Премини към съдържанието

Търсещ истини

Потребител
 • Публикации

  78
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

55 Много добра репутация

1 Последовател

Всичко за Търсещ истини

 • Титла
  Редовен потребител

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

 1. Благодаря за коментара. В групата, за съжаление няма "младо поколение". Така че поколенческото неразбиране е чисто хипотетично. От разказите на участниците става ясно, че добре общуват с внуци и махленските деца, т.е. ако има проблем, той би бил с младежи в пубертета, които се самоутвърждават. Ама те имат проблем не само с родителите си, но и със себе си и бабината доброта би им била от полза. Не мога да осмисля как да приобщим млади в дискусиите, но ще поставя през юни проблема пред групата.
 2. Формата на психологическа дискусия в пенсионерски клубове има добър шанс и добър прием. участниците са хора с опит имат свободно време изпитват психологически проблеми разкрепостени са да споделят както проблеми, така и опит клубната дейност подкрепя такава форма участниците изпитват потребност да общуват, да говорят придобиват компетентности за навлизане в старост и дълголетие формата дискусия е по- подходяща от формата сказка, лекция, доклад, защото предизвиква активно участие. През 2019 г. бях медиатор на 2 подобни дискусии под общата тема "Пътят към дълголетието". Подтемите бяха : април Контактите май Емоциите Предстоящи юни Опитът юли Храната август Трудът септември Промените октомври Здравето Плановете за дискусията са крайно схематизирани, уводните думи не задълбават в психологически изследвания и проблеми. План от отминалите дискусии Контактите Въведение: разказ за група дълголетнички в Италия, които не се различавали от масовите италианки по нищо, но имали своя общност (поддържали се като китка дървета) Описание на формата- не сме експерти, но можем да си помагаме. Тук идвате, защото ви е добре. Какво ви дава средата? Контактите с младите Емоциите Увод. Вълнението, което мобилизира и изхабява Реакции на тялото Реакции на психиката Социални реакции Промяна степента на емоциите Промяна качеството им. Изказванията се документират върху клипборд, афиш, пред участниците Бележки в клипборда Контактите Тук идвате, защото ви е добре. Какво ви дава средата? Общуване, споделяне опит, знания, емоционална подкрепа Среда на добронамереност Споделяне на болките В среда на вярващи, Бог е любов Помагаме си Намираме разнообразие Да казваш каквото е нужно, когато е нужно, комуто е нужно Позитивно мислене Да правим добро доставя удоволствие Дори само да окажеш внимание, да изслушаш е добро Липсата на дистанция създава комфорт Сравняването проблемите си с тези на другите прави възприемането им обективно В общуването с младите Става близко, когато е равностойно Прошката като мило взаимоотношение Разсейва, не е така сложно, разнообразява Емоциите Реакции на тялото- почесване, изчервяване. Набих го. Рева. Овладяване- валериан, алкохол, цигара Сдържане на емоцията. Пренос на агресията Реакции на психиката- стягам се, осмисляне и решение, влизане в преживяванията (обувките) на другия. Смехът и песента като отвличащ и снемащ напрежение подход. Промяна на активността, избягване на негативни стимули, обграждане с красива среда Социални реакции- среща с хора, помощ на други при депресия, Обща оценка- дискусиите преминават активно, формата се приема положително, създава се атмосфера на доверие, размиват се различията на малките групи и аудиторията действа като една група. Повлиява се положително чувството за увереност и компетентност, сравнява се личното поведение с другите, добива се опит за решаване на лични проблеми.
 3. С пускането на тази поредна класификация смятам, че са достатъчно примерите на класификации за доказване на твърдението, че класификациите се правят по конкретен повод и с конкретна цел и съответно могат да бъдат безкрайно много, а тези, които ги правят са с различна степен на компетентност.
