Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при смяна на предавките Рено Меган II

Featured Replies

Здравейте, сега да попитаме за друга кола :D

Бих искал да помогнете с решаването на един казус с Меган 2. Колата е 2006-та година, 1.6 16V, бензинка, 112 к.с. Наскоро направих един мааалко по-голям ремонт (смяна на съединител комплект и смяна масло на ръчна скоростна кутия, защото майстора каза, че е налагало било гняс старото) и оттогава ми прави проблем при смяна на предавките. Не го прави винаги, но като го прави се усеща й е неприятно. Забива на 2-ра предавка като тръгнеш към неутрална или трета и трябва да попомпаш съединителя за да освободиш или малко по-силно да натиснеш лоста. Като това нещо не го прави винаги и съм забелязал, че точно тогава го прави най-много между 1-ва и 3-та предавка на другите няма проблем, но най-много се усеща от 2-ра към 3-та. Понякога го прави и при първа предавка и се усеща все едно вкарваш на скорост без съединител, но при натиснат съединител. Още нещо, което е сменяно е маслото на скоростната кутия, защото преди това колата не е била карана бая време, седяла е в гараж и предполагам маслото не е било сменяно и майстора, каза че е било много мръсно и е било необходимо да се смени. Сменено е с 75-W80, 2.8 литра. Още нещо е правено рециклирана е ябълката, която влиза жилото на скоростите, защото при сваляне на кутията, когато се е сменял съединителя, се е счупило и при всяко слагане е падало и не е могло да влизат предавките. Дали според Вас проблема може да е от скоростната кутия или от съединителя, нещо да не е сложен както трябва ли не знам и аз или от жилото? Наистина ще съм благодарен, ако успеете да помогнете. Колата преди смяна на съединителя не е давала абсолютно никакви признаци с проблеми при смяна на предавките само приплъзваше при по-рязко подаване на газ, дигаше обороти и нямаше мощност. Сега вече не го прави, но прави проблем при смяната на предавките. И друго да кажа, майстора каза, че ми вият много скоростите и трябвало да се сваля кутията отново и да се сменят лагери. Дали и това е от значение? Преди също са виели и не е имало проблем. Откъде може да потърсим първоизточника на проблема? Много благодаря за отделеното внимание! Здраве желая! 

Първа втора и задна са най-проблемните предавки при развалящ се съединител или не добре сложен такъв. Грешно масло също може да дава отражение в превключването на точно тези предавки. Ако колата не е карана дълго време, а ти казваш че е така, е възможно скоростната кутия да е така нареченото "спекла" и да ѝ трябват километри на работа за да започнат да влизат предавките от раз, но това може да отнеме и няколко месеца - стига колко често я караш. 

• Автор
преди 19 минути, plmen88 написа:

Първа втора и задна са най-проблемните предавки при развалящ се съединител или не добре сложен такъв. Грешно масло също може да дава отражение в превключването на точно тези предавки. Ако колата не е карана дълго време, а ти казваш че е така, е възможно скоростната кутия да е така нареченото "спекла" и да ѝ трябват километри на работа за да започнат да влизат предавките от раз, но това може да отнеме и няколко месеца - стига колко често я караш. 

Преди да сменя съединителя, предавките си влизаха винаги гладко и никога не е зацепвало, от почти година я карам колата и откакто смених съединителя наскоро и направих рециклирането на тази ябълка на жилото, защото се е счупила при сваляне на скоростите, оттогава ми почнаха проблемите. Дори след смяната на съединителя, майстора го обезвъздуши да види дали ще се оправи проблема. Но уви, не се. Възможно ли е майстора да не е сложил съединителя комплект правилно и заради това да зацикля? Маслото е правилният вискозитет и количество, поне така казва. Проблемът може ли да бъде някъде другаде? Възможно ли е добавка за ръчната скоростна кутия да реши проблема? Какво бихте препоръчали друго да се прегледа освен съединителя и маслото?

Имах кола, която след недобро сменяване на съединителя първа втора и задна влизаха много трудно. Никога не се оправи (не съм я карал втори път на ремонт, че нямах пари). Явно проблем със скоростната кутия отпада. За ябълката не мога да кажа нищо, добавки също не съм ползвал. 

• Автор

Благодаря за коментарите! Ще си я карам така пък ако се влошат нещата ще я водя на сервиз. Очевидно при различен майстор...

Мини през друг сервиз за диагностика. Да видиш какво ще ти кажат като проблем.
Но в никакъв случай не говори за посещението ти в друг сервиз!

то за това човек освен читава кола трябва си дири късмета и за читав сервиз, че инак стават гербаджийски номера - ремонт, ремонт на ремонта, ремонт на ремонта на ремонта, и изобщо работа, работа и пак работа.

Абсолютно позната история. Последната беше смяна на горна помпа на съединител. Първо при един, после при друг и накрая аз си то дооправях, че бутона на круиза не го бяха нагласили и не работеше.

преди 5 минути, JKirilov написа:

Аз ако имам такъв, ще го откъртя от раз! ;)

Става въпрос за бутона на педала на съединителя. Дано ти стана малко по- ясно.. Ако не, да обяснявам за какво е;)

преди 13 минути, baitexpo написа:

На каква кола?

