Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Рутера ми (Tp-link C2300 v1) реже скоростта наполовина през ден, само рестарт на рутера го оправя. ISP - Vivacom gpon (600mbps). Моля за съвет и евентуално какво да правя...

Featured Replies

Разрешен от Corvax

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Cisco виж, как се провалиха с SOHO серията RVxxxx

Те въобще не знам защо си пъхат човката там, където не им е работа. Продадоха Linksys на Belkin и си помислиха, че ще играят срещу тях на малкия пазар. :D Да си продават гардеробите за дейтацентрове, дето струват колкото Q7-мица (единия), и да си доминират корпоративния сектор. Щото са им "малко" парите там ...

• Автор
Цитат

радиото има опция да работи в смесен режим - B/G/N/AX. Като "усети" по какъв протокол му говорят, отвръща по същия. 

еми уж някои wifi4 устройства им трябвало специален драйвър, за да могат да комуникират дори с по-старите протоколи, ако рутера е wifi6, но може и аз да не съм разбрал нещо или просто да съм прочел мението на зле информиран човек. 

За Виваком ясно, разбирам, идеята ми беше, че, освен ако нямат вграден spyware в рутера няма как да имат достъп до чувствителна информация тип - лично инфо, банкова информация, пароли и тн от моето PC. Могат да получат само обща информация за трафика и кои точно уебсайтове са посещавани, нали така? Но не и примерно, username-а ми в някой сайт, това няма как да го видят?

• Решение
преди 14 минути, gen66 написа:

еми уж някои wifi4 устройства им трябвало специален драйвър, за да могат да комуникират дори с по-старите протоколи, ако рутера е wifi6, но може и аз да не съм разбрал нещо или просто да съм прочел мението на зле информиран човек. 

За Виваком ясно, разбирам, идеята ми беше, че, освен ако нямат вграден spyware в рутера няма как да имат достъп до чувствителна информация тип - лично инфо, банкова информация, пароли и тн от моето PC. Могат да получат само обща информация за трафика и кои точно уебсайтове са посещавани, нали така? Но не и примерно, username-а ми в някой сайт, това няма как да го видят?

Протоколът си е протокол. Няма нужда от "специални драйвери". Друг е въпросът, че има устройства (предимно китайски евтинджоци), на които в менюто имаш някаква опция, ама зад нея не стои нищо. Т.е., избрана е, но нищо не се случва. Сложена е само за козметика. Трябвало е да работи, ама нямало кой да напише кода. Примерно. :) Микротик, поне към днешна дата, не са си позволили такава простотия. Ся ... при тях има други подобни простотии, но поне устройствата им работят.

Относно достъпа на Виваком до информацията ти, нямаш поводи за притеснение, ако връзката ти със сайтовете е през SSL. Могат да видят къде отиваш (нали техния DNS питаш и после през тяхната мрежа минаваш), но няма да ти виждат потребителя, паролата и прочие. Точно затова са тези SSL сертификати - да няма man-in-the-middle атаки.

Виваком си поръчват крайните устройства директно от производителя, с поръчков фърмуер. Няма как да знаем със сигурност какво има вътре. Но чак пък спайуер да слагат ...

преди 19 минути, gen66 написа:

По скоро последното... 30 ESP32 базирани самоделки си бичат без проблеми с едно wifi 6 АР на уби

• Автор
преди 16 минути, Rammkopf написа:

Протоколът си е протокол. Няма нужда от "специални драйвери". Друг е въпросът, че има устройства (предимно китайски евтинджоци), на които в менюто имаш някаква опция, ама зад нея не стои нищо. Т.е., избрана е, но нищо не се случва. Сложена е само за козметика. Трябвало е да работи, ама нямало кой да напише кода. Примерно. :) Микротик, поне към днешна дата, не са си позволили такава простотия. Ся ... при тях има други подобни простотии, но поне устройствата им работят.

Относно достъпа на Виваком до информацията ти, нямаш поводи за притеснение, ако връзката ти със сайтовете е през SSL. Могат да видят къде отиваш (нали техния DNS питаш и после през тяхната мрежа минаваш), но няма да ти виждат потребителя, паролата и прочие. Точно затова са тези SSL сертификати - да няма man-in-the-middle атаки.

Виваком си поръчват крайните устройства директно от производителя, с поръчков фърмуер. Няма как да знаем със сигурност какво има вътре. Но чак пък спайуер да слагат ...

