Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 41 минути, communismatic написа:

Аз ти казвам, че доколкото си спомням, започваме да изплащаме репарациите почти веднага. Това не е свързано с никаква гражданска война или нещо подобно, а е свързано със задължения, понеже просто сме победена страна от войната.

Така де...
Да поразсъждаваме ли логично?

Понеже изплащането е в стоки, това означава, че трябва да е имало сключено двустранно Споразумение с правителството на Гърция, в което да е описано какви са стоките, на каква цена са, какви са обемите, по какъв график ще се предоставят на гръцката страна и т.н. Освен това, според чл.21, т.2, Споразумението трябва да е било съобщено "на Шефовете на Дипломатическите Мисии на Съветския Съюз, Съединеното Кралство и Американските Съединени Щати в София".

От друга страна, по повод писмото на Карло Луканов от 5.04.1957 г. до Политбюро и 10% авансова вноска (4,5 млн.дол.), казваш, "че авансово плащане може да се извършва и след като дълго време не е имало плащане по някакъв дълг между две държави, определяйки се чрез взаимно съгласие. Нали се договаря по нов начин, да се извършва плащането."
Ако е така, това би означавало:

• имало е Споразумение с всички необходими атрибути;
  • дипломатическите мисии са известени за него;
  • имало е период на погасяване и известно количество стоки са транспортирани;
  • в някакъв момент погасяването е прекратено;
  • има основателни причини за прекратяване на погасяването.

Дай нещичко за което и да е от тези събития, ако изобщо са се случили. Все трябва да има друга следа, освен "доколкото си спомням".

След като се запознах с всичко публично достъпно (за мен) по темата, твърдя, че до 1964 г. не е подписвано никакво Споразумение за погасяване на репарациите към Гърция.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, plamen.spam написа:

Да поразсъждаваме ли логично?

Ти изобщо разсъждаваш ли? Не логично... питам те, изобщо разсъждаваш ли?

току-що, plamen.spam написа:

Понеже изплащането е в стоки, това означава, че трябва да е имало сключено двустранно Споразумение с правителството на Гърция, в което да е описано какви са стоките, на каква цена са, какви са обемите, по какъв график ще се предоставят на гръцката страна и т.н. Освен това, според чл.21, т.2, Споразумението трябва да е било съобщено "на Шефовете на Дипломатическите Мисии на Съветския Съюз, Съединеното Кралство и Американските Съединени Щати в София".

Смяташ ли, да спреш, да постваш всякакви тъпотии, които нито разбираш, нито осмисляш и т.н.? Нямаш абсолютно никаква представа, какво сме дали на гърците, кога сме го дали и прочее. Кво ми постваш тъпотии от Chat GPT...

преди 1 минута, plamen.spam написа:

От друга страна, по повод писмото на Карло Луканов от 5.04.1957 г. до Политбюро и 10% авансова вноска (4,5 млн.дол.), казваш, "че авансово плащане може да се извършва и след като дълго време не е имало плащане по някакъв дълг между две държави, определяйки се чрез взаимно съгласие. Нали се договаря по нов начин, да се извършва плащането."

Ти разбра ли какво ще рече "авансово" плащане в този контекст? Щото веднъж вече ти го обясних, ама ти понеже изобщо не си глупав, та явно не си го разбрал...

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Дай нещичко за което и да е от тези събития, ако изобщо са се случили. Все трябва да има следа.

Да дам кое? Ти твърдиш мега тъпотии? Ти си този, дето се прави на голям разбирач. Кажи ми, кое от всички тия малоумни твърдения доказа? Кое? Конкретно те питам? Дай ми поне едно нещо от всички дискусии, които сме водили до момента, което да си доказал?

След като се запознах с всичко публично достъпно (за мен) по темата, твърдя, че до 1964 г. не е подписвано никакво Споразумение за погасяване на репарациите към Гърция.

Ти какво твърдиш, на мен лично ми е през оная работа... Ти си тотално несъстоятелен човек, ти си тотално невменяем човек. Ти дори не си наясно, тия документи, които ги постваш, до какво точно се отнасят. Не знаеш дори елементарни термини, за да затвърдиш тъпите си тези. Твърдял ми... знаеш ли колко ми пука, какво твърдиш...

Предаваш ли се? 🤣🤣🤣

Че то дискусия ли водим? Ти си постваш фантасмагориите и аз те ебавам... Аз не знам, даже да сме дискутирали нещо. Принципно, не знам, дали осъзнаваш, ама колкото повече пишеш, толкова повече се самокомпрометираш.

