Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със съседи/домоуправител

Featured Replies

Здравейте! Нов съм във форума и не знам дали съм избрал правилния подфорум, в който да поставя тази тема, ако някой админ сметне за правилно, нека я премести в друг.

В нашия вход се извършват далавери с входните такси и парите за ремонти, от т.нар. плаващо мнозинство в същия. Какво можем да предприемем ние, останалата част от собствениците, които не са съгласни с политиката на домоуправителя и касиера. Пет човека сме, от вход с 20 апартамента. Малцинство сме, или поне така ни се втълпява от отсрещната страна, но има собственици, които не живеят във входа и не се явяват на събранията. Твърди се, че те са предоставили гласа си на съседи, но това е недоказуемо, защото няма заверен документ с техен подпис и никой не знае така ли е, обаче техните гласове се използват при избор на точните домоуправители и касиер, за да има кворум. Има и други собственици, които са отдали своя апартамент под наем и не се занимават с входните проблеми. Възможно ли е техните наематели да имат думата и съответно глас на събранията?

В общи линии, имаме доказателства за нередности, но не знаем към кого/коя институция да се обърнем. Какво можем да направим? Кой се явява отговорник за подобни въпроси? Може би общината. Плаващото мнозинство във входа не желае да се разберем за ползването на частен домоуправител с твърдението, че би било много скъпо. В момента плащаме по 20 лв. на човек за входни разноски, а сме в краен квартал. За сравнение, съседите ни от другия вход плащат едва 3 лв. на месец на човек. Ние дори имаме два наема(лично на входа), които домоуправителя прибира всеки месец и които покриват на практика всички наложителни ремонтни дейности за годината, но въпреки всичко ни прибират и такса за ремонтни дейности всеки месец. Входът ни няма сметка в банка, за да можем всички собственици да следим какво се случва с парите ни, както е по закон. Нямаме и възможност да гласуваме чия оферта да изберем, щом се стигне до ремонт. Домоуправителят и касиерът не се допитват до нас, въпреки че имаме право да знаем и изберем най-изгодната оферта. Вероятно е да работят с тяхна фирма, която лансират и на която възлагат необходимите дейности срещу процент за тях.

Правя темата с надеждата тук в Калдата да намеря хора, които са патили от несъвестни домоуправители/съседи си и са намерили начин да преустановят кражбите им. Всякакви съвети и предложения са добре дошли.

преди 19 минути, Cevtaka написа:

Твърди се, че те са предоставили гласа си на съседи

само ако плащат техните такси за поддръжка на сграда/вход

Какво значи не идват на събрание, но се ползват техните гласове. Докато ми го е казал домоуправителят и съм го запознал с шамарената фабрика. Ако това не е мега наглост, здраве му кажи! 

• Автор
преди 21 минути, цър-вул написа:

Изискайте свикване на събрание и ревизия на касата

Изискахме, но не си предоставя достъп. Излязоха с три случайни цифри - приход/разход/остатък, но не правят разбивка и не можем да установим за какво по-точно са разходите. Искахме да дадем пари независима комисия да дойде да им направи проверка, но те казват, че нямаме право да искаме такова нещо и дори да платим от собствения си джоб, няма да дадат достъп. В състава им има един единствен ревизор на касиера(а би трябвало да са три), и той е майка на домоуправителя(което би трябвало да е конфликт на интереси). Тя казва, че всичко е наред. Не ни се дава възможност дори ние, собствениците, сами да сформираме група от трима човека и да направим ревизия на касата. И за това трябвало да имаме мнозинство.

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Какво значи не идват на събрание, но се ползват техните гласове. Докато ми го е казал домоуправителят и съм го запознал с шамарената фабрика. Ако това не е мега наглост, здраве му кажи! 

Домоуправителят твърди, че си плащат, макар тези хора да не сме ги виждали от години и да знаем, че живеят в далечни села. Разполагат се с техните гласове както намерят за добре. Очевидно е, че ни правят на балами, но не можем да намерим начин да се защитим. Абсурд е да прибягваме до физическа разправа, домоуправителят и касиера са млади и здрави момчета, а живеем в застаряващ вход, надявам се да се намери начин законът да ни защити.

преди 1 минута, Cevtaka написа:

Изискахме, но не си предоставя достъп. Излязоха с три случайни цифри - приход/разход/остатък, но не правят разбивка и не можем да установим за какво по-точно са разходите. Искахме да дадем пари независима комисия да дойде да им направи проверка, но те казват, че нямаме право да искаме такова нещо и дори да платим от собствения си джоб, няма да дадат достъп. В състава им има един единствен ревизор на касиера(а би трябвало да са три), и той е майка на домоуправителя(което би трябвало да е конфликт на интереси). Тя казва, че всичко е наред. Не ни се дава възможност дори ние, собствениците, сами да сформираме група от трима човека и да направим ревизия на касата. И за това трябвало да имаме мнозинство.

Домоуправителят твърди, че си плащат, макар тези хора да не сме ги виждали от години и да знаем, че живеят в далечни села. Разполагат се с техните гласове както намерят за добре. Очевидно е, че ни правят на балами, но не можем да намерим начин да се защитим. Абсурд е да прибягваме до физическа разправа, домоуправителят и касиера са млади и здрави момчета, а живеем в застаряващ вход, надявам се да се намери начин законът да ни защити.

То и аз мога да твърдя, че съм марсианец! Такива твърдения да си ги навре знае къде! 

