Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка за ssd m.2 интерфейс.

Виж решението Разрешен от MZ/X,

Препоръчан отговор

Здравейте, 
Имам Transcend 120GB M.2 2242 SATA и го ползвам за дял С:
Но вече ми е малко 120GB и реших да си купя 240ГБ и гледам, че има за 40лв и за 61лв.
Каква е разликата от двете? То е ясно, че по-скъпото е по-добре да си взема.
Transcend 256GB M.2 2242 3D NAND
Transcend 240GB M.2 2242 SSD 420S

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Ето ти ги разликите:

https://www.transcend-info.com/Products/Comparison.aspx?CatNo=334&ModNo=981,766,0

420S e от старата генерация, без DRAM cache и 3 пъти (160 TBW) по-къс живот.
Ако целта е да се инсталира OS на това M2 SSD "по-скъпият" модел 430S определено е по-добър.
Ако ще се ползва като дата диск - няма особено значение кое ще изберете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, MZ/X написа:

Ето ти ги разликите:

https://www.transcend-info.com/Products/Comparison.aspx?CatNo=334&ModNo=981,766,0

420S e от старата генерация, без DRAM cache и 3 пъти (160 TBW) по-къс живот.
Ако целта е да се инсталира OS на това M2 SSD "по-скъпият" модел 430S определено е по-добър.
Ако ще се ползва като дата диск - няма особено значение кое ще изберете.

Да за инсталиране на OS ще го ползвам!

Благодаря Ви!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, JKirilov написа:

Избери 500ГБ или 1Т! След 5 години за тези пари дори кутийката му няма да можеш да купиш!

Много добро предложение.

Особено ако това ти е лаптоп.

Не разбирам някои хора защо бягат на 120 -  250 гига дискове.

Аз бих направил така:

Без значение е на каква машина ще го инсталирам.

Купувм диск 1 терабайт и го правя на 2 или три дяла. 

Първият  - 100 гигабайта за операционна система и работен софтуер.  все едно - Диск С:

Вторият - Работен или архив - както искаш го кръсти. Поне 500-600 гигабайта.  в него слагаш: Download. Torent klient и други.  Диск  D

Третият - останалото пространство за Архив на снимки, клипове и всичко останало, което може да ти потрябва по време на работа. Всичко ти върви бързо и приятно, без да се притесняваш със някой HDD диск с скорост като буболечка.   Диск Е:

Разбира се, това ще направя аз, а как ще постъпите вие, сам си решавате.  Иначе, много от Вас си купуват такъв тип дискове, защото видял от Ганчо че си е монтирал и да не е по назад от него, го прави, без да мисли. Ако не ви харесва поста ми, моля, прескочете го или го докладвайте за да бъде изтрит. Няма да се обидя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, Kolev72 написа:

Много добро предложение.

Особено ако това ти е лаптоп.

Аз бих направил така:

Първият  - 100 гигабайта за операционна система и работен софтуер.  все едно - Диск С:

Вторият - Работен или архив - както искаш го кръсти. Поне 500-600 гигабайта.  в него слагаш: Download. Torent klient и други.  Диск 

Третият - останалото пространство за Архив на снимки, клипове и всичко останало, което може да ти потрябва по време на работа. Всичко ти върви бързо и приятно, без да се притесняваш със някой HDD диск с скорост като буболечка.   Диск Е:

Разбира се, това ще направя аз, а как ще постъпите вие, сам си решавате.  Иначе, много от Вас си купуват такъв тип дискове, защото видял от Ганчо че си е монтирал и да не е по назад от него, го прави, без да мисли. Ако не ви харесва поста ми, моля, прескочете го или го докладвайте за да бъде изтрит. Няма да се обидя.

