Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с бивш наемодател

Featured Replies

През 2017 година подписах договор за наем за едностаен апартамент. В същия останах 6 години, като през цялото това време винаги съм била изряден платец и не е имало никакви проблеми с наемодателите. В началото на 2023г. наемодателят ми съобщава, че иска да продава жилището и ми дава едномесечно предизвестие за това, а 20 дни по-късно ми пише, за да ми каже, че си е променил мнението и може да остана, но наема ще бъде увеличен. В крайна сметка реших да се изнеса, тъй като вече бях намерила друг вариант, но 2 дни след като върнах ключа, наемодателят отново ме търси и и ми казва, че иска да им платя ремонта или ще получа обаждане от адвокат и ще ме съди за щети. Тъй като има щети по ламината, той трябва да бъде сменен изцяло, също така твърди, че някога в апартамента е имало наводнение, за което не съм била съобщила. В апартамента никога не е имало такова, но в него има страшна влага, баня без праг и един единствен прозорец в главното помещение. Също така ламината и вратите са все едно от хартия и вследствие на миене и сушене на дрехи на места ламината е повреден. А вратата в долната част също, тавана също се бели на места отново от отново от влага. Апартамента освободих с платени сметки и входни такси, капарото не ми върнаха. Договора е от 2017 без нотариална заверка и не беше продължен след изтичането му след първата години. Наемите са плащани по easy pay (като пазя всички платежни) с основание паричен превод. Имам подозрения, че никога не е плащано данък за наем от имота, ако това е важно. За мен лично след такъв дълъг период на ползване е нормално наемодателят да направи ремонт на жилището си, след като никога не  ако това е важно. За мен лично след такъв дълъг период на ползване е нормално наемодателят да направи ремонт на жилището си, след като никога не съм го карала да прави такъв докато съм живяла в него, тоест не е инвестирал и лев за този период, а е получавал наем за това и е задържал депозит. Последният път, когато е идвал в имота беше преди две години, и тогава пода беше понадут на места, но според наемодателя “ това било нормално”, с сега след като се изнесох иска да му заплатя ремонта. Дали ако се стигне до съд бих могла успешно да оборя тези твърдения? Някой ако има опит с подобни казуси ще съм благодарна да сподели. 

преди 23 минути, Psprouse написа:

През 2017 година подписах договор за наем за едностаен апартамент. В същия останах 6 години, като през цялото това време винаги съм била изряден платец и не е имало никакви проблеми с наемодателите. В началото на 2023г. наемодателят ми съобщава, че иска да продава жилището и ми дава едномесечно предизвестие за това, а 20 дни по-късно ми пише, за да ми каже, че си е променил мнението и може да остана, но наема ще бъде увеличен. В крайна сметка реших да се изнеса, тъй като вече бях намерила друг вариант, но 2 дни след като върнах ключа, наемодателят отново ме търси и и ми казва, че иска да им платя ремонта или ще получа обаждане от адвокат и ще ме съди за щети. Тъй като има щети по ламината, той трябва да бъде сменен изцяло, също така твърди, че някога в апартамента е имало наводнение, за което не съм била съобщила. В апартамента никога не е имало такова, но в него има страшна влага, баня без праг и един единствен прозорец в главното помещение. Също така ламината и вратите са все едно от хартия и вследствие на миене и сушене на дрехи на места ламината е повреден. А вратата в долната част също, тавана също се бели на места отново от отново от влага. Апартамента освободих с платени сметки и входни такси, капарото не ми върнаха. Договора е от 2017 без нотариална заверка и не беше продължен след изтичането му след първата години. Наемите са плащани по easy pay (като пазя всички платежни) с основание паричен превод. Имам подозрения, че никога не е плащано данък за наем от имота, ако това е важно. За мен лично след такъв дълъг период на ползване е нормално наемодателят да направи ремонт на жилището си, след като никога не  ако това е важно. За мен лично след такъв дълъг период на ползване е нормално наемодателят да направи ремонт на жилището си, след като никога не съм го карала да прави такъв докато съм живяла в него, тоест не е инвестирал и лев за този период, а е получавал наем за това и е задържал депозит. Последният път, когато е идвал в имота беше преди две години, и тогава пода беше понадут на места, но според наемодателя “ това било нормално”, с сега след като се изнесох иска да му заплатя ремонта. Дали ако се стигне до съд бих могла успешно да оборя тези твърдения? Някой ако има опит с подобни казуси ще съм благодарна да сподели. 

Трябва да върнеш имота в състоянието, в което е бил в деня, в който е подписан договора! И това със сигурност е описано в договора, независимо, че същия няма нотариална заверка. Шанса ти е да докажеш, че цената на ремонта да е парично равностоен на депозита, като не се смятат лихвите! Ядох го тоя (давам 4 имота под наем) - в съда доказвам че ремонта е по скъп от от сумата по депозита (която не се оспорва) и толкова!

