Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 19 минути, maxthon написа:

Е как от Югославия стана работата Германия да се обсъжда?

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Темата е за социализъм! Не си ли забелязaл? Май ти я отместваш.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Темата е за социализъм! Не си ли забелязъл? Май ти я отместваш.
И нерде тогава националсоциализъм? С или без -?

преди 1 минута, communismatic написа:

Ми не знам, бе. Нали уж твърдиш, че си много наясно с нещата!? Ти не знаеш елементарни работи, тръгнал, да ми коментира комунизма? Ти даже не можеш, да осмислиш собствените си документи, които ги вадиш... Постоянно ти хвърлям въдицата и постоянно кълвеш. Не знам, как не ти писна, да се излагаш постоянно...

Плиткоумний въдичарю, да разбирам ли, че освен да лаладжийстваш, по тази тема нямаш какво да кажеш?

преди 2 минути, communismatic написа:

Ми не знам, бе. Нали уж твърдиш, че си много наясно с нещата!? Ти не знаеш елементарни работи, тръгнал, да ми коментира комунизма? Ти даже не можеш, да осмислиш собствените си документи, които ги вадиш... Постоянно ти хвърлям въдицата и постоянно кълвеш. Не знам, как не ти писна, да се излагаш постоянно...

Аз не видях да напишеш нещо обосновано по дискусията. Само си задаваш въпросчета.

преди 1 минута, maxthon написа:

И нерде тогава националсоциализъм? С или без -?

Ами точно там.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Плиткоумний въдичарю, да разбирам ли, че освен да лаладжийстваш, по тази тема нямаш какво да кажеш?

Ми, наясно ли си, че изплащаме репарации примерно? И че издържаме войски на наша територия (това даже ти го бях писал)? Аз ти казвам, че ти грам понятие нямаш по темата, ама продължаваш, да кълвеш като шаран на гола кука.

преди 2 минути, parmobil написа:

Аз не видях да напишеш нещо обосновано по дискусията. Само си задаваш въпросчета.

То ти и да видиш, как да го разбереш. Ако искаш, може да се включиш в дискусията? Тъкмо ще напишеш... "нещо обосновано"? Стиска ли ти? :) 

току-що, communismatic написа:

Ми, наясно ли си, че изплащаме репарации примерно? И че издържаме войски на наша територия (това даже ти го бях писал)? Аз ти казвам, че ти грам понятие нямаш по темата, ама продължаваш, да кълвеш като шаран на гола кука.

До 1948 г. не е имало такива работи?

преди 1 час, communismatic написа:

Умно момиче, СФРЮ е била авторитарна държава, ръководена от диктатора Йосип Броз Тито, който създава мюсюлманска нация в рамките на СФРЮ, барабар с автономни области като Войводина и Косово основно за да има буфери между държавите, понеже сърби и хървати не се понасят.

Умно момче, цялото Политбюро на ЦК на БКП бледнее пред твоя "ум".  Само където и Словенците си забравил, но документа не е забравил: - " Тези мерки обаче не са в състояние да преодолеят противоречията между републиките / Хърватско и Словения от една страна и Сърбия, Косово, Черна гора и Македония от друга/ "

sfru-3.png

И между другото протокола е от 1 април 1980г.

sfru-1.png

А през март месец 1981 г. в Косово се случват интересни неща! Цитата нарочно е на руски, защото е от руската Википедия, че само на нея вярвате!

Цитат

Беспорядки 1981 года

Несмотря на старания Иосипа Броза Тито и его преемников, городская албанская партийная номенклатура требовала предоставления Косову более широкой автономии вплоть до федеративной республики. В марте 1981 года албанские студенты выступили с протестами на улицах косовских городов, призывая Косово к выходу из состава СФРЮ и требуя от властей признания независимости своего края.

Ситуация обострилась после начала массовых беспорядков и бесчинств на территории края, которые разгорелись в шести крупных городах. В беспорядках приняли участие около 20 тысяч человек. Власти жёстко отреагировали на это действие: против бунтующих были направлены силы Югославской народной армии, которая разогнала демонстрации. Около 4 тысяч человек были арестованы, и это привело к массовому бегству албанцев из страны. Напряжённость в межнациональных отношениях резко возросла.

Социалистический автономный край Косово — Википедия

преди 1 минута, plamen.spam написа:

До 1948 г. не е имало такива работи?

Ми ти да не мислиш, че тия неща стават изведнъж. Парижкият договор е подписан през 1947-ма, понеже нямаме никакви възможности, да си изплащаме във валута (щото страната е фалирала), та затова и изпращаме птици, яйца, добитък, тютюн... каквото се сетиш. Даваш 20 000 кокошки сега, в последствие и производството на яйца ще спадне драстично. То е близо до акъла.. Отделно издържаме и РККА на наша територия, те да не би да са стояли гладни? Направо абсурдни дискусии се налага, да водя с теб. Ти си направо на едно ниво с Баалбек и Дзвяра.