Но, понеже явно си и мазохист, та да задам пак въпроса си, щото още не си отговорил. С какво комунистите са толкова некадърни (понеже това беше основната тема на дискусията)? Щото имало спад в производството на яйца... в две години? Т.е. те са некадърни... заради това?

преди 6 минути, communismatic написа:

Че то дискусия ли водим? Ти си постваш фантасмагориите и аз те ебавам... Аз не знам, даже да сме дискутирали нещо. Принципно, не знам, дали осъзнаваш, ама колкото повече пишеш, толкова повече се самокомпрометираш.

Аз поне задавам смислени въпроси, а ти отговаряш с личностни нападки.

За проф. Калинова реши ли какво ще ми отговориш?
Тя от компетентните историци ли е?

Аз поне задавам смислени въпроси, а ти отговаряш с личностни нападки.

Да, де. Ти задаваш смислени въпроси... които са отговор на моите въпроси, понеже както винаги абсолютно нищо не знаеш и обичаш, да се мяташ на амбразурата, защото просто си едно много болно момче.

За проф. Калинова реши ли какво ще ми отговориш?
Тя от компетентните историци ли е?

Преди 5-6 часа вече ти отговорих на този въпрос. Научи се да четеш с разбиране...

Кажи ми, с какво са виновни комунистите? 300 пъти вече ти задавам един и същ въпрос? Нали именно ти подхвана тая мантра... сега що даваш така назад? Срам ли те е от нещо?

преди 4 минути, communismatic написа:

Преди 5-6 часа вече ти отговорих на този въпрос. Научи се да четеш с разбиране...

преди 5 часа, communismatic написа:

Кво за Калинова? И тя ли е писала за репарациите нещо? Поне разбра ли какво е това чудо "репарации"? А "дипломатическите отношения"? А "споразумения"? Баси интелигентният тип, майна... Ти да не си гласоподавател на ПП-ДБ или ГЕРБ? Щото си на едно ниво с техните гласоподаватели... 

Това ли наричаш "разбираем отговор"?
Дай по-простичко... като за мен.

преди 5 минути, communismatic написа:

Кажи ми, с какво са виновни комунистите? 300 пъти вече ти задавам един и същ въпрос? Нали именно ти подхвана тая мантра... сега що даваш така назад? Срам ли те е от нещо?

Да си приключим "отклонението" за уж погасяването на репарациите в онзи период и ще ти отговоря.

Дай по-простичко... като за мен.

Ми от това по-просто не мога, да го обясня. Ти бавноразвиващ ли си?

Да си приключим "отклонението" за уж погасяването на репарациите в онзи период и ще ти отговоря.

Аха, ясно. Пак даваме назад... 😆

Ми от това по-просто не мога, да го обясня. Ти бавноразвиващ ли си?

image.png

Шест въпроса и две квалификации са ти най-простия отговор?
Впечатляващо! Преподавателите ти по дебати сигурно се гордеят с теб? 🤦‍♂️

Аха, ясно. Пак даваме назад... 😆

Не даваме назад, а тъпчем на едно място, защото има значение, дали през онзи период действително или уж е имало разходи за погасяване на репарации.
За 1948 г. двете точки с РККА и Югославия вече ги зачеркнахме. Изясняваме си третата.

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Шест въпроса и две квалификации са ти най-простия отговор?

Ми от отговора ми става ясно, че те питам, какво си разбрал от нея. Не случайно те питах, дали си бавноразвиващ...

Не даваме назад, а тъпчем на едно място, защото има значение, дали през онзи период действително или уж е имало разходи за погасяване на репарации.

Да, де... не даваш назад. Ти до момента категорично защитаваш тезите си.

преди 5 минути, plamen.spam написа:

За 1948 г. двете точки с РККА и Югославия вече ги зачеркнахме. Изясняваме си третата.

Аха, тия ги изясни, сега изясняваш и третата. Добре...

Уникален... 😆😆😆

преди 12 минути, communismatic написа:

Ми от отговора ми става ясно, че те питам, какво си разбрал от нея.

т.е. не отговаряш, а на въпроса задаваш въпрос? 
Колко "нетипично" за теб 😁

А конкретен отговор ще дадеш ли? 

преди 12 минути, communismatic написа:

Аха, тия ги изясни, сега изясняваш и третата. Добре...

