Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ранно пенсиониране

Featured Replies

Работите ли по въпроса за т.н. Ранно пенсиониране?

Как и къде влагате свободните си средства?

преди 56 минути, ncl написа:

Човек на който от заплатата му остават свободни средства няма да е на минималната пенсия.

на човек са му нужни 100 лв  на месец за да живее

минималната пенсия е няколко пъти повече

на всеки пенсионер трябва да му остават  минимум 300 лв от пенсията 

• Автор

Отговорите до момента са меко казано-отчайващи...!!!

преди 9 минути, dimd написа:

Отговорите до момента са меко казано-отчайващи...!!!

web 3.0 и полекичко, към web 3.1

Устройва ли те? 

на 3.01.2023 г. в 19:54, dimd написа:

Ще ти го кажа откровено, директно стресиращо и пророчески.
Ако си над 50 години, може и да успееш в напъните си за ранно пенсиониране.
Ако с под 50 години - забрави въобще за термина пенсиониране!

• Автор
на 4.01.2023 г. в 20:12, MZ/X написа:

Ще ти го кажа откровено, директно стресиращо и пророчески.
Ако си над 50 години, може и да успееш в напъните си за ранно пенсиониране.
Ако с под 50 години - забрави въобще за термина пенсиониране!

Пенсионирането не означава да чакаш само на Държавата.

Имам предвид, индивидуално заделяне на средства, правилното им влагане и инвестиране, 

различните механизми за тяхното управление и съответното им увеличение във времето...!

на 5.01.2023 г. в 23:07, dimd написа:

Имам предвид, индивидуално заделяне на средства, правилното им влагане и инвестиране, 

Доброволни фондове има. Но трябва да се проучат добре, ако се премине на този вариант.

Чух, че вече има хора, които се договорят с тях, как, по какъв начин и за колко време да им се връща внесеното.

Личен опит още нямам.

Точни сметки могат да се правят от 1997г. насам,когато се въведе борда.Преди това бяха други парите и имаше хиперинфлация.По комунизма пък ептен. Има си формули за настояща и бъдеща стойност при еди каква си лихва.Всеки може да си я изчисли с калкулатор.Просто се обяснява всичко предварително.А не да има ДОО и всичко в един кюп.Па го окрадоха и сега младите да плащат пенсиите на възрастните.

И младите не мислят още за пенсия.Искат сега да взимат повече и са склонни да ги осигуряват на минимума.И като остареят естествено реват.То и аз бях така.

преди 2 минути, shishmanovp861 написа:

сега младите да плащат пенсиите на възрастните.

не само сега и в минало бешело време
откак се помня, винаги е било така
едно време работех за пенсионерите, сега младите работят за мен

• Автор

Добре!

Да започнем от самото начало!

Как разпределяме месечните си Доходи?

Имаме Доходи, Разходи и Спестявания.

Взимаме Заплата, плащаме Разходите си и останалото Спестяваме...!

Или взимаме Заплата, отделяме за Спестяване, и после плащаме Разходите си...!

Един добър въпрос е : Колко време може да издържим, ако по някаква причина, спрем да работим, но Стандарта ни остане същият...!?

Колко хора, биха издържали поне 3 месеца...?

Сами се убедихме как една пандемия, коренно промени милиони съдби и животи...!

Влагай ги в недвижими имоти. В момента парите се обезценяват. И запомни: Не е важно каква пенсия вземаш, а колко по-дълго ще я харчиш ...

Успех!

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

Знаете ли какво е робство?

Според Уикипедия, робството е система, при която част от хората не притежават лична свобода и са подложени на принудителен труд.

Интересна дефиниция. В същото време, много проучвания показват, че голяма част от служителите не харесват работата си (а мнозина я мразят) и стоят там по принуда само заради заплатата. Т.н. Модерни роби.

