Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 15 минути, Stockholm Syndrome написа:

Беше си хубаво едно време. До като бях на служба един лев не съм дал за гориво и храна.Няма да се върнат тези хубави години.

Баси, и теб съм те ра̀нил. Ае да беше само ти, с мед да те намажа. Ма със сичките чичкови червеносашковчета, бая зор беше.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, lebel написа:

Баси, и теб съм те ранил. Ае да беше само ти, с мед да те намажа. Ма със сичките чичкови червеносашковчета, бая зор беше.

Не си ме хранил, понеже тогава всичко беше държавно, тоест наше, на всички. Имам два апартамента от службата и една вила двуетажна, където си живея. Взимам тавана на пенсията, стигат ми. Как да не съм доволен и двамата сина съм осигурил с апартамент.

преди 2 часа, инж. Велев написа:

При соца беше много добре, а сега е зле.

Зле е сега, ама по соца беше много по-зле.

Цитат

Безплатно образование и здравеопазване,

Образованието и сега е безплатно, точно колкото по соца. Лечението както сега - данък самоудръжка. Днешната здравна вноска. Разликата е, че не се доплащаше в поликлиника.

Цитат

Ниски цени за всички хранителни и други стоки. Храната беше истинска без е-та и стабилизатори.

12 лв. петало луканка, при 36 лева пенсия - ниска цена ли е? 10 пъти ви пусках снимки от вестници, за мизериите в каймата, заведенията и зеленчуците. Да не се повтарям.

Цитат

Тока беше без пари и във всяка стая имаше акумулираща електрическа печка. Нафтата беше без пари. Имахме и се отоплявахме с нафтови печки за 5 лева на месец.

Патологични лъжци. 200 - 300 лева нафта за зимата, смятай го нататък.

Цитат

Картите за почивка бяха минумум 14 дни. Храната на морето беше на символични цени и супер качествена и прясна. 

https://www.bgspomen.com/2023/07/1976.html

Цитат

Образователната система беше на над световно ниво. Ако не знаеш не можеш да преминеш в по-горен клас. 

Надгалактическо направо. Затуй се родиха днешните соц лумпени, дето и за пъдари не ставате.

%25D0%25A2%25D0%259A%25D0%2597%25D0%25A1.jpg

Тези дни попаднах на интересен текст от социалната мрежа. Авторът му твърдеше, че в едно ТКЗС по времето на социализма са се произвеждали толкова плодове и зеленчуци, колкото днес се произвежда в цяла България. Е, може и да звучи пресилено, но истината е, че произведената продукция беше в огромни количества. 

В родното градче на баща ми в западащата днес Северозападна България имаше консервен комбинат, който работеше сезонно и буквално бълваше продукция от края на май почти до края на ноември. А дворът му буквално беше задръстен от плодове и зеленчуци. И досега са пред очите ми големите каруци с волски впрягове, които бяха препълнени с огромни дини и пъпеши. От полето към гарата по време на жътвата денонощно пътуваха камиони с ожънато зърно. Летните месеци бяха разпределени между производството на ябълки, кайсии, праскови, домати, чушки, патладжани, зеле, каквото ти душа иска, и зърнените култури. В края на лятото и началото на есента идваше ред на гроздобера, а по-късно и на царевицата.

В градеца имаше няколко ТКЗС-та, защото поземленият фонд беше огромен. В късната есен член-кооператорите получаваха продукция в натура за своето дялово участие със земя. Хлябът за тях беше безплатен, хората получаваха от администрацията на кооперацията купони, по 35 бр. на месец. Печеше се в няколко градски фурни и беше с превъзходно качество.Упадъкът на този живот започна в края на 70-те години, когато ТКЗС-тата бяха ликвидирани и бяха създадени т. нар. АПК. Окончателното унищожение на селското ни стопанство извършиха ликвидационните съвети на Филип Димитров при т. нар. демокрация.

Никола Асенов, Плевен

преди 16 минути, Stockholm Syndrome написа:

Не си ме хранил, понеже тогава всичко беше държавно, тоест наше, на всички. Имам два апартамента от службата и една вила двуетажна, където си живея. Взимам тавана на пенсията, стигат ми. Как да не съм доволен и двамата сина съм осигурил с апартамент.

