Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Такса "Наложен платеж" – ЗАЩО ?!

Featured Replies

Здравейте,

Може ли някой да ми разясни защо, пазарувайки от различни онлайн магазини напоследък, ОСВЕН стандартната цена за доставка (към еконт/спийди).... върху цената на артикулите ми се начисляват И следните абсурди:

- Застраховка "сигурна доставка" (What?!! Ако поръчката ми пристигне повредена, без тая застроховка не мога да предявя претенции към куриерската фирма/магазина ли, що ли ?!!!! Тоест - или давам 2-4лв отгоре, или получавам счупени чаши без право на обжалване?!! Що за рекет е пък това).....

- Такса "НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ", която при плащането с карта онлайн не се предвижда.... Всмисъл, с какво точно ги товари/затруднява/изморява моят наложен платеж, в счетоводен или какъвто и да е аспект?

Сигурно си има някакво логично обяснение, но аз просто не мога да стигна до него.

Обяснението е елементарно - Всеки гледа да ти бръкне в джоба както може, въпроса е вече дали това е законно. Затова се обръщаш към КЗП и там ще ти кажат.
Няма да се учудя ако скоро пуснат  и такса поръчка, такса клик с мишката, такса обява...

Таксата наложен платеж винаги си я е имало и тя е отделно от самата доставка. Представлява 1.39% от цялата сума до офис и двойно ако е до адрес. Това е за Еконт. 

• Автор
преди 2 минути, Kalin Karaboychev написа:

Защото куриерите взимат процент от изпращача от наложения платеж. По спомен май беше 1%.

Ами аз, например, работя с деца, като междувременно (не ми влиза в работа, но го считам за нормално) им осигурявам флумастри, листове, химикалки и им сипвам вода/чай, ако поискат. Освен па да им въведа такса вода и мастило, че ми хабят флумастрите, па и такса веро, че понякога мия чаши след тях. Ох, да, и такса СТОЛОВЕ, разбира се, че ги амортизират и дамаската се протрива така, от много сядане !!!!!! .......Тия незначителни разходи човек следва да ги е предвидил още в цената на услугата– може ли да си ги позволи, или не?!! Що за отблъскваща, тъпанарска политика...... 

току-що, 4y6kaB3agHuk написа:

Ами аз, например, работя с деца, като междувременно (не ми влиза в работа, но го считам за нормално) им осигурявам флумастри, листове, химикалки и им сипвам вода/чай, ако поискат. Освен па да им въведа такса вода и мастило, че ми хабят флумастрите, па и такса веро, че понякога мия чаши след тях. Ох, да, и такса СТОЛОВЕ, разбира се, че ги амортизират и дамаската се протрива така, от много сядане !!!!!! .......Тия незначителни разходи човек следва да ги е предвидил още в цената на услугата– може ли да си ги позволи, или не?!! Що за отблъскваща, тъпанарска политика...... 

Това е политика на куриерските фирми и винаги е била такава. Може да си плащате онлайн и няма да плащате такса наложен платеж или да пазарувате от магазини, които покриват доставката. Естествено тяхната надценка трябва да е по-голяма от колкото им струва доставката за да не са на загуба. На мен често ми се случва да плащам  по 100-150лв. доставка особено като се заяви до адрес

• Администратор
преди 3 минути, 4y6kaB3agHuk написа:

Какво ми обяснявате на мен все едно аз съм я въвел тази такса? Обяснете го на куриерите. А който не иска да я плаща тази такса може да плаща с карта.

• Автор
преди 1 минута, lupis написа:

Има пратки с наложен платеж и такива без наложен. Ти как мислиш да ги разграничиш?

Нали и двете имат една и съща цена за доставка (на килограм, примерно)? ЗАЩО трябва да ги разграничавам ???? Точно това е въпроса ??? ..... Все едно във фантастико да ми взимат 5лв отгоре, ако плащам в брой !

преди 4 минути, 4y6kaB3agHuk написа:

Нали и двете имат една и съща цена за доставка (на килограм, примерно)? ЗАЩО трябва да ги разграничавам ???? Точно това е въпроса ??? ..... Все едно във фантастико да ми взимат 5лв отгоре, ако плащам в брой !

Защото в единия случай куриера се разхожда с пари в брой, което крие рискове или с постерминал, където пък има такси към банки и тн и тн

И да, много магазини правят отстъпки ако се плати с карта, не че там няма подобни такси от банката де :)

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 4 минути, Kalin Karaboychev написа:

Какво ми обяснявате на мен все едно аз съм я въвел тази такса? Обяснете го на куриерите. А който не иска да я плаща тази такса може да плаща с карта.

Спор няма, така е, и възмущението ми въобще не е насочено към вас,.... просто се опитвам да схвана защо изобщо изборът на наложени платеж трябва да струва нещо отгоре, по какъв начин е оправдана тази такса, защо не е включена в скапаната им цена на килограм ?

