Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Точно мъжественото се унищожава там. Всякакво лично достойнство, воля, упоритост и мисъл. Казармата те прави на добиче, което се подчинява.

А ти кара ли казарма?!

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, bioid написа:

А ти кара ли казарма?!

Още колко пъти да ти го повтарям това. Вярно, 4 месеца и половина, не са колкото на копейковите сенилници. Но е пре пре достатъчно време, да стигна до някои изводи. Примерно, че нищо не дължа на т.нар. мой народ, който се отнесе с мен като с политзатворник.

Тъкмо гледам блог, как живеят дезертиралите рашки и укри, в Анталия. Вероятно и аз там ще забягна, ако опре да ходя да си изпълнявам клетвата, дето ме принудихте да давам.

Вие не знам каква казарма сте карали, повечето продухани дядки я поддържат. Предполагам да е гадно на всички, щото на тях им е било. Да си го върнат на младите.

Ползата от мойта казарма е не само нулева, ами и отрицателна.

Книжка за велосипед имаш ли? Щото катраника е загробен май. Сигурно ауспуха му се е разпаднал на ръжда.

преди 2 минути, Sliderum2 написа:

Сигурно ауспуха му се е разпаднал на ръжда.

От 10 години насам за сефте тия дни, видя монтьор. Не бях сигурен в каква посока се развива болт, и му го занесох. После забелязах, че ми вързал ауспуха с тел. Не се шегувам.

преди 30 минути, IvanKirov написа:

Казармата със сигурност не е причината, ако изобщо си мъж.

Точно мъжественото се унищожава там. Всякакво лично достойнство, воля, упоритост и мисъл. Казармата те прави на добиче, което се подчинява.

Аз си мислих, че в казармата има всеки ден купони

преди 1 час, Cocatron написа:

Обявиха официално 31 ПОЛА в Ню Йорк!

Като част от антидискриминационната си политика, Комисията за човешки права на Ню Йорк издаде списък с различните полове, които бизнесът трябва да приеме или да си навлече шестцифрени глоби.

Някои от тези полове в допълнение към „мъжкия“ и „женския“ (те все още присъстват), включват “gender bender,” Hijra, Drag Queen, Two Spirit (термин, използван от американските индианци), “gender gifted” и “pangender”. (виж списъка под статията)

Да използвате погрешното местоимение, когато се обръщате към такъв служител, може да доведе до глоба в размер на 250 000 долара. Дори се препоръчва тези служители или ръководители, които отказват да използват коректните обръщения, да бъдат уволнявани. Говорителят на Комисията за човешки права заяви, че наказанията няма да се прилагат, ако погрешните местоимения се използват инцидентно, а само когато биват повтаряни злонамерено.

Ето какво четем в блога The Volokh Conspiracy, публикуван във Washington Post:  „Може би се чувствате дискомфортно, ако ви се налага да използвате обръщения, бележещи социален статус („милорд“) или религиозни възгледи („Ваша светейшество“), които вие не одобрявате. Също така би трябвало да ви е неудобно, когато на хората им се налага да използват думи като „ze“ (официално одобреното обръщение към трансджендър лица), които може би изразяват поглед към половете, какъвто те не одобряват. В по-широк смисъл, мисля че всички трябва да се чувстваме неловко относно правителствените ограничения, принуждаващи хората да казват неща, поддържащи налаганата идеология за половете.“

Част от наредбата гласи, че наказуем е „умишленият или повторен отказ да използвате нечие предпочитано име, местоимение или звание.“ Например, нееднократно да наречете трансджендър жена „него“ или „господин“, след като тя е разяснила какви местоимения и звания използва.

Администрацията на президента Барак Обама е пратила препоръки към американските училища, които трябва да позволят на своите ученици да ползват тоалетни по техен избор, според пола, който предпочитат да бъдат. Това доведе до остри реакции от някои консерватори, които нарекоха инициативата на Обама „изнудване“.

Според интернет страницата Live Science около 700 000 американци или 0.03 процента от населението мисли себе си като трансджендър. Националният център за трансджендър равенство обаче оспорва тези данни и твърди че броят на тези хора остава неизвестен.

Ето го и пълният списък от 31 пола, които Ню Йорк различава. В техния официален документ има достатъчно място, оставено за нови попълнения:

