Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Борис Елцин и избрани придружители от СССР правят непланирано 20-минутно посещение в супермаркет „Randall's“ след обиколка на Космическия център „Джонсън“ в САЩ на 16 септември 1989 г.
Между опитването на безплатни мостри сирена и плодове и втренчването в замразените храни, Елцин се разхождал из редовете на „Randall's“, кимайки с глава в удивление.
По време на обиколката споделил, че ако хората в СССР, които често трябвало да чакат на опашка за повечето стоки, видели условията в американските супермаркети, „щяло да има революция“.
„Дори Политбюро няма такъв избор. Дори господин Горбачов“, добавил той. Когато чрез преводача му казали, че в магазина има хиляди артикули за продажба, той не повярвал. Дори си помислил, че магазинът е инсцениран – шоу за него.
Фактът, че такива магазини има почти на всеки ъгъл в Америка, го изумил. Дори му предложили безплатни мостри сирене.
В собствената си автобиография Елцин пише за преживяването в „Randall's“, което според анализатори разбило представата му за комунизма. Две години по-късно той напуска Комунистическата партия и започна реформи, които обръщат икономическата посока на Русия. Друг въпрос са крайните резултати.
„Когато видях тези рафтове, претъпкани със стотици, хиляди консерви, кутии и стоки от всякакъв вид, за първи път почувствах откровено отчаяние за съветския народ“, пише Елцин. „Че такава потенциално свръхбогата страна като нашата е доведена до състояние на такава бедност! Ужасно е да се мисли за това.”

571336471_122188582850362362_73153496560
преди 12 минути, Banesc написа:

какво ще кажеш за бабх дето избиват животни ?

изгледай подписът ми с Н.Хайтов

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 2 часа, communismatic написа:

Брато, ти си направо неспасяем случай. Кво твърдиш, по дяволите? Ти даже нямаш никаква идея, колко агнета сме дали на Гърция и колко кокошки и яйца? Кво има да коментирам повече? Твърдиш нещо, аз ти искам документ, ти нямаш. От там нататък, какво да коментирам повече? Какво доказваш с тия тъпотии, дето ги твърдиш? Имало било яйца и кокошки? И какво като има? То може да има и пак да са намаляли, понеже сме изпращали за гърците. 

Ти ще докажеш ли поне едно от своите тъпи твърдения? ПОНЕ ЕДНО?

Незнайко, ти си този, който няма никаква представа, че през периода, който коментираме, България не е дала абсолютно нищо за покриване на тези 45 млн.дол. репарации.
Със сигурност до средата на 1957 г. все още не е договорена даже първата вноска.

Така че и тази причина за намаление на животните в България през 1949-1950 г. отпадна.

Остана само "кадърното" управление.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Незнайко, ти си този, който няма никаква представа, че през периода, който коментираме, България не е дала абсолютно нищо за покриване на тези 45 млн.дол. репарации.
Със сигурност до средата на 1957 г. все още не е договорена даже първата вноска.

Aха, това е ново 20 вече. Почнахме да въртим гъзицата. Бях сигурен, че ще дойде и този момент... 😆

Така че и тази причина за намаление на животните в България през 1949-1950 г. отпадна.

Честно ли бе? Кво са яли съветските солдати тук? Въздух?

преди 20 минути, communismatic написа:

Aха, това е ново 20 вече. Почнахме да въртим гъзицата. Бях сигурен, че ще дойде и този момент... 😆

За мен също беше ново.
Винаги съм си мислил, че ето, има подписан Договор и веднага започва погасяване, а пък то какво се оказа? Минали са 10 (десет) години, а все още не сме се споразумели даже за първата вноска.
Така че, през въпросните години, ни яйце, ни кокошка, ни агнешка плешка са заминали към Гърция по тази линия. Явно агнетата са пътували доста по-късно.

Та така... Като причина за срива, остана само "кадърното" управление.

преди 20 минути, communismatic написа:

Млад човек, пък вече му е време за гинко билоба... 

Забрави ли, че РККА си тръгват в края на 1947 г. и още през следващата 1948 г. вече сме достигнали предвоенната бройка на животните?

