Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

NAS - домашна система за бекъп

Препоръчан отговор

ЧНГ 2023 с пожелания за здраве и късмет! 

С настъпването на новата година ми просветна идеята за NAS домашна система/сървър за запазване на файлове, но от всички видеа които изгледах започнах да се обърквам още повече. Моля ако има компетентни съфорумци на тази тема , да предложат някое устройство, което евентуално да ми свърши работа.

Първо искам да спомена, че бюджетът ми е около 1200лв с включена цена на дисковете.

Ще използвам NAS за бекъп на файлове, като все още не съм решил, дали ми трябва отдалечен достъп по Интернет. Най- вероятно ще ми трябва (не много често) , но имайки предвид бюджета , не съм сигурен дали може да се измисли нещо.

В Рутера ми е Linksys EA7500 , a нета e 100mb/s към Виваком.

Имам суичове във всяка стая заради други устройства, така че мога да поставя NAS където си поискам.

Иска ми се да ползвам SSD , но не знам дали са по-надеждни от HDD.

Предпочитаният обем за запазване на данни е минимум 4ТР.

Малки деца и домашни любимци нямам. 

Интересувам се от устройство, което да е надеждно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако мислиш всички важни файлове да са само на NAS-а - няма такова сигурно устройство.

Принципно механичния диск е в пъти по предпочитан носител от който да се опитваш да възстановиш информация - всичко друго е късмет.

Не си споменал желан обем, това е едно доста важно нещо.

Малки деца, домашни любимци - също е добре да се предвидят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако мислиш всички важни файлове да са само на NAS-а - няма такова сигурно устройство.

Принципно механичния диск е в пъти по предпочитан носител от който да се опитваш да възстановиш информация - всичко друго е късмет.

Не си споменал желан обем, това е едно доста важно нещо.

Малки деца, домашни любимци - също е добре да се предвидят.

Редактирах поста си.

Като обем 4ТР като минимум е добър старт. Мисля че ще са ми достатъчни.Файловете ще са домашни видеа и снимки, както и някои Word / Excel файлове. 

Деца и домашни любимци няма.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

4TB SSD диск е около 700+ лв., а два такива идват на 1400 без NAS-a така, че SSD варианта тотално отпадна.

Има избор на механични дискове за NAS с необходимите обеми и по-големи.

Също така - казваш имаш устройства различни - дани наистина ти трябва NAS или една настолна система може да бъде назначена за такава?

Компромисен вариант е и нещо такова: http://nikem-bg.net/computer-components/Western-Digital-My-Cloud-Home-6TB-WDBVXC0060HWT-EESN/

С неговите недостатъци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От коментара на Пламен:

"Също така - казваш имаш устройства различни - дали наистина ти трябва NAS или една настолна система може да бъде назначена за такава?" 

Моето предложение: Една такава машина за 220 лева и два диска. Цената няма да е по вече от 800 лева и имаш отлична възможност за всичките си операции, за които мечтаеш.

Машината е за монтаж на 6 диска, дори поддържа и RAID.

Един диск за операционна система, 2 диска  3,5 инча по 4 терабайта и още 3  - 2,5 инчови се монтират спокойно в нея. Ползваш я освен за NAS и като работна. Работи 24 часа, седем дни в седмицата, без да ДОЛАВЯШ никакъв шум от нея!

https://alphacom-bg.com/product/2757/fujitsu-e720-sff-i5-4570-4gb-250gb.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Borisgeo написа:

Редактирах поста си.

Като обем 4ТР като минимум е добър старт. Мисля че ще са ми достатъчни.Файловете ще са домашни видеа и снимки, както и някои Word / Excel файлове. 

Деца и домашни любимци няма.

Здравей!

Директно мога да ти препоръчам Synology DS220j, ако искаш само сторидж, или DS220+, ако искаш по-нататък да изполваш 2 LAN интерфейса и ресурса на intel-ски процесор, който ти позволява да пускаш виртуални машини на този NAS. Също така, на 220+ можеш да ъпгрейваш RAM, на другия не можеш. В основната си функционалност, и двата NAS-а са идентични - предлагат ти RAID конфигурация, могат да работят като уеб-сървъри (и не само това, има куп приложения за тях и на практика си имаш многофункционален мини-сървър), но DS220j е построен върху embedded платформа с ARM-процесор на Realtek и бавна RAM, което го прави малко муден като сървър. Като прост сторидж е чудесен.

