Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 9 часа, communismatic написа:

За човек, който дори не е чувал за "О'Писменех", да ми отваря тема за "славяните", които "не съществували" е не смешно, то направо е жалко... Излез от пропагандните медии и прочети нещо по-различно от "Фактор БГ" и "Дойче Веле". Бях ти задал няколко въпроса, така и не отговори. От там нататък няма какво да коментирам... то се вижда кой е "чел недочел"...

Каква дискусия да се води с теб, като ти даже не смееш да напишеш как и откъде са се "появили" така наречените славяни. Отделно не признаваш определени историци, като Келбечева. А какво мислиш за доц. Веселина Вачкова?

А да не говорим, че пускаш избрани цитати, но не показваш извора.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 17 минути, БаалБек написа:

Каква дискусия да се води с теб, като ти даже не смееш да напишеш как и откъде са се "появили" така наречените славяни.

Напротив, обяснил съм. При това изключително подробно. Поста ми беше в темата за войната. Жалкото е че там тръгна с рогите напред, ама като видя зора и спря да пишеш, понеже... "не било по темата". Пак ти казвам, като тръгнеш с подобни оправдания, малко си давай и сметка, кой стои срещу теб. В смисъл... подобни жалки измъквания при мен не минават.

Отделно не признаваш определени историци, като Келбечева. А какво мислиш за доц. Веселина Вачкова?

Тъй. За 250-ти път. Спри да четеш само разни пропагандни л*йнари, така никога, ама никога няма да спреш и да пишеш глупости по темата. Веселина Вачкова е сейм шит, единственото хубаво около нея е че доколкото си спомням беше женена за Даниел Вачков, който е доста добър специалист в областта на икономическата история. Ти сериозно ли вярваш, че сме "първият народ", че сме "солта на земята" и прочее. Ако е така е доста жалко... Евелина Келбечева вече съм си казал мнението за нея. Самият факт, че всички тия, които ти ми ги даваш за някакви мега капацитети са на хранилка при определена НПО, говори само за себе си... Най-добрите историци у нас са от Софийският университет, те са с най-добра широка разпознаваемост, с най-много чуждестранни публикации и прочее - Валери Колев, Дарина Григорова, Искра Баева, Евгения Калинова, Христо Матанов, Костадин Грозев (Бог да го прости), Йордан Баев, Пламен Митев... И то не всички, между другото. Примерно, Мишо Груев също преподава там, ама по мое лично мнение е доста пристрастен. От тия от БАН бих посочил Васил Гюзелев, Николай Поппетров, Георги Марков, Андрей Пантев и прочее.

А да не говорим, че пускаш избрани цитати, но те показваш извора.

Явно излязох прав като написах иронично, че дори не си и чувала за Теофан Изповедник, Патриарх Никифор, Теофилакт Симоката и прочее...

Благодаря за вниманието...

преди 4 минути, communismatic написа:

Пак ти казвам, като тръгнеш с подобни оправдания, малко си давай и сметка, кой стои срещу теб. В смисъл... подобни жалки измъквания при мен не минават.

С такива увъртания ли ще се измъкнеш - многознайко. :hush:

преди 6 минути, communismatic написа:

Тъй. За 250-ти път. Спри да четеш само разни пропагандни л*йнари, така никога, ама никога няма да спреш и да пишеш глупости по темата

Хайдеее започна се.....

преди 7 минути, communismatic написа:

Явно излязох прав като написах иронично, че дори не си и чувала за Теофан Изповедник, Патриарх Никифор, Теофилакт Симоката и прочее...

Ясен си на всички. Искаш да си грандиозен, да си най-културният и най-образованият, да даваш акъл на "по-низшите", а това в твоите очи са почти всички останали и да им казваш, че нищо за тях няма смисъл, защото са толкова прости, че чак не разбират колко са прости. С две думи си търсиш внимание. 

Успех!

преди 15 минути, БаалБек написа:

С такива увъртания ли ще се измъкнеш - многознайко.