Е да де, "държавно, тоест наше". Дето се вика моето си е мое, чуждото си е наше

Хранил съм те, хранил съм те. С тия 110 (вместо3-4-500) с които почнах. Изхраних, освен моите две деца, и теб... ае, теб мое те отпиша, и чичо Сашо и чичо Ристо... и г-н инж, Велев... него даже го изучих и човек стана, инженерин. Малко не ги слушат главите, ма кво да прая, немах пари за селен, за чичовците.

Мани мани. табелов и иванка изхранвали целокупния соцлагер. Хи-хи-хи.

Я, на картинката от колегата Велев, сигурно е иванка с щайга домати... пардон, ябълки.

%25D0%25A2%25D0%259A%25D0%2597%25D0%25A1

преди 5 минути, IvanKirov написа:

Лечението както сега - данък самоудръжка. Днешната здравна вноска. Разликата е, че не се доплащаше в поликлиника.

Остави поликлиниката. Кажи нещо за сегашната болница и колко се "доплаща" сега в нея.

преди 2 минути, Sliderum2 написа:

Я, на картинката от колегата Велев, сигурно е иванка с щайга домати

Преди да влезе в казармата :)

преди 2 минути, инж. Велев написа:

Преди да влезе в казармата

При неговите другари от любимия му етнос.

преди 2 минути, инж. Велев написа:

Остави поликлиниката. Кажи нещо за сегашната болница и колко се "доплаща" сега в нея.

Около 12 лева дневно е болнично легло.

Плащаш си само скъпите консумативи. И лекарствата, като те изпишат.

току-що, Sliderum2 написа:

При неговите другари от любимия му етнос.

Сега ще изпадне пак в истерия, като чуе за казарма :)

току-що, инж. Велев написа:

Сега ще изпадне пак в истерия, като чуе за казарма :)

Чакам нужникарчето, от берлинското гето, да почне да ми вика предател. Щот не ща казарма. Той в Германия, неслужил. Аз в БГ, отслужил.

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Около 12 лева дневно е болнично легло.

Плащаш си само скъпите консумативи. И лекарствата, като те изпишат.

Нали ти вземат вноски за здравно осигуряване?

При соца еднократно на месец ти удържат малка сума и после цял месец да стоиш в болница и да ядеш на корем не плащаш нищо. Ето на това му викат безплатно

току-що, инж. Велев написа:

Ето на това му викат безплатно

Не, безплатно викат на туй, да работиш инженер, на 135 лв. месечно. След всичките тия простотии по казарми, летни бригади и разпределения 3 г. след дипломиране.

току-що, bioid написа:

Отслужил си, друг път. Карал си 5 месеца като това не е било и казарма, а пансион за девици...

Месец и половина отпуска имам, от 6 месеца служба.

Кво, с ковчег да ме върнат ли искаш, както често се случваше в соца. Че бесните дядки да одобрят мъжество.

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Не, безплатно викат на туй, да работиш инженер, на 135 лв. месечно.

Не лъжи. Стартовата беше 170 лева. Отделно че можеш много неща да си купиш с тая заплата.

Това не го ли разбираш? И 1 лев да ти е заплатата, ако луканката е 0,0001 лева какъв е проблема? А отделно, ако е прясна, от истинско месо и без е-та.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Кво, с ковчег да ме върнат ли искаш, както често се случваше в соца.

Стига си лъгал. И беше хубаво да излезе мъж от теб след казармата, а не мрънкащо мекотело.

преди 1 минута, инж. Велев написа:

Не лъжи. Стартовата беше 170 лева. Отделно че можеш много неща да си купиш с тая заплата.

Това не го ли разбираш? И 1 лев да ти е заплатата, ако луканката е 0,0001 лева какъв е проблема? А отделно, ако е прясна, от истинско месо и без е-та.

Аз не съм бачкал по соца, малък бях. Сума и народ написаха, 120 - 135 лева стартово за инженер. Майка ми даскалица с полувисше, почнала със 70 лева първите години.

преди 6 минути, bioid написа:

Отслужил си, друг път. Карал си 5 месеца като това не е било и казарма, а пансион за девици...

И виж как точно девица е излязла от пансиона. 

току-що, bioid написа:

Стига си лъгал. И беше хубаво да излезе мъж от теб след казармата, а не мрънкащо мекотело.

Вие като служихте що не станахте мъже?