Така е.
1. РККА се изнасят в края на 1947 г.;
2. Югославия се отказва от репарации;
3. Гърция?
communismatic:
- доколкото си спомням, започваме да изплащаме репарациите почти веднага
plamen.spam:
- до 1964 г. не е подписвано никакво Споразумение за погасяване на репарациите към Гърция и не са погасявани

на 26.10.2025 г. в 17:07, communismatic написа:

Тъй, пак да питам - по-добри професионалисти от Баева и Сивилов има ли? 

Квоооо...? 😂😂😂

Утвърден русофил и лъжец са билЕ най-голЕмите професионалисти?

на 5.10.2025 г. в 12:40, БаалБек написа:

Да продължа с любимците на трола @communismatic!

Кой оценяваше Сивилов? Поглеждайки състава на научното жури, изплува обезпокоителна картина на множество конфликти на интереси. Вместо безпристрастни арбитри, мнозинството от оценяващите се оказват директно подчинени в катедрата, колеги в съавторство с него, членове на руския център VIA EVRASIA, редовни участници в предаването му известни със своята проруска позиция.

Ето някои от ключовите фигури:

Проф. Дарина Григорова - известна с прокламирането на руските гледни точки, автор в руското издание на платформата "Православие", ръководител на Център VIA EVRASIA, където Сивилов е координатор. Дарина Григорова е внучка на Митко Григоров - вторият след Живков (1961-1966), който председателства пленума - посветен на ликвидирането на България - като 16-та република на СССР. Той е съосновател на лагера на смъртта - Белене. Григорова и Сивилов имат дългогодишна съвместна дейност: проф. Григорова е главен редактор на алманаха „VIA EVRASIA", а Сивилов й е заместник главен редактор. 

Проф. Искра Баева - утвърден русофил и дългогодишен преподавател в Софийския университет, също част от журито като рецензент. Баева е била пряко академичeско свързана със Сивилов - тя е неговата бивша преподавателка и ментор. В рецензията си проф. Баева сама отбелязва, че Сивилов е завършил магистратура по история на Русия под нейно научно ръководство. Тя е била начален наставник в кариерата му - научен ръководител на дипломната му работа през 2003 г. Освен това, отношенията им не се изчерпват с миналото: само преди две години Сивилов и Баева заедно са издали книга, посветена на Втората световна война - Сивилов е съставител, а Баева научен редактор. Тоест, през 2023 г. двамата официално са били в ролята на съавтори (редактори) на значима научна публикация.Тя е също и редовен политически коментатор в предаването на Сивилов, член на евразийския клуб VIA EVRASIA, заедно са протестирали срещу премахването на идеологическия символ на Кремъл - МОЧА и да честват " Дeня на победата". Фактът, че проф. Баева е едновременно скорошен сътрудник, участник в алманаха на VIA EVRASIA и бивш научен наставник на кандидата, меко казано поставя под съмнение нейната безпристрастност.

Централна роля в тази история играе Евразийският център VIA EVRASIA - организация, около която гравитират повечето действащи лица. VIA EVRASIA е създадена като уж научен център за изследвания на Евразия, Русия, Източна Европа и т.н. В ръководството и екипа ѝ откриваме същите имена: проф. Дарина Григорова (ръководител), доц. Александър Сивилов (координатор), проф. Искра Баева (член на колегията), както и други известни с проруски позиции фигури като проф. Нина Дюлгерова и доц. Евгений Кандиларов. На практика това е ядро от хора, споделящи една идейна платформа - прокарване на „евразийски" (често съвпадащи с официалните руски) гледни точки. 

Проводниците на руските наративи във форума са основно @Flashback@maxthon и @communismatic

Е тя щом Баева е сред любимците-професионалисти, значи и Калинова би трябвало да е сред тях.