преди 16 минути, communismatic написа:

Брато, ти си дефиницията на whataboutism

преди 9 минути, plamen.spam написа:

За мен също беше ново.

Т.е. си изпляскал поредната лъжа, така ли да разбирам?

Та така... Като причина за срива, остана само "кадърното" управление.

Т.е. за две години изведнъж се изпаряват сума ти кокошки? Така ли излиза? Кво е станало с тях? Да не е имало кокоши тиф?

Забрави ли, че РККА си тръгват в края на 1947 г. и още през следващата 1948 г. вече сме достигнали предвоенната бройка на животните?

Чакай, че вече съвсем се обърках. Кога е имало спад реално на кокошките и яйцата, че вече толкова пъти си променя мнението, че и аз взех, да не разбирам. Кажи ми, каква ти е точно тезата, че да знам, на кое да се хиля?

преди 9 минути, parmobil написа:

Брато, ти си дефиницията на whataboutism

Така е, да. Твърди го най-жалкият тип от форума, който буквално отговаря на постове, на които му отърва. На всички други постове... мълчание. Даже беше стигнал и до там, че да лъже относно споровете, понеже комплекса му по Русия и Путин е толкова голям, че да му е толкова важно, да ги "громи" из форума. Само дето така ги "громи", че все излиза на*ран от всеки спор.

преди 9 минути, communismatic написа:

Т.е. си изпляскал поредната лъжа, така ли да разбирам?

Това с войната, репарациите и т.н. беше добра въдица, признавам ти го. Обаче съм убеден, че и ти не знаеше кога точно е започнало покриването им.
Което не ти попречи да го изложиш като причина.
Ако пък си го знаел, значи ти си излъгал, което също не е нещо ново за теб.

Чакай, че вече съвсем се обърках. Кога е имало спад реално на кокошките и яйцата, че вече толкова пъти си променя мнението, че и аз взех, да не разбирам. Кажи ми, каква ти е точно тезата, че да знам, на кое да се хиля?

Няма промяна. Спадът е през 1949 г. и 1950 г.:

на 24.10.2025 г. в 9:29, plamen.spam написа:

Да погледнем пак числата

Че "е ставало нещо, което да се е отразило и на кокошките, и на яйцата...", ставало е. Но май е от 1948 до 1950 г.
Защо е този спад? Дали има връзка с изброеното по-горе или ти имаш друго обяснение?

image.png

Източник: Статистически годишник 1956, стр. 50 (62 от pdf-а)

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Това с войната, репарациите и т.н. беше добра въдица, признавам ти го.

Що? Войната няма ли реално отражение към производството на яйца и числеността на кокошките?

Ако пък си го знаел, значи ти си излъгал, което също не е нещо ново за теб.

Кога съм лъгал? Конкретно?

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Няма промяна. Спадът е през 1949 г. и 1950 г.:

Аха, още по-забавно става. Значи, комунистите са толкова некадърни, че имало спад в производството две поредни години? Това ли беше?

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Да погледнем пак числата

Тъй, де. Кво ти говорят числата? Щото за пореден път се излагаш, ама карай... Тъй, дай да видим, какво говорят числата.

преди 3 минути, communismatic написа:

Що? Войната няма ли реално отражение към производството на яйца и числеността на кокошките?

Не и през 1949 - 1950 г.

Кога съм лъгал? Конкретно?

Ако не си излъгал, значи наистина не си знаел, че по това време няма покриване на репарации.

преди 5 минути, communismatic написа:

Аха, още по-забавно става. Значи, комунистите са толкова некадърни, че имало спад в производството две поредни години? Това ли беше?

Мхмм... И си го признават, и се самокритикуват, и се критикуват един друг.

преди 6 минути, communismatic написа:

Тъй, де. Кво ти говорят числата? Щото за пореден път се излагаш, ама карай... Тъй, дай да видим, какво говорят числата.

Не можеш ли да "четеш" графики?
Колко пъти да ти го кажа? 

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Не и през 1949 - 1950 г.

Умен Уменов от село Уменово, има огромен спад от 1939-та (върховата година за монархията) до 1948-ма (мисля, че последните съветски представители напускат страната ни тогава), което е напълно логично, да се дължи на войната.

Ако не си излъгал, значи наистина не си знаел, че по това време няма покриване на репарации.

