Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Рутера ми (Tp-link C2300 v1) реже скоростта наполовина през ден, само рестарт на рутера го оправя. ISP - Vivacom gpon (600mbps). Моля за съвет и евентуално какво да правя...

Featured Replies

Здравейте, връзката е Vivacom gpon 600mbps до апартамента ми , отказах тяхния Nokia router (g-2425g), дадоха ми само един converter ont и от там в рутера ми Archer C2300 V1. 
Рутера ми е обновен до последен firmware, пробвах всичко , factory reset , ръчно да правя настройки, не става. На определен период от време от 600 mbps я прави точно на 360mbps, това с lan кабел до PC, но също така и Wifi намаля скоростта по същият начин, което значи , че проблема е от рутера. 
Най-интересното е, че като влезна в настройките на рутера и като си му направя неговият тест за скорост (който e speedtest вграден) дава 600mbps, и нямам идея защо изкарва наполовина скорост.  Четох, в нета за такива проблеми, но главно е било с QoS и се оправя с настройки, при мене уж е изключен, но нищо не помага. Ако имате идея от какво може да е моля посъветвайте ме. Не изклювам firmware да си му е бъгав, но нямам опция да рефлашна с OpenWrt или dd-wrt просто не е поддържан модел. 

Сега обмислям опции и се чудя ако не оправя рутера какво следва:

1. Да взема на Вивком Нокия рутера, да си вържа всичко където е с кабел в него (PC и телевизор) a за Wifi да си вържа моя Tp-link в access point режим към Нокията. Моя има адски добър wifi и покрива целият 70кв апартамент без проблем през стени и всичко, това му е силната страна, за това не искам да ползвам Нокията. 
2. Вместо да взима на виваком рутера, да взема един Mikrotik Hex S и от там Tp-link пак да е access point и да се ползва само за Wifi. Този вариант бих го направил, само ако кажете , че има разни негативи да ползвам Нокията (примерно Виваком да има таен достъп до него, да следи нещо, да имат достъп до информация , която не трябва да имат за моята мрежа/устройства и тн. ) . Или пък, че няма да се представи добре , ще трябва да се рестартира от време на време, ще забива и тн. 

3. Купувам чисто нов wifi 6 рутер от сорта на Tp-Link ax73 или някой Asus. При този вариант няма да мога да ползвам моя Tp-link, което не ми харесва въобще, да събира прах при условие , че когато работи е много добър а и Wifi 6 не ми трябва в момента.

Благодаря за съветите предварително!

Разрешен от Corvax

Мога да ти дам един съвет....

Рестартирай рутера за да знаеш , че е на 600Мбита и закачи примерно само 1 устройство към него - примерно само компютър за 2-3 дни - дали пак ще се покаже тоя ефект - после добави ТВ и изчакай 2-3 дни и т.н . да видиш да не е проблема от някое специфично устройство да го блокира. Така ще разбереш дали е от твоя рутер или нещо друго.

Втори вариант - винаги можеш да го продадеш с малко пари на загуба и да си вземеш както ти каза - малко по-горен модел TP-link AX  или Asus AX моделите.

И в момента ако не ти трябва wifi 6 - то не значи , че утре няма да имаш wifi6 я телефон , я лаптоп и да ти потрябва :)

• Автор

Здравей и благодаря за съвета.
Значи, тоя номер да тествам над 10 устройства в продължение на месец ме заболява глава само като си го представя 😵‍💫, просто съм склонен да приема че вината е в рутера и ще действам от там. А и чисто технически, че не много разбирам, ама ми изглеждам малко вероятно едно единствено устройство така да действа на рутера, че да го кара да ограничава скорстта с 50% към всички други устройвства (с кабел или wifi). 

Може и това с продажбата  да стане, ако не го оправя, за някой wifi 6, asus ax3000 е 200лв, и едно лошо нещо не прочетох за него. 