Точно мрънкащи мекотела, чорбаджията ги мачка, не смеят да шукнат. Щото знаят колко струват.

току-що, Sliderum2 написа:

И виж как точно девица е излязла от пансиона. 

Не можем всички като тебе да мъкнем мъжествени шкембета.

Сигур съм почти наполовина твойте сланини.

преди 7 минути, инж. Велев написа:

%25D0%25A2%25D0%259A%25D0%2597%25D0%25A1.jpg

Тези дни попаднах на интересен текст от социалната мрежа. Авторът му твърдеше, че в едно ТКЗС по времето на социализма са се произвеждали толкова плодове и зеленчуци, колкото днес се произвежда в цяла България. Е, може и да звучи пресилено, но истината е, че произведената продукция беше в огромни количества. 

В родното градче на баща ми в западащата днес Северозападна България имаше консервен комбинат, който работеше сезонно и буквално бълваше продукция от края на май почти до края на ноември. А дворът му буквално беше задръстен от плодове и зеленчуци. И досега са пред очите ми големите каруци с волски впрягове, които бяха препълнени с огромни дини и пъпеши. От полето към гарата по време на жътвата денонощно пътуваха камиони с ожънато зърно. Летните месеци бяха разпределени между производството на ябълки, кайсии, праскови, домати, чушки, патладжани, зеле, каквото ти душа иска, и зърнените култури. В края на лятото и началото на есента идваше ред на гроздобера, а по-късно и на царевицата.

В градеца имаше няколко ТКЗС-та, защото поземленият фонд беше огромен. В късната есен член-кооператорите получаваха продукция в натура за своето дялово участие със земя. Хлябът за тях беше безплатен, хората получаваха от администрацията на кооперацията купони, по 35 бр. на месец. Печеше се в няколко градски фурни и беше с превъзходно качество.Упадъкът на този живот започна в края на 70-те години, когато ТКЗС-тата бяха ликвидирани и бяха създадени т. нар. АПК. Окончателното унищожение на селското ни стопанство извършиха ликвидационните съвети на Филип Димитров при т. нар. демокрация.

Никола Асенов, Плевен

От ена страна "През соца ТКЗС-тата процъфтяваха..."

А от друга  "Упадъкът на този живот започна в края на 70-те години..."

Ае разберете се с градския. Прочетох, прочетох, АПК... ма това пак си е соца и заглавието иде малко (меко казано) манипулативно.

Начи соца почна унищожението на селското стопанство, "демокрацията" го довърши... нещо съвсем естествено при положение, че и едното и другото имаше едни и същи проектанти.

преди 1 час, инж. Велев написа:

Нали ти вземат вноски за здравно осигуряване?

При соца еднократно на месец ти удържат малка сума и после цял месец да стоиш в болница и да ядеш на корем не плащаш нищо. Ето на това му викат безплатно

Така си беше! Много излизаха болничен за да се нахранят като хората, така за по 3-5 дена :salad:

преди 1 час, инж. Велев написа:

Луканка по Нова година и на сватба :sausage:

Обявиха официално 31 ПОЛА в Ню Йорк!

Като част от антидискриминационната си политика, Комисията за човешки права на Ню Йорк издаде списък с различните полове, които бизнесът трябва да приеме или да си навлече шестцифрени глоби.

Някои от тези полове в допълнение към „мъжкия“ и „женския“ (те все още присъстват), включват “gender bender,” Hijra, Drag Queen, Two Spirit (термин, използван от американските индианци), “gender gifted” и “pangender”. (виж списъка под статията)

Да използвате погрешното местоимение, когато се обръщате към такъв служител, може да доведе до глоба в размер на 250 000 долара. Дори се препоръчва тези служители или ръководители, които отказват да използват коректните обръщения, да бъдат уволнявани. Говорителят на Комисията за човешки права заяви, че наказанията няма да се прилагат, ако погрешните местоимения се използват инцидентно, а само когато биват повтаряни злонамерено.

