Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на лаптоп Dell Latitude 5480

Препоръчан отговор

Здравейте!

Отварям темата, в случай че на някого би му била полезна информацията.

Миналата година се сдобих с такъв лаптоп, "реновиран". Машината е хубава, идва с Core i5-6300U, 2x4GB DDR4-2400 (работи на 2133, обаче), хубав дисплей, страхотно удобна клавиатура ... прилична машина за работа. Обаче, заводски идва с някакво M.2 SATA SSD и Wi-Fi адаптерът е актуалния за времето си intel 8265NGW. Но времето им на тези компоненти изтече и хубавата новина е, че тези лаптопи могат да бъдат актуализирани.

M.2 слотът за SSD е комбиниран, може да работи със SATA и NVMe, та спокойно можете да замените бавното SATA-3 SSD с някакво на PCI-e. :) Всъщност, трябваше да тръгна с това, че пространството, което помещава SSD-то, всъщност е комбо и като form factor - можете да сложите 2.5" харддиск или SSD, а ако нямате или не искате такова нещо, можете да ползвате M.2 слота, разположен в същата зона.

А wireless-а, току-що го ъпгрейднах успешно с intel AX210NGW, който купих оттук - Windows 10 сам се оправи с драйверите, единствено се наложи наново да си въведа паролите за мрежите, както и пак да си добавя Bluetooth устройствата.

BIOS няма проблем с whitelist-вани устройства, не е мърморил за новия хардуер. Ако имате такъв, или сходен модел лаптоп, можете да сте сигурни, че и вашият търпи такъв ъпгрейд.

Ето един скрийншот, как съм закачен за MikroTik hAP ax^2:

image.png.258b28f6d5bcfd01811089e04fffd923.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Честит ъпгрейд!

преди 21 минути, Rammkopf написа:

работи на 2133

защото е с 

преди 21 минути, Rammkopf написа:

Core i5-6300U

Memory Types DDR4-2133, LPDDR3-1866, DDR3L-1600
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/88190/intel-core-i56300u-processor-3m-cache-up-to-3-00-ghz.html

Един Intel Core i7-7XXXHQ му бодни и да излита. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, цър-вул написа:

Честит ъпгрейд!

Благодаря! :D Сега ме е яд, че тук съм на VDSL и не мога да пусна един Speedtest, да разпъна 400-500 Mbps (да ми порасне малко и п*шк@та).

преди 3 минути, цър-вул написа:

Да, да, това ясно, просто го внесох като уточнение, да няма някой неразбрал "А, ама аз имам същият и мойта памет е на 2133, твоята защо е 2400?!?!?!" :D Паметта е на 2400, контролерът в процесора я "спъва" на 2133.

Нали имаше един агент наскоро, дето също беше с такава машина, обаче нещо сменил паметта и новата вече не работела на 2400? :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, цър-вул написа:

Честит ъпгрейд!

защото е с 

Memory Types DDR4-2133, LPDDR3-1866, DDR3L-1600
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/88190/intel-core-i56300u-processor-3m-cache-up-to-3-00-ghz.html

То това да не ти е кюфте, да го боднеш с вилицата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, цър-вул написа:

Няма как, братле, 4-та генерация бяха последните, които са на цокъл. 6-та и нагоре са запоени за платката. :( Гледах аз, колко ще ми коства нова платка с Core i7 ... лошо ми стана.

За толкова пари купих целия лаптоп. :D За машина, с която предимно настройвам камери и мрежи, и така работи прилично. Най-много да му сменя клавиатурата, че тази е някаква норвежка, евентуално и батерията някой ден, и това ще му е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, ined написа:

То това да не ти е кюфте, да го боднеш с вилицата.

Бодеш го в цокъла/сокета...

преди 12 минути, Rammkopf написа:

колкото
https://www.kvantservice.com/product/dell-latitude-5480-16812-id28277/

За гъдела - разхвърляш го на части, вземаш цял като този в линка и ъпваш с новите си момпоненти... 

Преди няколко години си ъпнах един HP 250G1/4GB DDR3L 1066/150Mbps wifi с HM70 чипсет до HM75 Core i5 3320 /16GB DDR3L 1600/802.11ac

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, цър-вул написа:

Бодеш го в цокъла/сокета...

колкото
https://www.kvantservice.com/product/dell-latitude-5480-16812-id28277/

За гъдела - разхвърляш го на части, вземаш цял като този в линка и ъпваш с новите си момпоненти... 

Преди няколко години си ъпнах един HP 250G1/4GB DDR3L 1066/150Mbps wifi с HM70 чипсет до HM75 Core i5 3320 /16GB DDR3L 1600/802.11ac

Е, аз точно такъв купих, в тази конфогурация и за такива пари. :D Ако платката с i7 беше от порядъка на 200-250 лева, щях да пробвам, колкото за изгъзицата. Ама 500 кинта ... китайците направо се оср@ха.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На лаптоп Dell 5480 (i5 7200U) , преди около месец ъпгрейтнах и SSD-то.

Макар, че пишеха, че поддържа само SSD до 500 GB. Инсталирах му ново nvme: Silicon Power UD80 1TB.

И без проблем си го разпозна. Единствено програмата за управление на SSD на SP , не го засича. Но не е голяма драма.

Някой собственици на Dell лаптопи стигат до по интересен ъпгрейд:

Latitude 5480, 2nd SSD in WWAN slot confirmed working

Монтират допълнително SSD-а на мястото за 3G/4G модула. като за да работи (разпознава), трябва единия диск да e SATA, а другия pcie/nmvme.

Но, не работи на всички машини и трябва да се внимава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Честито, но сега трябва да търсиш безжичен рутер на 6GHz :cool:

Благодаря! :)

Еййй, опасен си, значи - веднага ще ми намериш болест за лекарството. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък за малко и се отказах - мислех да мина в милиметровия диапазон в нас с ad устройства :cool:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Аз пък за малко и се отказах - мислех да мина в милиметровия диапазон в нас с ad устройства :cool:

Нещо много се биели с кислорода, чувам. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Rammkopf написа:

Нещо много се биели с кислорода, чувам. :)

Не, с диводороден оксид не се понася :super:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Не, с диводороден оксид не се понася :super:

Оуууу, това ако ти нахлуе в дробовете, умираш директно!

😲

То направо да се чуди човек, от кое да се варди в тоз живот - от милиметрово лъчение, диводороден моноксид, от жена си ... !!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, Rammkopf написа:

Оуууу, това ако ти нахлуе в дробовете, умираш директно!

😲

То направо да се чуди човек, от кое да се варди в тоз живот - от милиметрово лъчение, диводороден моноксид, от жена си ... !!!

От балдъзата, инак гориш 😁

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...