Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 5 минути, БаалБек написа:

И както е казал Стефан Цанев: "Това са хора с неподвижен хоризонт."

Оня дето е написал ода за чекиста? Него ли визираш?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 7 минути, БаалБек написа:

nostalgik.png

Вкопченият в миналото дребен, посткомунистически носталгик, продължава да преправя паметта за собственото си минало! Той стъпва по клоните на някаква частична истина, опитва се да ги окичва с фалшиви евтини украшения. По този начин прави опит да „нормализира“ цялото историческо дърво на тоталитарния комунизъм, с всичките му престъпления, грозота и нечовешка идеология.  Посткомунистическия носталгик въобще не е излизал от вратата на онова минало, бе останал навеки там…

Той продължава да броди в носталгични сънища, извънсюжетни, чужди, ирационални и неприложими в новата реалност, в която той така и не може да намери своето място.

Всъщност по времето на комунизма, той оцеляваше чрез симулация, като се вписваше в измислените концептуални схеми на системата, ставайки част от един абсурден театър, който завърши трагично.

/ Петър Ангелов /

И ти си списъка на Шиндлер

преди 12 минути, БаалБек написа:

nostalgik.png

Вкопченият в миналото дребен, посткомунистически носталгик, продължава да преправя паметта за собственото си минало! Той стъпва по клоните на някаква частична истина, опитва се да ги окичва с фалшиви евтиДни украшения. По този начин прави опит да „нормализира“ цялото историческо дърво на тоталитарния комунизъм, с всичките му престъпления, грозота и нечовешка идеология.  Посткомунистическия носталгик въобще не е излизал от вратата на онова минало, бе останал навеки там…

Той продължава да броди в носталгични сънища, извънсюжетни, чужди, ирационални и неприложими в новата реалност, в която той така и не може да намери своето място.

Всъщност по времето на комунизма, той оцеляваше чрез симулация, като се вписваше в измислените концептуални схеми на системата, ставайки част от един абсурден театър, който завърши трагично.

/ Петър Ангелов /

И ти си списъка на Шиндлер

Да вземете да се съберете с Золин -болния трол

Демокрация https://blitz.bg/politika/goreshta-malva-kulturniyat-ministar-hvarlya-ostavka-zaradi-gey-orgiyata_news1114649.html

преди 37 минути, communismatic написа:

Ми, много добре те е описал. Кратко, точно, ясно и неопровержимо! - "индивид с неподвижен хоризонт."

И друг добре те описа. 🤣

преди 14 часа, "Саша" написа:

Не е с всичкия си това момче. 😆 Много му е трудно на пича да асимилира, че съществуват нормални хора. Друго си е форума, игрите и социабния живот в интернет. Това е нещо като сянката на пушека, красива е но в същото време е фалшива реалност от която няма полза. Как да кажа на психопат, че виртуалната реалност е въображаема измислица създадена от хора, които нямат смелост да живеят в истинския свят. Там, където думите болят, решенията имат последици и не можеш просто да се лог-аутнеш, когато не ти харесва. Виртуалната реалност е рай за слабите и място, където може да си герой без да рискуваш нищо. 😆 Истинският живот обаче не се играе на ниво рестарт. Там падаш, ставаш, плащаш цената и растеш. А психопатът няма да го разбере, защото той не търси истина, той търси контрол. 😆 И колкото повече живее в измисления си свят, толкова по-малък става в реалния! 😆😆😆😆

преди 4 минути, БаалБек написа:

Ми, много добре те е описал. Кратко, точно, ясно и неопровержимо! - "индивид с неподвижен хоризонт."

Кое е описал умно момиче такова? Ти наясно ли си, че Стефан Цанев едно време е бил първи комунистически лизач? Чела ли си поне една книга през живота си?

преди 42 минути, communismatic написа:

Същият

Одата за чекистите на Стефан Цанев – манипулация на ДС

току-що, Gaming_Solutions написа:

И ти вярваш на това, нали? 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

И ти вярваш на това, нали? 😆

Най-големите борци на сегашния демократизъм (ако това е демократизъм) са същите борци, които са били и за комунизъма. Просто, където ги духне вятъра. Виж чехите как правят 

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

На кое, на интервюто ли?

Ми цялостно... В смисъл, вярваш ли, че Цанев е бил принуден да напише възхвали за едновремешните комунистически структури?