1. Bi-Gendered – в различно време ту мъж, ту жена
2. Cross-Dresser – човек, който се облича в дрехи, типични за противоположния пол. Травестит.
3. Drag-King – жена, която се облича в мъжки дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
4. Drag-Queen – мъж, който се облича в женски дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
5. Femme Queen – мъж, който с всевъзможни средства (хормони, облекло и дори хирургия) засилва женствените си черти
6. Female-to-Male – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
7. FTM – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
8. Gender Bender – лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
9. Genderqueer – лице, което не пасва към никой от половите стереотипи
10. Male-To-Female мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
11. MTF – мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
12. Non-Op – лица, които не искат да се подлагат на хирургична намеса, но все пак считат себе си транссексуални
13. Hijra – южноазиатското название на транссексуалните
14. Pangender – всеполов
15. Transexual/Transsexual – транссексуален
16. Trans Person – трансджендър личност, непринадлежаща нито към мъжкия, нито към женския пол
17. Woman – жена
18. Man – мъж
19. Butch – лице от женски пол с подчертано мъжко поведение и стил
20. Two-Spirit – двудушевен, с две души
21. Trans – транссексуален, трансджендър
22. Agender – безполов
23. Third Sex – Трети пол
24. Gender Fluid – човек който според условията може да се чувства повече мъж или повече жена
25. Non-Binary Transgender – транджендър лице без принадлежност към никой от половете
26. Androgyne – андрогин, хермафродит
27. Gender-Gifted – трансджендър лице, наслаждаващо се на свободата извън нормата на половете
28. Gender Bender . лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
29. Femme – лице от женски пол с хомосексуална ориентация, следващо стереотипите на женското поведение и стил
30. Person of Transgender Experience – лице с трансджендър опит
31. Androgynous – андрогинен

И защо ме принуждават да мисля, това което те мислят за себе си? Защо тяхното мнение е по-важно от моето? Те казват, че са Butch, аз пък казвам, че е мъжкарана.

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Аз си мислих, че в казармата има всеки ден купони

Лайн..ар, пардон, нужникарю...

Не ти прави чест да се дървиш на служили мъже, бидейки дьонме невъзвръщенец в странство. Що не служиш, ами питаш? Все едно аз да се подигравам на някой едвам оцелял в Белене, колко правилно са постъпили с него.

Точно по речника на дядките, си неслужил джендър.

Точно ти млъкни на тая тема. Ако беше по соца щяха да ти тормозят роднините, да не ги пускат да учат у ВУЗ, имайки в родата невъзвръщенец.

Точно такива като тебе таксуваха като за най-долни предатели. Питай баба си ако не ми вярваш. И най-напиканите дядки тука ще ти го потвърдят.

По време на соца барем това нямаше как да стане. И браво на момичето, че въпреки че нямаме държава ...

Илиян Касабов

8 ч.  · 

Нургюл, сама в Баку. Съвсем сама. Сред претендентките, съпровождани от треньор, анализатори, психолози. Защо така? Защото нямаме държава и Управляващи, които да осигурят необходимото. Срамувам се от вас, господа. Това, което трябва да правите - не го можете. Махайте се!

Треньорът на Нургюл Салимова: България трябва да Ви кажа истината за състезателката ми.

Живко Жеков от години е треньор на Нургюл Салимова в шахматен клуб Бургас 64. Неговата възпитанички постигна един от най-големите успехи на този спорт у нас в последните години, след като се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан) и си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла. Ето какво сподели наставникът за представянето на Салимова.

– Г-н Жеков, честито класиране на Нургюл на финала на Световната купа! Като гледахте днешните партии, какво си мислехте?

– Ако трябва да съм честен, не ги гледах онлайн, пазя си нервната система (смее се). Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл показа стабилна психика и много смела и талантлива игра! Коментарите, които вървят на живо от гросмайсторите, които следят партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. (Азербайджан) и си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла.

Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, трябва да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти световна шампионка именно на бързия шах, така че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия и щаб там, с всичкия и опит, направо нямам думи.

– А Нургюл е сама в Баку…

– Да, сам сама е там. Комуникираме си само по скайпа. Говорим главно, когато й е тежко. Когато бие, не се обажда.

– Кога за последно я чухте и какво й казахте?

– Вечерта преди решителните партии. Казах й, че всичко е постигнато и оттук нататък да играе спокойно и смело напред!

– С това класиране за финала тя влиза и в турнира на претендентките за световната титла…

– Да, точно така. Класира се и за веригата Гран при при жените за следващите 2 години и всъщност тя влиза в топ професионалния женски шах. Нейното име ще се спряга оттук нататък в световния женски шах, особено след днешния успех и без значение какво ще стане на финала. Защото победата й над Музичук не бе все едно се е промъкнала, а напротив – показа игра, която заслужава уважение и прави впечатление. Излезе от тежки психологически и игрови позиции, така че само уважение!

– Какви са шансовете на Нургюл срещу рускинята Александра Горячкина на финала?

– Познаваме я отдавна, тя е топ състезател, но макар да е от младото поколение, Нургюл не е играла досега с нея на класически шах. Регламентът ще е същият като на полуфинала, но рускинята да се страхува – тя има какво да защитава. Ние излизаме да бием, ако можем! Но и това, което Нургюл направи до този момент и велико!

Автор: „Мач Телеграф“

преди 1 минута, Нушо написа:

„Не отстъпвайте от род и родина! Не се продавайте на Америка за пари!“
~ Ванга ~

Кога точно заминаваш за родината си Русия? Никога ли нуши

Истината за комунизма в България

Много хора си спомнят с добро времето преди 1989 г. Било е по-спокойно, нямало е бедни, стандартът на живот е бил по-висок. Но истина ли е всичко това?