преди 14 минути, Gaming_Solutions написа:

Таксата наложен платеж винаги си я е имало и тя е отделно от самата доставка. Представлява 1.39% от цялата сума до офис и двойно ако е до адрес. Това е за Еконт. 

Конкретно таксата наложен платеж действително е стара и тя по-скоро не е работа на купувача да я плаща защото тя се налага на продавача.
Освен това тук виждаме и такса "Сигурна доставка", това вече е ново а явно и не е единственото.
Доколкото знам Еконт например вземат такса за пренасочване от адрес към офис. Това какво е?

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Защото в единия случай куриера се разхожда с пари в брой, което крие рискове или с постерминал, където пък има такси към банки и тн и тн

Какъв куриер ако си вземеш пратката от офис?

• Автор
преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

И да, много магазини правят отстъпки ако се плати с карта, не че там няма подобни такси от банката де :)

Ми да, то по-скоро при плащане с карта банката ги товари..... Няма нищо общо с куриери, винаги взимам от офис. Пък и на куриерите отговорността за пари и стоки им влиза в задълженията, предполагам.

преди 10 минути, Kalin Karaboychev написа:

А който не иска да я плаща тази такса може да плаща с карта.

Кофти е, когато изпращачът има изискване само в брой... 

преди 1 минута, 4y6kaB3agHuk написа:

Спор няма, така е, и възмущението ми въобще не е насочено към вас,.... просто се опитвам да схвана защо изобщо изборът на наложени платеж трябва да струва нещо отгоре, по какъв начин е оправдана тази такса, защо не е включена в скапаната им цена на килограм ?

Нали вече ви отговорих. Едно е да се разхождаш из България с 50лв., съвсем друго е с 50000. Една стока като пръстен заема малко пространство и е лека, но струва хиляди. При нея таксата наложен платеж ще е малка за сметка на самия транспорт

• Администратор
преди 3 минути, 4y6kaB3agHuk написа:

Разбирам, но понеже ме цитирате помислих, че ми се карате на мен :) 

преди 1 минута, цър-вул написа:

Кофти е, когато изпращачът има изискване само в брой... 

Тук в случая Калин говори да си платиш на търговеца с карта. Ако платиш на куриера с карта таксата си истава

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Нали вече ви отговорих. Едно е да се разхождаш из България с 50лв., съвсем друго е с 50000. Една стока като пръстен заема малко пространство и е лека, но струва хиляди. При нея таксата наложен платеж ще е малка за сметка на самия транспорт

Таксата не е според размера, а според сумата. 

преди 5 минути, Bubbles написа:

Конкретно таксата наложен платеж действително е стара и тя по-скоро не е работа на купувача да я плаща защото тя се налага на продавача.
Освен това тук виждаме и такса "Сигурна доставка", това вече е ново а явно и не е единственото.
Доколкото знам Еконт например вземат такса за пренасочване от адрес към офис. Това какво е?

Какъв куриер ако си вземеш пратката от офис?

Работата с пари струва пари. Ако си вземеш пратката от офис процента е един, ако е до адрес е двоен, нали вече го писах това

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Тук в случая Калин говори да си платиш на търговеца с карта. Ако платиш на куриера с карта таксата си истава

Ако платиш на търговеца с карта, опционално губиш екстрите на куриера, ако имаш клиентска карта към него. Защото търговецът ти начислява навлото, без да се съобразява с това, умаш или не карта към куриера

преди 1 минута, цър-вул написа:

Таксата не е според размера, а според сумата. 

Нещо друго ли съм написал?

току-що, цър-вул написа:

Ако платиш на търговеца с карта, опционално губиш екстрите на куриера, ако имаш клиентска карта към него. 

Ако платиш на търговеца с карта, куриера няма да вземе такса наложен платеж, толкова. Останалите екстри като смс известяване например си остават. Какви екстри се губят

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Работата с пари струва пари. Ако си вземеш пратката от офис процента е един, ако е до адрес е двоен, нали вече го писах това

Това за мен са нови неща и не го намирам за правилни.
Има си така или иначе такса за доставка, да си изчислят нещата, да ги окомплектоват и край.
А за какво е такса "Сигурна доставка"?

преди 2 минути, Bubbles написа:

Това за мен са нови неща и не го намирам за правилни.
Има си така или иначе такса за доставка, да си изчислят нещата, да ги окомплектоват и край.
А за какво е такса "Сигурна доставка"?

Не са нови, винаги е било така, просто не сте се заглеждали. То ако сумите са малки, реално таксите не се и забелязват, но ако са хиляди левове вече идват нанагорно. Сигурна доставка предполагам е някаква застраховка. Ние ползваме опцията чупливост, което пък допълнително оскъпява доставката. Слагат етикет за чупливо и куриера знае, че не вози дрехи и не трябва да ги подхвърля в буса :)

преди 25 минути, Gaming_Solutions написа:

Какви екстри се губят

Явно не прочете внимателно - имах предвид клиентска карта към куриера. Обикновено ползването й носи - 5% кур. такса

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.