преди 10 минути, communismatic написа:

Кое е описал умно момиче такова? Ти наясно ли си, че Стефан Цанев едно време е бил първи комунистически лизач? Чела ли си поне една книга през живота си?

И какво се оказа? Че действително добре са те описали. - "Индивид с неподвижен хоризонт."

Въобще не си излизал от вратата на заблудата в която живееш. Останал си навеки там. 🤣

преди 10 минути, Gaming_Solutions написа:

И какво се оказа?

Оказа се, че нямаш понятие, че Цанев е бил една комунистическа подлога едно време. Това се оказа. Но не е и изненада. То наченки на мислене от теб никой не е очаквал, ако трябва да бъдем честни.

преди 44 минути, communismatic написа:

Ми, доколкото стана ясно от УМНАТА ти глава... ти разбра това. Той се самокритикува, така ли? Щото аз твърдя, че има критики между комунистите, ти твърдиш, че нямало такова нещо? Та, кой твърди, че Руси Христозов се възмущава от себе си? Аз или ти?

plamen.spam: - Можеш ли сам да прочетеш в документа, колко пъти си признават, че грешката е тяхна или да ти изкарам подчертани цитати?
communismatc: - Документа, който постваш не казва абсолютно нищо. Има критика от едната и от другата страна? И? Какво от това?
plamen.spam: - През 1951 г., на пленум на Политбюро, коя е едната и коя е другата страна?
communismatc: - Т.е. в документа има някакъв, дето се самокритикува... 
plamen.spam: - Ще отговориш ли на въпроса: През 1951 г., на пленум на Политбюро, коя е едната и коя е другата страна?
communismatc: - Отговорих ти. Т.е. тоя дето се възмущава... се възмущава явно от самият себе си.

и за нагледно, изпляскваш страница от документа, в която 98% от написаното е от изказване на Руси Христозов. 

преди 56 минути, communismatic написа:

Та, кой твърди, че Руси Христозов се възмущава от себе си?

При такива отговори, какво трябва да разбере човек? 

преди 54 минути, communismatic написа:

Щото аз твърдя, че има критики между комунистите, ти твърдиш, че нямало такова нещо?

ЛЪЖЕШ по-зле и от дрът комунис

на 23.10.2025 г. в 21:33, plamen.spam написа:

Критиката към партийната плановата комисия идва от Руси Христозов - министър на доставките и хранителната промишленост, който до 6 януари е бил министър на вътрешните работи.

на 23.10.2025 г. в 21:54, plamen.spam написа:

Да видим какво казва Калчо Калчев:
Констатациите на Христозов били правилни, даже самият Калчев лично бил алармирал преди година за лошите тенденции...

на 24.10.2025 г. в 13:29, plamen.spam написа:

Другаре, крайно време е за самокритика. 
Хората поне си признават, че некадърно са подходили към реформите, въпреки, че са били наясно какво може да се случи:

ME1759I8_o.png

Бил съм твърдял, че нямало критики между комунистите... късокрак, дългонос, плиткоумник...

преди 1 минута, plamen.spam написа:

и за нагледно, изпляскваш страница от документа, в която 98% от написаното е от изказване на Руси Христозов. 

Става все по-забавно. Т.е. ти искаш в един документ, да има, двама, дето да се джафкат? 😆

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Бил съм твърдял, че нямало критики между комунистите... късокрак, дългонос, плиткоумник...

Ъ... извинявай, умно момче... това какво ще рече по-точно?

преди 12 часа, plamen.spam написа:

През 1951 г., на пленум на Политбюро, коя е едната и коя е другата страна?

преди 17 минути, communismatic написа:

Ми цялостно... В смисъл, вярваш ли, че Цанев е бил принуден да напише възхвали за едновремешните комунистически структури?

Ти интервюто прочете ли?

Какво разбра от него?

току-що, Gaming_Solutions написа:

Ти интервюто прочете ли?

Извинявай, български език говориш ли? Питам те, дали вярваш, че Цанев е бил принуден да напише одата за ДС, а не я е написал заради личните си интереси?

преди 4 минути, communismatic написа:

Ъ... извинявай, умно момче... това какво ще рече по-точно?

преди 12 часа, plamen.spam написа:

През 1951 г., на пленум на Политбюро, коя е едната и коя е другата страна?