Човешките спомени са странно нещо. Доказано е, че паметта заличава лошите събития, освен ако не са възприети като ключови и дори тогава ги смекчава. Това позволява на хората да запазят психическото си здраве, трупайки опит през годините. Същевременно обаче повечето хора имат измамна представа за миналото.

Фактите всъщност показват една доста по-различна картина от годините в края на тоталитарното управление на България. А това е времето, когато брутният вътрешен продукт на страната достига пик за периода на властта на БКП, както и заплатите.

На този фон обикновените хора са подложени на хроничен недостиг на продукти и услуги, дори такива от първа необходимост. Режимите на тока и водата са обичайни събития. Доставките на храни са ограничени. А средният доход, който едва надхвърля психологическата граница от 100 долара, по официалния курс, обикновено не стига за покриване на месечните нужди на домакинствата.

През 1989 г. БВП на България достига връх от 77,7 млрд. долара, претеглен по стандарт на покупателната способност (за сравнение за 2018 г. БВП по СПС е 162,3 млрд. долара), а броят на населението за първи път надхвърля 9 милиона души. Хлябът струва 32 стотинки. Токът – 4,5 ст. А кофичка кисело мляко е 23 ст. Цената на килограм краве сирене е 2,30 лв.

Въпреки субсидираните от държавата цени обаче средната заплата от 270 лв. не стига за месечната издръжка на четиричленно семейство, при двама работещи родители. А в много сектори възнагражденията са по-ниски.

Средната пенсия от близо 120 лв. също едва покрива разходите за живот на пенсионерите.

Държавата компенсира ниските възнаграждения освен чрез субсидиране на цените на практически всички продукти на пазара, така и с осигуряване на евтини или дори безплатни допълнителни услуги за работещите, като почивки на море или планина.

Субсидиите обаче пораждат друг проблем – хроничен недостиг. И той обхваща не само стоките в магазините, дори и тези от първа необходимост, но и услугите. Например в редица градове се въвеждат режими на доставките на ток или вода заради недофинансиране на необходимата инфраструктура или липса на валутни средства за внос на енергийни ресурси.

Режимът на тока в редица квартали на София през зимата на 1985 г. е типичен пример за това. От 15 септември до 15 април 1986 г. се забранява включването на уреди с обща мощност над 500 вата от домакинствата. Въвеждат се и лимити за мощността на електрическите крушки. При неспазване на ограниченията гражданите са заплашени от глоби или дори прекъсване на електроснабдяването.

преди 1 час, regard написа:

Въпреки субсидираните от държавата цени обаче средната заплата от 270 лв.

150.

Средната пенсия от близо 120 лв

35 лв.

така и с осигуряване на евтини или дори безплатни допълнителни услуги за работещите, като почивки на море или планина.

Безплатни почивки не съм чул да има. Може би за татовците, не и за простосмъртни.

За да сме честни към младите

Евродепутатът Андрей Ковачев смята за недопустимо величаенето на режима на Живков от партия от ПЕС (Партията на европейските социалисти, в която членува и БСП). Според него, подобни действия биха прилягали само на една комунистическа партия. "БСП е в разкрачено положение – от една страна тя иска да е част от европейската социалдемокрация, но от друга не желае да загуби носталгичния си към времето на Тодор Живков електорат. Тъкмо затова са нужни обективен прочит на историята и честно преподаване на българската история от този период. Затова ако искаме да сме отговорни към българските поколения, трябва да им предадем фактите за всички трагични събития от тоталитарния период. И най-вече знанието, че в България комунизмът е бил наложен в резултат на огромни репресии, както и че българите също имаме своята история на неподчинение и съпротива срещу тоталитарния режим. Нещо, с което подобно на Чехия, Унгария и други членки на бившия комунистически лагер, можем основателно да се гордеем", обобщава евродепутатът Андрей Ковачев.

преди 25 минути, Cocatron написа:

А при СОЦА ги нямаше тея работи !

Една от мацките дето движихме, се пазила девствена до 20 и кусур години, само на анален секс.

Кво му е лошото?

преди 8 минути, IvanKirov написа:

150.

35 лв.

Безплатни почивки не съм чул да има. Може би за татовците, не и за простосмъртни.

И ти кой си да коригираш? Защо да приемем твоето твърдение за вярно?

преди 10 минути, IvanKirov написа:

150.

35 лв.

1. Моята заплата към края на '89г. беше 314лв. Карах такси и бях с половин година стаж.

2. Баба ми по това време беше със пенсия 70лв. Имаше около 4-5г. стаж, беше домакиня.

3. Бил съм на безплатна /20лв. карта/ на Обзор като ученик 3 или 4 клас, през лятото. 10 дена, храна , спане , автобус и тн. Бяхме повече от сто човека от училището. Пазя и снимки.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Една от мацките дето движихме, се пазила девствена до 20 и кусур години, само на анален секс.

Кво му е лошото?

Е, щом обичаш анален. Спомени от казармата ли?

преди 1 минута, AAUUXX написа:

А ни лъже ,че не харесва казармата :giggle1:

Ми, ако е бил все отдолу. Даже не са му давали да бъде отгоре.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.