Да съгласен съм с Вас! 
Даже се замислих и върху менението на JKirilov, и реших да си взема 512гб или 1TB ssd
И ХДД Seagate 2TB BarraCuda Compute 5400 примерно тoзи.
Ще го ползвам на лаптоп Lenovo B5400
Какво Ви е мнението за този HDD?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, pacyy написа:

Да съгласен съм с Вас! 
Даже се замислих и върху менението на JKirilov, и реших да си взема 512гб или 1TB ssd
И ХДД Seagate 2TB BarraCuda Compute 5400 примерно тoзи.
Ще го ползвам на лаптоп Lenovo B5400
Какво Ви е мнението за този HDD?

Радва ме това, че се отнасяте сериозно.

Що се  касае за  Seagate 2TB BarraCuda Compute 5400  имам точно  2 х 4 броя , монтирани на двете ми машини заради обема. + 500 гига SSD за операционна система + DVD записвачка. . Ползвам ги повече от 8 месеца за сега без проблем.  Но моите са по 4 терабайта всеки.  2,5 инчови. (Височината на моите е 15 мм, докато на твоя е само 7 мм) В компактни малки фабрични машини на HP във SFF кутия. След малко ще ви пусна снимка за да добиете представа. Сандъци за компютър не ползвам от 10 години!

product_6779.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 59 минути, Kolev72 написа:

Ами да ти обясня. 

При мен, операционната система и всичкия друг софтуер, с всичките им допълнителни файлове, заемат под 50GB ! При това положение за какво ми е SSD, по-голям от 120GB?... Всичките ми други данни - музика, филми, снимки, документи, инсталационни файлове, и т.н., са на класически механичен диск. Да, вярно, като гледаме тестовете, той е в пъти по-бавен от SSD-тата. Но в реалната работа това не се усеща! Снимките ми се отварят и редактират нормално, гледам си филмите, слушам си музиката, сийдвам си торентите ... Не че нямам пари да си взема 1-2TB NVME SSD за сторидж, имам ги. Ама е тъпо. Не ми е нужен бърз диск за склад. Все едно да си купя Порше или Ферари, и да ходя с него до супермаркета, да си заредя хладилника. Защо до го правя, само защото съм "видял от Ганчо че си е монтирал"?... :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Rudy M. написа:

Ами да ти обясня. 

При мен, операционната система и всичкия друг софтуер, с всичките им допълнителни файлове, заемат под 50GB ! При това положение за какво ми е SSD, по-голям от 120GB?... Всичките ми други данни - музика, филми, снимки, документи, инсталационни файлове, и т.н., са на класически механичен диск. Да, вярно, като гледаме тестовете, той е в пъти по-бавен от SSD-тата. Но в реалната работа това не се усеща! Снимките ми се отварят и редактират нормално, гледам си филмите, слушам си музиката, сийдвам си торентите ... Не че нямам пари да си взема 1-2TB NVME SSD за сторидж, имам ги. Ама е тъпо. Не ми е нужен бърз диск за склад. Все едно да си купя Порше или Ферари, и да ходя с него до супермаркета, да си заредя хладилника. Защо до го правя, само защото съм "видял от Ганчо че си е монтирал"?... :)

Колкото и да ми обясняваш, ти се занимаваш предимно с фотография, която изисква по добра машина, като твоята.  Не ми обяснявай неща, които са ми ясни. В голяма кутия, при наличие на SATA портове можеш да монтираш каквото си пожелаеш. Питащият е с лаптоп, а не като теб и мен. Той явно разполага с 2 порта на които ако сложи на първия 120 гига SSD, не му остава никакво място. Затова ще слага и втори HDD за архив. Няма нищо общо, ни със теб ни със моя случай за да ми обясняваш точно на мен. Моите дискове да не са всичките SSD? И аз съм с HDD дискове,заради компактността на кутията. Чете половин час и нищо май не си разбрал за какво съм му написал на човека , "какво аз бих направил" при положение, че ползвам ...ЛАПТОП!  Когато имам въпроси свързани с фотографията, ще те попитам за съвет, както и съм го правил едно време.  Забравих - Честита ти нова година !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, от около година и половина работя в сервиз за компютри и лаптопи :) . Затова ти недей да ми обясняваш какво може да се сложи в един лаптоп, и какво - не. Знам по-добре от теб. 