Незнайко, отваряш книгата на двечките "Следвоенното десетилетие на българската външна политика (1944 - 1955). Лекционен курс" на страница 229. и започваш да четеш. По възможност, с разбиране.
До 238 стр. трябва да ти е станало ясно, защо до 1955 г. няма подписано Споразумение.

image.png

После отваряш една друга книга, пак на двечките "Българските преходи 1939–2010" на страница 203. Като прочетеш до стр. 205 вкл. и ако си разбрал всичко от написаното, би трябвало най-накрая да си изясниш, кога се подписва Споразумението с Гърция за уреждане на репарационния дълг.

image.png

Ако не ти се четат книги, гледай запис на предаването ИСТОРИЯ.BG "Парижкият мирен договор от 1947" от 13.02.2017 г. Дълго е, затова можеш да превъртиш до 51:20 мин.
Ако те дразнят рекламите - карай с директния линк.

image.png

От проф. Евгения Калинова ще чуеш следното:

- Определени са 45 милиона, които трябва да се платят... което е хубаво, за разлика от Първата световна, там трябва в пари, а тук изрично е предвидено в стоки. Как се развиват нещата? Съвсем накратко - нищо не плащаме до 64-та година, категорично отказваме, за да се вземат и нашите неща предвид. Едва 64-та година има сключени спогодби - 12. Цял пакет, който урежда всичките проблеми с Гърция. Не, не... 12 спогодби - по всичките параметри подобряваме отношенията. Едната от тях е финансовата, според която Гърция се отказва от тези 45 милиона, ние се отказваме от нашите претенции към Гърция и е фиксирана сумата от 7 милиона долара, които трябва да се... много е хубаво решението... трябва да се изплатят чрез отчисления от българския износ. Това стимулира нашата търговия с Гърция, защото всяка сделка, която... от износа ни с Гърция един процент се отделя в тяхната банка и всъщност плащаме 7 милиона долара и това е в резултат на добрите отношения с Гърция, на фона на Кипърската криза. Това прави Гърция много сговорчива през шейсетте години.

И да добавя няколко уточнения, понеже в такива дискусионни предавания понякога се изпускат детайли:

1. Според чл. 3а от Спогодбата, процентът, който се отчислява за погасяване на репарациите, е различен, в зависимост от стоката:
- 12% от неявни сделки и от износа на български стоки (без машини и съоръжения);
- 20% от износа на машини и съоръжения;
- 50% от износа на машини и съоръжения поръчани от гръцката държава или от организации контролирани от гръцката държава.

2. Сумата, която се набира от тези заделяния, не може да бъде по-малко от 600 000 долара годишно, т.е. тези 7 милиона долара трябва да се изплатят за не повече от 11 години и половина.

3. Проф. Калинова пропуска да добави, че освен сумата от 7 милиона долара, в продължение на 60 (шестдесет) години трябва да подаваме към Гърция по график, при 85% обезпеченост, 186 млн.куб.м. вода годишно по река Арда (чл. 3б от същата Спогодба). Това е споразумението, което изтече миналата година и за което се вдигна доста шум, включително и в НС.

Дали спогодба с толкова дълъг срок е била добра за нас, дали гръцката страна е спазила своите задължения по целия пакет, били ли сме ощетени - това са съвсем други въпроси.

Фактът си е факт - до 1964 г. и цент не е изплатен за погасяване на репарациите.

Освен всичко хубаво създадено при социализма, тогава бяха създадени и най-добрите български филми за всички времена...

image.thumb.png.8717e7597a12010001a20f43e07013bb.png

преди 10 часа, plamen.spam написа:

т.е. не отговаряш, а на въпроса задаваш въпрос?

Не, бе, Умен Уменов от село Уменово. Питам те, след като си я чел/гледал, какво си разбрал от нея, което недвусмислено говори, че уважавам мнението й. Тя е една от любимите ми историци, доказан капацитет.

преди 10 часа, plamen.spam написа:

до 1964 г. не е подписвано никакво Споразумение за погасяване на репарациите към Гърция и не са погасявани

Аха. Това кое по ред ново мнение ти е? В смисъл, до момента развиваше тезата, че сме плащали на гърците в агнешко месо, даже ми даде и цитат от професор Андрей Пантев. Само не е много ясно, как след като той си спомня, че в ония години агнешкото е било дефицитно си стигнал до чудовищният извод, че сме плащали на гърците само с агнешко... но то адекватно мнение от теб, как да очакваме.

преди 10 часа, БаалБек написа:

Утвърден русофил и лъжец са билЕ най-голЕмите професионалисти?

За кое е лъгал Александър Сивилов и защо те не са професионалисти? Можеш ли да обясниш? Изгарям от любопитство...

преди 8 часа, plamen.spam написа:

По възможност, с разбиране.

