Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, AAUUXX написа:

Начи не предвещаваш добри времена ,а аз тъй се надявах на голяма пенсия кат на другаря Крюгер от Франкфурт:crying10:

Да, трябва поне едно поколение да отмине.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 7 минути, Sliderum2 написа:

Изясни се. Повече от кога, повече какво? Парите станаха като шума, вече баничка с една монета в градът ми не мога да си купя. А през соца можех. С 50 стотинки, които не бяха най-голямата монета, можех 4 банички да си купя и дори ресто ми връщаха. 

И каква беше покупателната способност тогава и сега?

Вместо да спориш заради спорта, защо не провериш?

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Да, трябва поне едно поколение да отмине.

Че те до сега минаха няколко поколения ,аз не съм джедай бре ,не мога да чакам още 50-100г за европейски доходи :speak:

преди 4 минути, parmobil написа:

15 самуна, щайга лук, малко кокаляци в четвъртак и рагу при късмет, пет пилешки фенера, 5 пакета фиде, 10 бурканчета кисело мляко, две консерви скумрия и 3 кила боб с две кила кучешка радост :sausage:

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Че те до сега минаха няколко поколения ,аз не съм джедай бре ,не мога да чакам още 50-100г за европейски доходи :speak:

3 поколения безвъзвратно загубени, две тотал щета трябва още поне едно да мине! За внуките може да има свет, а ти ще илядиш и ще хванеш :wub:

преди 5 минути, parmobil написа:

Вместо да спориш заради спорта, защо не провериш?

За да е било възможно всеки да построи дом и вила покупателната способност е била добра. Сега може ли всеки да си купи /построи дом?

току-що, AAUUXX написа:

За да е било възможно всеки да построи дом и вила покупателната способност е била добра. Сега може ли всеки да си купи /построи дом?

Чшшшшшшш, с честен труд не познавам някой да е вдигнал нещо - все от кражби е !

току-що, AAUUXX написа:

Ше ме разплачеш :D

Истината е една, краденето си бе вид национален спорт издигнат в култ, инак само циганска баница :ski4:

преди 6 минути, AAUUXX написа:

Да разбирам ,че запада са балъци и купуват по скъпа продукция от нас ,а на нас продават по евтина  :eek:

Странно ми тълкуваш нещата. Защо да се мъча да правя една бройка на нещо, което някой го произвежда серийно?

Елементарен пример: ако ти трябва шайба, ще ходиш ли да си купиш материал, ще правиш ли чертеж, за да ги дадеш на стругар, за да направи 5 бр. или ще си ги купиш за стотинки от първата железария?

преди 16 минути, parmobil написа:

Странно ми тълкуваш нещата. Защо да се мъча да правя една бройка на нещо, което някой го произвежда серийно?

Елементарен пример: ако ти трябва шайба, ще ходиш ли да си купиш материал, ще правиш ли чертеж, за да ги дадеш на стругар, за да направи 5 бр. или ще си ги купиш за стотинки от първата железария?

Може би неразбирам ,ако за нас прозводството на тези шайби е скъпо ,как същото производство в Европа е по евтино ,като имат по големи разход за заплати? Защо да не прозведем тези детайли и ги продадем и печелим от това? Защо не произвеждаме домати например ,а внасяме вместо да изнасяме ? Как другите в ЕС могат ,а ние не можем ,защо ?

преди 26 минути, JohnTRIVOLTA написа:

3 поколения безвъзвратно загубени, две тотал щета трябва още поне едно да мине! За внуките може да има свет, а ти ще илядиш и ще хванеш :wub:

Оптимист си, но пък джедай да си не е толко лошо :D

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Може би неразбирам ,ако за нас прозводството на тези шайби е скъпо ,как същото производство в Европа е по евтино ,като имат по големи разход за заплати? Защо да не прозведем тези детайли и ги продадем и печелим от това? Защо не произвеждаме домати например ,а внасяме вместо да зинасяме ? Как другите в ЕС могат ,а ние не можем ,защо ?

Щото според другаря паренне знам си кво от българите и чеп за зеле не става. Въобще според него по-добре да ни няма, щото сме тъпи и ставаме само за обслужващ персонал.

преди 18 минути, AAUUXX написа:

Може би неразбирам ,ако за нас прозводството на тези шайби е скъпо ,как същото производство в Европа е по евтино ,като имат по големи разход за заплати? Защо да не прозведем тези детайли и ги продадем и печелим от това? Защо не произвеждаме домати например ,а внасяме вместо да зинасяме ? Как другите в ЕС могат ,а ние не можем ,защо ?

Никой не забранява да произвеждаме, ама за да пробиеш, трябва да е на конкуретни цени. 

Домати произвеждаме, та се късаме, ама ревем, че са скъпи. В "Бразди" гледах производител на домати от Пазарджишко. Разкошни розови домати и цялата му продукция беше предварително договорена за износ. И това било от години! И човекът си каза, че тук няма кой да му я плати, защото нашенецът казва, че турските били по-евтини. Качеството има цена! Някой е поискал неговите домати, а не по-евтините.

