население и демографска катастрофа.

Пазарният фундаментализъм у нас се провали и роди картели. Трябва ни изпреварващ ръст на доходите, силна държавна регулация срещу спекулата и промяна в данъчната политика. Трудът трябва да бъде защитен, а не облаган по-тежко от капитала. Няма да спра да го казвам, независимо колко неудобен ме прави това. Защото фактите не лъжат.

Български стоки за над 1.6 млрд. евро са "превъртени" в "Лидл" у нас и Европа за 3 години

Български стоки за над 1.6 млрд. евро е "превъртяла" веригата "Лидл" в магазините си в България и като експорт в последните три години. Това е ръст от около 60 на сто спрямо предишните три години – 2020-2022 г., когато стойността на българските продукти в мрежата е била 2 млрд. лева или около 1 млрд. евро. При това ръстът се дължи почти изцяло на количествата реализирани стоки.

Само през 2025 г. стоките от български компании възлизат на близо 650 млн. евро, бележейки ръст от близо 20% спрямо 2024 г. и над 50% спрямо 2023 г. В по-дългосрочен план стойността на стоките от български компании в мрежата на Lidl е нараснала със 136% за периода 2020–2025 г., което отразява устойчивото развитие на партньорствата с местните производители.

newspaper

• 2 седмици по-късно...
преди 9 минути, NewRedDragon написа:

Това, какво значение има за моите пари?

Ами има, ама в по-дългосрочен план.

Иначе е много интересно защото се повтаря поговорката използвана и от Вазов: "Пази Боже, сляпо да прогледа".

Идвала да проучи какво е българското настроение към Украйна. Оле, мале. Тя вече не е българка и е на много високо и трябва да слезе от небесата за да чуе тия от нейното село какво мислят.

Посрещната с почести все едно е чуждестранен президент или министър-председател...

Намираме се в една гротеска и евтина комико-трагична постановка.

на 14.07.2026 г. в 17:32, БаалБек написа:

Български стоки за над 1.6 млрд. евро са "превъртени" в "Лидл" у нас и Европа за 3 години

Български стоки за над 1.6 млрд. евро е "превъртяла" веригата "Лидл" в магазините си в България и като експорт в последните три години. Това е ръст от около 60 на сто спрямо предишните три години – 2020-2022 г., когато стойността на българските продукти в мрежата е била 2 млрд. лева или около 1 млрд. евро. При това ръстът се дължи почти изцяло на количествата реализирани стоки.

Само през 2025 г. стоките от български компании възлизат на близо 650 млн. евро, бележейки ръст от близо 20% спрямо 2024 г. и над 50% спрямо 2023 г. В по-дългосрочен план стойността на стоките от български компании в мрежата на Lidl е нараснала със 136% за периода 2020–2025 г., което отразява устойчивото развитие на партньорствата с местните производители.

newspaper

• 5 седмици по-късно...

Брюксел посяга към милиардните буфери в българските банки: Капиталът потегля на Запад, ипотеките може да поскъпнат

Предвиждат се нови регулации за улесняване на кредитирането за дигитални бизнеси. Нови правила как банките да местят средства, без да са ограничени от национални регулации. От първостепенно значение ще бъде банките майки да отговарят на регулаторните изисквания, а състоянието на дъщерните банки ще е на второ място.

За България това означава в най-добрия случай българските банки, които бяха силно капитализирани и високоликвидни, да станат на средноевропейско ниво. За домакинствата, които се радват на едни от най-ниските лихви по ипотеки, лихвите може да поскъпнат, за да поевтинеят за клиентите на банковите групи другаде из Европа.

Промяната облагодетелства изцяло големите европейски финансови и индустриални групи.

Например при срещата си с германския канцлер Фридрих Мерц премиерът Румен Радев поиска достъп на българските производители на дронове и въоръжение до стратегическите поръчки на превъоръжаващия се Европейски съюз. На свой ред Мерц отговори, че трябва да се работи за уеднаквяване на платформите. За да е ефективна войската, тя трябва да ползва платформи, които са добре познати и като опериране, и като капацитет. На езика на дипломацията, за България това означаваше „ние ще строим ракети и ще обираме големите пари, вие правете барут и сглобявайте снаряди“, което си е трохи.

Сега ще се окаже, че България дори ще кредитира проекти, обогатяващи западните индустриални групи, а банковият сектор ще се подчини на европейски стратегически цели, поставяйки след това потребностите на българската икономика.

Някой може да каже, че сами сме си виновни, задето нямаме с какво да привлечем европейските капитали. Отговорът ще е, че и да нямаме, занапред ни се отнемат и малкото инструменти да претендираме за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии към България.
Гласове

ЕС ще тури президент в България. Примерно Гюров, за да бъде Източния Блок изцяло в тяхна ползва, когато ще нападатнат Русия.

В Румъния и в Молдова вече е готово. В Украйна също. През септември и октомври готвят нападение.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

ЕС ще тури президент в България. Примерно Гюров, за да бъде Източния Блок изцяло в тяхна ползва, когато ще нападатнат Русия.