Ето какво четем в блога The Volokh Conspiracy, публикуван във Washington Post:  „Може би се чувствате дискомфортно, ако ви се налага да използвате обръщения, бележещи социален статус („милорд“) или религиозни възгледи („Ваша светейшество“), които вие не одобрявате. Също така би трябвало да ви е неудобно, когато на хората им се налага да използват думи като „ze“ (официално одобреното обръщение към трансджендър лица), които може би изразяват поглед към половете, какъвто те не одобряват. В по-широк смисъл, мисля че всички трябва да се чувстваме неловко относно правителствените ограничения, принуждаващи хората да казват неща, поддържащи налаганата идеология за половете.“

Част от наредбата гласи, че наказуем е „умишленият или повторен отказ да използвате нечие предпочитано име, местоимение или звание.“ Например, нееднократно да наречете трансджендър жена „него“ или „господин“, след като тя е разяснила какви местоимения и звания използва.

Администрацията на президента Барак Обама е пратила препоръки към американските училища, които трябва да позволят на своите ученици да ползват тоалетни по техен избор, според пола, който предпочитат да бъдат. Това доведе до остри реакции от някои консерватори, които нарекоха инициативата на Обама „изнудване“.

Според интернет страницата Live Science около 700 000 американци или 0.03 процента от населението мисли себе си като трансджендър. Националният център за трансджендър равенство обаче оспорва тези данни и твърди че броят на тези хора остава неизвестен.

Ето го и пълният списък от 31 пола, които Ню Йорк различава. В техния официален документ има достатъчно място, оставено за нови попълнения:

1. Bi-Gendered – в различно време ту мъж, ту жена
2. Cross-Dresser – човек, който се облича в дрехи, типични за противоположния пол. Травестит.
3. Drag-King – жена, която се облича в мъжки дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
4. Drag-Queen – мъж, който се облича в женски дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
5. Femme Queen – мъж, който с всевъзможни средства (хормони, облекло и дори хирургия) засилва женствените си черти
6. Female-to-Male – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
7. FTM – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
8. Gender Bender – лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
9. Genderqueer – лице, което не пасва към никой от половите стереотипи
10. Male-To-Female мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
11. MTF – мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
12. Non-Op – лица, които не искат да се подлагат на хирургична намеса, но все пак считат себе си транссексуални
13. Hijra – южноазиатското название на транссексуалните
14. Pangender – всеполов
15. Transexual/Transsexual – транссексуален
16. Trans Person – трансджендър личност, непринадлежаща нито към мъжкия, нито към женския пол
17. Woman – жена
18. Man – мъж
19. Butch – лице от женски пол с подчертано мъжко поведение и стил
20. Two-Spirit – двудушевен, с две души
21. Trans – транссексуален, трансджендър
22. Agender – безполов
23. Third Sex – Трети пол
24. Gender Fluid – човек който според условията може да се чувства повече мъж или повече жена
25. Non-Binary Transgender – транджендър лице без принадлежност към никой от половете
26. Androgyne – андрогин, хермафродит
27. Gender-Gifted – трансджендър лице, наслаждаващо се на свободата извън нормата на половете
28. Gender Bender . лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
29. Femme – лице от женски пол с хомосексуална ориентация, следващо стереотипите на женското поведение и стил
30. Person of Transgender Experience – лице с трансджендър опит
31. Androgynous – андрогинен

преди 2 часа, инж. Велев написа:

... Стартовата беше 170 лева...

...

Това ниския или високия старт беше? И кога?

преди 43 минути, Cocatron написа:

Обявиха официално 31 ПОЛА в Ню Йорк!

Бате, ти ептен се смахна̀ на тая тема.

spacer.png

И Иван Грозни (a.k.a. Иван Василиевич) глеам вече не издържа на тия вълнения... Ма аре, той се води "неприятелска" държава... тва нали има реципрочност... както и да е, нема го мислим него... ма ти се сасипа̀ бе пич... тия полове ти зема̀ха здравето. Дишай малко, отпусни се, почини си... и ти душа носиш...

Освен ако не си "Two-Spirit – двудушевен, с две души"... Пу, дeбa, и аз ше изтрещя покрай тебе

едит: дишай, брат... и помни "Как приятно лежать на голом полу, если он противоположный..."

преди 2 часа, bioid написа:

Че ние сме мъже, бе. Да ти покажа ли къде ме е клъвнал петела?!

Казармата със сигурност не е причината, ако изобщо си мъж.

Точно мъжественото се унищожава там. Всякакво лично достойнство, воля, упоритост и мисъл. Казармата те прави на добиче, което се подчинява.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.