Ми, извинявай, ама мантрата я въртеше ти. Аз просто ти казах, че само пълен олигофрен, може да вярва, че репарациите щели да се равняват на изплащане на една-две стоки. Освен това, репарациите започват, да се изплащат след Парижкият мирен договор, така, че силно се съмнявам, да не е имало и изплащане във въпросната година. Всъщност, не знам, точно каква тъпа теза вече защитаваш. Ти толкова много се обърка, че нямам думи.

преди 6 минути, plamen.spam написа:

И си го признават, и се самокритикуват, и се критикуват един друг.

Т.е. има растеж през останалите години, но на теб ти е голям проблем, че имало спад в две поредни? Т.е. ти за пореден път си признаваш, че си на едно ниво с Баалбек и Дзверчето?

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Не можеш ли да "четеш" графики?

Именно, щото чета графиката и не виждам проблем. Проблем има само в главата ти, той там проблема е сериозен.

преди 1 час, В. Велев написа:

маЗолин, не е задължително постоянно да ме цитираш.

Др Велева много работиш 

преди 4 минути, communismatic написа:

Ми, извинявай, ама мантрата я въртеше ти. Аз просто ти казах, че само пълен олигофрен, може да вярва, че репарациите щели да се равняват на изплащане на една-две стоки.

Това продължавам да го твърдя - репарациите са платени почти изцяло с агнешко и вода. Все някой ден ще се появят официални документи, които го доказват.

Освен това, репарациите започват, да се изплащат след Парижкият мирен договор, така, че силно се съмнявам, да не е имало и изплащане във въпросната година. Всъщност, не знам, точно каква тъпа теза вече защитаваш.

Поне до средата на 1957 г. ни яйце, ни кокошка, ни агнешка плешка са заминали към Гърция по линия на репарациите. Това е тезата ми.

току-що, plamen.spam написа:

Все някой ден ще се появят официални документи, които го доказват.

Т.е. ти не си виждал изобщо документ (то и да го видиш все тая, знаем, че умееш, да ги четеш), но си 100% сигурен в изказването си. Репарации... от две стоки? Нищо друго? 😆

Поне до средата на 1957 г. ни яйце, ни кокошка, ни агнешка плешка са заминали към Гърция по линия на репарациите. Това е тезата ми.

Да, тя тезата ти бая се промени. Както и да е... Т.е. след като има невероятен растеж през цялото време в производството на яйца, за теб е огромен проблем, че имало спад в две поредни години? Ти комплексар ли си? В смисъл... толкова много ли мразиш руснаците и комунистите?

Т.е. ти не си виждал изобщо документ (то и да го видиш все тая, знаем, че умееш, да ги четеш), но си 100% сигурен в изказването си. 

За момента разчитам на спомени на историци и на статии.

Репарации... от две стоки? Нищо друго? 😆

Много си черно-бял... или 0%, или 100%
Написал съм "почти изцяло". За мен това е над 90%

Да, тя тезата ти бая се промени. Както и да е... Т.е. след като има невероятен растеж през цялото време в производството на яйца, за теб е огромен проблем, че имало спад в две поредни години? Ти комплексар ли си? В смисъл... толкова много ли мразиш руснаците и комунистите?

За мен не е проблем. Проблем е било за народонаселението по това време. 
Това, което през цялото време обяснявам е, че през първите години на управлението е имало маса незнаещи и неможещи на ръководни позиции, най-вече заради "прочистването" на интелигенцията след 9-ти.

Резултатите от некадърното управление в животновъдството са видими през 1949 - 1950 г. и се доказват категорично от всички изнесени документи.
Опитите ти да припишеш резултатите на причини като окупация или покриване на репарации, не минават, защото:

1. РККА се изнасят от България в края на 1947 г.;
  2. Югославия сама се отказва от репарациите;
  3. Поне до средата на 1957 г. с Гърция все още не е постигната спогодба за конкретния начин на покриване на репарациите.

За момента разчитам на спомени на историци и на статии.

Koи историци?

Написал съм "почти изцяло". За мен това е над 90%

Аха, ама в какво съотношение са? Колко тона агнешко месо сме пратили за Гърция?