преди 2 часа, Psprouse написа:

През 2017 година подписах договор за наем за едностаен апартамент. В същия останах 6 години, като през цялото това време винаги съм била изряден платец и не е имало никакви проблеми с наемодателите. В началото на 2023г. наемодателят ми съобщава, че иска да продава жилището и ми дава едномесечно предизвестие за това, а 20 дни по-късно ми пише, за да ми каже, че си е променил мнението и може да остана, но наема ще бъде увеличен. В крайна сметка реших да се изнеса, тъй като вече бях намерила друг вариант, но 2 дни след като върнах ключа, наемодателят отново ме търси и и ми казва, че иска да им платя ремонта или ще получа обаждане от адвокат и ще ме съди за щети.

Това ми звучи като изнудване за пари. Изобщо не се връзвай . Иначе ще те изнуди да му платиш и основен ремонт...

На хазяинът ти ако толкова му е пукало за жилището, да си е направил застраховка... щом има претенции за други щети да си ги покрива от депозита...

Някакъв документ имаш ли получен за платените наеми?

Защото той по закон е длъжен да ти издава. Ако не го е правил най-вероятно не е плащал и данъци...

Запитай го директно дали иска да си вкара автогол, 

щото ако подадеш сигнал го чака ревизия от НАП за доходите поне 60 месеца назад, и ако не може да ги докаже месец по месец с документи, ще трябва да плаща данъци, глоби и осигуровки за минали периоди...

Кажи му на твоя бивш хазяин, че просто не е в положение да поставя условия и да си гледа работата...

----------------

Защо трябва да издавате квитанция/разписка за наем

Квитанцията за наем е задължителна за всеки наемодател. Когато отдавате имот, независимо какъв е видът му – апартамент, парцел, магазин и т.н., за ползване от друго лице, всеки месец трябва да издавате документ, че сте получили дължимата месечна сума. В противен случай подлежите на глоба, която се налага от Националната агенция по приходите (НАП). Размерът й е определен в Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ).

преди 2 часа, NewRedDragon написа:

Трябва да върнеш имота в състоянието, в което е бил в деня, в който е подписан договора!

Това добре, но ... какво е било състоянието - се доказва с 

преди 2 часа, lupis написа:

Приемо- предавателен протокол правихте ли при наемането и при напускането?

За ремонтите - в Закон за задълженията и договорите пише

Цитат
Чл. 231. Дребните поправки, отнасящи се до повреди, които се дължат на обикновено употребление, като замърсяване на стени в помещенията, разяждане на кранове, на брави, запушване на комини и други такива, са за сметка на наемателя.
Поправките на всички други повреди, ако не са причинени виновно от наемателя, са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши тия поправки, наемателят има правата по ал. 2 на предходния член, но той може да иска обезщетение само когато повредата се дължи на причина, за която наемодателят отговаря. Ако наемателят извърши сам поправката с грижата на добър стопанин, той може да прихване стойността и срещу наема.
Когато вещта погине изцяло или отчасти, прилага се чл. 89
преди 5 минути, jhoro написа:

Това добре, но ... какво е било състоянието - се доказва с 

Протокола, подписан м/у двете страни. И снимков материал, който макр и да не важи според вашите закони пред рефера, дава предимство

231 (и още няколко), не оправдава/неовиниява която и да е от страните! Наемодателя, винаги е с предимство.

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Наемодателя, винаги е ...

от страната на булката!

преди 31 минути, jhoro написа:

от страната на булката!

По принцип е така. И така трябва да бъде, защото когато си дал .....оная си част под наем, ще те ши@ват.

Останалото е въпрос на интелект - като те прецака наемателия един път, втория наемател, ще плати щетите на първия

Така, че от страната булката, аз не мога да бъда

преди 13 минути, NewRedDragon написа:

По принцип е така. И така трябва да бъде, защото когато си дал .....оная си част под наем, ще те ши@ват.

Останалото е въпрос на интелект - като те прецака наемателия един път, втория наемател, ще плати щетите на първия

Така, че от страната булката, аз не мога да бъда

Не бъди сигурен. Като те прецака един - пиеш една студена вода и се усмихваш на следващия.
Решиш ли да правиш номера - и си оставаш сам. Наемодатели бол.

преди 6 минути, jhoro написа:

Не бъди сигурен. Като те прецака един - пиеш една студена вода и се усмихваш на следващия.
Решиш ли да правиш номера - и си оставаш сам. Наемодатели бол.

Можеш само да го...почешеш. Ти колко дела си водил (имотни)срещу бг е Срасбург? Сигурен съм, че е не водиш с 3:1

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.