На некоя модерна. 2016 и нагоре. ;) Тая система е ташак работа. Уж пазела природа, еко нещо ... ама стартера  не ги боли, че заминава на майната си. Лицемери. Що се отнася до предавките, проблем със синхронизатора?

преди 13 минути, S197 написа:

На некоя модерна. 2016 и нагоре. ;) Тая система е ташак работа. Уж пазела природа, еко нещо ... ама стартера  не ги боли, че заминава на майната си. Лицемери. Що се отнася до предавките, проблем със синхронизатора?

То стартера и акумулатора са усилени, та издържат на цялото това безумно палене и гасене. По-голям проблем е, че те вкарва в опасни ситуации. Но си има начини да се спре, дори и по най-дърварския начин с времезакъснително реле на бутона за изключване на системата.

• Автор
преди 2 часа, lupis написа:

Абсолютно позната история. Последната беше смяна на горна помпа на съединител. Първо при един, после при друг и накрая аз си то дооправях, че бутона на круиза не го бяха нагласили и не работеше.

Нещо не попадам напоследък на майстори. Сега ако пак се налага да се сваля съединителя и да се гледа дали всичко е сложено както трябва направо ужас. Той казва, че е сменил съединител комплект с помпите, ама дали ги е сменил както трябва не знам. Нещо все си мисля, че е възможно да е от това ябълковидно съединение, в което влиза жилото, защото той беше поръчал чисто ново и каза, че е с 3-4 см по-дълго от старото и рециклирал старото. Както е свалил кутията и ябълката се е счупила, дали от износване или дали той го е счупил, не знам, ама тва не е нормално. Въобще не ми се иска пак да ходя при него и да ми оправя проблема, щото ще каже че нищо й няма. Само се надявам да не е повредил нещо по-сериозно. Каза ми, че скоростите вият и трябва да се сваля кутията и да се сменят лагери. Как така преди да я вкара в сервиза не е направил едно кръгче преди тва да види как се държи колата? Много ми е странно. Не ми се разправя с тоя просто. Значи, преди да я вкарам в сервиза нямаше проблем при смяна на предавките, излезе от сервиза по-зле. И нормално ли след смяната на съединителя педала да е много мек, а сега да е твърд и да е както стария съединител хващаше горе-долу по средата? Любопитно ми е. При теб казваш, че проблемът с превключването на предавките е бил категорично в горната помпа на съединителя? 

преди 43 минути, S197 написа:

За синхронизатори нищо не ми е споменато дали са сменяни и дали трябва да се сменят. Ще погледнем и оттам да не идва проблема. Благодаря! 

• Автор
преди 10 минути, lupis написа:

Синхронизаторите са в скоростната кутия, едва ли е от тях, ако преди ремонта всичко и било наред.

Скъп ли е ремонта за подмяна на жило или ябълково съединение? Или примерно горна помпа на съединител, евентуално ако излезе, че е от нея. Имате ли представа как варират цените горе-долу за работа? 

• 4 седмици по-късно...
  • Автор
Само да дам бърз update по въпроса. Опитахме със смяна на маслото отново и добавка на Bardahl подобрител на трансмисионно масло, проблема се реши за кракто. Първоначално беше добре скоростите влизаха добре, но като покарах в задръстванията и загря кутията пак се почна с проблемната смяна. Погледнати са жила, ябълкови съединения и т.н. Майстора, който ми сменява маслото на скоростите ме информира, че при смяната е имало стружки в маслото. Дали е възможно това да е от лагерите на скоростната кутия, защото са износени, или от синхронизаторите? Скоростите вият по принцип. Или съединителят комплект не е монтиран както трябва или просто кутията е за ремонт в най-лошият случай...
Какъв съвет ще дадете? Да карам така докато се вложи или да ремонтирам кутията от по-рано или да потърся някоя втора ръка? Или пък да пробвам с някаква друга добавка? 
  • Автор
преди 4 часа, JKirilov написа:

Виенето винаги е от лагер(и). Ще трябва да се сваля кутийката, сори.

Ясно. Еми като се налага какво да се прави. Иначе смяната на предавките и виенето на скоростната кутия са свързани така ли? Проблемът със смяната на предавките идва от там? Защото аз преди да сменя съединителя, скоростите пак си виеха по същия начин, но не съм имал никакъв проблем със смяната. Просто любопитство...

Виенето - евентуално от лагери, но стружките в кутията не е ясно откъде в кутията са. Трябва прецизен оглед на всяко зъбно колело, всеки синхронизатор, всеки вал.

• Автор

Значи е неизбежно свалянето на кутията. Един познат беше питал едни автомонтьори днес за моя случай. Пичовете са казали, че и на тяхната кола като са сменили маслото на скоростите се е появил проблема със заяждането на предавките. Не е било проблем така да се кара, ако не било често. Иначе казали, че в оригиналното масло имало няква добавка, която като се източи и се налее новото масло липсвала и за тва се получава кофти смяната на предавките. Вие как мислите по въпроса? Дали според вас качествена добавка за ръчна трансмисия би помогнала да се реши проблемът поне временно сега докато не се проявява толкова често, докато не ремонтирам кутията след време? Благодаря за отделеното време, колеги! 

Смяната пък изцяло зависи от синхронизаторите. Може да се кара и така, но само с майсторлък - с двоен съединител възходящо и с двоен съединител и междинна газ низходящо. Не може да се научи така, с форум.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.