Не го ли разбра?
Риторичен въпрос, който целеше да ти подскаже, че и едната, и другата страна са все комунисти,
т.е. все комунисти са виновни за срива през 1949 и 1950 г.

преди 8 минути, communismatic написа:

Извинявай, български език говориш ли? Питам те, дали вярваш, че Цанев е бил принуден да напише одата за ДС, а не я е написал заради личните си интереси?

В интервюто се говори за брутална цензура, ти пак не си разбрал

току-що, plamen.spam написа:

Не го ли разбра?

Не, бе. Аз го разбрах... идеята ми е, че явно си мислиш, че през 50-те години в един документ ще има критики между горяни и членове на БКП... Брато, ти си уникален, заклевам се... УНИКАЛЕН!

т.е. все комунисти са виновни за срива през 1949 и 1950 г.

Те са виновни, че държавата ни е била във война? Верно?

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

В интервюто се говори за брутална цензура, ти пак не си разбрал

Да, определено аз не съм разбрал, а не ти. Той може да се аргументира по всякакъв начин, аз те питам, ти какво мислиш по темата. Хубаво е освен, да четеш тъпи статии, поне да влагаш капка акъл в прочетеното, понеже се превръщаш в едно теле, дето сляпо вярва на това, което му спуснат отгоре. Аз пак да го напиша - на такива като теб, трябва да ви забранят, да гласувате...

Те са виновни, че държавата ни е била във война? Верно?

Драги ми Незнайко, к'ва война ти е виновна за 1949-1950 г., след като още през 1948 г. броя на животните е до стигнал или задминал нивата от 1939 г.?

image.png

Не, бе. Аз го разбрах... идеята ми е, че явно си мислиш, че през 50-те години в един документ ще има критики между горяни и членове на БКП.

Освен за смях и подигравки, за друго не стваш. 😂

На всички стана ясно, че си индивид с неподвижен хоризонт, който не е излизал от вратата на заблудата в която живее! 🤣🤣

преди 14 минути, communismatic написа:

идеята ми е, че явно си мислиш, че през 50-те години в един документ ще има критики между горяни и членове на БКП...

Какви горяни очакваш да има на пленум на Политбюро???

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Драги ми Незнайко, к'ва война ти е виновна за 1949-1950 г., след като още през 1948 г. броя на животните е до стигнал или задминал нивата от 1939 г.?

T.e. изведнъж тия животни са изчезнали рязко? Брато, ти си уникален... пак да го напиша. УНИКАЛЕН! Продължава, да си блъска главата в стената... 

Какви горяни очакваш да има на пленум на Политбюро???

Беше ирония, Умен Уменов от село Уменово. УМЕН УМЕНОВ ОТ СЕЛО УМЕНОВО!

Освен за смях и подигравки, за друго не стваш.

Хубаво е, че не ти минава през акъла, какво мисли болшинството от писарушките тук за теб...

преди 53 минути, АСПЕКТ написа:

Най-големите борци на сегашния демократизъм (ако това е демократизъм) са същите борци, които са били и за комунизъма. Просто, където ги духне вятъра. Виж чехите как правят 

Както тебе, Колев комуниста те духна, и ти от демократ, стана комунист. Как е в интерната мустак ?

Специално за този дето не е излизал от вратата на заблудата, в която живее и хоризонта му е неподвижен. 🤡

Споделено от / Исторически дневник /

Два документа, които трябва да влязат в учебниците по история на НРБ.

Първият, за "качеството на храната" по време на Соца - факсимиле от Протокол на Политбюро от 1985 г., с изказване на Пенчо Кубадински за това, как от свински уши и стомах се прави луканка по 15 лева килограма! И вторият, за спокойния пенсионерски живот - факсимиле от Статистически годишник 1989 г - с данни на размера на пенсиите - пак през 1986 г. - средна пенсия - 1188 лева! Но... това е размера на пенсията за цяла година! Или по 99 лева месечно!

Та за адептите на Соца ще пресметна - с една месечна пенсия - 6,5 кг луканка! И толкоз!

Но "при Бай Тошо живеехме добре"...

lukanka.png

pensiiy.png

преди 14 минути, communismatic написа:

T.e. изведнъж тия животни са изчезнали рязко?

И какво общо има войната с това?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.