Сега последно, пак рових във форума на tp-link, има хора с идентични проблеми там точно с този модел, които не са ги решили по никакъв начин, но от съветите там сега изключих от firewall настройките SPI Firewall (щото имало голям шанс да прави проблем) , изключил съм вградената антивирусна на TrendMicro и също така изключих SIP ALG от NAT настройките. Сега с този SPI firewall като е изключен не знам дали не е някакъв security риск това, но ако ми оправи проблема не ме интересува особено. 
Сега пак чакам дали ще стане проблема, ако и тея работи не го оправят вдигам ръце и ще мисля или продажба или да го ползвам като access point където се надявам някак си проблеми да спре, но и това не е гаранция.

Пусни си Firewall-а . Отиди на QoS - Application Priority - Custom и задай плъзгачите всичките на High и тествай с тези настройки пак!

преди 12 часа, gen66 написа:

Здравейте, връзката е Vivacom gpon 600mbps до апартамента ми , отказах тяхния Nokia router (g-2425g), дадоха ми само един converter ont и от там в рутера ми Archer C2300 V1. 
Рутера ми е обновен до последен firmware, пробвах всичко , factory reset , ръчно да правя настройки, не става. На определен период от време от 600 mbps я прави точно на 360mbps, това с lan кабел до PC, но също така и Wifi намаля скоростта по същият начин, което значи , че проблема е от рутера. 
Най-интересното е, че като влезна в настройките на рутера и като си му направя неговият тест за скорост (който e speedtest вграден) дава 600mbps, и нямам идея защо изкарва наполовина скорост.  Четох, в нета за такива проблеми, но главно е било с QoS и се оправя с настройки, при мене уж е изключен, но нищо не помага. Ако имате идея от какво може да е моля посъветвайте ме. Не изклювам firmware да си му е бъгав, но нямам опция да рефлашна с OpenWrt или dd-wrt просто не е поддържан модел. 

Сега обмислям опции и се чудя ако не оправя рутера какво следва:

1. Да взема на Вивком Нокия рутера, да си вържа всичко където е с кабел в него (PC и телевизор) a за Wifi да си вържа моя Tp-link в access point режим към Нокията. Моя има адски добър wifi и покрива целият 70кв апартамент без проблем през стени и всичко, това му е силната страна, за това не искам да ползвам Нокията. 
2. Вместо да взима на виваком рутера, да взема един Mikrotik Hex S и от там Tp-link пак да е access point и да се ползва само за Wifi. Този вариант бих го направил, само ако кажете , че има разни негативи да ползвам Нокията (примерно Виваком да има таен достъп до него, да следи нещо, да имат достъп до информация , която не трябва да имат за моята мрежа/устройства и тн. ) . Или пък, че няма да се представи добре , ще трябва да се рестартира от време на време, ще забива и тн. 

3. Купувам чисто нов wifi 6 рутер от сорта на Tp-Link ax73 или някой Asus. При този вариант няма да мога да ползвам моя Tp-link, което не ми харесва въобще, да събира прах при условие , че когато работи е много добър а и Wifi 6 не ми трябва в момента.

Благодаря за съветите предварително!

а, може би трябва да помислиш за нова компютърна конфигурация 😉 

• Автор
преди 21 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Пусни си Firewall-а . Отиди на QoS - Application Priority - Custom и задай плъзгачите всичките на High и тествай с тези настройки пак!

Пробвах и това, всички sliders на high, даже и от device priority избрах PC-то , заковава на 360 mbps. С включен и изключен firewall все същият резултат. 
Най- ме побърква факта че от speed test-a на самият рутер ми дава 600 mbps, което означава,че проблема със сигурност не е от Виваком a от някакъв странен бъг/настройка която кара рутера да изкарва половин скорост вместо това което получава. 

😭

Нов ъпдейт! 
Като включа VPN (примерно Латвия, Холандия) връзката се оправя и пак стига 550-580mbps. В момента в който изключва VPN връзката става 360mbps! 