Ти сигурен ли си, че на лаптопът на питащия могат да се сложат 1TB SSD и 2TB HDD, дето ги препоръчваш?... Малко старичък модел е ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Rudy M. написа:

Всъщност, от около година и половина работя в сервиз за компютри и лаптопи :) . Затова ти недей да ми обясняваш какво може да се сложи в един лаптоп, и какво - не. Знам по-добре от теб. 

Ти сигурен ли си, че на лаптопът на питащия могат да се сложат 1TB SSD и 2TB HDD, дето ги препоръчваш?... Малко старичък модел е ;)

Може и да работиш в сервиз. Възможно е, но ми е чудно, кой е този, дето те е назначил. Виж, ако си метач съм съгласен, но то не е като сервизен специалист, за какъвто се представяш.

За това, дали съм сигурен, мога да ти отговоря веднага. Да! Сигурен съм, но ти не си и дори не знаеш защо не на всяка машина може да се монтира голям по обем диск. Още си хлапе, за да учиш чичо си! Не търси с кого да се дразниш. Забелязал съм, че с мен ти е приятно, но избягвай по вече да го правиш! Ясен ли съм бе охлюв?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да слага две ssd-та , като мене ! Едно по-малко но с добър пърформънс за система и програмки и едно по-обемно и евтино за други цели!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Kolev72 написа:

Може и да работиш в сервиз. Възможно е, но ми е чудно, кой е този, дето те е назначил. Виж, ако си метач съм съгласен, но то не е като сервизен специалист, за какъвто се представяш.

За това, дали съм сигурен, мога да ти отговоря веднага. Да! Сигурен съм, но ти не си и дори не знаеш защо не на всяка машина може да се монтира голям по обем диск. Още си хлапе, за да учиш чичо си! Не търси с кого да се дразниш. Забелязал съм, че с мен ти е приятно, но избягвай по вече да го правиш! Ясен ли съм бе охлюв?

Айдеее, дядката пак изкуфя :lol6: По-полека, че пак ще трябва да си триеш профила, и да го правиш наново! :D

Лесно ти е да се мислиш за голям специалист, и да ръсиш простотии по всички теми. Мислиш си, че като си дърт, и всички трябва да те уважават. Ами - в грешка си ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Точно заради такъв като теб, да си трия профила? Я се върни в началото че си прочети глупостите, които си писал 2006-2008 година? Никъде не съм казал, че съм голям специалист. Никой не е длъжен да ме уважава тук. То си има хора , които ме уважават. Твоето е: "Видяла жабата че подковават коня, взела, че и тя вдигнала крак!" И не разваляй темата на човека  като търсиш с  кого да се дразниш. Темата е негова и ако имаш нещо към питащия, което можеш да споделиш като съвет, му го кажи. Такива техници като теб - тук ги има по всичките под форуми. Я покажи или цитирай поне една простотия от моя страна за която пишеш. Виж твоите първо, а тогава се грижи за останалите. Ако не можеш, грабвай метлата и парцаля и на мозайката!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре, ясно, мозъкът ти зацикли. Да пробвам с нещо по-просто :) 

Я кажи, като толкова разбираш, на лаптопа на питащия какъв стандарт SSD може да се сложи? SATA, M.2, или NVMe? Колко максимално поддържа съответният интерфейс? И дали BIOS-ът позволява безпроблемно буутване от такъв диск?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Rudy M. написа:

Добре, ясно, мозъкът ти зацикли. Да пробвам с нещо по-просто :) 

Я кажи, като толкова разбираш, на лаптопа на питащия какъв стандарт SSD може да се сложи? SATA, M.2, или NVMe? Колко максимално поддържа съответният интерфейс? И дали BIOS-ът позволява безпроблемно буутване от такъв диск?