преди 18 часа, Stockholm Syndrome написа:

Хубавото на социализма е че тези дето много учат и работят хранят тези, като мен дето ни помръзва. Хубаво си е някой друг да бачка вместо теб. А пък още по-хубаво е да си сътрудник на службите, дават ти пари само да им снасяш, дори и измишльотини. Хубаво е понеже ако някой не те кефи, може да му стъжниш живота с фалшиви доноси.

Тъй де, за пазарити е хубаво. Плоски червеи. Глисти.

преди 17 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Вярно всички работеха! В повечето случаи се върши работа за лев, а се взима надник 10лв. :ski4:

Малко бяха тия с 10 лв, основно безполезни партийци.

преди 17 часа, AAUUXX написа:

През социализъма всички работеха ,нямаше вариянт да не искаш да работиш, очевидно нямаш преки впечатления то това време. Нямаше хора на социални помощи, всеки си изкаравше прехранта с труда си.

Партийците не работеха.

Каторга си е соца, както и да го погледнеш. Принудителен труд, в условия на пълна мизерия.

на 24.02.2024 г. в 17:05, AAUUXX написа:

Аз казвам ,че работническата класа през соца беше 100% ,нямаше такива които да не работят. Пак не си разбрал/а.

Сто процента? Колко се е заплащало на тези хора? До колкото зная са ги принуждавали на труд срещу минимално заплащане. Сега хората не се ползват като роби за славата и приоритета на държавата. 

преди 1 час, orhidea написа:

Сто процента? Колко се е заплащало на тези хора? . 

Заплащало се е според квалификацията ,както и сега.

До колкото зная са ги принуждавали на труд

Вярно е това ,не имало безработни.

на труд срещу минимално заплащане.

За тези които са били без образование да.

Сега хората не се ползват като роби за славата и приоритета на държавата. 

И тогава не са били роби ,а славата на държавата е слава и за народа.

преди 5 часа, AAUUXX написа:

Според квалификацията? Шофьор с основно образование да взима повече от висшист? Къде го има това?

преди 4 минути, parmobil написа:

Според квалификацията? Шофьор с основно образование да взима повече от висшист? Къде го има това?

Защо да не е невъзможно това? Шофьор в Германия с курсове до Франция ,Испания ,Италия започва с 2000 евро.

току-що, AAUUXX написа:

Защо да не е невъзможно това? Шофьор в Германия с курсове до Франция ,Испания ,Италия започва с 2000 евро.

Говоря за соца у нас. А с колко започва висшист по специалноста си там?

току-що, parmobil написа:

Говоря за соца у нас.

Именно и тогава и сега няма нищо стрнно в това ,ако тогава е било стрнно за теб ,защо сега не е странно същото?

преди 8 часа, AAUUXX написа:

Без оразование? Мама ми е разказвала как са ги принуждавали да работят. Трябвало е да изпълнят норма ,тази норма не всички са я изпълнявали и въпреки това ги записвали като изпълнители. Принуждава ли са мама да копае и да пълни касетки със ябълки когато е била ученичка и ти за образование ми пишеш? На полето по бригади ,образование? 

преди 22 часа, AAUUXX написа:

Да, с компресора в задника, за кеф на Филипов и останалите червеи. 

За слава на народа. 

Италианците са имали нарицателно - "български". Имали са в предвид безсмислена тъпотия. 

преди 14 часа, orhidea написа:

Без оразование? Мама ми е разказвала как са ги принуждавали да работят. Трябвало е да изпълнят норма ,тази норма не всички са я изпълнявали и въпреки това ги записвали като изпълнители. Принуждава ли са мама да копае и да пълни касетки със ябълки когато е била ученичка и ти за образование ми пишеш? На полето по бригади ,образование? 

Имахме един даскал бездетен. Биеше като фашист. Лично съм го виждал да чупи показалка в мой съученик. 

По бригадите помня, имаше с. стопанско летище наоколо. Деца, интересно ни е как излита и каца АН-2. Даскалите зад нас на реда, с една тояга, те не работят. Въдворяват ред, да бачкаме да не се разсейваме с разни самолети. Норма да гоним, деца в първи клас това. 

На една консервна фабрика ни водиха, двусменен режим, ставаш в 5 ч. Баш зад бодлива тел ни настаниха. Па стари ученици, па извращения, половин казарма. 

Соца го искат същите напикани баби, за другите да е, да не е за тях. 

преди 23 часа, orhidea написа:

Сто процента? Колко се е заплащало на тези хора? До колкото зная са ги принуждавали на труд срещу минимално заплащане. Сега хората не се ползват като роби за славата и приоритета на държавата. 

По 1 декар домати рома ни раздаваха, на всяко домакинство. 

Трябваше да го берем без заплащане. На акорд май се казваше. 

преди 1 час, IvanKirov написа:

По бригадите помня, имаше с. стопанско летище наоколо. Деца, интересно ни е как излита и каца АН-2. Даскалите зад нас на реда, с една тояга, те не работят. Въдворяват ред, да бачкаме да не се разсейваме с разни самолети. Норма да гоним, деца в първи клас това.

Ти си бил избраният да те водят на бригада в първи клас ,пък ние ходехме на бригада от гимназията. Всъщност и сега ходят в UK на селскостопански бригади студенти по желание?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.