Как въобще е възможно това? Това въобще от рутера ли идва вече проблема или от виваком и нещо свъразно с IP адресите? 

• Автор

Всъщност вече съм на 90% сигурен, че е QoS firmware bug, защото като включа VPN от PC-то аз на практика забокилаям QoS на Router-a и за това пак е бърза скорост. Ако виваком ограничаваше скоростта то и от speed test-а от настройките на рутера пак щеше да е бавна скоростта. 

Чисто и просто, или трябва да го ползвам в access point  режим защото там QoS вече не работи , при който вариант трябва да си взема още един рутер или да ползвам нокията на виваком.

преди 4 минути, gen66 написа:

Всъщност вече съм на 90% сигурен, че е QoS firmware bug, защото като включа VPN от PC-то аз на практика забокилаям QoS на Router-a и за това пак е бърза скорост. Ако виваком ограничаваше скоростта то и от speed test-а от настройките на рутера пак щеше да е бавна скоростта. 

Чисто и просто, или трябва да го ползвам в access point  режим защото там QoS вече не работи , при който вариант трябва да си взема още един рутер или да ползвам нокията на виваком.

Ползвай нокиат-а , като жичен рутер а твоя като АП на този етап или направо се хвърляй към някой хубав АХ рутер :)

• Автор
преди 4 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ползвай нокиат-а , като жичен рутер а твоя като АП на този етап или направо се хвърляй към някой хубав АХ рутер :)

С тази нокия малко ме притеснява, те могат ли да имат достъп до нея когато си поискат независмо дали съм сменил username и pass, четох , че има някакъв root username i pass който не се сменя и винаги дава достъп, сама идеята , че това може да е така ми е много неприятна. Днеска като си чатих със съпорта, човека вика, момент да влезна в рутера ти да проверя, викам му аз съм с мой собствен и той каза ок, тогава нямам достъп. Смисъл, той си мисли , че хората оставят username и парола by default ли , не разбирам...

Иначе за нов рутер си мислех Mikrotik ax3 за 270лв , само дето не знам как е с wifi 6  покритието, защото не се хвалят с особено силно wifi. Или да взема един mikrotik ax lite (вместо hex s) и да го ползвам като wired router без wifi. Как мислиш

преди 57 минути, gen66 написа:

С тази нокия малко ме притеснява, те могат ли да имат достъп до нея когато си поискат независмо дали съм сменил username и pass, четох , че има някакъв root username i pass който не се сменя и винаги дава достъп, сама идеята , че това може да е така ми е много неприятна. Днеска като си чатих със съпорта, човека вика, момент да влезна в рутера ти да проверя, викам му аз съм с мой собствен и той каза ок, тогава нямам достъп. Смисъл, той си мисли , че хората оставят username и парола by default ли , не разбирам...

Иначе за нов рутер си мислех Mikrotik ax3 за 270лв , само дето не знам как е с wifi 6  покритието, защото не се хвалят с особено силно wifi. Или да взема един mikrotik ax lite (вместо hex s) и да го ползвам като wired router без wifi. Как мислиш

Мисля , че много устройства в случая не е вариант. Ако има възможносет hAP AX3 е хубав рутер и със сравнително добро покритие /поне по спецификации/.

на 12.04.2023 г. в 21:00, JohnTRIVOLTA написа:

Мисля , че много устройства в случая не е вариант. Ако има възможносет hAP AX3 е хубав рутер и със сравнително добро покритие /поне по спецификации/.

... ако имаш нервите да дочакаш доставка, на това нямане ...

Вчера взех един ac3 за клиент. При липсата на AX-ове, и AC-то е вариант. Поне ги има по складовете.

преди 1 час, Rammkopf написа:

... ако имаш нервите да дочакаш доставка, на това нямане ...

Вчера взех един ac3 за клиент. При липсата на AX-ове, и AC-то е вариант. Поне ги има по складовете.