Линковете към eMAG са просто примерни. Цената на 220j там е убийствена, обаче, вероятно просто съм уцелил лаком продавач. Нормално се търгува за около 400 лева този модел, може да го потърсиш при други търговци (Senetic, например).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, Kolev72 написа:

От коментара на Пламен:

"Също така - казваш имаш устройства различни - дали наистина ти трябва NAS или една настолна система може да бъде назначена за такава?" 

Моето предложение: Една такава машина за 220 лева и два диска. Цената няма да е по вече от 800 лева и имаш отлична възможност за всичките си операции, за които мечтаеш.

Машината е за монтаж на 6 диска, дори поддържа и RAID.

Един диск за операционна система, 2 диска  3,5 инча по 4 терабайта и още 3  - 2,5 инчови се монтират спокойно в нея. Ползваш я освен за NAS и като работна. Работи 24 часа, седем дни в седмицата, без да ДОЛАВЯШ никакъв шум от нея!

https://alphacom-bg.com/product/2757/fujitsu-e720-sff-i5-4570-4gb-250gb.html

Това предложение ми изглежда доста добро, като се има предвид, че мога да го надградя с допълнителни три диска. Въпросът е, колко диска минимум ще ми трябват за да работят в RAID. Искам да съм сигурен, че ако някой от дисковете сдаде багажа, ще може да се подмени без загуба на данни.

После идва и въпроса за опер.система и настройките. Доколкото знам трябва да има remote access и някаква програма за бекъп? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Borisgeo написа:

Искам да съм сигурен, че ако някой от дисковете сдаде багажа, ще може да се подмени без загуба на данни.

Няма как да си сигурен в това. Да си сглобиш компютър за NAS и да ползваш софтуерния RAID (режим RAID1, примерно) на вградения в дъното SATA контролер, е най-голямата грешка.

А на въпроса колко диска ти трябват за RAID, отговорът е във вид на контравъпрос - 'къв RAID ще пускаш? 0? 1? 10, 6 ... 5? JBOD?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Здравей!

Директно мога да ти препоръчам Synology DS220j, ако искаш само сторидж, или DS220+, ако искаш по-нататък да изполваш 2 LAN интерфейса и ресурса на intel-ски процесор, който ти позволява да пускаш виртуални машини на този NAS. Също така, на 220+ можеш да ъпгрейваш RAM, на другия не можеш. В основната си функционалност, и двата NAS-а са идентични - предлагат ти RAID конфигурация, могат да работят като уеб-сървъри (и не само това, има куп приложения за тях и на практика си имаш многофункционален мини-сървър), но DS220j е построен върху embedded платформа с ARM-процесор на Realtek и бавна RAM, което го прави малко муден като сървър. Като прост сторидж е чудесен.

Линковете към eMAG са просто примерни. Цената на 220j там е убийствена, обаче, вероятно просто съм уцелил лаком продавач. Нормално се търгува за около 400 лева този модел, може да го потърсиш при други търговци (Senetic, например).

Разгледах ги и двата модела и си мисля че DS220+e добра опция. Харесва ми че има доста възможности и приложения. Явно ще трябва да добавя още малко към бюджета.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Borisgeo написа:

Разгледах ги и двата модела и си мисля че DS220+e добра опция. Харесва ми че има доста възможности и приложения. Явно ще трябва да добавя още малко към бюджета.

Любопитен факт - това Synology, освен NAS, е и рутер и разполага със сериозен файъруол. Носи даже VPN, VLAN, имаш и опция за link aggregation и така от двата едногигабитови интерфейса да получиш един виртуален двугигабитов. Като функционален "пропуск", няма единствено WiFi. По всички останали критерии, просто изхвърля сегашния ти рутер на боклука. Но трябва да си сериозно камикадзе и много да си вярваш на капацитета, за да си изложиш NAS-а така директно в Интернет. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Rammkopf написа:

Няма как да си сигурен в това. Да си сглобиш компютър за NAS и да ползваш софтуерния RAID (режим RAID1, примерно) на вградения в дъното SATA контролер, е най-голямата грешка.