Това направо е чудовищен форум. Пича за да затвърди тъпата си теза, тръгва да гледа епизод от предаването по БНТ "История БГ" и на всичкото отгоре... след като над 200 пъти си сменя версията, с цялата си наглост ми пише "по възможност с разбиране"... Ти прави сметка, колко му е важна дискусията в тоя форум, щом е отделил от "ценното" си време, за да изгледа 60 минути от въпросното предаване. И най-важното... до момента репарациите бяха "агнешко месо", вече репарациите не са плащани и не са важни... но... "по възможност, с разбиране". 100% е чел книгите отдавна, не се е случило точно сега, за да ме "затапи".

Уникален форум! Уникални съфорумци...

преди 8 часа, plamen.spam написа:

- Определени са 45 милиона, които трябва да се платят... което е хубаво, за разлика от Първата световна, там трябва в пари, а тук изрично е предвидено в стоки. Как се развиват нещата? Съвсем накратко - нищо не плащаме до 64-та година, категорично отказваме, за да се вземат и нашите неща предвид. Едва 64-та година има сключени спогодби - 12. Цял пакет, който урежда всичките проблеми с Гърция. Не, не... 12 спогодби - по всичките параметри подобряваме отношенията. Едната от тях е финансовата, според която Гърция се отказва от тези 45 милиона, ние се отказваме от нашите претенции към Гърция и е фиксирана сумата от 7 милиона долара, които трябва да се... много е хубаво решението... трябва да се изплатят чрез отчисления от българския износ. Това стимулира нашата търговия с Гърция, защото всяка сделка, която... от износа ни с Гърция един процент се отделя в тяхната банка и всъщност плащаме 7 милиона долара и това е в резултат на добрите отношения с Гърция, на фона на Кипърската криза. Това прави Гърция много сговорчива през шейсетте години.

Даже си е играл и да ми го напише ред по ред... Очеизбождащо много му е важна дискусията с мен.

😆😆😆

Дечко, нали ти казах: "не се притеснявам от това, когато съм обявил някаква непроверена информация и се окаже, че е погрешна, да си го призная".
Ти сам се "затапи". 

Не съм броил колко пъти ти казах, да спреш с излагацията, квалификациите и обидите. Имаше предостатъчно "материал", който да те накара поне малко да се замислиш върху позицията си, но ти предпочете да се държиш като едно Голямо, Шумно и Крещящо НИЩО.

преди 7 часа, communismatic написа:

уважавам мнението й. Тя е една от любимите ми историци, доказан капацитет

Сигурно е много гадно, когато точно кумирите ти и уважавани от теб капацитети, прее... цакват собствените ти тези:

3. Гърция?
communismatic:
- доколкото си спомням, започваме да изплащаме репарациите почти веднага

plamen.spam:
- до 1964 г. не е подписвано никакво Споразумение за погасяване на репарациите към Гърция и не са погасявани

Заключение:
Всяко твърдение, че през първите години след 1944 г., икономическото положение е било тежко заради репарационни дългове, е ЛЪЖА, защото  такива не са погасявани чак до 1964 г.!

Дечко, нали ти казах: "не се притеснявам от това, когато съм обявил някаква непроверена информация и се окаже, че е погрешна, да си го призная".
Ти сам се "затапи". 

То кво да се притесняваш, ти не се притесняваш от собствената си простотия, дето я ръсиш всеки път... остана и да чувстваш и срам, че си на подобно положение.

Не съм броил колко пъти ти казах, да спреш с излагацията, квалификациите и обидите.

Верно ли? Извинявай, кой твърдеше, че нямало никаква връзка между производството на яйца и репарациите, щото сме изнасяли САМО агнешко... и по това време не сме изнасяли щото имало гражданска война и се гърмяли по границата? Аз ли бях или ти? Моето мнение беше, че доколкото си спомням, репарациите започваме, да ги изплащаме почти веднага след Парижката конференция. За разлика от теб, аз не съм някакъв жалък клоун, дето за да се хареса в някакъв малоумен форум си мени мнението през пет минути, че чак е стигнал до там и да гледа едночасово предаване само и само да спре да се излага. И ти ми говориш за излагация!? Трогателно...

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Сигурно е много гадно, когато точно кумирите ти и уважавани от теб капацитети, прее... цакват собствените ти тези

Още по-гадно е, когато някакъв жалък комплексар за да си натъкми тезата, понеже постоянно е гаврен от отсрещната страна тръгва, да поства неща, които ги е гледал преди час-два, тотално не осъзнавайки колко е комичен в очите на отсрещната страна. Та... пак да си задам въпросчето. Що твърдя, че сме изнасяли агнешко месо? Нали уж си знаел предварително, че нямало изплатени репарации?

