Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HDD+SSD на лаптоп. Дали си е заминало HDD?

Featured Replies

Здравейте!

Нуждая се помощ! Как да разбера какво му е на HDD-то? Случи се инцидент - залях част от клавиатурата. Реагирах бързо - изключих захранването, обърнах машината, подсуших качествено ( според мен), нямаше проблеми след това. Нооо ... след 2-3 дни започнаха, първо син екран, после един звук при стартиране, който ми е трудно да опиша (да го наречем - чегъртане). Въпреки всичко това системата си зареди коректно, бавно, но коректно. Останах с усещането, че нещо не е наред. Пуснах проверка на ОС и изкара проблем. На база констатираното открих клип и последвах инструкциите и май реших проблема. Нооо ... !!! Започнах да получавам известия от системата, че трябва да свържа устройството за файлова хронология. Проследих и това, и тогава стигнах до дисковете. Оказа се, че HDD си виси с ! и въобще не се  разпознава. Имам своите подозрения, че HDD-то си е заминало, но ми се иска да опитам всичко възможно преди сервиз и пренасочване. 

Въпросите са ми:

1. Мога ли да разбера какво му е на HDD - то? Дали има връзка с инцидента или е съвпадение, и просто си му е дошъл краят на експлоатационния цикъл?
2. Мога ли/трябва ли нещо да предприема за да предпазя и защитя останалия хардуер и софтуер?

Сервиза е ясен. Питането ми е преди сервиза дали мога нещо да установя с ваша помощ? От изказа ми е ясно, че не съм навътре в темата, но мога да следвам инструкции и бих желала да опитам. С каквото и колкото мога ще съдействам.

пп: Машината си работи. Малко бавно зарежда ОС и ръчно включвам wifi модула, но всичко друго си е ок. 
За момента няма да прикача снимки на синия екран и на отчета за отстраняване на неизправности. Искам да чуя вашите предположения и предложения.

Предварително благодаря на всички отзовали се!

Разрешен от ined

преди 22 минути, Fay написа:

Здравейте!

Нуждая се помощ! Как да разбера какво му е на HDD-то? Случи се инцидент - залях част от клавиатурата. Реагирах бързо - изключих захранването, обърнах машината, подсуших качествено ( според мен), нямаше проблеми след това. Нооо ... след 2-3 дни започнаха, първо син екран, после един звук при стартиране, който ми е трудно да опиша (да го наречем - чегъртане). Въпреки всичко това системата си зареди коректно, бавно, но коректно. Останах с усещането, че нещо не е наред. Пуснах проверка на ОС и изкара проблем. На база констатираното открих клип и последвах инструкциите и май реших проблема. Нооо ... !!! Започнах да получавам известия от системата, че трябва да свържа устройството за файлова хронология. Проследих и това, и тогава стигнах до дисковете. Оказа се, че HDD си виси с ! и въобще не се  разпознава. Имам своите подозрения, че HDD-то си е заминало, но ми се иска да опитам всичко възможно преди сервиз и пренасочване. 

Въпросите са ми:

1. Мога ли да разбера какво му е на HDD - то? Дали има връзка с инцидента или е съвпадение, и просто си му е дошъл краят на експлоатационния цикъл?
2. Мога ли/трябва ли нещо да предприема за да предпазя и защитя останалия хардуер и софтуер?

Сервиза е ясен. Питането ми е преди сервиза дали мога нещо да установя с ваша помощ? От изказа ми е ясно, че не съм навътре в темата, но мога да следвам инструкции и бих желала да опитам. С каквото и колкото мога ще съдействам.

пп: Машината си работи. Малко бавно зарежда ОС и ръчно включвам wifi модула, но всичко друго си е ок. 
За момента няма да прикача снимки на синия екран и на отчета за отстраняване на неизправности. Искам да чуя вашите предположения и предложения.

Предварително благодаря на всички отзовали се!

"Искам да чуя вашите предположения и предложения."

Много неприятен инцидент, но вече се е случил. Последиците могат да бъдат много.. Дори и неприятни.

Ако тук имате добър познат с който можете да разговаряте на някакъв месенжер, това би било най правилното Ви решение. Не може с 2-3 приказки и препоръки да се стигне до добър резултат. Това ми е съвета, колкото се отнася до консултация от форума. Но! Нека тя е с човек, който се занимава или е сервизен техник със добър опит. Иначе темата ви ще заприлича на всички други от техническите раздел. Всеки пише и дава съвет, а се указва понякога че не знае къде е бутона за включване на такова изделие. Малко пресилено съм го написал, но то си е точно така, в този форум. 

• Решение

Ако проблема е в харда ще трябва да почерпиш, щото това е най-малкото зло, махаш харда и си работиш, или ако ти трябва обем си купуваш друг. Това което описваш може да е причинено от повреда на дъното вследствие намокрянето.  Ако можеш сам да разглобиш лаптопа, да прегледаш дъното и другите части за течности и следи от тях, да го почистиш с изопропилов спирт и чак като изсъхне хубаво тогава да се сглоби и да се види дали още го прави проблема.  Ако не можеш по-добре повече не го пускай лаптопа докато не го занесеш в сервиз защото проблема по-скоро може да се задълбочи и да отидеш до купуване на друг лаптоп.