Много го купуват и се изчерпва. К"во толкова му харесват? :magnifier:

Мноо голям шамар, ве, еб@хти рутера! Не че AC-то е по-малък, де. И като му разпериш тез антени, направо е като вятърна мелница.

преди 1 минута, Rammkopf написа:

Мноо голям шамар, ве, еб@хти рутера! Не че AC-то е по-малък, де. И като му разпериш тез антени, направо е като вятърна мелница.

като ме питат  какво е това им казвам , че е мини метео станция :)

• Автор

сложих един много ранен firmware oт началото на 2018 , който го няма никъде и го намерих случайно, още не е правил проблеми 🤓

на 12.04.2023 г. в 18:44, gen66 написа:

той си мисли , че хората оставят username и парола by default ли , не разбирам...

Ммм-не. Той ЗНАЕ, че от Виваком умишлено са бръкнали във фърмуера на тоя скапаняшки рутер, и смяната на парола се губи при рестарта му като се връща поставената от ТЯХ парола.

преди 12 часа, gen66 написа:

сложих един много ранен firmware oт началото на 2018 , който го няма никъде и го намерих случайно, още не е правил проблеми 🤓

Сложих един много нов фърмуер на една камера, който също го нямаше никъде, даже и на сайта на производителя, а само в един руски архив. След време, камерата започна да ми се губи, липсват записи от нея в NVR-a и т.н. Поглеждам ѝ историята в лога - рестартира се спорадично. Попсувах я обилно, че ми отваря излишна работа и ... какво ми щукна да се заровя във файъруола на рутера, да видя кой с кого си говори във VLAN-а на видеонаблюдението ... ми тя, тая камера, отворила 15 конекции навънка към някакви IP-та от цял свят и си жу-у-у-улят трафик. Поглеждам пак в сайта, откъдето съм взел фърмуера - руснакът си го е написал, че този фърм е с троянска пробойна, ама кой да чете readme-то до края? :D Върнах си аз последния фърм, който беше на официалния сайт, и изчезнаха всякакви връзки навън, камерата си работи безпроблемно пак.

Та, поуката е да четеш МНОГО ВНИМАТЕЛНО какво пише за фърмуерите, дори и да са от доверен източник като в моя случай, да не те продупчат неочаквано отнякъде, без да се усетиш. Аз съм си изхвърлил камерите в отделен VLAN, от който не могат да инициират връзка навътре към мрежата ми, но дори при мисълта, че от простотия може да съм допринесъл за ботнет атака някъде по някого, ми е достатъчно тъпо.

• Автор

хаха, определено забавна история, посмях се 😄

Този фърмуер си е от softpedia , защото намерих по форуми хора с него, просто tp-link магически са го махнали от сайтовете си, предполагам, защото има наистина очевадни UI бъгове, които мене въобще не ме притесняват. Единият от бъговете обаче май е , че QoS не работи 😁Точно, каквото ми трябва за да работи моя боклик както трябва. От господ да си го бях поръчал, нямаше как да напише по-добър фърмуер за моята ситуация. 

Иначе, след като прекарах 2-3 часа по tp-link форума, проблема с QoS malfunction и half-speed го има при доста модели, и по-нови и по-скъпи. Просто или devs са някакви студенти на half-time договор и си оставили ръчичките или е някакъв тип 'planned obsolescence' от tp-link с надеждата хората да си купят нови tp-link рутери. Не знам, но си е чист късмет, че сега се оправи. А и  между другото ми прави впечатление, че wifi сигнала и на 5ghz и на 2.4 ghz стана с около 20% по-бърза скорстта в целият апартамент, явно фърмуера пипа и по силата на излъчване, нямам идея, но е по-добре дошло. Примерно, от 600mbps, на около 6 метра от рутера, в другата стая на 5ghz спийд теста показва 520mbps, което за wifi е рай. Рутера си е с много добър хардуер, с 4-ядрен Broadwell /Broadcom BCM4906 @ 1,8 GHz,  512mb ram, 128mb flash. Само като му видиш teardown снимките в нета, виждаш, че е топ рутер откъм изпълнение. И сега вече мога да си му се радвам, дано, ако бъгне пак вече съм решил да взема или  hex rb750gr3 или hAP ax2, като повече клоня към hex, тъй като на ax2 е почти сигурно, че ще му изключа wifi и ще го ползвам като wired router и от там, мисля да си взема някой ceiling access point /eap610 v3/ или нещо подобно. 