Всяко твърдение, че през първите години след 1944 г., икономическото положение е било тежко заради репарационни дългове, е ЛЪЖА, защото  такива не са погасявани чак до 1964 г.!

А тезата за агнешкото и за гражданската война? Те предполагам са полуистина?

Уникално жалко създание... Аз по-жалък тип от тоя не съм срещал. Може би само Умното Джоки и Умния Иван са му някаква конкуренция...

преди 4 часа, communismatic написа:

За разлика от теб, аз не съм някакъв жалък клоун, дето за да се хареса в някакъв малоумен форум си мени мнението през пет минути

Дечко, държиш се точно като дървеноглав комунисс - дори и да има признаци, че може да греши, до последния патрон и с голи гърди ще отстоява позицията си... Докато не му навреш в лицето всевъзможни доказателства, че не е прав, при това предварително "сдъвкани" и във "вид удобен за логаритмуване".
То и тогава не е сигурно, де.
Добре че, в конкретния случай, кумирите ти са писали по темата, иначе кой знае докога щеше да упорстваш, щото си бил имал такива спомени...

преди 12 часа, communismatic написа:

100% е чел книгите отдавна, не се е случило точно сега, за да ме "затапи".

И не, не съм им чел книгите. Пак ти липсва елементарната логика. Нали ако ги бях чел, щях да те "затапя" още на първия пост.

До началото на спора, знаех, че има наложени репарации, но не съм имал представа нито общо колко са били, нито как са били погасявани. Никога не е било в полето на интересите ми.
За разлика от теб обаче, положих усилия и намерих достоверна информация. Да, вярно е, че  в началото се доверих на непотвърдени мнения и статии, но в крайна сметка "сглобих парчетата" и научих много повече, отколкото ти някога си знаел по темата. А ти през това време, се запъваше като магаре на мост, заради лъжливите си спомени.

Дори когато започнах да поствам документи, които очеизкормващо противоречаха на тезата ти, вместо да се замислиш, започна да си смучеш от пръстите "аргументи".

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Дечко, държиш се точно като дървеноглав комунисс - дори и да има признаци, че може да греши, до последния патрон и с голи гърди ще отстоява позицията си...

Моля? Аз ли си сменях тезата през пет минути? Аз или ти? Що млъкна по темата за яйцата? Щото пак плещеше тъпотии, нали? И сега не искаш, да се връщаме на нея, че пак ще има рев.

Докато не му навреш в лицето всевъзможни доказателства, че не е прав, при това предварително "сдъвкани" и във "вид удобен за логаритмуване".

Кви доказателства си ми навирал "в лицето", я по-спокойно... Ти изобщо нямаше никаква идея, за какво говориш. Просто вчера си решил, да изгледаш предаването и сега ми се правиш на големият разбирач. Аз за пореден път твърдя, че ти си рядка порода жалкар... аз наистина недоумявам, как може човек, да пада толкова ниско, че да му е толкова важно, да бъде прав в някакъв тъп форум!? И чак се тупаш и в гърдите на всичкото отгоре. Това ли ти е смисъла на живота?

Добре че, в конкретния случай, кумирите ти са писали по темата, иначе кой знае докога щеше да упорстваш, щото си бил имал такива спомени...

Извинявай, кой твърдеше, че сме изнасяли само агнешко месо за Гърция? Аз ли бях? Или беше ти? Щото след като над 200 пъти си сменя тезата е доста смешно, да ме виниш, че съм упорствал. Аз не съм упорствал, имам едно мнение и съм го написал. Проблема е, че понеже си на едно ниво с катеричките, нямаш абсолютно никаква идея, за какво говориш. Ти не знаеш дори, какво е това чудо "дипломатически отношения", седнал да ми коментира репарации.

И не, не съм им чел книгите. Пак ти липсва елементарната логика. Нали ако ги бях чел, щях да те "затапя" още на първия пост.

Аз знам, че не си ги чел, няма нужда, да ми го пишеш. Просто е мега нелепо, да ми се правиш на голям разбирач, при положение, че го узна чрез предаване в интернет. Това що си го постнал, между другото? Каква връзка има с изплащането на репарациите?

на 28.10.2025 г. в 12:12, plamen.spam написа:

Естествено, че никаква. Ама откъде да знаеш (към тоя момент), че изплащането ставало чак през 60-те. Баси жалкият тип, аз чак не мога, да повярвам...

