Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обратно монтирани предпазители

Препоръчан отговор

Здравейте!  Табло в апартамент е с обратно поставени предпазители. Когато предпазителите са включени са надолу. Това проблем ли е? Благодаря предварително!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Димитър Йорданов Иванов написа:

Това проблем ли е? Благодаря предварително!

Не е проблем ,ако предпазителя изпълнява функцията си на такъв.

Може да се залепят стикери On - Off за да е ясно в каква позиция е предпазителя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, AAUUXX написа:

стикери On - Off

две ленти тиксо - червена и зелена -червената лепната над палците, зелената - под тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, цър-вул написа:

две ленти тиксо - червена и зелена -червената лепната над палците, зелената - под тях.

Като идея добре, но червен и зелен цвят може да се тълкуват погрешно за вкл./изкл. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Оф, ще си ги гледа този, който ги е сложил. Колкото да не помни къде е изкл. 

И е прието червено да е за изкл., а зелено за вкл.! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, цър-вул написа:

И е прието червено да е за изкл., а зелено за вкл.! 

За това говоря. Ако питаш някой който не е наясно, ще коментира, че на зелено е безопасно да се "бърка в контакта"...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, цър-вул написа:

.... А за лудите - няма оправия... 

И за далтонистите :magnifier:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, baitexpo написа:

Изключи главния предпазител в таблото и си ги обърни в правилното положение.

То да не се окаже, че самото табло е монтирано наобратно! Щом си работи да не пипа нищо. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, baitexpo написа:

Изключи главния предпазител в таблото и си ги обърни в правилното положение.

Съгласен съм с теб при условие че Димитър се е занимавал поне неколкократно с такава работа. А обръщението ми към Митко е такова: Никога преди електротехник да влезе в къщата ти не го черпи с алкохол предварително. За да не забележиш как поставяш автоматичният предпазител, трябва да си  твърде налул кънките! А такива лепенки е забранено да се слагат по табла , най вече ако са общи за кооперацията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Емил Костов написа:

То да не се окаже, че самото табло е монтирано наобратно! Щом си работи да не пипа нищо. 

у дома  от тридесет и кусур години  е така
масторите електричари, монтирали таблото наопаки...не ми пречи
ми твай, мързелив сиган съм

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, овню написа:

у дома  от тридесет и кусур години  е така
масторите електричари, монтирали таблото наопаки...не ми пречи
ми твай, мързелив сиган съм

Това и аз казвам. Не е проблем! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, цър-вул написа:

Не съм видял до сега зелен бутон за изкл. и червен за вкл. А за лудите - няма оправия... 

С червения бутон май се задейства само и единствено атомна бомба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

У дома пък е вертикално, така ми беше, по-удобно за да се скрие. Общо взето не е болка за умиране как са го монтирали, просто собственика трябва да се примири и да внимава или ако е лаик да не пипа! Що се отнася до цветовете за включено/изключено- Червеното е включено, а Зеленото изключено. По логиката на сфетофарите.

image.png.f5731e2820d99dd8a73cc751779e8709.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Gangosa написа:

Не само, по бензиностанциите има едни червени бутони по колонките, пробвай да натиснеш някой, за да разбереш атомна бомба ли ще избухе:D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, Gangosa написа:

Не през май, а това са глупости... Големи червени са аварийните STOP бутоните на машините в метало/дървообработването
eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, цър-вул написа:

Големи червени са STOP бутоните на машините в метало/дървообработването

В действителност е малко объркващо за хората които не се занимават с това....Зелено-пуск, Червено Стоп, а Червено -ON, Зелено-OFF :emoji_smiley-03:

Хората които са в този занаят са наясно :wink12:

Препоръчвам на автора да си разпечата две листчета с ВКЛ и ИЗКЛ и да ги залепи на съответните страни, за да не се заблуди.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Евентуално може да е проблем ако са разменени вход и изход.При правилно монтирани предпазители, входа е отгоре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, ivan_pop написа:

Евентуално може да е проблем ако са разменени вход и изход.При правилно монтирани предпазители, входа е отгоре.

Иванчо!

Знаеш ли защо се смея?

1. Тук няма вход и изход. Има само ФАЗА !