Отвори му документацията. В нея е написано какви трябва да са дисковете, до колко обем могат да поддържат и всичко останало, заедно с размерите и теглото. Опитай да намериш документацията на модела. Ако я откриеш,ще е чудо. Техниката момче все още я гледаш, като индианец - афиш!  Ти и такъв ще си останеш. Давай да спрем че окипазихме темата на човека. То общо, дето се срещнем с теб е така от много години. Но в празната ти кратуна няма толкова сиво вещество за да се осъзнаеш. Затова и баща ти и сестра ти  ти биха шута.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Айде бе, многознайко! Айде да те видя! Напишѝ поне веднъж един точен технически съвет, като знаеш толкова! Кажѝ на момчето - "Купи си диск марка/модел/капацитет ."  Аз съм ставал само за метач, ОК :D . Ами ти?... И за метач няма да те вземем! Ти цял ден няма да намериш метлата, само ще обясняваш колко си мел на млади години! :D

Давай, твой ред е. Напиши нещо смислено и конкретно. Задал съм ти въпрос, отговори му. Кажи кой точно SSD 1TB трябва да си сложи човека в лаптопа.

Иначе потвърждаваш правилото: "Посредственият ум, когато се почувства застрашен в спор по същество, преминава в лични нападки". 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Rudy M. написа:

Айде бе, многознайко! Айде да те видя! Напишѝ поне веднъж един точен технически съвет, като знаеш толкова! Кажѝ на момчето - "Купи си диск марка/модел/капацитет ."  Аз съм ставал само за метач, ОК :D . Ами ти?... И за метач няма да те вземем! Ти цял ден няма да намериш метлата, само ще обясняваш колко си мел на млади години! :D

Давай, твой ред е. Напиши нещо смислено и конкретно. Задал съм ти въпрос, отговори му. Кажи кой точно SSD 1TB трябва да си сложи човека в лаптопа.

Иначе потвърждаваш правилото: "Посредственият ум, когато се почувства застрашен в спор по същество, преминава в лични нападки". 

"Отвори му документацията. В нея е написано какви трябва да са дисковете, до колко обем могат да поддържат и всичко останало, заедно с размерите и теглото. Опитай да намериш документацията на модела. Ако я откриеш,ще е чудо."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Kolev72 написа:

Аз бих направил така:

Всичко ти върви бързо и приятно, без да се притесняваш със някой HDD диск с скорост като буболечка.   Диск Е:

Това ТИ го препоръча на човека! Айде сега му кажи какъв точно диск да купи! Защото, като го сложи, и машината му не тръгне изобщо, да знае кой глупак да обвини, че му е казал да го купи. Ако искаш - четѝ документация за целта, ако искаш - гледай на кафе, ако искаш - питай бабата (тя май по-умна от теб :D ) . Твоя работа. Но напиши поне веднъж нещо смислено! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, Rudy M. написа:

Всъщност, от около година и половина работя в сервиз за компютри и лаптопи

Което означава, че всеки момент ще умреш от глад или от бой с камъни...

Спрете заяжданията!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, JKirilov написа:

Което означава, че всеки момент ще умреш от глад или от бой с камъни...

Спрете заяжданията!

Е, ти поне няма опасност да умреш от липса на мозък :lol6: Медузата е оцеляла милиони години, и ти ще се справиш някак.

Жалко за останалите, че трябва да ти четат мисловните шитни, с които заливаш форума.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Всъщност, от около година и половина работя в сервиз за компютри и лаптопи"

Щом и ти стана експерт -ремонтчик по компютрите, за година и половина, хората с по 35-50 години стаж, трябва да затварят кепенците

Малоумен копелдак със самочувствие. Поне научиха ли те да различаваш елементите по платките, ако не друго?

Що се отнася до Кирилов, той много добре разбира тези неща, но не напразно пише в подигравателен стил на такива малоумници като теб!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Kolev72 написа:

Малоумен копелдак със самочувствие.

Кой го каза - малоумният дъртак със самочувствие. Поне сам ли си сменяш памперса, или бабата го прави?... 😁

За n-ти път те предизвиквам - като си толкова отворен, напиши на човека пуснал темата какъв точно диск да си сложи. Интерфейс, марка, модел, обем. Че да се посмеем с колегите.

Смееш ли? Или кухата ти кратуна е пълна само с простотии и обиди?...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...