До началото на спора, знаех, че има наложени репарации, но не съм имал представа нито общо колко са били, нито как са били погасявани. Никога не е било в полето на интересите ми.

Верно ли? Ми, нали беше супер убеден, че са изплащани чрез агнешко? Т.е. направо си признаваш, че си абсолютен... и пишеш колкото да не заспиш? 

Да, вярно е, че  в началото се доверих на непотвърдени мнения и статии, но в крайна сметка "сглобих парчетата" и научих много повече, отколкото ти някога си знаел по темата.

Айде бе? Ти дето ми пишеше, че репарациите не са плащани, щото имало гражданска война и се гърмяли по границата? Много ги знаеш нещата, определено...

Дори когато започнах да поствам документи, които очеизкормващо противоречаха на тезата ти, вместо да се замислиш, започна да си смучеш от пръстите "аргументи".

Кви аргументи си смуча, смешник... Просто ти се чудя на акъла, докъде може да падне човек още...

Хем ме "затапил" и се тупа в гърдите... хем сам си признава, че до този момент не е имал никаква идея, какво говори... Тотално изчаткал и жалък тип. Жалък, пар екселанс.

преди 24 минути, communismatic написа:

Моля? Аз ли си сменях тезата през пет минути? Аз или ти? Що млъкна по темата за яйцата? Щото пак плещеше тъпотии, нали? И сега не искаш, да се връщаме на нея, че пак ще има рев.

След като си изяснихме абсолютното ти незнание по въпроса, кога са погасени репарациите към Гърция, ще се върна и на този въпрос.

преди 25 минути, communismatic написа:

Кви доказателства си ми навирал "в лицето", я по-спокойно... Ти изобщо нямаше никаква идея, за какво говориш. Просто вчера си решил, да изгледаш предаването и сега ми се правиш на големият разбирач. Аз за пореден път твърдя, че ти си рядка порода жалкар... аз наистина недоумявам, как може човек, да пада толкова ниско, че да му е толкова важно, да бъде прав в някакъв тъп форум!? И чак се тупаш и в гърдите на всичкото отгоре. Това ли ти е смисъла на живота?

Нали искаше дискусия?
В крайна сметка наврях ли ти ги "в лицето"? - ДА

Сигурно е много гадно, когато точно кумирите ти и уважавани от теб капацитети, прее... цакват собствените ти тези.

преди 26 минути, communismatic написа:

Аз знам, че не си ги чел, няма нужда, да ми го пишеш. Просто е мега нелепо, да ми се правиш на голям разбирач, при положение, че го узна чрез предаване в интернет. Това що си го постнал, между другото? Каква връзка има с изплащането на репарациите?

За да отговоря на твърдението ти: "100% е чел книгите отдавна, не се е случило точно сега".
Сега твърдиш: "Аз знам, че не си ги чел".
Измяташ се като чамова дъска. 

преди 29 минути, communismatic написа:
на 28.10.2025 г. в 12:12, plamen.spam написа:

Естествено, че никаква. Ама откъде да знаеш (към тоя момент), че изплащането ставало чак през 60-те. Баси жалкият тип, аз чак не мога, да повярвам...

Когато отидеш на преглед, не пропускай офталмолога. Твърдението ми за 1964 г. е в същия пост.

image.png

преди 46 минути, communismatic написа:

Айде бе? Ти дето ми пишеше, че репарациите не са плащани, щото имало гражданска война и се гърмяли по границата? Много ги знаеш нещата, определено...

За плащане ли питах или за договаряне

на 27.10.2025 г. в 15:49, plamen.spam написа:

А бре, Незнайко, с кой да се е договаряло преди това, като в Гърция до 1949 г. има гражданска война.
К'ва търговия и транспорт на стоки, като по границата ни с Гърция непрекъснато е имало инциденти. Много често след престрелка, гръцките партизани са се изтегляли на наша територия, а армията им е навлизала за да ги преследва.

Продължаваш да си пълен Незнайко.
Ако ме беше послушал и прочел страничките, към които те насочих, щеше да научиш, че в края на на 1947 г. партизаните на ген. Маркос контролират вече 1/4 от територията на Гърция (предимно северната част) и създават временно правителство... и сега нямаше пак да се излагаш 🤦‍♂️

преди 57 минути, communismatic написа:

Хем ме "затапил" и се тупа в гърдите... хем сам си признава, че до този момент не е имал никаква идея, какво говори... Тотално изчаткал и жалък тип. Жалък, пар екселанс.

