Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, ivottoshev написа:

За работещите бедни можеш и сам да се информираш колко са в момента...

Проблемът на „работещите бедни“ са самите те -защо се съгласяват?

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 6 минути, jhoro написа:

И защото има кой да ги вкара в статистика. 

По соца подобна статистика би противоречала с идеологията.

преди 37 минути, ivottoshev написа:

Дзверо, като изключим "дефицита на стоки" (да, вече имаме банани), всичко останало не само че не си е тръгвало та тепърва да се връща, но и в момента е в по-голяма степен. Примерно: транспортът по селата не само че е нередовен и вечно закъсняващ, но на много места е направо липсващ. В трамвая не само че има есхибиционисти колкото е имало и преди, но вече има и локали, наркомани, клошари, а от онзи ден и коли, врязали се в стъклото и убили пътници. За работещите бедни можеш и сам да се информираш колко са в момента...

Всеки вижда това, което иска. 

Аз виждам, че ако си кадърен и не те мързи, сега изкарваш добре, живееш добре, семейството и децата ти са добре. 

При соца некадърният и кадърният получават еднакво, практически няма уволнения (нали всички трябва да работят, дори глупавите), а това влияе доста демотивиращо.

А че демокрацията, родена от пяната на соца, има недостатъци - спор няма. 

преди 45 минути, jhoro написа:

Защото всяка борба е безсмислена. Борецът стои гладен. Ходи гол и бос. Както описва Стамболов.

https://chitanka.info/text/4062-chorbadzhijsko-pouchenie

Ако искаш и ти

да станеш кат тях,

мисли за свобода —

ще станеш за смях!

преди 6 минути, kaldata1 написа:

Аз виждам, че ако си кадърен и не те мързи, сега изкарваш добре, живееш добре, семейството и децата ти са добре. 

При соца некадърният и кадърният получават еднакво, практически няма уволнения (нали всички трябва да работят, дори глупавите), а това влияе доста демотивиращо.

При соца ТИР-аджиите живееха по-добре, от колкото живееш сега ти като ТИР-аджия. 

преди 19 минути, kaldata1 написа:

Не е вярно. Средата е много важна. Един талант може да бъде пропилян, ако се захвърли сред бурени. Пример Никола Тесла.

преди 19 минути, kaldata1 написа:

Тесла още 1890 година се занимава с безжична технологии, а 1909 година дават Нобелова Награда на Маркони.  Никола Тесла по-малко след 10 години след случайното откритие на Херц, за да докаже теориите на Максуел, Никола вече изработва реално приложение. Бобина, осветление , антена...

А  Херц отхвърля, че това откритие и доказателства на теорията на Максуел, ще има някаква полза.

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Не е вярно. Средата е много важна. Един талант може да бъде пропилян, ако се захвърли сред бурени. Пример Никола Тесла.

Тесла още 1890 година се занимава с безжична технологии, а 1909 година дават Нобелова Награда на Маркони. 

Е да де - и аз казвам същото - строй, в който некадърника и кадърният взимат еднакво, убива мотивацията и желанието на кадърният. 

Така рекламираното "всички бяхме равни и нямаше безработни" на соц-а всъщност е основната причина за неговият крах - накрая всички спират да се стараят, след като и уволнението, и повишението не са опции. 

Така де, ако ще получиш 4-ка на изпит при всяко положение, значи ще научиш за 2, отколкото за 6.

преди 18 минути, kaldata1 написа:

Е да де - и аз казвам същото - строй, в който некадърника и кадърният взимат еднакво, убива мотивацията и желанието на кадърният. 

Така рекламираното "всички бяхме равни и нямаше безработни" на соц-а всъщност е основната причина за неговият крах - накрая всички спират да се стараят, след като и уволнението, и повишението не са опции. 

Така де, ако ще получиш 4-ка на изпит при всяко положение, значи ще научиш за 2, отколкото за 6.

Ми, сега е същото. Къде е равния старт? Каква ти конкуренция? Каква ти свобода? Нищо. Парите си казват думата. Единият има 1000 лева, другия 10 лева и каква ти конкуренция? Навсякъде има граници, обрадени сме в класи. Във влака, в самолета, в почивките, в училищата. Има класа 1,2, 3...

