Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на видеокарта според монитора.

Featured Replies

ProArt Display PA328CGV

Изпитвам желание да сменя монитора и съм харесал този модел на Асус. Не толкова заради високата честота на опресняване, колкото заради 10 битовата матрица.

Каква видеокарта би го подкарала на максимална резолюция и поне на 70-80 херца?

В момента съм с Asus GTX1060 6GB Dual OC, процесорът ми е Е5-2650 и към него има 32 гигабайта четириканална ЕСС памет на 1333 мегахерца.

В някакъв момент ще мина на Е5-2680 или 2690, два броя, и паметта ще бъде удвоена (не че и тази не е повече от достатъчна).

И към друг модел монитор съм отворен, стига да е с 2К резолюция и да е с 10-битова матрица.

Преди няколко години имах монитор Проарт, но се повреди и взех набързо каквото ми попадна.

Но то просто не ме кефи.

Излишно е да напомням, че предпочитам видеокарта с по-лесно преглъщаема цена... не че и монитора не е доста солен.

Приятна вечер на всички.

Не е ясно за какво точно ще ползваш видеокартата и какъв ти е бюджета. Сегашната ти карта е напълно подходяща да изкара и 4К резолюция, дори и хардуерно да декодира 4К видео.

• Автор

Т.е. и двамата ми казвате, че няма нужда да сменям видеокартата?

Ще държи ли поне 70-80 кадъра без да се претоварва?

Следващият въпрос е лаишки, но шутърите ли товарят най-много видеокартата?

Играл съм и пак ще играя Майнкрафт (на голяма дистанция на видимост), WOW, Kenshi, и в момента не се сещам кои още игри, които товарят прилично. Възможно е в някакъв момент да посегна към CS, но не е голяма вероятността.

преди 1 час, Shreek написа:

шутърите ли товарят най-много видеокартата?

Картата се товари от високото качество на графиката и кадрите които трябва да възпроизведе. Важно е какви температури достига под товар. Доста от настройките могат да се направят и от контролния панел на Nvidia.

преди 1 час, Shreek написа:

Т.е. и двамата ми казвате, че няма нужда да сменям видеокартата?

Ще държи ли поне 70-80 кадъра без да се претоварва?

Следващият въпрос е лаишки, но шутърите ли товарят най-много видеокартата?

Играл съм и пак ще играя Майнкрафт (на голяма дистанция на видимост), WOW, Kenshi, и в момента не се сещам кои още игри, които товарят прилично. Възможно е в някакъв момент да посегна към CS, но не е голяма вероятността.

Какво значи 'да се претоварва'? Целта на видеокартата е да се товари колкото може повече, по този начин и кадрите ще са най-високи. Много зависи от конкретната игра, настройките и резолюцията, както и дали процесора например ще смогне да прави нужните изчисления. Процесорите, които ползваш, са доста стари и не особено производителни в игри. Ако ползваш машината само за игри, дори и 10 процесора да сложиш, разлика няма да има, докато не обновиш конфигурацията с нещо по-съвременно.

• Автор
преди 27 минути, Raze написа:

Какво значи 'да се претоварва'?

Да остане някаква изчислителна мощност в запас за в случай, че нещо наложи по-висока честота, повече промени по екрана или нещо друго, което товари видеокартата.

Преди много години, вече не помня на каква видеокарта съм бил, но нещо от типа на S3 Virge DX с 2 или 4 МЕГАбайта видеопамет, Диабло направо блокираше, когато се пуснеха в бърза серия няколко различни магии с вещицата. На 800*600.

И докато екрана ти е замръзнал понякога се случваше някоя гадинка да те убие, защото на замръзналия екран ти просто не я виждаш.

Вярвам в това, че високата температура скъсява живота на силициевите кристали.

В общи линии високата степен на натоварване съкращава живота на всякакви устройства и механизми.

Много отдавна видеокартите имат лимит на температурата за да не съкратят живота на силициевите кристали. WoW на този компютър на 2к графика ще ти върви с 30-40FPS на ULTRA графични настройки и около 60-70FPS на LOW графични настройки. Kenshi и CS имат по слаби изисквания и ще ти вървят добре.

Пак не се разбира добре, дали мониторът ще е само за игри. Ако, е за гейминг само. , не е много смислено да се взима 10bit монитор. Те са, предназначени за работа с цветове. Например за фото, видео обработка и така нар. контент криетър съдържание.

Тази карта още 100 години ли мислиш да я ползваш, че ще я мислиш толкова? Тя не е от горещите карти, които да вдигат 80+ градуса при игра, така че няма никакъв проблем да се товари на максимум, така и трябва. Евентуално може да и направиш undervolt, да смениш охлаждане, термопаста и падове, като искаш да е максимално хладна и да подобриш охлаждането в кутията, като я замениш с по-голяма и с по-добра вентилация.

• Автор
преди 45 минути, Mr. ?? написа:

Пак не се разбира добре, дали мониторът ще е само за игри. Ако, е за гейминг само. , не е много смислено да се взима 10bit монитор. Те са, предназначени за работа с цветове. Например за фото, видео обработка и така нар. контент криетър съдържание.

Не се ползва само за игри, но напоследък не отварям много често изображения. Когато все пак преглеждам изображения, предпочитам да бъде на нещо от Проарт серията, или еквивалентно. Сегашният ми монитор е геймърски, Асус, не ми се става да погледна модела, но това със синият филтър направо уби всичко свято в мен.

Не ми харесва цветовата палитра, макар монитора да си работи нормално. 144 херца е и ще замине при единия от синовете ми. На тях не им пука за малки отклонения в цветовете.

Кой мръсник измисли това със синята светлина на мониторите, и специалните софтуерни филтри, които предпазват очите на потребителите... да му изсъхне той си знае какво.

От тогава по дифолт много монитори идват с разбалансирани настройки и подсилен син цвят.

И едва когато включите "предпазните филтри за син цвят" нещата се балансират.

Отврат...

преди 35 минути, Raze написа:

Тази карта още 100 години ли мислиш да я ползваш, че ще я мислиш толкова? Тя не е от горещите карти, които да вдигат 80+ градуса при игра, така че няма никакъв проблем да се товари на максимум, така и трябва.

Смятам че най-вероятно картата ще замине с монитора, а колко още години ще се ползва - не зависи от мен.

Що се отнася до температурите - на тази карта съм и чул вентилаторите (при отворена кутия) само два или три пъти за тия години. Купих я 2018-та на черния петък. Не помня на Майнкрафт или на Скайрим беше. Вентилаторите на тази карта се включват при достигане на температура от 60 градуса по целзий. Под 60 градуса тя е напълно тиха.

Поне това си спомням аз от времето, когато и четох спецификациите.

Никога не съм проверявал какви са и максималните температури, или ако съм го правил съм забравил, но преди да замине, ако това се случи, ще проверя температурите и ще и пусна стрес тестове за да видя има ли нужда от профилактика. Смяна на паста или силиконови подложки. При последното пренасяне нямаше много прах по нея, но купих един спрей с въздух и я поиздухах.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.