Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво устройство за по-добър сигнал

Препоръчан отговор

Здравейте, започвам с това, че не съм запознат с тази материя и за това се обръщам към вас. В апартамент ново строителство с изградена оптична мрежа преди няколко дена ми прекараха кабелна и интернет от А1. Интернета по план е 300мбпс. В хола ми където е телевизора свързаха някакво устройство за ТВ и рутер (който казаха, че е слаб и няма да поддържа високи скорости) и ми предложиха опция да свържат друг рутер към него (в случая Archer A6) и се съгласих. В хола където се намират двата рутера скороста е между 280-290мбпс, но в спалнята ми, която е през около 12м и 2-3 тънки тухлени стени скороста е към 70мбпс. 

Въпросът ми е какви са ми опциите в случая? Да закупя по-хубав рутер от този Archer A6 - в този случай би било да е нещо до 120лв макс. Опцията с кабел и да свържа втори рутер към Archer-a не ми допада тъй като ще ми е трудно да скрия кабела между тях и естетически не ми се връзва. Като по-бюджетна опция някакъв екстендер дали би свършил работа, ако да ще бъде супер? 

Между другото този рутер от тях трябва да го плащам 3лв на месец и за две години по-добре сега да им го върна и да закупя някакъв друг, поне ще знам, че си е мой.

Прилагам няколко снимки какво са ми навързали.

PXL_20221202_202406219.jpg

PXL_20221202_202540025.jpg

PXL_20221202_202736742.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добро утро. Хубаво е, че слагате снимки, но и без тях ситуацията е ясна.

Ще цитирам само някои „опорни точки“.

преди 4 часа, thatscool написа:

В апартамент ново строителство с изградена оптична мрежа ...

Всъщност - от следващите думи става ясно, че нямате мрежа В жилището, а само До него - идва оптичен кабел.

В хола ми където е телевизора свързаха някакво устройство за ТВ и рутер (който казаха, че е слаб и няма да поддържа високи скорости) и ми предложиха опция да свържат друг рутер към него (в случая Archer A6) и се съгласих.

PXL_20221202_202540025.jpg

Това „някакво устройство“ (по-малкото на снимката) е optical network terminal (ONT) и служи, да преобразува оптичние сигнал в нормален Ethernet сигнал. Макар да му казват „оптичен рутер“ - то не е такъв и затова трябва истински рутер след него. На Вас са ви сложили „дърво“ и спокойно може да им го върнете.

В хола където се намират двата рутера скороста е между 280-290мбпс, но в спалнята ми, която е през около 12м и 2-3 тънки тухлени стени скороста е към 70мбпс.
Въпросът ми е какви са ми опциите в случая?
Да закупя по-хубав рутер от този Archer A6 - в този случай би било да е нещо до 120лв макс. Опцията с кабел и да свържа втори рутер към Archer-a не ми допада тъй като ще ми е трудно да скрия кабела между тях и естетически не ми се връзва. Като по-бюджетна опция някакъв екстендер дали би свършил работа, ако да ще бъде супер?

Най-добрия вариант е, даси „закарате“ кабел до спалнята - разстоянието е големичко, а за естетическия вид си има „подов инсталационен перваз“ - като този
10670633418782.jpg
 Вътре е с канал за кабелите, а отгоре се затваря с капаче.

WAN порта на вашия Archer A6 го свързвате към изхода на ONT, а към LAN портовете свързвате долустоящите устройства.

преди 13 минути, M.Николов написа:

Това така на пода ли ти го изсипаха?

Те ... „набързо и само за малко“.

Питаш, все едно не си виждал мундари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Рутерът трябва да е на около метър, метър и двайсе, докъм метър и петдесет от пода и антените му да не са така прилежно сресани, зализани наляво като на бай Тошо перчема, а да са разрошени на вси страни, за да не си пречат взаимно с внесена деструктивна интерференция. Не стига този проблем, ами и близостта им до пода (бетонна плоча) създава предпоставка за ранни отражения на вълните и оттам идват други драми. Нека да тръгнем първо от разположението на рутера - качете го на някаква поставка по-нависоко, да няма твърди обекти в радиус от 20-ина сантиметра в ефира около антените, най-крайните антени (1-ва и 4-та) ги свалете хоризонтално (лявата - наляво, дясната - надясно), а средните две антени изправете вертикално, успоредно една на друга, след което ги разделете леко на 20-30 градуса една от друга. И да пробваме така какво ще стане със сигнала. Ако разчитате на 5-гигахерцовото му радио през 3 стени - зор работа. По-скоро на 2,4GHz ще имате успех.

