Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програма за създаване на дялове на физически GPT диск

Препоръчан отговор

Здравейте!

Търся програма ,с която да мога да създавам отделни дялове на голям GPT диск и която да не ми създава празни (от няколко МВ) дялчета неизползваеми. Досега съм работил с "Acronis Disk Director" и "EaseUS Partition Master" . Но и при двете се създават такива паразитни дялове. Ако знаете нещо по добро, моля помогнете! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Ползвай си Diskpart в Windows, или дисковия мениджър, ако предпочиташ графична среда, изобщо не ти трябват излишни боклучки като Acronis, EaseUS и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

някои програми създават празно място (обикновено 1мб) в началото на ssd/nvme (но съм виждал някои обикновени (hdd) дискове с каквато и програма да го правиш, все оставa празно място в началото, не съм се занимавал дали е от диска или от некадърно написания биос на дъното) с цел alignment (за оптимизиране на работата) ... diskpart също го прави, аз ползвам cfdisk под линукс

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, the professor написа:

някои програми създават празно място (обикновено 1мб) в началото на ssd/nvme (но съм виждал някои обикновени (hdd) дискове с каквато и програма да го правиш, все оставa празно място в началото, не съм се занимавал дали е от диска или от некадърно написания биос на дъното) с цел alignment (за оптимизиране на работата) ... diskpart също го прави, аз ползвам cfdisk под линукс

Не са за подравняване, MSR са наследство от една по-дълга история.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има чисто математически ограничения от преизчисляването на физически сектори в логически, размер на клъстера и т.н. Брой повърхности, брой сектори на цилиндър и глави и т.н. Така че няколко MB за голям диск са нищо, не се напъвай.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Raze написа:

Покажи ги тези малки дялове къде ги виждаш? Пробвал ли си да ги обединиш с другите дялове?

При работа с "EaseUS Partition Master" ,тези дялове се виждат, пред първия дял и зад последния. Вече казах че са от няколко МВ, което все пак ме дразни че не може да се използва. Моля пак ако някой знае програма, която при разцепването не образува такива дялове нека сподели за името й !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всяка програма може да ги обедини ако са празни, дори и disk management на windows, ако са празни. След като не показваш снимка на проблема, няма как да ти се помогне. Ако става въпрос за това, сега видях, че и при мен го има. Оправих го, като изтрих въпросния малък дял и разширих другия до максималния позволяващ размер.

M5ZxPVg.pngvvszUZo.pngcMMqkzJ.png

Disk management не ги показва, най-вероятно windows си ги създава по някаква причина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Raze написа:

Всяка програма може да ги обедини ако са празни, дори и disk management на windows, ако са празни. След като не показваш снимка на проблема, няма как да ти се помогне. Ако става въпрос за това, сега видях, че и при мен го има. Оправих го, като изтрих въпросния малък дял и разширих другия до максималния позволяващ размер.

/cdn-cgi/mirage/99dadae4b7666ee122ec7c84b9e1de355cb81f16bc1ab971d3365c6e16afb820/1280/https://i.imgur.com/M5ZxPVg.png/cdn-cgi/mirage/99dadae4b7666ee122ec7c84b9e1de355cb81f16bc1ab971d3365c6e16afb820/1280/https://i.imgur.com/vvszUZo.png/cdn-cgi/mirage/99dadae4b7666ee122ec7c84b9e1de355cb81f16bc1ab971d3365c6e16afb820/1280/https://i.imgur.com/cMMqkzJ.png

Disk management не ги показва, най-вероятно windows си ги създава по някаква причина.

Точно така, аз затова и търся програма. Мойте гореспоменати програми също създават. Още повече дискове GPT. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Rammkopf написа:

Не са за подравняване, MSR са наследство от една по-дълга история.

не говоря за дялове изсрани от diskpart при инсталацията на windows, а за unpartitioned  space в началото на диска ...

преди 2 часа, Христо Влъчков написа:

Точно така, аз затова и търся програма. Мойте гореспоменати програми също създават. Още повече дискове GPT. 

ням

преди 3 часа, Raze написа:

M5ZxPVg.pngvvszUZo.pngcMMqkzJ.png

тия партишъни пред дяловете ги остави така, няма партишън мениджър, който да обедини място пред дяла бързо, който искаш да стане по голям.  всички партишън мениджъри ще искат да преместят информацията в началото на диска и за голям и пълен диск е мнооооооого чакане и риск да прецака информацията ако по диска има лоши сектори... най бързия начин е копиране на информацията на друг диск, триене на всички дялове, създаване на нов и връщане на информацията, има и още един много тъп вариант измислен от майкрософт - правиш диска dynamic и така можеш много партишъни да се виждат като един голям дял, независимо дали са на 1 диск или на няколко, а варианта е тъп защото направен диска на dynamic (от него не може да се буутва, и на него не може да се инсталира o.s.) може да се промени само с изчистване (diskpart, select disk 2, clean) и правене на дяла наново...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не се притеснявай за моите дискове, на тези нямам важна информация, още по-малко лоши сектори. Правил съм такива гимнастики и с други дискове и дялове и не е имало проблеми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Raze написа:

Ами дал съм ти софтуер, с който аз реших това, пробвай.

Благодаря Ви много 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...