Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Брум при включване на усилвател

Препоръчан отговор

Здравейте! 
Направих си ъпгрейд на дънната платка, процесор и памет, пак AMD платформа, пак вградено аудио. Този път обаче като включа жака за външен усилвател(зелената букса) се получава брум, който се усилва с усилването на усилвателя. При изваден и висящ жак, няма брум, т.е. не е от усилвателя или кабела. Естествено, същото се случва и с обикновени активни колони за компютър.  С предишната дънна платка, която още ми е налична, това го нямаше. Рових по настройките, всичко си е както трябва, обявено е обикновено стерео. Според измерването, което направих на буксата, уж масата си е маса, не е превключваема. 
Нямам фронт аудио панел, поръчал съм такъв, комбиниран с USB 3, като дойде, ще мога да пробвам и с него. 

Май повече идеи нямам....Ако някой има, да сподели.
Дънната платка е GIGABYTE GA-A320M-S2H, с ъпдейтнат BIOS до последна версия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Захранването: марка и модел?

Сигналния кабел, който използваш между зв. карта (на компютъра) и усилвателя/активните (може и снимка)...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Mr. ?? написа:

Захранването: марка и модел?

Сигналния кабел, който използваш между зв. карта (на компютъра) и усилвателя/активните (може и снимка)...

Захранването е MAX POWER S500, 500W сравнително ново и е същото, както преди ъпгрейда. Новият процесор е със същата електрическа мощност като стария - 65 W, a новия чипсет, ако се съди по радиаторите, дори разсейва по-малко. Нямам основание да е заяждам със захранването.

Кабелите са екранирани аудио кабели. Черният е към активните колонки, а сивият е към усилвателя. И с двете устройства ефектът е един и същ. Същите кабели, включени в други източници не дават брум, включително и към старата дънна платка, преди ъпгрейда. Висящи свободно също не дават брум.

Проблемът изглежда е в комутирането на аудиото на новата дънна платка. Има нещо, което не мога да схвана.

zahr.jpg

kabeli.jpg

преди 2 часа, Raze написа:

В един и същ контакт/разклонител ли са включени устройствата?

Не, не са в един разклонител с усилвателя, но така беше и преди ъпгрейда, а нямаше брум.
Да, в един и същ разклонител са с активните компютърни колонки, но и в тях предизвиква брум, а преди ъпгрейда нямаше брум. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, dproject написа:

MAX POWER S500, 500W

Това какво е, дори и гугъл не го намира? По-добре си вземи нещо читаво.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съветвам те да смениш PSU, със качествено захранване, ако си цениш компонентите.

Опита ли да завъртиш щепсела на 180 градуса (на разклонителя,) който захранва устройствата..

Контакта, в който ги включваш знаеш ли, дали е "заземен" или "занулен"?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Mr. ?? написа:

Съветвам те да смениш PSU, със качествено захранване, ако си цениш компонентите.

Опита ли да завъртиш щепсела на 180 градуса (на разклонителя,) който захранва устройствата..

Контакта, в който ги включваш знаеш ли, дали е "заземен" или "занулен"?

Е, това не е сериозно. Електротехник съм от '85-та, макар да не работя това. Отделно, работил съм 15 години в компютърен сервиз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, dproject написа:

Е, това не е сериозно. Електротехник съм от '85-та, макар да не работя това. Отделно, работил съм 15 години в компютърен сервиз.

Като си работил в компютърен сервиз, би трябвало да знаеш, че си избрал некачествено захранване.

Брума, може да идва от много места. Затова първо, бих тествал да изключа от захранващата мрежа всичко свързвано (като устройства) и да добавям/свързвам в последствие още.

докато открия виновника.

Коасиалния кабел от кабелна, също може да е причина за брум,ако е свързан и ТВ при компютъра.

Не е изключено и да е от новото бюджетно дъно + захранването.

Погледни и за евентуално "омасяване" на дъното към кутията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Отделно, работил съм 15 години в компютърен сервиз."

При 15 години стаж в компютърен сервиз, няма начин да не сте срещал такъв "ефект" поне 4-5 пъти за този период. Другият начин е да сте бил общ работник към сервиза.
От горният пост на "Mr.?"
""Като си работил в компютърен сервиз, би трябвало да знаеш, че си избрал некачествено захранване.""

""Брума, може да идва от много места. Затова първо, бих тествал да изключа от захранващата мрежа всичко свързвано (като устройства) и да добавям/свързвам в последствие още.""
Все правилно написани предпоставки за брума

"Коасиалния кабел от кабелна, също може да е причина за брум,ако е свързан и ТВ при компютъра."
Много важна предпоставка за този ефект

"Не е изключено и да е от новото бюджетно дъно + захранването."
Дори не се явява на последно място, като предпоставка.
Със старото дъно нямате такъв проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, ако проблема е в захранването, защо със старото дъно и същото захранване не е имало проблем?

Прегледах ревю на дънната платка и попаднах на някаква функция "Audio Noise Guard" някой запознат с тази функция да сподели в какво се изразява тази защита и на какъв принцип работи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 3.12.2022 г. в 10:47, dproject написа:

Здравейте! 
Направих си ъпгрейд на дънната платка, процесор и памет, пак AMD платформа, пак вградено аудио. Този път обаче като включа жака за външен усилвател(зелената букса) се получава брум, който се усилва с усилването на усилвателя. При изваден и висящ жак, няма брум, т.е. не е от усилвателя или кабела. Естествено, същото се случва и с обикновени активни колони за компютър.  С предишната дънна платка, която още ми е налична, това го нямаше. Рових по настройките, всичко си е както трябва, обявено е обикновено стерео. Според измерването, което направих на буксата, уж масата си е маса, не е превключваема. 
Нямам фронт аудио панел, поръчал съм такъв, комбиниран с USB 3, като дойде, ще мога да пробвам и с него. 

Май повече идеи нямам....Ако някой има, да сподели.
Дънната платка е GIGABYTE GA-A320M-S2H, с ъпдейтнат BIOS до последна версия.

Захранването е китайско куче, но в случая не мисля че брума е от него. По-скоро е дефектна дънната платка. Има някакво частично замасяване на един или двата аудио канала. Същия брум може да го чуете и като хванете с пръсти аудио жака идващ от усилвателя. Това е така, защото човешкото тяло провежда ток. Разбира се, не съм гадател и може да греша. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...