Кое съм увъртал, при положение, че съм написал цял ферман по темата? Струва ми се, че малко ти куца четенето с разбиране. Не е изненада, то на доста хора тук им куца...

Цитат

Факт установен от лингвистиката, археологията, историята и прочее, че славяните са една от големите индоевропейски общности, която се появява на картата, на прага на късната античност и ранното средновековие. Това е етнолингвистична общност, при всички положения и има огромна родственост между отделните славянски групи, защото още в средновековието, представители на елитите в славянските страни (особено в късното и същинското средновековие), развиват концепцията за единството на народите, които спадат към илирийската раса. Защо "илирийската"? Ами защото, един от най-ранните представители на тази тенденция се намира в Далмация (Северозападната част на Балканите) и в територията на едновремешният диоцез Илирикум, където естествено са живели "илирите", и където малко по- на север са живели и "венетите", в района на днешна Венеция. Факт е, че етнонима "венети" после се разпространява върху славянското население, по-скоро като екзоним, даден от съседите (германските племена основно). Не случайно част от германските диалекти и до ден днешен наричат славяните "венд" или "венди". Тази огромна индоевропейска общност, която мигрира много активно в ранното средновековие из Източна Полша, Беларус, част от Украйна и прочее е свързана с взаиморазбираеми диалекти, от там идва и името "славяни" или "словяне", което означава "хора на които му разпознавам говора". Дума "славяни" по-скоро е с руски корен, който е възникнал малко по-късно. Основният корен е думата "слов" идваща естествено от "слово".
Прабългарите са с по-сложна съдба. Сега има някакви модерни историци, които казват, че те не трябвало, да се наричат ПРАбългари, а просто българи, но това няма как да е вярно, понеже съвременните българи са част от славянската етнолингвистична общност, просто славяните претопяват прабългарите през годините. Това е абсолютен факт, който е глупаво, да се отрича. Първите сведения за прабългарите са от 4 век (354 г.) в "Анонимен римски хронограф", където има една бележка "зие зе екс по вулгарес". Само че има доста противоречиви сведения за тази бележка, дали точно тогава е писана, дали не е добавена, в последствие и т.н. просто защото този ръкопис е запазен в преписи от 9 век. Има в момента една огромна маса от псевдоисторици като Иван Тренев, като Спароток, като Божидар Димитров дори... които се опитват, да докажат, че прабългарите всъщност са автохтонен народ, т.е. те не са дошли от никъде, а са си били тук през цялото време. За тяхно съжаление, обаче... изворите ни посочват нещо съвсем друго. Най-малкото езикът е славянски, и това е смешно, да се отрича. Освен това името "вулгари", "вулгаре", "вулгарес" се срещат в най-различни източни извори, свързвайки ги с народ, който се намира на територии на север от Черно море. Примерно, в Прикаспието... В края на 5 век вече има сигурни сведения за българи на Балканският полуостров, появяват се в гръкоезични и латиноезични извори, но основно в контекста на сблъсъка на Византия с остроготите. Има сблъсъци в Панония, споменава се за някакъв "рекс Бозан". Терминът "рекс" означава "варварски вожд". Този Бозан, вероятно е същият, за който Теодорих Велики е победил и за когото изворите съобщават в ония години, че "дори и българският вожд е преклонил глав
а". На какъв език са говорили прабългарите? Надали някой може да каже със сигурност.

преди 15 минути, БаалБек написа:

Ясен си на всички. Искаш да си грандиозен, да си най-културният и най-образованият, да даваш акъл на "по-низшите", а това в твоите очи са почти всички останали и да им казваш, че нищо за тях няма смисъл, защото са толкова прости, че чак не разбират колко са прости. С две думи си търсиш внимание.

Нещо по-умно можеш ли да напишеш, щото вече взех да съм безпомощен над простотията ти. Направо не мога, да я поема вече... Аз търся внимание, а ти я подхвана въпросната тема, плещейки едни и същи простотии от една седмица насам? Я се осъзнай малко...