Това, което през цялото време обяснявам е, че през първите години на управлението е имало маса незнаещи и неможещи на ръководни позиции, най-вече заради "прочистването" на интелигенцията след 9-ти.

Т.е. те са толкова "незнаещи" и "неможещи", че от 1950-та до 1952-ра (щото графиката е само до там) има ръст с цели 22%?!

Резултатите от некадърното управление в животновъдството са видими през 1949 - 1950 г. и се доказват категорично от всички изнесени документи.

Страшно некадърни са били, така е, да. Трябвало е да има ръст с цели 100000000%.

Опитите ти да припишеш резултатите на причини като окупация или покриване на репарации, не минават, защото:

1. РККА се изнасят от България в края на 1947 г.;
  2. Югославия сама се отказва от репарациите;
  3. Поне до средата на 1957 г. с Гърция все още не е постигната спогодба за конкретния начин на покриване на репарациите.

Тъй, де... Умен Уменов от село Уменово, коя е причината за спада в производството от краят на 30-те години до въпросните години? Не е ли войната?

Коги за първи път излезеш от собствения си концлагер.

Няма налично описание на снимката.

Борис Елцин и избрани придружители от СССР правят непланирано 20-минутно посещение в супермаркет „Randall's“ след обиколка на Космическия център „Джонсън“ в САЩ на 16 септември 1989 г.

Между опитването на безплатни мостри сирена и плодове и втренчването в замразените храни, Елцин се разхождал из редовете на „Randall's“, кимайки с глава в удивление.

По време на обиколката споделил, че ако хората в СССР, които често трябвало да чакат на опашка за повечето стоки, видели условията в американските супермаркети, „щяло да има революция“.

„Дори Политбюро няма такъв избор. Дори господин Горбачов“, добавил той. Когато чрез преводача му казали, че в магазина има хиляди артикули за продажба, той не повярвал. Дори си помислил, че магазинът е инсцениран – шоу за него.

Фактът, че такива магазини има почти на всеки ъгъл в Америка, го изумил. Дори му предложили безплатни мостри сирене.

В собствената си автобиография Елцин пише за преживяването в „Randall's“, което според анализатори разбило представата му за комунизма. Две години по-късно той напуска Комунистическата партия и започна реформи, които обръщат икономическата посока на Русия. Друг въпрос са крайните резултати.

„Когато видях тези рафтове, претъпкани със стотици, хиляди консерви, кутии и стоки от всякакъв вид, за първи път почувствах откровено отчаяние за съветския народ“, пише Елцин. „Че такава потенциално свръхбогата страна като нашата е доведена до състояние на такава бедност! Ужасно е да се мисли за това.

преди 17 минути, communismatic написа:

Koи историци?

Аха, ама в какво съотношение са? Колко тона агнешко месо сме пратили за Гърция?

Т.е. те са толкова "незнаещи" и "неможещи", че от 1950-та до 1952-ра (щото графиката е само до там) има ръст с цели 22%?!

Страшно некадърни са били, така е, да. Трябвало е да има ръст с цели 100000000%.

Тъй, де... Умен Уменов от село Уменово, коя е причината за спада в производството от краят на 30-те години до въпросните години? Не е ли войната?

Кои са правилните историци?

току-що, parmobil написа:

Кои са правилните историци?

Кажи, кои са специалистите от епохата на социализма? Питам те вече над 200 пъти? Нали ме иронизираш за Искра Баева и Александър Сивилов, явно си много наясно с нещата... Ако искаш, дай ми някаква тема от тая епоха и да докажеш, че аз нищо не разбирам, понеже историците ми не са добри? Стиска ли ти?

Ако искаш, дай ми някаква тема от тая епоха

Теми да искаш...
Защо не започнеш с тази: "Репарации към Гърция по Парижкия мирен договор от 1947 г."

Защо не започнеш с тази: "Репарации към Гърция по Парижкия мирен договор от 1947 г."

Супер. Колко тона агнешко месо сме изпратили към Гърция? Нали си 100% сигурен в това твърдение, предполагам, че няма да е проблем, да отговориш. Щото вече веднъж те питах, ама нещо май не ми видя въпроса? Защо ли? Май щото хал-хабер нямаш и пак си плещиш тъпотии наизуст. Но не знам, не знам...