преди 1 час, gen66 написа:

хаха, определено забавна история, посмях се 😄

Този фърмуер си е от softpedia , защото намерих по форуми хора с него, просто tp-link магически са го махнали от сайтовете си, предполагам, защото има наистина очевадни UI бъгове, които мене въобще не ме притесняват. Единият от бъговете обаче май е , че QoS не работи 😁Точно, каквото ми трябва за да работи моя боклик както трябва. От господ да си го бях поръчал, нямаше как да напише по-добър фърмуер за моята ситуация. 

Иначе, след като прекарах 2-3 часа по tp-link форума, проблема с QoS malfunction и half-speed го има при доста модели, и по-нови и по-скъпи. Просто или devs са някакви студенти на half-time договор и си оставили ръчичките или е някакъв тип 'planned obsolescence' от tp-link с надеждата хората да си купят нови tp-link рутери. Не знам, но си е чист късмет, че сега се оправи. А и  между другото ми прави впечатление, че wifi сигнала и на 5ghz и на 2.4 ghz стана с около 20% по-бърза скорстта в целият апартамент, явно фърмуера пипа и по силата на излъчване, нямам идея, но е по-добре дошло. Примерно, от 600mbps, на около 6 метра от рутера, в другата стая на 5ghz спийд теста показва 520mbps, което за wifi е рай. Рутера си е с много добър хардуер, с 4-ядрен Broadwell /Broadcom BCM4906 @ 1,8 GHz,  512mb ram, 128mb flash. Само като му видиш teardown снимките в нета, виждаш, че е топ рутер откъм изпълнение. И сега вече мога да си му се радвам, дано, ако бъгне пак вече съм решил да взема или  hex rb750gr3 или hAP ax2, като повече клоня към hex, тъй като на ax2 е почти сигурно, че ще му изключа wifi и ще го ползвам като wired router и от там, мисля да си взема някой ceiling access point /eap610 v3/ или нещо подобно. 

Девелопърите им са пълни боклици, те никога не са били хубави фърмуерите на TP-LINK. Събирани разни open-source решения и съшивани с бели конци. Едно време поне можеше да им се качва някакво отворено WRT и ставаха направо чук. Ама тогава бяха с Atheros чипове, като Qualcomm отваряха сорса на драйверите си и хората можеха да ги ползват свободно. А Broadcom са гъзари, наистина са топ производител на чипове, но са се свили като кокоши задник и никой не може да ги ползва безплатно. Затова и няма отворени разработки за новите TP-LINK-ове, тези рутери така и ще си Омрат - скъпи боклуци. За тези пари, по-добре някакъв NETGEAR RAX30.

Ако ще минаваш на Mikrotik, изчакай. Не купувай старите hEX-ове, с антична архитектура са вече. Готвят се нови модели. Лошото е, че не е ясно дали ще ги видим тази година.

• Автор

пак бъгна, мамиц**а му, повече докато съм жив няма да взема продукт tp-link. ☠️

• Автор
преди 4 часа, Rammkopf написа:

Амин, братко! :D Сега скачай в един hAP ax^3 и забрави за проблемите си.

Искаше ми се да е толкова лесно, четох доста за ax3 wifi /главно в reddit и mikrotik forum/ и като цяло не е много добре, въпреки ,че mikrotik вече използват OEM драйвери пак има проблеми, и с обвхата не е много ок. Горе-долу го смятат, че е на нивото на някой евтин ax1800 рутер. 