Възможно повредата да е ограничена до клавиатурата ,не знаем количеството течност което е разлято върху нея и дали има вероятност да е достигнала течност до дъното - това което може да бъде направено е да изключи клавиатурата от лентовия кабел и проверка дали ще зареди ОС нормално както до преди инцидента (без забавяне).

Ще се изразя чрез виц.

Потребител звъни във сервиз на една фирма за съвет. Там добросъвестен служител подробно обяснява какво може да се направи за даден проблем. Потребителят доволен и пита колко дължи за съветите, а служителя казва, че нищо.

- О, но по този начин ощетявате фирмата!? - Възкликва потребителят. - На други места за консултации взимат 50 лв. 

- Ни най-малко. - отговаря служителя. - Нашият шеф ни е наредил това, защото именно тези които пипат сами са ни клиентите. 

- ???

- После им вземаме по 150 или повече. 

Съвета ми е: Повече не пипайте, а директно в сервиз! = Една профилактика няма да е излишна.

Да, във форума има много "разбирачи", но дали ще си признаят колко хардуер са съсипали?! 

За хард диска:  Най-добрите безплатни програми за проверка на диска за проблеми или лоши сектори (pcguide.bg)

Само, че: Всяка такава програма е продължителна и е възможно в следствие на инцидента използването ѝ да доведе до по-лошо състояние, т.е. в сервиза ще извадят твърдия диск и ще го проверят отделно от компютъра. Ако е "тръгнал", то слагат друг, а после може и вие да си извлечете важната информация от сваления диск.

Успех! 

crystal disk info сваляш версия стандарт.инсталираш за 2 минути и ако прзореца горе вляво в който се показва температурата е с друг.а не син  цвят изхвърляш диска и купуваш нов,но ако тази програмка покаже че диска е добре тогава отиваш в сервиз.а не се правиш на майстор....

Колкото и добре и качествено да е подсушена машината най добре занеси лаптопа на сервиз. Да го отворят и почистят добре и да проверят дали има някакви щети по дъното. А синия екран и чегъркането което сте чули може да са от други причини като за чегъркането мога да предположа само че е в следствие, на принудителното, изключване на машината от захранването и в event е регистрирано 100% грешка че системата се е сринала внезапно. Но не мисля че точно от това трябва да се шашкаме по скоро чегъркането което сте чули е как шпиндела драска по плочата.  А това може да се дължи на много фактори като например лоши сектори или недостатъчно подаване на захранване на HDD-то и понеже това е лаптоп sata захранващ и sata за данни са съединени заедно. Едно махане на диска и поставянето му отново понякога решава проблема с чегърканиците. И както е написал някой тук ако искате може да си проверите здравето на диска с някоя програма но най добре преди тези гимнастики да се посети сервиз.

преди 2 часа, vlado1985 написа:

по скоро чегъркането което сте чули е как шпиндела драска по плочата.

Тц, "чегъртането" е от механизъма на четящата глава на диска ,случва се главата да опре в диска по време на четене или запис след по силен удар на лаптопа ,въпреки защитата която имат този тип дискове да паркират главите с цел избегване на щета не винаги е достатъчно ефективна. С други думи твърдия диск ще бъде последното нещо повредено в лаптопа след намокряне на клавиатурата.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Тц, "чегъртането" е от механизъма на четящата глава на диска ,случва се главата да опре в диска по време на четене или запис след по силен удар на лаптопа ,въпреки защитата която имат този тип дискове да паркират главите с цел избегване на щета не винаги е достатъчно ефективна. С други думи твърдия диск ще бъде последното нещо повредено в лаптопа след намокряне на клавиатурата.

Да прав си а може и шпиндела да дере по плочата а ни е само гадаем макар че незнаем и модела на диска какъв е.

:offtopic_s:

Е, не се сдържах....

преди 37 минути, vlado1985 написа:

шпиндела да дере по плочата

Явно не си виждал диск отвътре, щом пишеш такива, откровено казано, глупости...

преди 1 минута, цър-вул написа:

:offtopic_s:

Е, не се сдържах....

Явно не си виждал диск отвътре, щом пишеш такива, откровено казано, глупости...

Явно съм виждал мнго пъти дискове отвътре а ти понеже явно скучаеш и се чудиш с кой да се заяждаш.

преди 48 минути, vlado1985 написа:

шпиндела да дере по плочата

Това не може да стане по никакъв начин!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Могат да "чегъртат" главите по плочите, но не и оста на плочите по самите тях.
Ти си за Бисерите с твоите компетентни описания...

преди 26 минути, цър-вул написа:

Това не може да стане по никакъв начин!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Могат да "чегъртат" главите по плочите, но не и оста на плочите по самите тях.
Ти си за Бисерите с твоите компетентни описания...