Д-р Йовка Христова Джабарска⬇️
Свидетели сме на ужаси, които изглеждат като сцени от фантастичен филм. В София лек автомобил влезна през прозореца на автобус и уби човек. Загина доктор Иса Али – лекар, спасил много животи, а неговият собствен бе прекършен нелепо на пътя. Шофьорът на колата – момче от ромски произход с книжка от две седмици и вече шест глоби – не изглеждаше дори притеснен. Това ли е България днес? Докторът може да се вози с автобус, а неграмотната измет се вози с луксозна кола... Пак ще кажа, че държава и институции няма.Държава, в която абсурдът се превърна в ежедневие, а животът – в статистика.
Помня България,когато беше жива и силна . Храната беше чиста. Млякото – мляко, хлябът – хляб, сиренето – сирене. Нямаше палмови мазнини, соеви боклуци, оцветители и консерванти, които да тровят бавно. Хората живееха дълго и си отиваха от старост, а не от инфаркти и рак .Някои ще кажат: „Вижте данните – хората живеят повече днес.“
Но аз ще кажа – тези данни са компрометирани, както е компрометирано почти всичко останало в тази държава. Имаше честност, имаше човещина, имаше топла усмивка в магазина и поздрав от непознат на улицата.Имаше спокойствие.
Днес… друг свят. Болниците са пълни, аптеките растат като гъби. Всеки втори е с високо кръвно, диабет или рак. А причината? Отровата в чиниите ни и отровата в сърцата ни – стрес, злоба, завист, безразличие. Учим се да приемаме неща, които не могат да се приемат. Примиряваме се с лъжата, корупцията, разрухата… и дори с това, че ни продават бъдещето за стотинки.Скоро ще се продава в евро и центове. Ще ни мерят живота с валута, която дори не е наша, а ние ще сме се отказали от правото да решаваме сами. Ще купуваме българското с чужди пари, ще плащаме за въздуха и водата, които са ни по рождение, и пак ще ни убеждават, че това е „напредък“.
Преди дни отидох в скъп хотел(550 лв на нощ ) – само за една нощ, за да проверя качеството . Получих шок. Легло, което не съм поръчала. Мивка, от която почти не тече вода – мих си зъбите от душа! Храната – евтина, вредна, пълна с боклуци. Напитките – фалшиви, без грам качество. И най-болезненото – нито един българин сред гостите. Само чужденци – румънци, украинци. Родината, в която преди почивахме по две седмици, сега едвам си позволяваме по няколко дни .
Навън горите ни горят – не от жегата, а от алчността. А ние? Пълни сме с наркомани и алкохолици, които безразлично гледат как България гори и изпеплява , докато пият ракия и се дрогират . Това не е живот – това е умиране . И после се чудим защо болестите ни затриват – стресът, храната, мълчанието, бездействието.
Сградите и планините изглеждат като след война. България е загубила близо три милиона души – не от куршуми, а от бедност, отчаяние и изгонване на Хората си. А в същото време всеки получава българско гражданство – но това не са българи по дух, нито по кръв. Народът ни се топи, а земята ни се пълни с хора, които нямат връзка с нея.
Но аз вярвам в нещо по-голямо от болката – вярвам в силните българи, които не са създадени, за да бъдат роби в собствената си земя. Вярвам в силните хора, които носят в себе си кръвта на предците ни. Вярвам, че ще се обединим – защото България е оцелявала и в по-тъмни времена, и вярвам, че ще оцелее и сега.Вярвям ,че сме по-силни от тези ,които разделят държавата на партии .Няма кой друг – ние трябва да се обединим.Да си спомним битката при Дойран ,когато българите са мислили ,че нямат шанс , а почти не дават жертви .Ние можем...ние сме по-силни от бандата нещастници в парламента .
Аз не искам да мълча. Отправям пореден призив за обединение. Защото ако не се изправим днес – утре няма да има за какво да се изправяме. Трябва да изгасим пожарите – и в горите, и в душите си. Трябва да спрем войната вътре в нас ,която ни разделят и унищожава . Да си върнем храната, честността, родолюбието и човещината .И да изгоним безразличието, преди да е изгорило и последната ни надежда.Да си върнем Родината ,която е била приказка ,а сега е филм на ужасите .
Аз имам само едно оръжие – словото. И ще го използвам, докато имам глас. Дори когато всички спят, ще крещя. Защото ако мълчим, ставаме съучастници.
Помнете завета на хан Кубрат – пръчките не се чупят, когато са заедно. Разделени, ще ни пречупят лесно. Обединени – никой няма да ни победи.

Сега само полупроводници:lol6:

Може да бъде изображение с текстово съобщение

на 20.07.2025 г. в 23:57, parmobil написа:

Интересно! От 35г. си лягам с хидроинженер, а тук получавам такава "експертиза".

От човек, който се занимава с бургери. Не знам, не знам.

Защо умните демократи не могат, да поддържат язовирите, построени от простите комунисти? Какво е тук оправданието? Ако видиш зор, може пак да смениш темата...

на 23.07.2025 г. в 12:44, plamen.spam написа:

И логичният въпрос: С какво злато след това са били обезпечени парите в НРБ?

Спомних си един от най-кратките политически вицове от соц-а:
НРБ на ръба 

Аз за първи път чувам, че бай Тошо изнесъл златото в Цюрих и Лондон... Това е направо откритие в световната историография. Изобщо в тоя форум много неща може, да научи човек. Вицове предимно...

на 24.07.2025 г. в 8:15, БаалБек написа:

И ти вярваш на тая тъпотия, нали? 😆

на 24.07.2025 г. в 16:20, BANKATA написа:

Мхммм, хич няма.

'52 спестяванията на хората са откраднати по най-наглият и долен начин.

Комунистите ли са виновни за тежкото завещание на монархията?

на 28.07.2025 г. в 22:16, БаалБек написа:

В България няма кой да ти се хване на лъжите.