При правилно ориентирани всички предпазители на долната им част се поставя специална шина , която подава фазата на всеки един предпазител. Фазовия проводник се свързва към нея

От горната клема се взема ФАЗА за всеки един от кръговите за осветление, отопление , бойлери и тъй нататък. Проводниците от кръговете обикновено излизат от горната страна на кутията , в която са монтирани предпазителите. А проблем не може да има както ги е направил Митко в апартамента си. Неговите предпазители са си в къщата му.  Иначе, в общото табло се прави така, както е описано по проекта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, Kolev72 написа:

Иванчо!

Знаеш ли защо се смея?

1. Тук няма вход и изход. Има само ФАЗА !

При правилно ориентирани всички предпазители на долната им част се поставя специална шина , която подава фазата на всеки един предпазител. Фазовия проводник се свързва към нея

Вярно е че термина не е вход и изход.Само дето специалната шина която подава фаза на всеки предпазител, наричана още гребен подава тази фаза в горната част на предпазитела.А от долната част на предпазителите се подава фаза към съответния токов кръг.

Все пак и с това си вадя ляба и имам 4-та квалификационна група за работа по ел. съоръжения.

Не змая защо се опитваш да се заяждаш с мен, но не ми пука!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, ivan_pop написа:

Вярно е че термина не е вход и изход.Само дето специалната шина която подава фаза на всеки предпазител, наричана още гребен подава тази фаза в горната част на предпазитела.А от долната част на предпазителите се подава фаза към съответния токов кръг.

Все пак и с това си вадя ляба и имам 4-та квалификационна група за работа по ел. съоръжения.

Не змая защо се опитваш да се заяждаш с мен, но не ми пука!

Не се заяждам нито с теб, нито с никой. При твоята 4 квалификация тези неща трябва да ги знаеш на сън. А и ако те попитам от коя година ти е квалификацията и опреснявал ли си я, едва ли ще отговориш честно. Нали знаеш, че всяка година се полагат изпити за опресняване на такава квалификация, или сега за пръв път го чуваш от мен? А сега, като че ли го направиха на половин година, но не съм уверен.

Що се отнася до шината(гребена) можеш да го сложиш и от долу и от горе в зависимост как идват проводниците на кръговете в кутията. И ми прави впечатление, че като описваш нещо, не го правиш като хората. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Kolev72 написа:

Не се заяждам нито с теб, нито с никой. При твоята 4 квалификация тези неща трябва да ги знаеш на сън. А и ако те попитам от коя година ти е квалификацията и опреснявал ли си я, едва ли ще отговориш честно. Нали знаеш, че всяка година се полагат изпити за опресняване на такава квалификация, или сега за пръв път го чуваш от мен?  

Че от де да ги зная тези неща!?Дай линк да чета и да се просвещавам?Моля!

udost.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На автора пак добре обратно са му монтирани предпазителите . А аз наскоро виках един жичкаджия да смени таблото и предпазителите, човека смени всичко, ама в коридора и в спалнята ъъъъ няма ток. И накрая ми излезна с номера че неможе да намери фазата и нулата и една разклонителна кутията, та от другия коридор малкия, от него взе ток. Като прекара един кабел за големия коридор и спалнята направо се хванах в чудо с тоя жичкаджия. И сега му звъня цяла седмица да идва да си оправя бакийте и да видим какво пак ще забърка или да си викам друг жичкаджия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз през моята кариера на ел. не съм виждал такова изпълнение. Това не го я правил еладжия ами някой от типа сега се сещам за една клиентка вика ме да и оправя девиаторния ключ в коридора и ми обяснява . Аз я попитах кой прави ел. инсталацията и отговора на жената беше гипскартонджията каза , че разбирал и от ел и ми опъна и инсталацията. И беше свършило всичко вече в смисъл боядисано замазано. Като казах на клиентката , че трябва да изкъртя канал в стената и каза оставяме го така. Та сигурно и вашите еладжии в кавички за били гипсокартонджии.

Преди давахме до 10 години гаранция на апартамент. Педполагам е ново строителство и си вижте договора. Трябва ако имате договор със фирмата за гаранция и сте се нанесли скоро да пратят квалифициран ел техник да обърне предпазителите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...