А на въпроса колко диска ти трябват за RAID, отговорът е във вид на контравъпрос - 'къв RAID ще пускаш? 0? 1? 10, 6 ... 5? JBOD?

То с два диска нямаш избор освен 0 и 1. RAID 1 е този, който може да те спаси при смърт на единия диск (но не и двата) за сметка на използваемия обем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Rammkopf написа:

Любопитен факт - това Synology, освен NAS, е и рутер и разполага със сериозен файъруол. Носи даже VPN, VLAN, имаш и опция за link aggregation и така от двата едногигабитови интерфейса да получиш един виртуален двугигабитов. Като функционален "пропуск", няма единствено WiFi. По всички останали критерии, просто изхвърля сегашния ти рутер на боклука. Но трябва да си сериозно камикадзе и много да си вярваш на капацитета, за да си изложиш NAS-а така директно в Интернет. :D

Да ти кажа, мисля да наема някоя фирма да ми направи мрежата и настройките. В момента на рутера имам сериозна парола, а освен това съм с Битдефендър на всичките ми устройства. Намерих и хард дискове Seagate IronWolf Pro 4TB за по около 300+ лв и мисля че ще стане добра конфигурация. Какво мислиш за хардовете?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, killchain написа:

То с два диска нямаш избор освен 0 и 1. RAID 1 е този, който може да те спаси при смърт на единия диск (но не и двата) за сметка на използваемия обем.

С 2 диска е ясно. Той се беше засилил за компютър, който да ползва за NAS, затова го питах дали има някакви особени творчески планове.

преди 24 минути, Borisgeo написа:

Да ти кажа, мисля да наема някоя фирма да ми направи мрежата и настройките. В момента на рутера имам сериозна парола, а освен това съм с Битдефендър на всичките ми устройства. Намерих и хард дискове Seagate IronWolf Pro 4TB за по около 300+ лв и мисля че ще стане добра конфигурация. Какво мислиш за хардовете?

Ами, наеми, няма проблеми. Стига да знаят какво правят ...

Не съм привърженик на IronWolf. Аз съм на червената страна - WesternDigital Red Plus или Red Pro.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Преди да се хвърлиш в купуване на техниката бих ти предложил отново внимателно да прочетеш поста на @Kolev72 и Пламен относно възможността всичката тая работа да ти я върши една настолна машина със съответния софтуер. И зада бъдат колегите още по-полезни предлагам да изброиш за какво смяташ да ползваш това устройство. Аз ползвам NAS Synology DS218 + 2x4 TB HDD WD Red NAS на обща стойност 940 лв. с ДДС, купувани през март 2022 г. от Jar. Но си бях наумил за Synolody, защото архивите са ми "животоспасяващи" и исках най-голямата сигурност. Като дублирам данните и на платен облак. Същата работа върши и настолна машина с два харда в RAID + облак.

Успех !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето и някоя и друга приказка отново от мен!

Всичко написано по долу се отнася за питащият!

Виж горният пост какво ти е написано:  "И за да бъдат колегите още по-полезни предлагам да изброиш за какво смяташ да ползваш това устройство."  "Но си бях наумил за Synolody, защото архивите са ми "животоспасяващи" и исках най-голямата сигурност. Като дублирам данните и на платен облак." 