преди 1 минута, БаалБек написа:

Умно момче, цялото Политбюро на ЦК на БКП бледнее пред твоя "ум".  Само където и Словенците си забравил, но документа не е забравил: - " Тези мерки обаче не са в състояние да преодолеят противоречията между републиките / Хърватско и Словения от една страна и Сърбия, Косово, Черна гора и Македония от друга/ "

Тук да виждаш някой да твърди, че Косово е държава и косоварите са отделен етнос? А, умно момиче? Поства ми документ, в който пише това което твърдя и аз... Няма по-умно момиче на света от нея.

преди 6 минути, communismatic написа:

Ми ти да не мислиш, че тия неща стават изведнъж. Парижкият договор е подписан през 1947-ма, понеже нямаме никакви възможности, да си изплащаме във валута (щото страната е фалирала), та затова и изпращаме птици, яйца, добитък, тютюн... каквото се сетиш. Даваш 20 000 кокошки сега, в последствие и производството на яйца ще спадне драстично. То е близо до акъла.. Отделно издържаме и РККА на наша територия, те да не би да са стояли гладни? Направо абсурдни дискусии се налага, да водя с теб. Ти си направо на едно ниво с Баалбек и Дзвяра.

Тук да виждаш някой да твърди, че Косово е държава и косоварите са отделен етнос? А, умно момиче? Поства ми документ, в който пише това което твърдя и аз... Няма по-умно момиче на света от нея.

"Отделно издържаме и РККА на наша територия". Това много ми се иска да се прочете от разни другарЕ. Защото и това се отрича в темата от някои друзья.

преди 5 минути, parmobil написа:

"Отделно издържаме и РККА на наша територия". Това много ми се иска да се прочете от разни другарЕ. Защото и това се отрича в темата от някои друзья.

Извинявай, тая година ще си в състояние ли да се включиш в темата по някакъв що годе адекватен начин? Щото освен да ръсиш тъпотии, за друго очевадно нямаш никаква възможност. 

Извиняй, тая година ще си в състояние ли да се включиш в темата по някакъв що годе адекватен начин? Щото освен да ръсиш тъпотии, за друго очевадно нямаш никаква възможност. 

Напротив, в тема има хора, които не знаят и яростно отричат, че СССР ни е обявил война и сме хранили работническо - селската червена армия.

Правилно ли поставих тире?

преди 1 минута, parmobil написа:

Правилно ли поставих тире?

Нещо по темата можеш ли да напишеш? Или поначало си жалък и не отговаряш на неудобни въпроси? Що така бягаш от дискусии с мен? Страх ли те е? :) 

преди 1 минута, parmobil написа:

Напротив, в тема има хора, които не знаят и яростно отричат, че СССР ни е обявил война и сме хранили работническо - селската червена армия.

Защо СССР ни обявява война? Каква е причината, според теб?

Нещо по темата можеш ли да напишеш? Или поначало си жалък и не отговаряш на неудобни въпроси? Що така бягаш от дискусии с мен? Страх ли те е? :) 

Защо СССР ни обявява война? Каква е причината, според теб?

Аз неудобни въроси не видях. Ти не отговряш на поставените към теб, а само пускаш следващ въпрос. whataboutism се нарича.

току-що, parmobil написа:

Аз неудобни въроси не видях. Ти не отговряш на поставените към теб, а само пускаш следващ въпрос. whataboutism се нарича.

Ми като не са неудобни - отговори. Няма проблем. Няма да те гавря много, обещавам. :) 

Ми като не са неудобни - отговори. Няма проблем. Няма да те гавря много, обещавам. :) 

Мечтай си, че гледам на ОнАнимник във форум сериозно.

Мечтай си, че гледам на ОнАнимник във форум сериозно.

Т.е. няма да получа пак отговор? ОК... 😆

преди 3 минути, communismatic написа:

Ми ти да не мислиш, че тия неща стават изведнъж. Парижкият договор е подписан през 1947-ма, понеже нямаме никакви възможности, да си изплащаме във валута (щото страната е фалирала), та затова и изпращаме птици, яйца, добитък, тютюн... каквото се сетиш. Даваш 20 000 кокошки сега, в последствие и производството на яйца ще спадне драстично.

Пак ли "хвърляш въдицата" или за пореден път се опитваш да заблуждаваш.
Заради присъединяването към антихитлеристката коалиция и участието във военните действия след това, България е осъдена на репарации от 70 млн. дол., от които 45 млн. на Гърция и 25 млн. - на Югославия. Освен това на България е отнето правото да си получи вземанията от Германия за доставени, но неизплатени стоки на стойност 100 млн. дол. Няма право да се възползва от немското имущество на наша територия, защото то принадлежи на победителите
Понеже по това време се подготвя създаването на Балканска федерация, в която да влизат Югославия и България, Югославия взима решение да се откаже от получаването на репарации. 
Гърците, обаче си ги искат, а освен това, репарациите да са почти изцяло с доставки на агнешко месо. Това е продължило чак до 1964 г., когато е постигнато споразумение за прекратяване на изплащането, като са останали непогасени 7 млн. долара.