Както винаги се изказваш неподготвен но какво да се прави все пак си дървен философ.:yanim:

Я, обясни, кое точно ми е неподготвеното и как "шпинделът" стърже по плочите, смешко! За много хора, освен за мен, е интересно.
Не си усвоил едно основно нещо от живота - как и кога да ползваш спирачкаааа!

преди 13 минути, цър-вул написа:

Я, обясни, кое точно ми е неподготвеното и как "шпинделът" стърже по плочите, смешко! За много хора, освен за мен, е интересно.
Не си усвоил едно основно нещо от живота - как и кога да ползваш спирачкаааа!

Като ти се казва че си дървен философ значи си такъв няма да ти казвам че си пластмасов философ щото ептем няма да моеш са сапреш. Сега да ти обясня на кратко, без да изпадам, подробности .Аз само написах моето предположение и никой не е длъжен да се съобразява с него. Псаонеже явно само ти си отварял хардове а другите не са и са дремали под нечия, маса и са се чудили, от коя посока изгрява слънцето много ясно че като недостигне ток до харда и плочите да опрат в главата. А от там шпиндела да стърже по тях и понеже според теб не съм отварял хард отварял съм маса хардове колкото перчем ти нямаш по тиквата си. И съм пускал отворен хард да видя как върти и същото което ти написах че като недостигне ток плочите опират в главата случвало ми се е понякога и проблема да е в самия шпиндел а не в главата и съвсем малко разхлабване на винта на шпиндела го оправя но естествено харда след това няма как да го чакаш да изгрее и да го ползваш.

преди 1 час, vlado1985 написа:

Като ти се казва че си дървен философ значи си такъв няма да ти казвам че си пластмасов философ щото ептем няма да моеш са сапреш. Сега да ти обясня на кратко, без да изпадам, подробности .Аз само написах моето предположение и никой не е длъжен да се съобразява с него. Псаонеже явно само ти си отварял хардове а другите не са и са дремали под нечия, маса и са се чудили, от коя посока изгрява слънцето много ясно че като недостигне ток до харда и плочите да опрат в главата. А от там шпиндела да стърже по тях и понеже според теб не съм отварял хард отварял съм маса хардове колкото перчем ти нямаш по тиквата си. И съм пускал отворен хард да видя как върти и същото което ти написах че като недостигне ток плочите опират в главата случвало ми се е понякога и проблема да е в самия шпиндел а не в главата и съвсем малко разхлабване на винта на шпиндела го оправя но естествено харда след това няма как да го чакаш да изгрее и да го ползваш.

Владко! Това, което си описал със "шпиндела" и още по вече че винтът му се разхлабвал, няма  дори 0,1% вярно. Няма как да е вярно, щото процедурата се прави в камера и в нея присъства само"робота" който се занимава с диска. Едно предложение: Във Стара Загора мисля, че все още стои камерата за дискове. Когато имаш път на там, посети бившия завод за дискови устройства за да я разгледаш. Тя не е българско производство, както и робота, но едва ли някой ще се съгласи да ти ги покаже тези работи. Дори в камерата има стенд с дисплей извън нея, за да ти показва каква е запрашеноста в самата камера. Има стриктни норми, на които изделието трябва да отговаря! Много от Вас пишат ужасни хуморески, които са не за бисерите, а за нещо по вече. Написах го по вече информативно, отколкото да поучавам някого!

Благодаря на всички за препоръките и съветите! Човърка ме да пипна тук там, но ще ви послушам. В понеделник е на сервиз.

Искам да  попитам, как се маркират решенията в една тема? По точно кой ги маркира? Преди беше автора, а сега как е?

преди 9 минути, Fay написа:

Благодаря на всички за препоръките и съветите! Човърка ме да пипна тук там, но ще ви послушам. В понеделник е на сервиз.

Искам да  попитам, как се маркират решенията в една тема? По точно кой ги маркира? Преди беше автора, а сега как е?

Автора на темата маркира решенията. Друг не може да бъде, освен него! Вие вече сте го направили.

преди 9 минути, Fay написа:

Автора избира кой пост е решение.

преди 1 минута, Колев 73 написа:

Автора на темата маркира решенията. Друг не може да бъде, освен него!

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Автора избира кой пост е решение.

Не съм маркирала нищо. И нямам опция за размаркиране. 

Не, че имам претенции за друг отговор, като решение, просто ми стана любопитно. 

преди 17 минути, Fay написа:

Под всеки отговор в темата на автора(ката) му/и́ се появява бутон "Това реши проблема ми". Дори и под отговорите на автора(ката). Огледай маркирания пост на ined

преди 1 минута, Fay написа:

Не съм маркирала нищо. И нямам опция за размаркиране. 

Обърнете се за помощ от Администратора в този случай, но никой освен Вас няма позволение на такава функция във Вашата тема. Освен, Администратора.

преди 1 минута, цър-вул написа:

Под всеки отговор в темата на автора му се появява бутон "Това реши проблема ми"

Да. Сега видях в отговора на ined, маркиран, като решение. 

image.png.b0d8db64d1da1f52d4fb889c2568ffce.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.