Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Здравно осигуряване - вноски за пропуснати месеци (неясноти)

Препоръчан отговор

Имам приятелка, която сама си плаща здравните осигуровки (има най-различни заболявания, които като цяло не ѝ позволяват да работи по-дълго от няколко месеца, с належащи след това паузи). Така, та оня ден се ровех в НАП (дала ми е данните за профила си там) и установих следното (снимката по-долу):

nap_zdravni.png.cbe9a85c90378e5114f63495e1d68e02.png

Та, хубаво обаче тук пише "месеци без данни", което аз не го разбирам като месеци без внесени осигуровки. Обаче може и да греша - някой ако е запознат може ли да сподели, как трябва да се тълкува написаното?

И друго - ако приема, че горното значи, че за тези месеци няма внесени осигуровки и реша да внеса сумата за тези 3 месеца, не ми е ясно - един приятел (счетоводител) казва, че следва да се попълни декларация 7 (прикачената). Аз съответно питах моят приятелка и тя твърди, че до тук е ходела в НАП всеки път да ги внася, за да не попълва съответната декларация. 

И сега се чудя (моля някой да ми обясни) следното:

1. Мога ли аз да ги внеса тези средства (оказва се, че може на каса в Изи Пей да се случи това) и тя после (ако е необходимо) да занесе декларацията в НАП или двете действия трябва да се случат едновременно?
2. Има ли възможност вноската да бъде направена онлайн, през сайта на НАП? Тук първо не ми е ясно каква е сумата на месец и другото е - и да е възможно, не знам от къде следва да се случи.

Д7_2020_.xlsx

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, нушо написа:

Връщат 5 години назад и ако имаш неплатени ,те карат да ги платиш.

В нап има пост терминал, и там може да платите.

Това добре, но...пак да питам - трябва ли да изрично да се ходи в НАП? Защото тя в момента просто няма възможност (поради здравен проблем) и искам аз да я свърша тази работа (не знам, ако отида аз, вместо нея, дали няма да ме гледат лошо). И съответно, все още е в сила въпроса - може ли това да стане онлайн? А и за декларацията също искам да знам необходима ли е или може и без нея?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам 3 месеца от преди няколко години. Не се занимавай, ще изтекат по давност, важно е горе да пише че е с непрекъснати права.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Raze написа:

И аз имам 3 месеца от преди няколко години. Не се занимавай, ще изтекат по давност, важно е горе да пише че е с непрекъснати права.

Предпочитам да ги платя. Още повече, че горе пише, че ако има повече от 3 неплатени вноски се прекъсват здравно осигурителните права, което в случая е крайно нежелателно да се случва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Raze написа:

И ако ти се наложи, как ще стане? Доктора когато види че имаш пропуснати вноски.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Важното е, че най-отгоре пише, че лицето е с непрекъснати права. . Втъщат се няколко гонини назад. 3 или 5 бяха не знам точно.  Важното е да продължи да плаща без пропуски. Другия вариант е отивате в НАП плащате за тези три месеца, и изисквате бележка от тях, че всичко е платено и удостоверение със зелен печат. Сега ако има телк там нещата са малко по други.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, нушо написа:

И ако ти се наложи, как ще стане? Доктора когато види че имаш пропуснати вноски.

Доктора това не го интересува, ходил съм и не е имало проблеми, щом правата са непрекъснати.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз също си плащам здравните осигуровки сам. Никога не им плащам напред-винаги за изминал период. Това което пише горе са неплатени здравно осигурителни вноски. Трябва да се платят, за да не се прекъснат правата на осигуреното лице. Можете да платите и само едната вноска за да не станат повече от три неплатени. В момента на мен ми изписва същото за месец 10 и 11 на 2022. Може да се плати с карта онлайн в сайта на НАП.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, [email protected] написа:

Аз също си плащам здравните осигуровки сам. Никога не им плащам напред-винаги за изминал период. Това което пише горе са неплатени здравно осигурителни вноски. Трябва да се платят, за да не се прекъснат правата на осигуреното лице. Можете да платите и само едната вноска за да не станат повече от три неплатени. В момента на мен ми изписва същото за месец 10 и 11 на 2022. Може да се плати с карта онлайн в сайта на НАП.

