Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Купуване на нов компютър средна ръка с оглед дълговременна бъдеща съвместимост

Featured Replies

• Автор
преди 18 часа, JKirilov написа:

rado_svet, радвам се, че имаш пари в банката! ;)

Избери процесор ИНТЕЛ, нататък е лесно.

И аз :)

Преди заплатата ми стигаше на 0. Не харча излишно освен всеки месец пътуване до любовницата в друг град, къща за гости, 3 дена обичане. Пък това и не е излишен разход.

Но, за щастие, към заплатата се добави инвалидна пенсия за 50% инвалидност, истинска но не ми пречи засега. А и се сритахме с любовта, та парите на сметката ми почнаха да се събират и увеличават, а инфлацията ги обесценява.

:D

Препоръча процесор Интел, а други АМД. Не щъ да става флейм Интел-АМД моля, но защо за теб Интел-процесор е добре?

Ще питам фирмата за по-издръжлив SSD диск за операционните системи, ще искам 8 ГБ RAM, свръхбърза не ми трябва, и некой терабайтен магнитен HD, в сегашния компютър имам такъв 1,5 ТБ 6200 об/мин, ще използвам двата за съхранение на лични файлове.

ПП. Да, метър и половиния HD може да направя външна памет за бекъп, в отделна кутия за него.

И съответното на всичко това захранване с 20% мощност над нужното.

преди 10 минути, rado_svet написа:

но защо за теб Интел-процесор е добре?

Няколко пъти го писах, но нека още един - носи стабилност няма нужда да се пускат форумни оплаквания.

Отиваш в секция Хардуер и четеш наред - всички оплаквания са от хора с AMD! То сини екрани, черни екрани, не мога да ъпдейтвам, не мога да махна драйвера, не мога да инсталирам драйвера и т.н. Ако искаш да се присъединиш към тази огромна група - давай...

AMD.png

https://www.tomshardware.com/features/amd-vs-intel-cpus

преди 46 минути, JKirilov написа:

Няколко пъти го писах, но нека още един - носи стабилност няма нужда да се пускат форумни оплаквания.

Отиваш в секция Хардуер и четеш наред - всички оплаквания са от хора с AMD! То сини екрани, черни екрани, не мога да ъпдейтвам, не мога да махна драйвера, не мога да инсталирам драйвера и т.н. Ако искаш да се присъединиш към тази огромна група - давай...

AMD.png

https://www.tomshardware.com/features/amd-vs-intel-cpus

я ги дай тези оплаквания от AMD процесорите  да ги видим  лъжец такъв

преди 15 часа, Слави Маринов написа:

В никем са описали интересно Razen3  4300G...........вложили са известна доза хипербола:))

:wub:То и аз съм се подвел по описанието, защото имах предвид 4600G, който предлага повече ядра и по-добро видео за няма и 15лв. повече.

преди 3 часа, rado_svet написа:

Препоръча процесор Интел

Няма никакъв проблем конфигурацията да е и с Intel платформа, но щом така или иначе от сервиза ще предлагат, техните предпочитания ще са решаващи...

преди 3 часа, JKirilov написа:

Явно ти си объркал чел си  темата за Боза 11 или 12 версия там винаги съм чел за подобни неща , които описа след ъпдейт .

Гледам някакви мощни процесори за гейминг като ryzen 5 че даже и I7, 16гб рам, AM5 цокъл, препоръка за по мощна графика, един казва че продавачите тука дебнат да закачат рибата, друг в същото време предлага да се пазарува в едни от най скъпите магазини. Не искам да споря с никой но тези неща които ще прави човека ги прави до днес и със старата конфигурация, просто иска нещо по-пъргаво, която пъргавина най много ще му дойде от ssm disk.

Това му е достатъчно за следващите 10г.

ASROCK B660M-HDV

INTEL CORE I3-12100

SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 250GB

PATRIOT VIPER 4 BLACKOUT DIMM KIT 8GB

SEASONIC G12 GC 550W ATX

ENDORFY SIGNUM 300 SOLID EY2A003

преди 5 часа, rado_svet написа:

Чета и пълнея, полезно ми е, благодоря!

Колкото и да четеш, от сервиза ще ти докарат от 10 кладенеца вода, за да те убедят да вземеш каквото те ти препоръчат...