И още нещо: в България сме, малко е кауза пердута това, но ако все пак се имате с комшиите и не сте 50 семейства, направете едно "техническо събрание" и опитайте да се договорите за 2,4GHz на какви канали да си ползвате рутерите, за да не се зашумявате едни други. На тази честотна лента, в широчина 20MHz имате 1-ви, 6-ти и 13-ти канал, които не се застъпват и не си пречат. Не знам как ви е разположението на сградата, но ако сте по 1 апартамент на етаж (примерно), етаж 1 взема 1-ви канал, етаж 2 взема 6-ти канал, етаж 3 ползва 13-ти канал, етаж 4 ползва отново 1-ви, етаж 5 ползва 6-ти ... през бетонните плочи на 2 етажа по-нагоре, 1-ви и 4-ти етаж няма да си пречат, както са един канал, същото се отнася за 2-ри и 5-ти етаж, и т.н. Ако сте по 2 апартамента на етаж, става малко по-сложно, но не е невъзможно, въпрос на добросъседство е и всички ще сте хепи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за помоща ви. Опцията със свързване с кабел на рутера в хола с друг в спалнята посредством pvc перваз с кабелен канал не виждам как мога да я осъществя - най-вече поради естетически причини.

на 3.12.2022 г. в 13:55, profan4o написа:

Другият вариянт, някъде по средата на 12-те метра слгаш още един рутер в режим повторител.

При този вариант трябва ли пак да са свързани с кабел или се осъществява безжична връзка между рутерите?

Ако им върна този Archer A6, какъв друг модел бихте препоръчали около 100лв?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, thatscool написа:
на 3.12.2022 г. в 13:55, profan4o написа:

Другият вариянт, някъде по средата на 12-те метра слгаш още един рутер в режим повторител.

При този вариант трябва ли пак да са свързани с кабел или се осъществява безжична връзка между рутерите?

Ако им върна този Archer A6, какъв друг модел бихте препоръчали около 100лв?

При положение, че жилището е голямо - няма да мине само с втори рутер. А и няма нужда да е рутер!

Просто си слагате един OneMesh рутер и няколко OneMesh разширителя на обхват. И да - връзката между тях е безжична.

Пп. @profan4o - купи си правописен речник.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, jhoro написа:

При положение, че жилището е голямо - няма да мине само с втори рутер. А и няма нужда да е рутер!

Просто си слагате един OneMesh рутер и няколко OneMesh разширителя на обхват. И да - връзката между тях е безжична.

Може ли да предложите някакви конкретни модели, по възможност с бюджет до 150лв ако е възможно..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, thatscool написа:

Може ли да предложите някакви конкретни модели, по възможност с бюджет до 150лв ако е възможно..

Хубавите mesh системи са цифра. Със 150 лева, най-много някакъв powerline комплект да си купите, което, между другото, също би било удобно решение, просто няма да постигате някакви ултрависоки скорости през захранващите кабели. Но за телефон/таблет или умен телевизор, колкото да върви YouTUBE или цифрова телевизия, ще е ОК. Ето, нещо такова:

https://www.emag.bg/komplekt-adapter-powerline-mercusys-av1000-gigabit-2-anteni-wi-fi-mp510-kit/pd/D737M0MBM/

Опитахте ли първо да преместите рутера някъде нависоко?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, jhoro написа:

Извинете, имам само трето отделение и не знам как се борави с туй нещо!  Относно темата, човека е казал 12м и 2-3 три тънки тухлени стени. Това се пада по 6м. и 1 и полвина стена, по спомен от второ отделение, втори срок, защо да не стане с рутер. Според мен това е по-бюджетното решение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така или иначе съм решил да им върна техния рутер и да си закупя мой. Може ли да предложите рутер с оптимално съотношение цена-качество, като се цели по-висока скорост и обхват. Бюджет 150лв.

До тази цена гледах има модели на Tp-link ax20 , ax50 и тн. ; Huawei AX3  ; Xiaomi Mi AIoT AX3600 ; TP-Link Deco M4 (2-Pack)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, thatscool написа:

До тази цена гледах има модели на Tp-link ax20 , ax50 и тн. ; Huawei AX3  ; Xiaomi Mi AIoT AX3600 ; TP-Link Deco M4 (2-Pack)

За такива пари търси само модели на TP LINk archer другите сапунерки в поста ти не стават .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Прилагам няколко снимки какво са ми навързали."

Това ли ви е интериора, който гоните в новото си жилище? Ако бях на Вашето място, тези пишлигари щях да ги пусна един по един от терасата на улицата но омотани със всичките тези кабели. Ако разкачите всичко това и се опитате да го възтановите отново в работен режим, бихте ли успял. Естествено че това не се наблюдава само при вас. То е почти във всяка къща къде са минали "техническата поддръжка" на трите оператора. Иначе хората тук са ви дали основни насоки затова, което питате. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

😀 Във всекидневната, която съм снимал тепърва ще се купува обзавеждане, ще се слагат первазите и тн. Тези кабели и устройства ще скрия по начин, по който няма да се виждам (надявам се). Че не са свързани естетически от монтажниците на А1 е ясно. Мисля, че няма смисъл да го коментираме, след като нищо вече не мога да направя по въпроса.

Така или иначе съм решил да им върна техния рутер и да си закупя мой. Може ли да предложите рутер с оптимално съотношение цена-качество, като се цели по-висока скорост и обхват. Бюджет 150лв.