Страшно много хора, в непринуден разговор казват, че получават около 1500 лева заплата...! Но отлично знаят, че на практика, получават 1500 лева месечно възнаграждение, което е сбор от отработени часове + допълнителен труд. Ако получавате 1500 лева месечно, за 8 часов работен ден, при средно 21 работни дни месечно е едно, но ако същата сума я получавате при 10 часов работен ден, при средно 21 работни дни месечно, е съвсем друго. На практика, на Вас вие неудобно да признаете действителността, и се самозаблуждавате...! А ако прибавим и факта, че когато Ваш колега излезе в отпуск, Вие автоматично поемате и неговите смени...? А когато се наложи да ползвате "болнични"...? А когато получите тези пари, а ралните Ви осигуровки за на МРЗ, или към днешна дата-780 лева...? И накрая идва време за достоен отдих, и....! Обвинява се Държавата, за мизерно определената пенсия....!

• 2 седмици по-късно...

Някои не схващат едно: Да си био-робот и роб не е едно и също. Въпроса се свежда да станеш прадядо или прабаба. По-важно е да научиш децата си да не робуват на чужди хора, а да уважават родата си!!!

Аз казах!!!

пп. Раненен пенсионер се става, ако уважаваш баща си, дядо си, прадядо си и т.н. = В тоя случай не робуваш!!! = Следваш традиции не миналото си!!!!

• 2 години по-късно...
  • Автор

Вероятно ще ви е интересно, ако "събудя" тази тема и ви подам конкретни числа какво съм имал предвид преди 3 години...!?

Отговорите Ви преди 3 години бяха отчайващи, но пък цифрите днес са следните:

Биткойн тогава беше 22 800 $, а днес е 68 000 $. В проценти, това са 200 %, или средно по 65 % годишно.

Златото тогава бе 1 800 $ за една тройунция, а днес е 4 300 %. В проценти, това са 140 %, или средно по 45 % годишно.

Индекса S&P 500 тогава бе 3 900 $, а днес е 6 900 $. В проценти, това са 75 %, или средно по 25 % годишно...!

Отново ще ви задам същият въпрос от преди 3 години:

Дано повече хора разберат какво са пропуснали и какво са могли да постигнат...!

• 2 седмици по-късно...
на 21.02.2026 г. в 13:18, dimd написа:

То, аз вече съм ранно пенсиониран. 

В поредния имот. 

• 1 месец по-късно...
на 21.02.2026 г. в 13:18, dimd написа:

Вероятно ще ви е интересно, ако "събудя" тази тема и ви подам конкретни числа какво съм имал предвид преди 3 години...!?

Отговорите Ви преди 3 години бяха отчайващи, но пък цифрите днес са следните:

Биткойн тогава беше 22 800 $, а днес е 68 000 $. В проценти, това са 200 %, или средно по 65 % годишно.

Златото тогава бе 1 800 $ за една тройунция, а днес е 4 300 %. В проценти, това са 140 %, или средно по 45 % годишно.

Индекса S&P 500 тогава бе 3 900 $, а днес е 6 900 $. В проценти, това са 75 %, или средно по 25 % годишно...!

Отново ще ви задам същият въпрос от преди 3 години:

Дано повече хора разберат какво са пропуснали и какво са могли да постигнат...!

Въпросът е много интересен, но странно тук няма много интерес в областта на финансите, а повече към политиката.

Аз гледайки по консервативно имам трети пенсионен стълб, но преди няколко години разбрах за ETF и сравнението в доходността е любопитно - пенсионния фонд дава примерно 4-6% годишно срещу 15-16% ETF на база S&P500. С други думи излиза, че няма смисъл да наливам пари в този фонд, където уж експерти ми управляват парите, а пък накрая резултата може и инфлацията да не покрива. От трите посочени алтернативи бих добавил, че биткойн е нещо много волатилно и съм скептичен към него (много спекулативен актив), докато златото с години стоеше на едни ниски нива и само за година-две генерира голям скок. Като % и двете виждам са с впечатляващ ръст и то само за 3 години, но знае ли човек дали следващите 3 години ще продължи същия тренд.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.