преди 58 минути, Cevtaka написа:

Входът ни няма сметка в банка, за да можем всички собственици да следим какво се случва с парите ни, както е по закон

И как смятате, че може всички във входа да имат достъп до тази сметка?
Направете събрание и сменете домоуправителя.
Подайте сигнал до районната прокуратура. Сигнализирайте Отдел Етажна собственост към Общината
И не на последно място Общината може да назначи служебен домоуправител

Ако става дума за София, намираш тук твоя район и се свързваш със съответната служба.
Също задай въпроса си в lex.bg
Там ще получиш по-компетентен отговор.
Може да питате вашата група да се обърнте и към адвокат по съответното право.

Оффф много съм зле, забравил съм да сложа линка.:lol6:

Ето тук търсиш твоя район ако си от София :

https://www.sofia.bg/documents/20182/211857/Регистър-на-сдруженията-на-етажната-собственост-14062022.pdf/d0431701-baf8-4de2-aa69-d8d3dced1a48

преди 1 час, Cevtaka написа:

Здравейте! Нов съм във форума и не знам дали съм избрал правилния подфорум, в който да поставя тази тема, ако някой админ сметне за правилно, нека я премести в друг.

Цитирам те, само за да обърнеш внимание на редакцията на поста ми. :)

• Автор
преди 28 минути, цър-вул написа:

И как смятате, че може всички във входа да имат достъп до тази сметка?
Направете събрание и сменете домоуправителя.
Подайте сигнал до районната прокуратура. Сигнализирайте Отдел Етажна собственост към Общината
И не на последно място Общината може да назначи служебен домоуправител

Имам предвид, да се създаде сметка на входа в банка, за да се следят извлеченията от нея и всеки да знае кога се теглят пари от домоуправителя и колко, за да му се зададе въпросът защо. Нямам предвид всички да можем да теглим пари от тази сметка.

Не можем да го сменим, малцинство сме. Пет собственика срещу девет поддръжници на домоуправителя, другите не присъстват, но се твърди, че са зад него и използват гласовете им. А защо го поддържат при тези далавери, един бог знае, може би и те намазват от тях или той им върши услуги, но нищо не можем да докажем. Благодаря ти за предложението относно отдела, не сме знаели, че такъв съществува и ще отправим запитване и жалба към него. На районната прокуратура лично аз нямам голямо доверие, защото и преди съм се обръщал към нея по различни поводи и не е имало резултат. Общината ако може да реши проблема ще е най-добре, друга надежда като че ли няма. 

Преди 5-6 години бях домоуправител.Има закон за етажната собственост, ако няма промяна е така.Свиква се общо събрание на етажната собственост.Ако присъстват в указания час половината+1 може да се галсува и да се вземат решения.Ако няма няма кворум, се чака един час и в гласуването участват присъстващите колкото и да са те.Сега не зная как е, трябва да се чете закона!

преди 2 часа, ivan_pop написа:

Преди 5-6 години бях домоуправител.Има закон за етажната собственост, ако няма промяна е така.Свиква се общо събрание на етажната собственост.Ако присъстват в указания час половината+1 може да се галсува и да се вземат решения.Ако няма няма кворум, се чака един час и в гласуването участват присъстващите колкото и да са те.Сега не зная как е, трябва да се чете закона!

Не е точно така. Свиква се Общо събрание и ако няма кворум, който е 2/3 или 67%, се отлага с 1 час, на който кворума е 1/3 или 33% ако пак няма достатъчно хора се свиква на другия ден на същото място и в същия час (като ако е почивен или празничен, следващия работен) където колкото хора има - те решават съдбата на блока. Забравих да спомена, че процентите не са хора, а идеални части.

До автора:
1. 1 път годишно се свиква Общо събрание от домоуправител или контрольор, на което може да се избере нов домоуправител и/или касиер и/или контрольори
2. Може и от собственици, които имат 1/5 или 20% идеални части
3. Може и само от един собственик в неотложни случаи или когато е минало повече от година от последното събрание на блока
4. На събранието може да се назначат контрольори, които да следят за нередности домоуправителя и/или касиера. Те трябва са нечетен брой и поне 3-ма.
5. За оплаквания жалба в Прокуратура, МВР, Община и/или кмет.
6. Собственици наистина може да упълномощават даден човек ако той не може да присъства, но ако е писмено трябва е нотариално заверено, ако е устно трябва да е на общо събрание

• Автор

Благодаря ви за отговорите. В Лекс по някаква причина не мога да се регистрирам, явно нещо не правя както трябва. Ще говоря с другите собственици и ще пуснем обща жалба до отдел "Етажна собственост". Надявам се общината да намери механизъм да се намеси и да спре нередностите във входа. В противен случай едва ли ще има оправия.

Според мен първо трябва да намерите медиатор. 

Спорове за етажната собственост: как да се защитите и да избегнете проблеми със закона (planeta-design.com)

В краен случай се ползва адвокатска кантора която се занимава точно с проблеми свързани с етажната собственост. 

Това е само пример!!!

По отношение на наемателите: Те не могат да имат "думата"!!! Да, трябва да спазват вътрешния ред и т.н., но "думата" я има собственикът на съответния апартамент.  Принципно ако наемател има някакви претенции свързани с етажната собственост трябва да уведоми собственика и/или евентуално да му поискат пълномощно, за да го представляват. 

Първото нещо обаче е да свикате общо събрание с дневен ред финансова ревизия. Задължително водете протокол и т.н. 

Успех!

Няма бик да не боде и домоуправител да не краде!

преди 5 часа, Филипов написа:

В конкретния случай съм съгласен, че трябваше първо да прочете там е описано и то много достъпно, но ако всеки можеше да разбира и интерпретира закона нямаше да има нужда от юристи.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.