Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Доказва ли нещо цветето на Колридж?

Featured Replies

Цитат:

"Ако човек прекоси Рая в някой сън и му дадат едно цвете като доказателство, че е бил там, и щом се пробуди, намери това цвете в ръката си ... значи, какво?"

преди 58 минути, Търсещ истини написа:

Цитат:

"Ако човек прекоси Рая в някой сън и му дадат едно цвете като доказателство, че е бил там, и щом се пробуди, намери това цвете в ръката си ... значи, какво?"

За мен - ще знам, че съм бил в рая. За други, че са сомнамбули и всякакви други "обяснения".

За мен всъщност чак толкова очевидно "чудо" е прекалено. Човек може да се убеди, че сънищата не са само фантазия на мозъка и от по-малко - сбъдване на сънуваното през деня например.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

За мен - ще знам, че съм бил в рая. За други, че са сомнамбули и всякакви други "обяснения".

За мен всъщност чак толкова очевидно "чудо" е прекалено. Човек може да се убеди, че сънищата не са само фантазия на мозъка и от по-малко - сбъдване на сънуваното през деня например.

Всяка вечер, сънувам Памела Андърсън.....ама се събуждам до ....буля! Не, че не става, ама....зае.... тая работа! Или вадиш едни 100 от скатаните пари или ... буля

преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Всяка вечер, сънувам Памела Андърсън.....ама се събуждам до ....буля! Не, че не става, ама....зае.... тая работа! Или вадиш едни 100 от скатаните пари или ... буля

Прекалено много мислиш за Памела Андерсън, чак за да я сънуваш постоянно. Значи, някои си мислят за Памела, други за рая и всеки си сънува неговото си.

преди 2 минути, Just a Stranger написа:

Прекалено много мислиш за Памела Андерсън, чак за да я сънуваш постоянно.

Това беше просто аналогия с факти и събития :) 

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Значи, някои си мислят за Памела, други за рая и всеки си сънува неговото си.

А вий, вместо да филосоствате, да вземете да бачкате нещо, че се много станаха търтети в кошера!

преди 13 минути, NewRedDragon написа:

Това беше просто аналогия с факти и събития :) 

А вий, вместо да филосоствате, да вземете да бачкате нещо, че се много станаха търтети в кошера!

Ами такъв е животът в кошера. Ама и ти ме заблуди: уж спял и сънувал Памела, пък...

преди 8 минути, Just a Stranger написа:

Ами такъв е животът в кошера. Ама и ти ме заблуди: уж спял и сънувал Памела, пък...

Живота в кошера, е такъв, какъвто си го направиш! Ако си роб - живота е робски! И какво те засяга, какво ще стане, след момента, в който си на 2 метра под земята? Няма "рай", няма и "ад" -  има едни 50-60 години, в които си правиш кефа и толкова!

А по принцип - наистина се хванете да бачкате, нещо, че станахте много философите! Не сте полезни с нищо на бизнеса

преди 4 часа, Cocatron написа:

Че е време да смени дилъра си!!!

Много отдавна му беше време да го смени (дилъра), но продължава упорито да го търси. Да му пожелаем успех на момчето!

преди 12 часа, NewRedDragon написа:

А по принцип - наистина се хванете да бачкате, нещо, че станахте много философите! Не сте полезни с нищо на бизнеса

Не знам на кого трабва да сме полезни и защо, но ти много лесно реши, че неработим. След този ми отговор, може би, ще излезеш с твърдението, че е малко, лесно, не е определен вид труд, който приемаш за работа... Всъщност обаче просто си пишеш предположения без реално да имаш никаква информация като основа. А темата е за философстване. Твърде много станахте тези, които започнаха да дават мнения, кой какво трябва да прави, какъв бил, какъв трябвало да бъде и така нататък.

Всъщност "цветето на Колридж" е класика и да се пише за дрога в тази връзка е несериозно. Цитатът откриващ темата е приблизителен, т.е. неточен, но оригиналът не е трудно да бъде намерен в нета. А идеята е с тази въображаема постановка да се провокират ума и фантазията. Реално няма верен отговор - всичко е допустимо и изразява нагласите, възможностите и ограниченията на разсъждаващия.

• Автор
на 4.07.2023 г. в 17:22, Търсещ истини написа:

Мнението ми е, че цветето в реалността не доказва нищо в съня. Интересен би бил експеримент в който до ноздрите на сънуващ доближаваме ароматна роза, която след това поставяме в ръката му. Будим го и питаме какво е сънувал.

А иначе, както е дадено в условието на Колридж, бих наблегнал на думата "намери това цвете", това е наистина чудно. Точно ТОВА? Пък може и да си преиначава. Да е сънувал едно, а да разказва друго. При сънищата това е често.

Те, сънищата, са субективно преживяване и не подлежат на контрол. Опосредства ги разказът, но той може да бъде изопачен от обстоятелствата. Ако важен учен, с религиозни нагласи пита за съня, по- вероятно е да получи желателен отговор. А с приятеля с когото реципиентът си пие бирата е друго. Ще е нагласено по техните отношения.

Тук като че ли темата довежда до двете позиции 1)трябва да видя за да повярвам и 2) повярвай и ще видиш.

Но наистина да се събуди с цвете в ръка няма да убеди никого, ако той предварително не е допуснал нужната нагласа в себе си. По отношение на другата позиция - повярвай и ще видиш - масовата позиция на скептик е, че вярващия просто си внушава. Последното не е невъзможно, но всъщност само повярвалият има шанс да види. А знаци могат да дойдат под всякаква форма, но хората си мислят, че тя задължително трябва да е желаната от тях.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.