Ясно! Благодаря! Сега повече ми се изясниха нещата... значи все пак, най-идеалният вариант би било да си флашна официалнен firmware на нокия върху рутера им, което предполгам са го направили да е 100% невъзможно 😄

преди 5 минути, gen66 написа:

Ясно! Благодаря! Сега повече ми се изясниха нещата... значи все пак, най-идеалният вариант би било да си флашна официалнен firmware на нокия върху рутера им, което предполгам са го направили да е 100% невъзможно 😄

Това са устройства за доставчици и се разпространяват по едни други канали. Т.е., ти и аз не можем да отскочим до хлебарницата и да се сдобием с по едно такова, просто не се продават свободно. А ако поискаш да си купиш от AliBaba, ще те попитат колко контейнера искаш и какъв фърмуер ще ти трябва. :D Респективно, няма такова нещо като "заводски фърмуер" - те всичките са заводски и се customize-ват за мрежата на съответния телеком. Няма и откъде да го изтеглиш. Дори и да намериш някакъв изтекъл фърм и да го нашиеш в NOKIA-та с JTAG, ще си спреш интернета. И като се оплачеш на 123, най-много да те накарат да си платиш глобата и новото ONT. Това е GPON устройство, което първо се регистрира в мрежата на Виваком, за да тръгне да работи. Конфигурирано е за работа с конкретен ACS (automatic configuration server), откъдето си засмуква настройките, и т.н. Провайдърско оборудване не можеш да бъзикаш просто така, затова имаш опцията да си поискаш най-обикновено PON ONT, което "обръща" от оптика към етернет и зад него си слагаш твой рутер вече.

• Автор

на който му е интересно, разбрах малко повече информация относно какво точно се случва с рутера ми.

Този 'проблем' с лимитране на скоростта наполовина го има при много, ако не и при всички tp-link модели, например със сигурност го има при AX50, AX23, AX10 и др.
Tp-link препоръчват QoS да се ползва само до скоростти под 300mbps (това никъде няма да го напишат и кажат официално, но един човек от съпорта им е говорил с тях(с dev team) и го е споделил във форума на tp-link)

Това, което се случва реално, е че в момента в който има включен QoS автоматично се изключва hardware offloading на процесите и всичко минава през софтуера, където с тези мизерни процесори, няма какво друго да се очаква, не могат да правят QoS на 1000mbps и за това автоматично намаляват до към 300/350mbps. Така, че това си е напълно очаквано и логично поведение на рутерите.

Проблемът обаче реално е, че при огромен брой от моделите им няма изрична опция да се изключва QoS, има опция да го сложих на Standard и да изключиш всички устройва от Device Priority, което според тях би трябвало да изключва QoS напълно.
Ето тука вече е бъга при моят модел, че дори и така настроен, не се изключва напълно и пак прави нещо, особено при определени условия и натоварване на трафика просто се включва и лимитира.
За това и до сега не съм разбирал за това, защото от А1 нета ми беше 300mbps за последните години. 
Някои модели имат опция да се изключва QoS, доста други я нямат. Аз лично, просто не мога да поварявам, че за толкова години, толкова различни модели, толкова оплаквания във форума им и не се оправили този елементарен проблем, компания от такъв калибър. 
Просто е смешно, и за пореден път се убеждавам, повече продукт на tp-link да не докосвам, колкото и велики да са omada серията им и тн. Ще си следвам принципите за да ми е мирна главата. 🙂

на 17.04.2023 г. в 16:01, Rammkopf написа:

Девелопърите им са пълни боклици

:D Ако ще е евтинджок, Tenda е в пъти по-добре.

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

linksys wrt54gl - 10 та година, под еди сайвант - без грешка (като AP) - с фабричния фърм :) 

Ако ти трябва още един - ПОДАРЯВАМ!

преди 4 минути, Rammkopf написа:

Ако ти трябва още един - ПОДАРЯВАМ!

Поне три има някъде из кашоните в мазето :) Голям дракон беше туй чудо...да 100/54 ама....железо :) 

преди 11 минути, NewRedDragon написа:

Поне три има някъде из кашоните в мазето :) Голям дракон беше туй чудо...да 100/54 ама....железо :) 

Ко говориш?! Станаха на 20 години тези рутери и Linksys още ги произвеждат. Струват мрачни пари да си ги купиш от магазина, обаче хората още ги търсели и Liнksys казаха, че докато производителите на електроника продължават да правят чиповете, Linksys ще продължават да произвеждат модела. Смятай ...

• Автор

А принцпино вече Linksys да не ги гледам като качество предполагам? Четох те от както са под Belkin е доста зле положението, a Foxconn купиха Belkin 😄 China paradise 😎

преди 5 минути, Rammkopf написа:

Ко говориш?! Станаха на 20 години тези рутери и Linksys още ги произвеждат. Струват мрачни пари да си ги купиш от магазина, обаче хората още ги търсели и Liнksys казаха, че докато производителите на електроника продължават да правят чиповете, Linksys ще продължават да произвеждат модела. Смятай ...

След провал на RV, .....какво да правят цисцо? Линксис си е техен бранд от мнодо време.

ШС: Ами ни с тебе, за кво да се занимаваме с правила, шейпъри и т.н Горе на пистата си бичи зима, лято...те то го хрдуерно за клиента :)

преди 48 минути, gen66 написа:

А принцпино вече Linksys да не ги гледам като качество предполагам? Четох те от както са под Belkin е доста зле положението, a Foxconn купиха Belkin 😄 China paradise 😎

Напротив! Скоро ми дадоха двойка E6300 за тест. Тези рутери са убиец, ако си намериш такъв втора ръка! :) Има и OpenWrt за тях, ако нещо си придирчив, ама като им видях заводския фърм ... за вкъщи е напълно достатъчен. Само че е 10-годишен модел на AC стандарт. :)

преди 44 минути, NewRedDragon написа:

След провал на RV, .....какво да правят цисцо? Линксис си е техен бранд от мнодо време.