Аз поне се постарах и научих доста неща, а ти до последния ми пост си остана неук по темата за времето и начина за погасяване репарациите.
Положителното все пак е, че с този пост научи още нещо ново за теб...

преди 44 минути, plamen.spam написа:

След като си изяснихме абсолютното ти незнание по въпроса, кога са погасени репарациите към Гърция, ще се върна и на този въпрос.

Пича преди един час съвсем сериозно ми написа, че изобщо не е имал никакво понятие от нещата, но в момента... по негови думи... изясняваме моето "незнание" по въпроса. Уникален... аз по-жалко създание не съм срещал на тая земя. 😆😆😆😆😆

Нали искаше дискусия?

Да, наистина стана много забавно. Талантлив си в простотията си, не може, да ти се отрече.

Сигурно е много гадно, когато точно кумирите ти и уважавани от теб капацитети, прее... цакват собствените ти тези.

А твоите не ги ли "прее... цакват"? Кво стана с агнешкото месо? Нещо и по тая тема спря да пишеш? Граждански войни а-у... Имало гърмежи по границата. Нещо и по тая тема спря да пишеш. Що? Ми, щот' си жалък.

Измяташ се като чамова дъска. 

Не, бе... не се измятам. Просто нямам никаква вина, че имаш акъл, колкото въпросната дъска и не можеш, да вденеш най-обикновена ирония. Особено след като се вижда, как се биеш в гърдите, че си излязал прав за нещо, за което нямаше никакъв хабер до преди 24 часа някъде. Но... то от човек с подобно ниво като твоето... какво друго, да се очаква.

За плащане ли питах или за договаряне

А, т.е. те не са могли, да се договарят, щото имало гърмене по границата. Явно граничарите са щели, да се договарят с българските горяни. Толкова много акъл трудно се среща у един човек...

Продължаваш да си пълен Незнайко.

Е, ти нали ги разбираш нещата. Та, затова и спря, да пишеш по темата за яйцата, щото сме "доизяснявали" моето "незнание" по въпроса. Трогателно...

Ако ме беше послушал и прочел страничките, към които те насочих, щеше да научиш, че в края на на 1947 г. партизаните на ген. Маркос контролират вече 1/4 от територията на Гърция (предимно северната част) и създават временно правителство... и сега нямаше пак да се излагаш

Да, то ти си един от хората, които най-много ще слушам. Човек, който поства документ и дори не му стига акъла, да разбере, какво се твърди в самият документ. Доказан капацитет си... Иначе, това за гражданската война е чудовищен пост, признавам. Понеже стана дума за временното правителство, не знам, дали си наясно, че именно то е подкрепяно... от България. Личи си, че ги разбираш нещата, няма шест-пет.

Аз поне се постарах и научих доста неща, а ти до последния ми пост си остана неук по темата за времето и начина за погасяване репарациите.

Чувстваш ли се горд от този факт? Щото гледам, че яко си се наточил днес? Днес успя, да си осмислиш денят? 

Положителното все пак е, че с този пост научи още нещо ново за теб...

Положителното е, че научaваш, докъде може да падне един толкова примитивен и жалък тип като теб... Но определено е забавно, де. Винаги ме е забавлявало това у хората. Особено такива с капацитет на невестулка.

Уникално жалко създание, колкото примитивно, толкова и жалко... 😆😆😆😆

на 27.10.2025 г. в 15:04, Gaming_Solutions написа:

Възхищавам ти се на търпението...

За съжаление, невинаги успявам, но се старая да проявявам толерантност и търпение към потребители с умствена недостатъчност и/или прояви на отклонения.

на 24.10.2025 г. в 19:26, Banesc написа:

за тва трябва да се направи революция и погром и младите родени след 1990г да си поемат държавата

По-добре да прескочим тия от 1991 г. или поне да е след тест и преглед, че сред тях има такива нагли и арогантни екземпляри с дефицити. Не ми се мисли какво ще настане, ако те "поемат държавата".

преди 55 минути, communismatic написа:

А, т.е. те не са могли, да се договарят, щото имало гърмене по границата.

Не плиткоумний, не се ли сещаш?

С кое от двете правителства да се договорят?
С официалното или с това, което подкрепят и което се надяват да вземе властта?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.