Добре, в сайта на НАП. А може ли да ми подскажете от къде точно - на мен поне, техния сайт продължава да ми е изключително неясен (по отношение на това кое къде се намира)? И добре  - ако мога да платя с карта през техния сайт ще го направя, но пак остава въпроса с декларация 7? Вие като плащате за пропуснати такива, попълвате ли декларацията (и съответно - носите ли я в НАП или не)?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да отидете на място в НАП за да ви изчислят какво точно има да платите, защото освен липсващите осигуровки, ще ви начислят и лихви за тези периоди. Там на място Ви дават какво да попълните.През сайта им все още не става(поне допреди няколко месеца), след като Ви сметнат какво дължите се плаща на постерминал на място.

п.п. В сайта им имаше някакъв калкулатор за изчисляване, но лично аз така и не разбрах как става, защото в края на миналата година пуснаха нов сайт, който вървеше успоредно със стария и кашата (поне според мен) беше пълна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, fitterman написа:

Трябва да отидете на място в НАП за да ви изчислят какво точно има да платите, защото освен липсващите осигуровки, ще ви начислят и лихви за тези периоди. Там на място Ви дават какво да попълните.През сайта им все още не става(поне допреди няколко месеца), след като Ви сметнат какво дължите се плаща на постерминал на място.

Добре, а мога ли да отида аз (без да имам пълномощно)? Защото моята приятелка не е добре здравно и за момента ѝ е невъзможно да отиде тя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 44 минути, Петър Ангелов написа:

Добре, а мога ли да отида аз (без да имам пълномощно)? Защото моята приятелка не е добре здравно и за момента ѝ е невъзможно да отиде тя.

Можеш. На тях не им  пука кой си. Важното е, че ще взимат пари. Тех това ги интересува. Но винаги можете да се обадите и да ги попитате.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Петър Ангелов написа:

Имам приятелка, която сама си плаща здравните осигуровки (има най-различни заболявания, които като цяло не ѝ позволяват да работи по-дълго от няколко месеца, с належащи след това паузи). Така, та оня ден се ровех в НАП (дала ми е данните за профила си там) и установих следното (снимката по-долу):

nap_zdravni.png.cbe9a85c90378e5114f63495e1d68e02.png

Та, хубаво обаче тук пише "месеци без данни", което аз не го разбирам като месеци без внесени осигуровки. Обаче може и да греша - някой ако е запознат може ли да сподели, как трябва да се тълкува написаното?

И друго - ако приема, че горното значи, че за тези месеци няма внесени осигуровки и реша да внеса сумата за тези 3 месеца, не ми е ясно - един приятел (счетоводител) казва, че следва да се попълни декларация 7 (прикачената). Аз съответно питах моят приятелка и тя твърди, че до тук е ходела в НАП всеки път да ги внася, за да не попълва съответната декларация. 

И сега се чудя (моля някой да ми обясни) следното:

1. Мога ли аз да ги внеса тези средства (оказва се, че може на каса в Изи Пей да се случи това) и тя после (ако е необходимо) да занесе декларацията в НАП или двете действия трябва да се случат едновременно?
2. Има ли възможност вноската да бъде направена онлайн, през сайта на НАП? Тук първо не ми е ясно каква е сумата на месец и другото е - и да е възможно, не знам от къде следва да се случи.