Теми да искаш...

Превалутирането през 1989-а, примерно? То и там беше много наясно...

преди 2 минути, communismatic написа:

Супер. Колко тона агнешко месо сме изпратили към Гърция? Нали си 100% сигурен в това твърдение, предполагам, че няма да е проблем, да отговориш. Щото вече веднъж те питах, ама нещо май не ми видя въпроса? Защо ли? Май щото хал-хабер нямаш и пак си плещиш тъпотии наизуст. Но не знам, не знам...

Давай де. Нали знаеш.
Oh, wait... Ти даже не знаеше, че през първите 10 (десет) години след подписване на Договора, още няма споразумение между България и Гърция.

Превалутирането през 1989-а, примерно?

Е нали те питах: как точно е избран курса на превалутиране? Защо е 2.50 вал.лв/дол., а не е някое друго число?

преди 24 минути, communismatic написа:

Кажи, кои са специалистите от епохата на социализма? Питам те вече над 200 пъти? Нали ме иронизираш за Искра Баева и Александър Сивилов, явно си много наясно с нещата... Ако искаш, дай ми някаква тема от тая епоха и да докажеш, че аз нищо не разбирам, понеже историците ми не са добри? Стиска ли ти?

Вече те попитах кои са правилните историци? Нещо поне като отговор даде ли? Не си, няма и да дадеш. Избрал си лява позиция. Разбрахме, ти го и декларира. Ама със запалянко какво да се дискутира?

А този подпис, който си сложил ....не знам, не знам. Сега, на всички ни е ясно, че Москва е столицата с най-много мюсюлмани, но Дугин се мъчи да я представи като някакъв Рим? Не ви се получава.

Давай де. Нали знаеш.

Аз да давам след като беше твое твърдение? Странна работа?

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Ти даже не знаеше, че през първите 10 (десет) години след подписване на Договора, още няма споразумение между България и Гърция.

Що? Ти да не би да знаеше? Малко е смешно, да не кажа жалко, че ме виниш за нещо, за което ти нямаше никакъв хабер? Ти чак до там ли я докара ве? Баси жалкото създание... И освен това, аз абсолютно никога не съм писал, че това е така, дори ти писах, че почваме да изплащаме репарациите веднага след мирният договор. Ама ти в момента си толкова вече надупен, че почна и да лъжеш и мажеш само и само да излезеш с някакво достойнство. А колко достойнство имаш ти изобщо... е отделна тема.

Защо е 2.50 вал.лв/дол., а не е някое друго число?

Е нали беше 1:10? Ти пак ли си въртиш гъзицата? Напиши поне едно вярно нещо бе човек? Имай поне капка достойнство... Баси невменяемия тип.

преди 3 минути, parmobil написа:

Вече те попитах кои са правилните историци?

Кво разбираш под "правилни"? Ти нямаш дори базисни познания по история, кво разбираш под "правилни"? Нали и за славяните ми балалайкаше? Кво стана? И там избяга позорно...

преди 3 минути, parmobil написа:

Ама със запалянко какво да се дискутира?

Да, де... Същият тоя "запалянко" най-редовно си те слага на оная работа, та затова и изпитваш панически страх от дискусии с мен. Затова и "какво да се дискутира". :) 

преди 4 минути, parmobil написа:

Сега, на всички ни е ясно

Кои сте вие "всички"? На теб никога нищо не ти е ясно...

преди 47 минути, Zolin написа:

Коги за първи път излезеш от собствения си концлагер.

Няма налично описание на снимката.

„Когато видях тези рафтове, претъпкани със стотици, хиляди консерви, кутии и стоки от всякакъв вид, за първи път почувствах откровено отчаяние за съветския народ“, пише Елцин. „Че такава потенциално свръхбогата страна като нашата е доведена до състояние на такава бедност! Ужасно е да се мисли за това.

Сега се пръскат магазините от стока в България. Само един въпрос кой от 80 процента бедни българи ще си позволи? 50 лева струва глас в Пазарджик.

Пламене, кво стана с месото за Гърция? Колко тона сме пращали? Стига гледа тъпо екрана, пак ще има яка гавра... 😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.