преди 11 часа, communismatic написа:

За човек, който дори не е чувал за "О'Писменех", да ми отваря тема за "славяните", които "не съществували" е не смешно, то направо е жалко... Излез от пропагандните медии и прочети нещо по-различно от "Фактор БГ" и "Дойче Веле". Бях ти задал няколко въпроса, така и не отговори. От там нататък няма какво да коментирам... то се вижда кой е "чел недочел"...

Христо Христов е журналиста, който получава пари от "Америка за България", за да пише фантасмагории. Очеизбождащо е, че казанлъшката професорка кълве яко на пропагандата. Жалка история. Само за сведение... Христо Христов написа цяла книга за убийството на "дисидента" Георги Марков от БКП и цялата книга е пълна само и единствено с внушения и с нито един факт. Да не говорим за прозренията му относно концлагера в Белене, че бил създаден от комунистите и една дузина други глупости и полуистини от ония години. Той между другото вкара и термина "трите фалита на НРБ". Само да вметна, че и тоя не е никакъв историк, а най-обикновен журналист. Ама за Баалбек явно това не е от значение. Тоя и оня тр*вестит Евелина Келбечева виеха на умряло преди няколко години, понеже комунизма не бил описан правилно в учебниците...

Между другото, много ме кефи, как понеже казанлъшката историчка абсолютно нищо не знае по темите, за които се опитва, да пише... та затова и избягва всякакъв опит за дискусия с мен. 😆

По-добре недей се бърка в тия разговори и ти. Видях те и теб колко ти обира акъла по темата...

-----------------------------
Искам само да вметна нещо - няма лошо човек да си е антикомунист, русофоб, американофил и прочее. Хората сме различни. Ама имам проблем когато се говорят откровени глупости на историческа тематика, откровени фалшификации и т.н. В смисъл... да се твърди, че нямало славяни, това били "роби", те не съществували и т.н... Кво да ви кажа... едно време във форума "Бойна Слава", банваха за по два месеца там, за подобни бисери. Ама разликата е че нивото там беше в пъти по-високо от тукашното.

Наблюдавам подобни глупости и по темата за войната. Буквално пишем колкото да не заспим...

Друже, направи си тема за славяните и си дискутирай там. Какво само ги буташ навсякъде?

Основна месечна пенсия до минималната от 580 лева сега  получават общо 810 788 пенсионери в България .Тези със социална пенсия за старост са с по 307 лв на месец.      И какво ще стане като им отнемат ковид добавката от 60 лв!?   

преди 1 час, parmobil написа:

Друже, направи си тема за славяните и си дискутирай там. Какво само ги буташ навсякъде?

Що да си правя тема за славяните, при положение, че на вас ви е много терсене, че сте славяни? Очевидно вие ги бутате, а не аз. Аз не ги бутам, българите сме славяни, колкото и на вас, да не ви отърва.

преди 2 часа, attj написа:

Основна месечна пенсия до минималната от 580 лева сега  получават общо 810 788 пенсионери в България .Тези със социална пенсия за старост са с по 307 лв на месец.      И какво ще стане като им отнемат ковид добавката от 60 лв!?   

Последно казаха ,че няма да се отнема ковид добавката ,но не знам към новите пенсии дали ще бъде включена при пенсиониране.

преди 3 часа, AAUUXX написа:

Последно казаха ,че няма да се отнема ковид добавката ,но не знам към новите пенсии дали ще бъде включена при пенсиониране.

Всички заплати и пенсии , за които е предвидено да бъдат увеличени, ще получат средно увеличение, заяви  Главчев декларативно, без да навлиза в никакви подробности. През тази година за редица системи с промени в съответните закони бе предвидено ръст на заплати и обвързването им със средната за страната. Това е един от основните допълнителни разходи, които водят до дефицит от 18 млрд. лв. в проектосметките на МФ за бюджета за 2025 г. Първоначално се заговори за замразяване на заплатите, а после за поетапни увеличения вместо накуп. Не е ясно какво точно ще бъде внесено в НС и кога – парламентът не може да започне да работи и някои експерти допускат бюджетната 2025 година да започне дори  без приет бюджет.