Надявам се разбиращите да се произнесат по този въпрос.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За безкабелна връзка не е ли най-добре Deco m4 (2 pack) единия във всекидневната и другия в спалнята? Предполагам ще е по-добър обхвата и скороста от един рутер на tp-link ax20 да кажем?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, thatscool написа:

За безкабелна връзка не е ли най-добре Deco m4 (2 pack) единия във всекидневната и другия в спалнята? Предполагам ще е по-добър обхвата и скороста от един рутер на tp-link ax20 да кажем?

За коя скорост говориш - до рутера или глобално?

При положение, че доставчикът е лимитирал "до 60/75/100 Mbps" - защо да купувам гигабитов рутер?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно не разбирам какво точно ме питаш. В момента с вързания от тях archer a6 имам скорости около 280-290mbps във всекидневната през него. Какво значи лимитирал до 60/75/100?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тези кабели ги оправи и ги вържи с миши опашки по-добре да е

А колкото до рутерите

От моя опит с TP-Link Деко съм адски доволен. E4R модела 2 пакета (ако не ти вършат 2 може да вземеш още 1 за да увеличиш още повече сигнала)

2 етажна къща и навсякъде има интернет. Няма точка която да няма, от както съм с този рутер сигнала винаги е на пълни обороти. Има и опция да си изчисли на кой от 2-та рутера да те свържи според сигнала и до кой си най-близко (за повече инфо виж в сайта им)

Всичко се контролира от приложението на телефона.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, PsyManDelic написа:

Тези кабели ги оправи и ги вържи с миши опашки по-добре да е

А колкото до рутерите

От моя опит с TP-Link Деко съм адски доволен. E4R модела 2 пакета (ако не ти вършат 2 може да вземеш още 1 за да увеличиш още повече сигнала)

2 етажна къща и навсякъде има интернет. Няма точка която да няма, от както съм с този рутер сигнала винаги е на пълни обороти. Има и опция да си изчисли на кой от 2-та рутера да те свържи според сигнала и до кой си най-близко (за повече инфо виж в сайта им)

Всичко се контролира от приложението на телефона.

Чудесни, прекрасни, с двойни антени, с по два чейна на радио за бърза безжична връзка и ... 100-мегабитов етернет. :D Един от технически най-безсмислените продукти на TP-LINK.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Rammkopf написа:

Чудесни, прекрасни, с двойни антени, с по два чейна на радио за бърза безжична връзка и ... 100-мегабитов етернет. :D Един от технически най-безсмислените продукти на TP-LINK.

Ами интернета ми е 100 мегабита.

Върши ми чудесна работа.

За да ползваш 1 гигабитов рутер ти трябва и 1 гигабитов интернет, сещаш ли се? За да ползваш максимума. Айде със здраве ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Rammkopf написа:

За ИДИОТИ - като теб - ще повторя!

Тези 100 Mbps са ограничение на доставчика. Рядкост са доставчици, които при платена скорост „до 20 Mbps“ - реално представят 70-80 Mbps.

Ето - и човекът ти е казал:

преди 12 минути, PsyManDelic написа:

Ами интернета ми е 100 мегабита. Върши ми чудесна работа.

За да ползваш 1 гигабитов рутер ти трябва и 1 гигабитов интернет, сещаш ли се? За да ползваш максимума. Айде със здраве ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, jhoro написа:

За ИДИОТИ - като теб - ще повторя!

Тези 100 Mbps са ограничение на доставчика. Рядкост са доставчици, които при платена скорост „до 20 Mbps“ - реално представят 70-80 Mbps.

Ето - и човекът ти е казал:

Божий одуванчик, специално за тебе:

https://wikidevi.wi-cat.ru/TP-LINK_Deco_E4R

Пък ти продължавай да си удряш късата пишка в масата. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Rammkopf написа:

Божий одуванчик, специално за тебе:

https://wikidevi.wi-cat.ru/TP-LINK_Deco_E4R

Пък ти продължавай да си удряш късата пишка в масата. :) 

Това - не знам за к'ъв чеп го цитираш!

Казвам ти просто - интернет достъпа ми е ограничен до 100 Mbps.
Дали ще ползвам „сапунерка“ TL-WR841N (300 Mbps) или нещо - „върхът на сладоледа“ - все тая! Няма да стане по-бързо.

Колкото до другите комплекси - оправяй се сам. Къса или дълга - стига ми, да уцеля тоалетната чиния.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Казах си мнението за този рутер, защото го ползвам от май месец (7 месеца). А и питащия е посочил този вид продукт.

Ако искаш ползвай и 100 гигабитов рутер нямаш ли такъв интернет безсмислено е, като теб ;)

Айде със здраве

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, jhoro написа:

Това - не знам за к'ъв чеп го цитираш!

Самият факт, че не си разбрал, едназначно доказва, че просто трябваше да си мълчиш. :D

Като те гледам какъв ментален инвалид си, дано поне кенефа да нацелваш, наистина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...