Ако пък започнеш да настояваш на твоето, ще ти кажат, че ще го съберат както искаш, но на твоя отговорност...

преди 37 минути, Joss Bomon написа:

Ако пък започнеш да настояваш на твоето, ще ти кажат, че ще го съберат както искаш, но на твоя отговорност...

Винаги така казват! Последен шанс за търговеца, ако клиента не е сигурен какво точно иска, с това последно изказване си печелят да пробутат каквото искат те!

Последен но 50% сигурен шанс.

Не е задължително като са търговци да процедират по описания начин. Така ще спечелиш веднъж и ще загубиш клиент, а автора им е редовен такъв, три компютъра си е взел от тях и е доволен. Не мисля, че ще го излъжат. 

• 2 седмици по-късно...
  • Автор
на 30.03.2023 г. в 15:49, Joss Bomon написа:

За тези изисквания ще ти свърши работа всякакъв процесор с вградено видео, 8GB RAM и неголямо SSD.

Към момента по-добрата вградена графика е в AMD, както и по-ниската консумация и температури.

Избрани продукти:

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
AMD RYZEN 3 4300G 3.8G 6MB BOX 1 194.32 лв. 194.32 лв.
ASROCK B550M PHANTOM GAMING 4 AM4 1 194.32 лв. 194.32 лв.
2X8GB DDR4 3200 ADATA XPG DB10 AX4U32008G16A-DB10 1 84.90 лв. 84.90 лв.
ADATA GAMMIX S11P 512G M2 PCIE 1 78.96 лв. 78.96 лв.
DeepCool Case mATX MATREXX 30 1 59.59 лв. 59.59 лв.
Seasonic PSU 550W Gold G12 GC-550 1 116.60 лв. 116.60 лв.
Междинна стойност: 728.69 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 14.58 лв.
Доставка: по тарифа на куриерската фирма

Обща стойност: 714.11 лв. с ДДС

http://nikem-bg.net/cart/72119p1r68755p1r71265p1r61545p1r63405p1r69454p1rf.html

Я?
Не! Не мога кача файл от тилихона (Ало, Карабойчеф?), ще трябватрябва да преписвам конфигурациконфигурацията (<–– ало, карабойчефче?)

MB Asrock - 125 лв.

CPU I3 – 1300F, box. 1700 - 240 лв.

RAM 16 GB DDR4 2 666/3000 - 70 лв.

VGA CARD PCI-EX, втора ръка - 0 лв., бонус към процесора, с гаранция 12 месеца

HDD 512 GB Patriot - 52 лв.

CD-ROM DVD RW - 26 лв.

CASE +300W - 65 лв.

ДРУГИ 1 TB SATA - 72 лв.

Общо 650 лв.

Поговорихме си добре, делово, мисля, че се постара за старото (аз).

Препоръча ми Интелски процесор, за него АМД статистически давали повече връщания от клиенти. Приех. Като обсъждахме дали да има вградено видео и колко ядра да са, помисли па ми каза давам ти отделна карта втора ръка безплатно с 12 месеца гаранция.

Patriota е SSD, бил много доволен от тях.

Тихи вентилатори с PWM управление от общото захранване.

Някои имена на фирми съм забраил, но така.

Благодаря всинци!

Не е коректно да избера кой от всинца ми е решил проблема, макар Джос Бомон най-много да ме подсигури с някаква увереност да се явя лаик пред продавача 🙂

С това ви казвам Сайонара, щот напущам.

Со здраве! 🙂.

ПП. Но най-първо след рецитацията ми ме попита с каква ОС ще го движа (Линукс). Ще сложи Уиндоус само за проба на машината, а аз после имам задачата веднъга да я изтрия ;):D

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Дадоха ми го с Уиндоус 10, уфсялен.

Шринкнах го, щото беше на целия SSD-диск, и инсталирах там допълнително Линукс в нови раздели.

Не съм/бях наясно с това ваше UEFI, та се получи така, че за да буутна в Линукса, трябва в "БИОС-а" да избера втората възможност на "Boot Mode" – UEFI+Legacy.

За да буутна в Уиндоус, трябва да избера "Boot Mode" – UEFI.

За мен това не е бъг, а фийчър. :D

Много е бърз за моите привички.

Ще стане още по-брз, като направя RAM-disk за Линукса; имам 32 ГБ RAM.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.