Д7_2020_.xlsx 42.73 kB · 1 изтегляне

1. Без данни значи, че не е плащано за тези месеци.
2. Декларация номер 7 се подава само ако здравноосигурителните права са прекъснати(Тя е за възтановяване на правата).
3. Средствата може и комшията да ги внесе, просто влизаш на https://nra.bg -> Електронни услуги -> Плащане на задължения(Или както точно беше формулирано). Въвеждаш име на лицето за което се плаща, ЕГН, избираш какво точно ще плащаш(В твоя случай здравни осигуровки) и срещу това поле въвеждаш сумата(Не знам колко е в момента здравната вноска за самоусигуряващи се, но би трябвало да е върху 710лв. МРЗ понеже няма новоприет бюджет). Като попълниш полетата, избира начин на плащане и плащаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, Bubbles написа:

2. Декларация номер 7 се подава само ако здравноосигурителните права са прекъснати(Тя е за възтановяване на правата).
3. Средствата може и комшията да ги внесе, просто влизаш на https://nra.bg -> Електронни услуги -> Плащане на задължения(Или както точно беше формулирано). Въвеждаш име на лицето за което се плаща, ЕГН, избираш какво точно ще плащаш(В твоя случай здравни осигуровки) и срещу това поле въвеждаш сумата(Не знам колко е в момента здравната вноска за самоусигуряващи се, но би трябвало да е върху 710лв. МРЗ понеже няма новоприет бюджет). Като попълниш полетата, избира начин на плащане и плащаш.

То, това е така, обаче първо има някакъв калкулатор, и трябва да сметне и лихвите, защото иначе няма да приеме плащането или ще остане нещо да "виси" на тази сметка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Bubbles написа:

Безкрайно благодаря за изчерпателното обяснение!

Прочее, сега намерих в е-НАП-а нещо, което го наричат здравноосигурителен калкулатор:

zdr_calculator.png.f20223eb4fa5ae0759c213153b7c7667.png

Та в него, като селектирам месеците, за които става въпрос в моя случай, накрая ми изплюва това:
calculator_rezultat.png.0b185a94b9d19d06b35ed03fb1069d76.png

Предполагам, че на това може да му се има вяра и съответно мога да мина директно към Плащане по интернет опцията?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Петър Ангелов написа:

Безкрайно благодаря за изчерпателното обяснение!

Прочее, сега намерих в е-НАП-а нещо, което го наричат здравноосигурителен калкулатор:

zdr_calculator.png.f20223eb4fa5ae0759c213153b7c7667.png

Та в него, като селектирам месеците, за които става въпрос в моя случай, накрая ми изплюва това:
calculator_rezultat.png.0b185a94b9d19d06b35ed03fb1069d76.png

Предполагам, че на това може да му се има вяра и съответно мога да мина директно към Плащане по интернет опцията?

За калкулатора не знам, нямам идея как работи, но ако си въвел правилните стойности, това би трябвало да е крайната сума.
И да предупредя - Ако плащаш с дебитна/кредитна карта(Пос терминал), при успешно плащане само ще ти напише за няколко секунди че плащането е прието успешно и автоматично ще те прехвърли към началната страница на НАП, потвърждение за плащането не чакай, единственото доказателство че си платил ще намериш в историята на плащанията по използваната банкова сметка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност е сега погледнах, уведомяват какво си подал и дали е обработено и кога.Като разписка за получени пари или нещо такова няма, извинявам се ако съм подвел някого.Просто след няколко дни дължимите суми "изчезват" .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, Bubbles написа:

За калкулатора не знам, нямам идея как работи, но ако си въвел правилните стойности, това би трябвало да е крайната сума.
И да предупредя - Ако плащаш с дебитна/кредитна карта(Пос терминал), при успешно плащане само ще ти напише за няколко секунди че плащането е прието успешно и автоматично ще те прехвърли към началната страница на НАП, потвърждение за плащането не чакай, единственото доказателство че си платил ще намериш в историята на плащанията по използваната банкова сметка.

Ами аз на практика в калкулатора мога да избера само месеците. Стойностите (сумите) ги показва директно тяхната система, аз контрол над тях нямам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, Петър Ангелов написа:

Предпочитам да ги платя. Още повече, че горе пише, че ако има повече от 3 неплатени вноски се прекъсват здравно осигурителните права, което в случая е крайно нежелателно да се случва.

Може всеки да ги плати. Това за прекъсването не знам дали точно е така, може и за 1 неплатена вноска докато излезе втората да ти прекъснат правата. Най-добре отиди на място и питай, ако трябва и плати.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...