Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Legacy BIOS

Featured Replies

Един приятел има лаптоп Lenovo, който ме помоли да преинстална, искаше win8.1 направих една флашка с rufus на mbr и legacy support, понеже видях, че bios-a е legacy обаче флашката не я виждам изобщо в biosa, нито в boot менюто, мога да сменя и на uefi, но пак не се вижда и лаптопа не тръгва, явно харда е направен на mbr legacy също, флашката е тествах на различни usb портове и няма разлика, пробвах е на друг лаптоп и се вижда в bios-а като legacy, както предполагам трябва. Аз ли бъркам нещо с направата на флашката или има нещо друго което пропускам? Лаптопа има и четец за дискове, който също се вижда в bios-а като legacy, но не и флашката. Благодаря на отзовалите се!

Може да зависи от размера на флашката или БИОС-а да  не може да зарежда от флашки...

преди 31 минути, Icakazlt написа:

bios-a е legacy

Това какво значи? Как е настроен - UEFI или CSM? Точен и пълен модел на лаптопа?

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Това какво значи? Как е настроен - UEFI или CSM? Точен и пълен модел на лаптопа?

В момента не е при мен лаптопа и пълния модел не мога да го видя но е серия B50 Lenovo, а за биоса, като отворя спецификациите, срещу биос пише legacy…иначе от биоса имам опция да сменя и на uefi boot но тогава нищо не работи

преди 23 минути, petie1 написа:

Може да зависи от размера на флашката или БИОС-а да  не може да зарежда от флашки...

А може просто USB портовете да са деактивирани.

BIOS (Basic Input/Output System - основна входно-изходна система) не зарежда от флашката, щото си стои на дъното.  От него се иска само да открие буутващо устройство и да предаде управлението на него.

• Автор
преди 10 минути, jhoro написа:

А може просто USB портовете да са деактивирани.

BIOS (Basic Input/Output System - основна входно-изходна система) не зарежда от флашката, щото си стои на дъното.  От него се иска само да открие буутващо устройство и да предаде управлението на него.

Boot from USB е активирано, не е от него.

преди 9 минути, Icakazlt написа:

Boot from USB е активирано, не е от него.

На друго устройство - флашката работи ли? Или друга флашка - на същия порт?

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Няма да е лошо да си направиш отново флашката буутваща и да дадеш дефалт на биос и тогава да го настроиш да буутва от флашката.

Може ли „превод в ефир“?

• Автор
преди 3 минути, jhoro написа:

На друго устройство - флашката работи ли? Или друга флашка - на същия порт?

Може ли „превод в ефир“?

Пробвах флашката в различни портове, няма разлика…пробвах е на друг лаптоп и биоса е вижда като буутваща под legacy…но въпросния лаптоп не я вижда

преди 4 минути, Icakazlt написа:

Пробвах флашката в различни портове, няма разлика…пробвах е на друг лаптоп и биоса е вижда като буутваща под legacy…но въпросния лаптоп не я вижда

А пробвахте ли с по малка по размер флашка?

• Автор
преди 2 минути, petie1 написа:

А пробвахте ли с по малка по размер флашка?

Не съм…по-малка от 16 не мога да намеря

преди 3 минути, Icakazlt написа:

Няма и да намериш - нова. Наскоро си купих 32 GB и беше най-малката в магазина.

Това Леново няма ли оптично устройство?

• Автор
преди 4 минути, vlado1985 написа:

Автора изгледай тоя клип 

И двете са ми активирани дето ги показва legacy boot и legacy usb.. и пак не се вижда

току-що, jhoro написа:

Няма и да намериш - нова. Наскоро си купих 32 GB и беше най-малката в магазина.

Това Леново няма ли оптично устройство?

Има, но вече бях направил флашката…ако няма оправия с флашката последен вариант е диск..

току-що, Icakazlt написа:

И двете са ми активирани дето ги показва legacy boot и legacy usb.. и пак не се вижда

Кои двете са ти активирани ? Преди малко пишеш че лаптопа не е пред теб в момента и сега и да искаш няма как да провериш настройките а със сигурност имаш и нещо забранено което не си видял.

• Автор
преди 1 минута, vlado1985 написа:

Кои двете са ти активирани ? Преди малко пишеш че лаптопа не е пред теб в момента и сега и да искаш няма как да провериш настройките а със сигурност имаш и нещо забранено което не си видял.

Еми ще погледна пак, но по спомен тея неща дето ги показва на клипа съм ги направил по същия начин

Има, но вече бях направил флашката…ако няма оправия с флашката последен вариант е диск..

Зададох този въпрос, защото имам оригинални дискове с 32 и 64 битови Windows 8.1 - флашки ползвам само за Линуксите.

току-що, Icakazlt написа:

Еми ще погледна пак, но по спомен тея неща дето ги показва на клипа съм ги направил по същия начин

Я кажи най добре с кой клавиш влизаш в биос? Стрничния клавиш ползвал ли си го за да влезнеш в биос и Fastboot как си го оставил на disabled  или на enabled?

преди 9 минути, Icakazlt написа:

Те тва май ще се окаже ключа за палатката размера на флашката, а защо се мъчите с флашка след кат джама може да се качи и от дял на хард диска?

преди 7 минути, vlado1985 написа:

Я кажи най добре с кой клавиш влизаш в биос? Стрничния клавиш ползвал ли си го за да влезнеш в биос и Fastboot как си го оставил на disabled  или на enabled?

С кйто и бутон да влиза - резултата ще е един и същ. image.jpeg.fa1e85706b676505a394713298ad2524.jpeg

Не бъркай менюто на БИОС с Boot manager-а               select boot device

• Автор
преди 4 минути, vlado1985 написа:

Fast boot е disable fn+f2 се влиза в биоса, този няма novo бутон отстрани

преди 3 минути, petie1 написа:

Те тва май ще се окаже ключа за палатката размера на флашката, а защо се мъчите с флашка след кат джама може да се качи и от дял на хард диска?

Не съм го правил по начина който казваш…винаги съм ползвал флашка или диск

преди 1 минута, jhoro написа:

С кйто и бутон да влиза - резултата ще е един и същ. image.jpeg.fa1e85706b676505a394713298ad2524.jpeg

Не бъркай менюто на БИОС с фастбуут менюто.

Тоя биос е мноого по орязан от този на снимката…много малко неща има

преди 1 минута, jhoro написа:

Не бъркай менюто на БИОС с фастбуут менюто.

Поне да си беше оразмерил снимката макар че присъствиетои тук е за нищо. И май май само пишеш глупости рано рано колко да не заспиш.

• Автор
преди 2 минути, Icakazlt написа:

Не съм го правил по начина който казваш…винаги съм ползвал флашка или диск

Четох някъде, за secure boot нещо…възможно ли е да не вижда флашката, ако е включен secure boot??

току-що, vlado1985 написа:

Поне да си беше оразмерил снимката макар че присъствиетои тук е за нищо. И май май само пишеш глупости рано рано колко да не заспиш.

Я си затвори устата - не си ти човека, който ще дава оценки!

Ако беше споделил и модела на лаптопа ...

Пробвай да влезнеш в биос с f2 и смени на enabled fastboot. А за флашката да някои биоси са капризни ако имаш 8гб флашка пробвай с нея или карта памет 8гб правиш я буутваща и влизаш да си оправиш настройките.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.