А пък също така, прочетох , че може някой от моите legacy 2.4ghz устройства (както ги водят) може да не работят с wifi 6, примерно - smart крушки (Wiz), смарт контакт(smart life) , xiaomi air purifier 2s. Те са само на 2.4ghz, но може да не се свържат с 2.4 от Wifi 6 а да им трябва wifi 4 връзка. 

По-скоро обмислям вариант как да го използвам сегашният за в AP режим, но всички  евтини wired routers са на едно ниво и с старият mediatek MT7621A и стурват минимум 100лв.

А да взема Нокията на Виваком като главен рутер ми се струва като doomsday сценарии 😄 Да имат достъп до цялата ми мрежа, да ми гледат всички устройства, да имат опцията да си правят каквото исакт рутера и когато поискат 🤬
Всъщност, те с този remote access , кое е най-зловредното нещо, което могат да направят, смисъл те нямат достъп до информацията от устройствата ми, освен ако няма вграден някакъв secret root вирус във фирмъера няма как нали?

преди 3 часа, gen66 написа:

Искаше ми се да е толкова лесно, четох доста за ax3 wifi /главно в reddit и mikrotik forum/ и като цяло не е много добре, въпреки ,че mikrotik вече използват OEM драйвери пак има проблеми, и с обвхата не е много ок. Горе-долу го смятат, че е на нивото на някой евтин ax1800 рутер. 

А пък също така, прочетох , че може някой от моите legacy 2.4ghz устройства (както ги водят) може да не работят с wifi 6, примерно - smart крушки (Wiz), смарт контакт(smart life) , xiaomi air purifier 2s. Те са само на 2.4ghz, но може да не се свържат с 2.4 от Wifi 6 а да им трябва wifi 4 връзка. 

По-скоро обмислям вариант как да го използвам сегашният за в AP режим, но всички  евтини wired routers са на едно ниво и с старият mediatek MT7621A и стурват минимум 100лв.

А да взема Нокията на Виваком като главен рутер ми се струва като doomsday сценарии 😄 Да имат достъп до цялата ми мрежа, да ми гледат всички устройства, да имат опцията да си правят каквото исакт рутера и когато поискат 🤬
Всъщност, те с този remote access , кое е най-зловредното нещо, което могат да направят, смисъл те нямат достъп до информацията от устройствата ми, освен ако няма вграден някакъв secret root вирус във фирмъера няма как нали?

Много-много недей вярва на Reddit. Имай предвид, че Mikrotik са доста специфични устройства и не е задължително всеки, който си е купил такова нещо, да му разбира, нали? Куцо, кьораво и сакато пишат из Internet. Устройствата ти на 2,4GHz няма да работят на AX, това е повече от сигурно, затова радиото има опция да работи в смесен режим - B/G/N/AX. Като "усети" по какъв протокол му говорят, отвръща по същия. Не знам какво те притеснява.

После, има голямо значение къде си разположил рутера си, как си ориентирал антените, на какъв канал си го пуснал, с каква широчина на лентата ... има много "ако" в цялата работа. Недей да вземаш хорското мнение за чиста монета, защото специално за WiFi много малко хора наистина разбират какво правят. Ама бързат да пишат по форумите, че не работело. :)

Относно "doomsday сценария" ... пука им на Виваком с какви устройства си. :D Така или иначе, целият ти трафик минава през тях. Ако искат, могат да направят много неща. Ако не правиш нищо незаконно, няма кой и за какво да те следи. Най-зловредното, което биха ти сторили, е да ти спрат достъпа до Интернет, както е описано по договор, ако установят някакви злоупотреби от твоя страна.

:offtopic_s:

преди 14 минути, Rammkopf написа:

Имай предвид, че Mikrotik са доста специфични устройства и не е задължително всеки, който си е купил такова нещо, да му разбира, нали?

Не само ОС на латвийците е така. Всеки "истински" рутер/стена си има особености и си иска яко ровене в реални мрежови извращения :) За open source OS да не говорим.... Cisco виж, как се провалиха с SOHO серията RVxxxx

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.