Понеже не си написал почти нищо за мрежата като данни и за какво ще ти служи в дългосрочен план тук вече ти е помогнал със препоръките си "Rammkopf", който с по няколко думи ти е обяснил как би направил перфектна мрежа в къщи. Той изхожда от професионалните си умения и знания как би го направил в неговия дом.
Ти се луташ ту към едно, ту към друго мнение, без да покажеш с нищо, че материята ти е позната. Така се получава винаги, когато човек не му е ясна представата за какво ще се ползва дадената конфигурация. Още по вече. В горен пост пишеш така: "Да ти кажа, мисля да наема някоя фирма да ми направи мрежата и настройките. В момента на рутера имам сериозна парола, а освен това съм с Битдефендър на всичките ми устройства. Намерих и хард дискове Seagate IronWolf Pro 4TB за по около 300+ лв и мисля че ще стане добра конфигурация. Какво мислиш за хардовете?"
Това какво значи за него или за мен и всички останали? Че за да поддъжаш домашната си мрежа ще трябва да викаш "някоя фирма" за да ти помага. Тази фирма за изграждането на мрежи взема сериозни пари( а не 50 лева) особено, ако живееш в София.  Обяснените от "Rammkopf" много допълнителни функции на NAS устройството едва ли си ги разбрал. Най интересното за мен е това, което си написал, че ти трябва NAS с един диск от 4 терабайта, който ще ти стигне на първо време.
Може би си имал предвид, че не искаш да затваряш много пари. В този случай не ти е необходим никакъв NAS, независимо че има и такива само с един диск. Те се произвеждат в различни версии според това за какво точно ще ти служи и да има модели за всеки един клиент започващи от 200 до 5000 и нагоре лева. Да знаеш, че не ти се меся и това, което искаш да си направиш в къщи е само и единствено твое решение. Аз не съм тук да ти отменям решенията а с каквото мога, да ти помогна.
"Rammkopf" също е дал своето, но професионално мнение, защото при обслужването на мрежата му - никой няма да му помага , освен, него. То и така се прави.
Давам ти един пример, който не си задължен да повтаряш:
Аз съм от мноооого години меломан - човек. Събирам дискографии на изпълнители и групи видео концерти и голям любител на Формула 1. Ако само говорим за Формула 1 годишното издание се събира на 1 терабайтов диск във Bly Ray. Представи си да имаш 20 годишно издание. 20 диска по 1 терабайт или един диск от 20 терабайта ще си купиш? Затова конвертирам всичко в MKV формат. Все е нещо, отколкото нищо. Винаги мога да си го изгледам в задоволително за мен качество. А за музиката по жанрове, да пиша ли? Тя е терабайти.
 За снимки и клипове, въобще не споменавам.
Решил съм си въпроса така: От посоченият линк в горният пост съм си купил две такива машини преди години. Във всяка от тях имам по 5 диска 2,5 инчови по 4 терабайта всеки от тях. Или общо на двете машини около 30 терабайта място. Забележи че е 30 терабайта, а не 4. Едната е напълно заета със всичко това, а другата - почти до половината. И не ползвам никакъв RAID при този случай. Защо?   "Rammkopf" е написал защо, ето тук: "Но трябва да си сериозно камикадзе и много да си вярваш на капацитета, за да си изложиш NAS-а така директно в Интернет." Нямам и никакъв бекъп на всичко това.  Имам и "облак" (безплатен) 2х 1 терабайта. Това го подаряваха руснаците ако се беше регистрирал в сайта им за 2012 година. До ден днешен, нямам проблеми с "облака " независимо че и двата са почти пълни до 1 терабайт.
За операционна система ползвам Win 10 LTSB 1607  на всички компютри в мрежата. Не ти се налага да ползваш помощен софтуер за действие. От всеки компютър на всеки друг , мога да правя всичко, което ми трябва.
Нямах намерение всичко това да го споделям публично, но го направих, за да разбереш същността. А твоето е абсолютна детска играчка за да правиш RAID, да купуваш NAS и да плащаш стотици левове, на хората за поддръжка. Можеш да седнеш на която и да е машина и да си намериш това, което търсиш от всяка друга - да го копираш, да го пратиш на някого през интернет и всичко останало. Ползваш всеки един компютър както си го ползваш, без каквато и да било мрежа.
Не ми се искаше всичко това да го споделям тук, но го направих, не за да те убедя, а за да си наясно за всяко едно нещо, как се прави. Иначе, с много пари и малко акъл, всичко можеш да сътвориш. Пожелавам ти успех и Честита нова година на теб и твоето семейство!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...