Що? Ти най-редовно се хващаш за всякакви лъжи...

на 9.08.2025 г. в 17:26, В. Велев написа:

България е единствената държава в света, която до 1980 година сама изгражда със собствени сили, средства, и по свои проекти със собствена работна сила, всичките си язовири и ВЕЦ-ове и е на трето място в света след САЩ и Япония по брой на изградени язовирни стени. Невероятно, но факт!

Това изобщо не е вярно. Без помощта на СССР България нямаше как да се справи. Още в първите години у нас идват доста съветски инженери, които са в основата на ударната индустриализация. Нали се сещаш, че само с работна ръка няма как да се изгради един язовир?

на 12.08.2025 г. в 19:01, kaldata1 написа:

Никога не сме живели толкова добре

вЕрно ли?

Питай хората в Плевен, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Севлиево и т.н., които нямат вода!

Това в 21-ви век, в "цивилизована" и "евроатлантическа" България! 

Както казваше Бай ви Тошо: "Това, което ние построихме, вие не можете да го боядисате!"

преди 16 минути, Flashback написа:

вЕрно ли?

Питай хората в Плевен, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Севлиево и т.н., които нямат вода!

Както казваше Бай ви Тошо: "Това, което ние построихме, вие не можете да го боядисате!"

преди 16 минути, Flashback написа:

вЕрно ли?

Не знам, защо 90 процента от водата на България, от река Арда отива в Гърция. Пак ли някаква сделка?

ОСТАВКА! ОСТАВКА!

Това няма нищо общо с проблема. Другото оправдание беше, че имало суша. Язовирите са празни, просто защото са тотално неподдържани. Ако ще и през март да е имало три метра сняг, това няма да напълни язовира, при положение, че умишлено се източва при 40% капацитет. Просто иначе направо ще се срути, язовира корозира през годините. Т.е. хората нямат вода, понеже поддръжката на язовирите не може да се окраде. Може да звучи смешно, но това е истината.

на 18.8.2025 в 13:47, отот2 написа:

Това видео ми хареса. Ще дам 5 евро. Много интересна информация.

Соцът си е уникален - всички виждаме какъв  комсомолец като Кокич реално си е налице.  Неповторим!      Бях се притеснил да не са го натровили с неговия лечебен първак в Мосейково...   

Едно време всички кандидат водачи са имали над 1000 часа кормуване и след получаване на шофьорската книжка са карали като богове....

driver-soc.png

А сухата статистика показва, че по байтошово време, при три пъти по-малко автомобили с три пъти по-малък пробег има три пъти повече загинали от ПТП.

преди 3 часа, communismatic написа:

Комунистите ли са виновни за тежкото завещание на монархията?

Не, виновни са за тъпата си мегаломанска политика

И преди съм те питал какво налага хвърлянето на маса пари да се строи Димитровград. Не можа да отговориш. Днес ще можеш ли?

току-що, BANKATA написа:

Не, виновни са за тъпата си мегаломанска политика

И преди съм те питал какво налага хвърлянето на маса пари да се строи Димитровград. Не можа да отговориш. Днес ще можеш ли?

Ми, ако искаш България да си стои неиндустиализирана и неелектрифицирана... Отговарял съм ти винаги по един и същ начин, това че си тотално безпомощен над фактите не е моя вината. Колкото и пъти да си задаваш малоумните въпроси, ще ти отговарям по един и същ начин. Ако желаеш дискусия - заповядай. Ама предполагам, че като parmobil-a ще избягаш като...

току-що, communismatic написа:

Ми, ако искаш България да си стои неиндустиализирана и неелектрифицирана... Отговарял съм ти винаги по един и същ начин, това че си тотално безпомощен над фактите не е моя вината. Колкото и пъти да си задаваш малоумните въпроси, ще ти отговарям по един и същ начин. Ако желаеш дискусия - заповядай. Ама предполагам, че като parmobil-a ще избягаш като...

Наистина винаги отговаряш като идиот.

Преди време като те попитах дали ще си доволен ако твоите спествания отидат за благото на народа каза не. Ама като са чужди ги оправдаваш с лекота.

Ми, не помня да съм писал нещо подобно, ама за пореден път ми се струва, че ти куца доста четенето с разбиране. Виновни ли са комунистите за тежкото завещание? Да или не? Ако са виновни, отговори ми как. Ако не са виновни, тогава кво ми виеш на умряло през пет минути?

преди 17 минути, communismatic написа:

Ми, не помня да съм писал нещо подобно, ама за пореден път ми се струва, че ти куца доста четенето с разбиране. Виновни ли са комунистите за тежкото завещание? Да или не? Ако са виновни, отговори ми как. Ако не са виновни, тогава кво ми виеш на умряло през пет минути?

На теб ако ти е тежко финансовото състояние ще взимаш ли кредити за щяло и нещяло? Понеже точно това правят с Димитровград. Десетки хиляди впрегнати да строят град. Вместо да си ги возят с рейсове и влакове, строят град. Кажи според теб тази инвестиция дали се е изплатила? 

Или пък софийският канал, един не лош проект, за който царя е виновен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.