В Румъния и в Молдова вече е готово. В Украйна също. През септември и октомври готвят нападение.

Невярвам ,че ще избере народа ни Гюров. Президентския вот е вид мажоритарен вот и единствено зависи от човека кандидат ,не от партия.

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

И ако спечели Йотова какво ще кажеш? Тя засега изглежда води.

Да и кажат малко да си оправи прическата обаче. Много често изглежда така, сякаш сега е станала.

преди 50 минути, AAUUXX написа:

Невярвам ,че ще избере народа ни Гюров. Президентския вот е вид мажоритарен вот и единствено зависи от човека кандидат ,не от партия.

Все още вярваш, че нещо избираш?🤔 Кой ще позволи властта и цялата мощ да е в ръцете на някакви люде.

преди 53 минути, Волен написа:

И ако спечели Йотова какво ще кажеш? Тя засега изглежда води.

Да и кажат малко да си оправи прическата обаче. Много често изглежда така, сякаш сега е станала.

https://www.bgonair.bg/a/4-world/429188-razrastva-se-skandalat-mezhdu-germaniya-i-rusiya-balgariya-podkrepi-berlin

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

Все още вярваш, че нещо избираш?🤔 Кой ще позволи властта и цялата мощ да е в ръцете на някакви люде.

https://www.bgonair.bg/a/4-world/429188-razrastva-se-skandalat-mezhdu-germaniya-i-rusiya-balgariya-podkrepi-berlin

Ще видим след изборите ,мисля че ще бъде избрана Йотова.

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Планът е Гюров да спечели. С Йотова не знам какъв план може да бъде направен?🤔 За какво ще им е нужна.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Планът е Гюров да спечели. С Йотова не знам какъв план може да бъде направен?🤔 За какво ще им е нужна.

Плана си е план ,но трябва да има и достатъчно хора повярвали че това е техния президент че да спечели. Вота ще бъде с машини.

преди 1 час, AAUUXX написа:

Е, те тогава ще цъфнем и ще вържем... 😭 Божеее, как може да избирате баш най-вредните? Мъдър бил българският народ, мъдър звънци! Простотия до шия... 😭

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Ако беше планът Гюров да спечели, нямаше да пуснат в надпреварата и Христанов, та да разцепи гласовете на антикомунистите. Планът е България да стане изцяло червена, Господ да ни е на помощ, щото аз вече не виждам кой друг може да ни спаси от кумунистическата сган! 😭

преди 1 минута, Мери) написа:

Е, те тогава ще цъфнем и ще вържем... 😭 Божеее, как може да избирате баш най-вредните? Мъдър бил българският народ, мъдър звънци! Простотия до шия... 😭

Добре ,тогава Волгин ли? Аз още не разбрах дали Волгин или Костадинов ще бъде кандидат президент?

преди 12 минути, AAUUXX написа:

Добре ,тогава Волгин ли? Аз още не разбрах дали Волгин или Костадинов ще бъде кандидат президент?

Не знам, според мен българският народ, избирайки Радев, се доказа като достатъчно тъп, затова изобщо не очаквам, че няма да избере Йотова на тези избори, което означава, че ще имаме една изяло комунистическа държава и за съжаление мисля, че демокрацията ще бъде застрашена. 😭 Дано да греша, но струва ми се, че вървим към червена несваляема диктатура. 😭

преди 1 минута, Мери) написа:

Не знам, според мен българският народ се доказа като достатъчно тъп, за да избере Йотова на тези избори, което означава, че ще имаме една изяло комунистическа държава и за съжаление смятам, че демокрацията ще бъде застрашена. 😭 Дано да греша, но струва ми се, че вървим към червена несваляема диктатура. 😭

И на теб ли се привиждат комунисти навсякъде както на Кокич?

Възможна ли е комунистическа държава в либерален западен свят? Ние сме толкова дълбоко интегрирани в ЕС ,че по дълбоко е невъзможно, еврото затвори вратата на интеграцията ни ,а на теб още ти се привиждат комунисти , комунизъм и дикататури eek

преди 14 минути, AAUUXX написа:

И на теб ли се привиждат комунисти навсякъде както на Кокич?

Възможна ли е комунистическа държава в либерален западен свят? Ние сме толкова дълбоко интегрирани в ЕС ,че по дълбоко е невъзможно, еврото затвори вратата на интеграцията ни ,а на теб още ти се привиждат комунисти , комунизъм и дикататури eek

Виждал ли, какво е положението. Промити мозъци.

Иначе аз ще гласувам за Радостин. Както гласувах на парламентарните избори.

преди 36 минути, Мери) написа:

Не знам, според мен българският народ, избирайки Радев, се доказа като достатъчно тъп, затова изобщо не очаквам, че няма да избере Йотова на тези избори, което означава, че ще имаме една изяло комунистическа държава и за съжаление мисля, че демокрацията ще бъде застрашена. 😭 Дано да греша, но струва ми се, че вървим към червена несваляема диктатура. 😭

Каква ти демокрация?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.