Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пред фалит ли ми е твърдия диск?

Препоръчан отговор

Здравейте, имам един Seagate Barracuda 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3 твърд диск който използвам за съхранение и едно Kingston 120GB SSD за операционната система и напоследък поднових към Windows 11 и ми се струва че отварянето на папки отнема малко повече време в сравнение с преди както и търсенето на даден файл през всичките дялове, също така ако е от значение наскоро добавих още едни 8GB рам ако по някаква причина това може да причинява забавянето. Не му обръщах много внимание на проблема докато напоследък не започнах да чувам разни звуци докато правя такъв вид търсения или копирам нещо на флашка или външен диск от него. Това е звука който издава на моменти: https://voca.ro/17QDe0elZT3y

Програми като HD Tune показват че всичко е наред при S.M.A.R.T раздела, никакви повредени сектори и сканирането на секторите става бързо както и копирането на файлове на флашка или външен диск. Също така пуснах един тест с инструмента на Seagate - SeaTools но и там показва че всичко е ОК и сега не съм сигурен какво да правя. Да го изключа ли веднага за да предотвратя още повече повреди (ако има такива) и да започна да си търся нов?
Ако случайно внезапно спре да работи, възможно ли ще е да го отведа при някой сервиз да му сменят четеца или каквото е онова вътре което щрака и да ми запазят диска и данните в него? В сравнение с един Samsung диск който имах от 2008 до 2018 нямах никакви проблеми, имаше в пъти повече часове работа и там както се вика Startup spins и успя да издържи толкова много в сравнение с този. За съжаление вече нямам и гаранция защото е на 5 години.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ценната информация винаги на още едно място. Няма гаранция какво може да стане по всяко време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

по бавни windows-и от последните версии на лайно 10 и 11 все още няма... бавенето е от лайно11, което прави един куп работи на заден фон... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чух записа ти, познато ми е - главите му цъкат, когато е в покой - т.е. няма писане/четене в този момент.
Нищо страшно, вдигни му стойността на APM (Advanced Power Management) на 160 до 224, или въобще го изключи - 255.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Прикачих снимка от SMART инфото.

Относно останалия хардуер, дъното е ASRock A320M-HDV, SSD-то с което работи е онзи евтиния модел Kingston SA400S37120G имам и включен DVD-ROM.

Програмата за дефрагментиране ми показва 0% fragmented

Въпросните APM настройки за диска чрез BIOS ли се пипат или ще ми трябва допълнителна тяхна програма? Това вече не ми е много познато и има ли опасност да го повредя ако въведа грешните стойности?

SMART.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виждам две грешки, които са критични - параметър BB, който е свързан с C3. Всички останали параметри ми изглеждат добре.

За съжаление май дискът ти си заминава, а проблемът е вътре между плочите и контролера на диска. В случая цъкането се проявява като резултат, че дискът не може да запише информация порaди невъзстановими сектори - параметър BB и влошава донякъде параметър 01, a многократните му опити да го направи рефлектират дo стопяване запаса по параметър C3. Когато C3 стойността му падне от 6 на 0, а то ми изглежда скоро, дискът ти най-вероятно ще престане да работи въобще. Корекция по APM няма да помогне.

Запазвай всичко веднага от диска по други носители. 
После можеш да си поиграeш по желание с опити за възстановяване/регенерация на диска, но ако ме питаш за мнението ми - е безсмислено.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В такъв случай ще си търся нов. Обаче не мога да намеря преходник SATA към USB с захранване на изгодна цена. Намирам някакви за по 30-35 лева което ме устройва но все са изчерпано количество. Ако ги свържа стария и новия едновременно директно с SATA възможно ли е да го повредя на новия? Имах един случай преди години където свързах втори диск и часове по късно първия започна да цъка и беше тръгнал да си заминава. Не си спомням колко ми е захранването но ако е достатъчно няма да имам проблеми или по-добре да не рискувам и да си търся и преходник?

Също така ако може някой да ми предложи някой модел до 100 лева? Гледам 1ТБ е 70-80 а 2ТБ са по около 100 и мисля направо една двойка да си взема 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едновременно няма как да ги закачиш, може на различни портове. Търси си кутия, какви са тези преходници? Можеш да ползваш и захранването на компютъра, а преходника да е SATA -> USB, въпреки че за десктоп машина изобщо не виждам за какво ти е нужен.

Кутии за твърди дискове с интерфейс - SATA | цени на промоция от JAR Computers

Кутия за хард диск Zik IDE USB 2.0, 3.5'', Сива - eMAG.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Raze написа:

Едновременно няма как да ги закачиш, може на различни портове. Търси си кутия, какви са тези преходници? Можеш да ползваш и захранването на компютъра, а преходника да е SATA -> USB, въпреки че за десктоп машина изобщо не виждам за какво ти е нужен.

Кутии за твърди дискове с интерфейс - SATA | цени на промоция от JAR Computers

Кутия за хард диск Zik IDE USB 2.0, 3.5'', Сива - eMAG.bg

Имам свободни гнезда по принцип, просто мога да изключа записвачката но мисълта ми е дали няма нещо да се обърка и да повредя диска. Не знам дали случая тогава беше случайност или дисковете се повредиха поради това че нямах достатъчно захранване и за двата да работят едновременно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, Mitk0o0o0 написа:

Ако ги свържа стария и новия едновременно директно с SATA възможно ли е да го повредя на новия? 

Имам свободни гнезда по принцип, просто мога да изключа записвачката но мисълта ми е дали няма нещо да се обърка и да повредя диска. Не знам дали случая тогава беше случайност или дисковете се повредиха поради това че нямах достатъчно захранване и за двата да работят едновременно. 

Не, няма да ти изгори новия диск като го включиш към SATA интерфейса едновременно със стария. Харддисковете имат малка мощност на потребление 5-7 W, всяко захранване ще се срави с с тази допълнителна мощност.

преди 6 часа, Mitk0o0o0 написа:

Също така ако може някой да ми предложи някой модел до 100 лева? Гледам 1ТБ е 70-80 а 2ТБ са по около 100 и мисля направо една двойка да си взема 

Лично аз, ако бях на твое място и таванът ми е 100 лв, за целите на сторидж, какъвто е изпълнявал досега харддиската ти,  бих си взел 1 TB SSD  SATA. Ще ти изкара десетилетия за тази му цел.
Последните генерации харддискове са пълен боклук, особено в малкия по обем размер. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако така се повреждаха дискове, нямаше да правят дъната с толкова много портове за дискове. На моето дъно имам 6 диска - 2 M.2, 2 SATA SSD и 2 механични.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Raze написа:

Ако така се повреждаха дискове, нямаше да правят дъната с толкова много портове за дискове. На моето дъно имам 6 диска - 2 M.2, 2 SATA SSD и 2 механични.

Просто чипсетът за SATA подддържа 6 порта, но вече и тях ги намаляват на 4 в  последните модели топ дънни платки, защото потребителите все по-малко ги е еня за SATA дискове, па било то и SSD.

След 3-4 години нищо чудно SATA и да изчезнат въобще от дънните платки.  Както изчезнаха PATA или VESA или AGP интерфейсите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...