ШС: Ами ни с тебе, за кво да се занимаваме с правила, шейпъри и т.н Горе на пистата си бичи зима, лято...те то го хрдуерно за клиента :)

Аз точно затуй го държах тоя рутер, да клати една мрежа за гости - хардуерното ограничение на скоростта. :D Ама ... G стандарт ... и то с тоя огромен рутер, нещо не ми се върза. Седя, седя и го прибрах оттам. Сега се чудя на кого да го подаря. То, ни да го продам, ни да го хвърля.

• Автор

Не издръжах и тъпо не тъпо, взех си asus tuf x4200 за 260лв , учудващо, че едно от малкото места на които се предлага в България и то на най-добрата цена е технополис 🧐 Нямам идея как и защо го няма почти никъде другаде, но и да го има не е на такава цена 😄

Иначе е с новият mediatek filogic 830 (също така и redmi AX6000 е с него), което ще поддръжа openwrt на 100%(redmi ax6000 вече го поддръжа). Та ако има проблем със stock firmware да имам резервна опция.

Иначе е много добро, с wifi 6 160hz през 3 стени и около 12 метра разстояние от 600mbps имам 400mbps 🥳 А има много повече и по-задълбочени и професионални опции/настройки от всеки един tp-link. 

.

преди 1 час, gen66 написа:

Не издръжах и тъпо не тъпо, взех си asus tuf x4200 за 260лв , учудващо, че едно от малкото места на които се предлага в България и то на най-добрата цена е технополис 🧐 Нямам идея как и защо го няма почти никъде другаде, но и да го има не е на такава цена 😄

Иначе е с новият mediatek filogic 830 (също така и redmi AX6000 е с него), което ще поддръжа openwrt на 100%(redmi ax6000 вече го поддръжа). Та ако има проблем със stock firmware да имам резервна опция.

Иначе е много добро, с wifi 6 160hz през 3 стени и около 12 метра разстояние от 600mbps имам 400mbps 🥳 А има много повече и по-задълбочени и професионални опции/настройки от всеки един tp-link. 

.

Честито! :D Много терабайти на му навъртиш безаварийно.

• Автор
преди 10 минути, Rammkopf написа:

Честито! :D Много терабайти на му навъртиш безаварийно.

Благодаря! кат малко детенце на нова играчка се радвам :jumping11:

преди 2 часа, gen66 написа:

Благодаря! кат малко детенце на нова играчка се радвам :jumping11:

Напълно те разбирам, повярвай. :D

• Автор

само едно не разбирам, защо ми дава regulatory domain - FR вместо BG както при повечето рутери в България. Технополис са ми продали рутер предназначен за френският пазар ли 😄

Дали има негативи от това, като по-слаб сигнал на антената? В настройките на рутера няма опция да се смени regulatory domain

Screenshot_2023-04-22-21-55-03-222_net.techet.netanalyzer.an-edit.jpg

преди 25 минути, gen66 написа:

само едно не разбирам, защо ми дава regulatory domain - FR вместо BG както при повечето рутери в България. Технополис са ми продали рутер предназначен за френският пазар ли 😄

Дали има негативи от това, като по-слаб сигнал на антената? В настройките на рутера няма опция да се смени regulatory domain

Screenshot_2023-04-22-21-55-03-222_net.techet.netanalyzer.an-edit.jpg

Няма страшно, все сме е ETSI домейна. Франция, България - все тая. Почти еднакви честоти имаме в нелицензирания диапазон.

• Автор
преди 1 минута, Rammkopf написа:

Няма страшно, все сме е ETSI домейна. Франция, България - все тая. Почти еднакви честоти имаме в нелицензирания диапазон.

Благодаря ти! Аз само се притеснявах нещо за силата на сигнала на антената дали няма разлики между държавите. Тея палавници технополис, внасят на черно през френският канал :slap1:

преди 11 минути, gen66 написа:

Благодаря ти! Аз само се притеснявах нещо за силата на сигнала на антената дали няма разлики между държавите. Тея палавници технополис, внасят на черно през френският канал :slap1:

Не е задължително да е френски канал. Французите открай време диктуват правилата на радио-телевизионното разпръскване в Европа. Не знам кой набор си, но вероятно помниш времената, когато телевизионните сигнали се деляха на PAL и SECAM? За България стандартът беше SECAM, а той идва баш от франсетата. Нямаш проблеми със сигнала, всичко е ток.

Все пак, за да разсеям всякакви съмнения чрез факти, ако някой не вярва на думи(те ми), ето какво казва и един MikroTik по въпроса:

Screenshot_20230423-002208~2.jpg

• Автор

ее евала, това е много яко как пише всичко супер подробно! 👌

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.