преди 3 минути, communismatic написа:

Отделно издържаме и РККА на наша територия, те да не би да са стояли гладни? 

РККА е тук до декември 1947 г.
Значи хем сме я изхранвали, хем през 1948 г. вече сме достигнали предвоенната бройка на животните.

преди 22 минути, communismatic написа:

Тук да виждаш някой да твърди, че Косово е държава и косоварите са отделен етнос?

Умното момче, отново стана за посмешище. Сега въртиш гъзицата и още не смееш да покажеш Конституцията на Югославия от 1974г. и да разтълкуваш чл.2, чл.3, чл.4 и чл.5! 🤡

Един жокер:

Цитат

Приемането на нова Конституция през 1974 г. увеличи степента на автономност на регионите, предоставяйки им по-голяма политическа и икономическа автономия. Същевременно, като част от СР Сърбия, регионите се ползваха с почти същите права като самата Сърбия в рамките на Югославия. Косово и Войводина можеха да блокират всяко решение на Сърбия, докато Сърбия не можеше да влияе на решенията на своите автономни региони. Управляващите органи на Косово се подчиняваха на републиканските власти само когато го сметнеха за изгодно.

Правното положение на Сърбия, в сравнение с другите републики, беше видимо нарушено, тъй като автономните покрайнини Войводина и Косово, които бяха част от нея , бяха надарени с правомощия, подобни на тези на републиките, и всъщност бяха на пряко федерално подчинение. В същото време самата Сърбия нямаше право да се намесва в областите на юрисдикция и правомощия, с които конституцията е дала на покрайнините, и напротив, въпросите за вътрешното устройство на Сърбия винаги трябваше да се решават само в съгласие с автономните покрайнини. По-специално, Косово получи пълно политическо самоуправление.

:newspaper:

Съжалявам, но пак те направих за смях. Трябва да увеличиш стоенето в мрежата. От 24/7 на 25/7. От къде ще го вземеш този един час повече, ще ти подскажат от Централата ви и другите от същото котило @maxthon и @Flashback🤡

преди 1 минута, БаалБек написа:

Сега въртиш гъзицата и още не смееш да покажеш Конституцията на Югославия от 1974г. и да разтълкуваш чл.2, чл.3, чл.4 и чл.5!

Автономия имаш ли идея, какво значи, форумно посмешище такова? АВТОНОМИЯ? Баси неадекватните хора... То да не е само, да пишеш в Chat GPT.

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Гърците, обаче си ги искат, а освен това, репарациите да са почти изцяло с доставки на агнешко месо.

Верно ли бе? Само с агнешко месо? Всички репарации? 😆

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Значи хем сме я изхранвали, хем през 1948 г. вече сме достигнали предвоенната бройка на животните.

Брат... 😆😆😆

преди 4 минути, communismatic написа:

Автономия имаш ли идея, какво значи, форумно посмешище такова? АВТОНОМИЯ? Баси неадекватните хора... То да не е само, да пишеш в Chat GPT.

Брат... 😆😆😆

Някакъв отговор? Само въпроси. whataboutism!

Някакъв отговор? Само въпроси. whataboutism!

Мда, пак почнаха нелепите оправдания. Пак не съм отговорил на някакъв негов въпрос. Типично измъкване от привърженик на Иван Костов. Толкова са му възможностите на момчето, какво да направим...

преди 11 минути, communismatic написа:

Почти всички.
Това не го ли пише някъде из двата ти вагона книги?

преди 5 минути, communismatic написа:

Мда, пак почнаха нелепите оправдания. Пак не съм отговорил на някакъв негов въпрос. Типично измъкване от привърженик на Иван Костов. Толкова са му възможностите на момчето, какво да направим...

Колко пъти да пиша, че не съм парламентарно представен? Защото отричам глупостите, които пишеш ли ме правят костовист?

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Почти всички.
Това не го ли пише някъде из двата ти вагона книги?

Ми аз не чета тъпотии по принцип. В смисъл, за да вярваш, че Гърция е искала, да й се изплащат репарациите по такъв начин, трябва да си с акъла на тризначките. А ти доказано не си такова момче, ти си толкова умно...

Защото отричам глупостите, които пишеш ли ме правят костовист?

Кви глупости си отричал, ти не отговаряш изобщо на неудобни въпроси, просто защото абсолютно нищо не знаеш. Отричал ми бил глупостите, майко мила...

преди 1 минута, communismatic написа:

Ми аз не чета тъпотии по принцип. В смисъл, за да вярваш, че Гърция е искала, да й се изплащат репарациите по такъв начин, трябва да си с акъла на тризначките. А ти доказано не си такова момче, ти си толкова умно...

Кви глупости си отричал, ти не отговаряш изобщо на неудобни въпроси, просто защото абсолютно нищо не знаеш. Отричал ми бил глупостите, майко мила...

Ама ти нещо отговаряш ли освен да задаваш въпроси?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.