MYtOTdu.png

https://socbg.com/2024/11/през-60-те-години-си-делим-първото-място.html

П.П. То да беше само това. В много други отрасли бяхме на първите места. Сега сме само на първо място по разруха, грабеж и оскотяване.

преди 3 минути, В. Велев написа:

MYtOTdu.png

https://socbg.com/2024/11/през-60-те-години-си-делим-първото-място.html

П.П. То да беше само това. В много други отрасли бяхме на първите места. Сега сме само на първо място по разруха, грабеж и оскотяване.

Понеже не гледаш лозя! Или ти искаш да дойда с пръчката и да ти разпоредя/задължа да гледаш?

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Понеже не гледаш лозя! Или ти искаш да дойда с пръчката и да ти разпоредя/задължа да гледаш?

Факт е, че сме били на първо място. Кое, как, защо, дрън-дрън не променят фактите!

преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Знаеш ли как се казва тая картина? Явно си бил слаб ученик в училище? Като напишеш нещо и все за нея се сещам:

XJy6gxP.png

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Факт е, че сме били на първо място. Кое, как, защо, дрън-дрън не променят фактите!

Аха, дрън-дрън, нямало значение, на чужд гръб и сто тояги са малко :diving:

преди 3 часа, В. Велев написа:

Знаеш ли как се казва тая картина? Явно си бил слаб ученик в училище? Като напишеш нещо и все за нея се сещам:

XJy6gxP.png

Аха, да, много слаб на "червена" енциклопедия

След тия висини...

spacer.png

дето ги поствахте, ми беше некак гордо, ама и мъчно... викам си - 2-ро място в света по образование, 3-то - по технологични производства, 6-то - по здравеопазване... 26-то по стандарт на живот - хубаво, верицата сме им разплакали на капиталистите и техните приятели империалистите... ма толко ли немаше и едно... поне едно първо место... И те го те гроздето!

преди 29 минути, lebel написа:

След тия висини...

spacer.png

дето ги поствахте, ми беше некак гордо, ама и мъчно... викам си - 2-ро място в света по образование, 3-то - по технологични производства, 6-то - по здравеопазване... 26-то по стандарт на живот - хубаво, верицата сме им разплакали на капиталистите и техните приятели империалистите... ма толко ли немаше и едно... поне едно първо место... И те го те гроздето!

Така е , когато фактите говорят и Боговете мълчат :ski7:

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

А от кога фондация Америка за България е пример за достоверен източник на факти?

преди 35 минути, lebel написа:

След тия висини...

spacer.png

Някой няма ли най-накрая да я покаже тази статистика където сме на 26-то място по стандарт на живот 1988/9г?

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Стига де. Не ми стига това, че всеки път като видя  "Информацията е официална по данни на... и ЦРУ...", почти се разплаквам, ами и ти...

току-що, maxthon написа:

А от кога фондация Америка за България е пример за достоверен източник на факти?

Старите хора казват - аз на питоня ли да вярвам или на фактчекърите... Дрънкайте си, не ми пречите.

преди 8 минути, BANKATA написа:

Някой няма ли най-накрая да я покаже тази статистика където сме на 26-то място по стандарт на живот 1988/9г?

Те и другите "показатели" си плачат за показване, ма нейсе. И така разведряват обстановката.

едит: иначе, за 26-тото място, само толко сме изкрънкали от ЦРУ.

преди 9 минути, maxthon написа:

Може да ги покажеш тези статистики с челни места и да млъкнем.

На 26то място от 26 страни си е постижение :diving:държава, където до средата на 70те повечето домакинства не са имали баня в жилището си или клекбар/WC/.

преди 7 минути, lebel написа:

Е са. Изчакай. Останалите под тоя акаунт ги търсят.

А ще ги намерят, онези с пръчката и моркова имат 20на сайта, сега ще ги запостват :ski7:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.