 4. ... и да знаеш кое от първостепенна важност да търсиш. Наистина, човек се проявява като цялостна личност и в играта на табла, и в автокатастрофа с жертви, но от гледна точка участието му в турнир по табла е важно как щипе зара и вижда ли възможностите на полето, а не дали е уравновесен или избухлив. От гледна точка какъв съпруг ще бъде, може би е по- важно дали е бил разумен и деен в автокатастрофата, а може би просто дали има мъжествени черти и набъбнал дюкян. Знае ли човек?
 5. Още една класификация Изводът ми към момента е, че класификациите са ОТНОСИТЕЛНИ. (ах, този Айнщайн). Те се правят и се ползват във връзка с конкретна цел, дейност и интерес. Изработват се въз основа на опита и задълбочеността на правещият ги, както и на ползващите ги. В масовите издания са съответно масови, повърхностни и преобладаващо художествени, в специализираните- с научна терминология, но все така целенасочени и едностранни (разглеждат личността от конкретна гледна точка и ъгъл). По подобие: анатомията изрежда органите и разглежда техния строеж. Това изреждане (номинална скала) не е като подредбата на Менделеевата таблица по атомно тегло (интервална скала). Непрекъснатото добавяне на нови класификации и кръстосването им (любовта, работата, здравето за всяка зодия) означава, че няма завършен поглед за структурата на човешката личност. Види се, това е бъдеще и е трудно. Продължавайки с аналогията с анатомията- още много вивисекции са необходими за да изреди психологията всички органи на личността.
 6. Уви. В тресавище съм. Дори научно обоснованите класификации не ми дават яснота що за личност е личността. Математическите методи определят някакви фактори, които не са "видими", сиреч разликите не се усещат в пряк контакт. От друга страна, усеща се "и още нещо", което нито психологията, нито астрологията разясняват. Ще трябва да се мисли тихо и продължително. Включвам пауза.
 7. Класификация по междуличностните отношения, според Лири. На мен ми харесва и май работи добре и интуитивно, т.е. ако човек добре е научил групите, може от пръв контакт да класифицира някого.
 8. Правилно ли отразявам? Въз основа на опита си, подбиращият си е изградил интуитивно обобщени образи на неудачник, среден и успяващ в съответната организация или за някое конкретно място, т.е. чрез непълна индукция си е създал класификацията. Не му е необходимо нито да детайлизира характера, нито да ползва по- обща или специализирана класификация. Само ако му искат обяснение- защо аджеба, т.е. да вербализира интуитивното си впечатление, тогава, колкото за речник с термини са му нужни някои описания. За разнообразие може да сменя зодията, резултатите от Айзенк или ММРІ или нещо друго, в което кандидатът се е самоописал, като ги донагласява и подбира според общия си възглед.
 9. Прочетох на няколко места за тестовете при приемане на кандидати за работа. Оказа се, че в САЩ потърпевши са спечелили дела в съда и на много малко места си позволяват да пускат тестове, защото не може да се докаже, че това, което мерят тестовете е свързано с конкретното работно място. Практиката е интервю, т.е. личността на кандидата не се поставя в изрично неговото поле на някаква класификация, а интервюиращият го сравнява интуитивно със своя опит за хората и за дейността. Извод: ЧР не разполагат с регламентирана класификация, а предпочитат интуиция в решението си дали един човек съответства за длъжност (дали това е ключът за тази ключалка). Като гледаме и "Женени от пръв поглед", един добре платен екип ги събира съвсем случайно.
 10. Една класификация от Сартр- Погнусата. Написал човекът, от опит я направил. ... и какво? Елитарна, сигурно има стойност в тесни кръгове.
 11. По- долу пускам класификация на евентуалните съпрузи (мъже) според женско списание. За съжаление няма системо образуваща връзка. Нещо, което да е основен фактор, промените в който да водят до изменение на групите. Овенът ще бъде интересен съпруг. Телецът е съпруг, материалист Близнаците не остават безразлични към нищо Ракът ще бъде любящ и стабилен съпруг. Лъвът ще бъде съпруг-закрилник. Девата ще бъде грижовен съпруг. Везната ще бъде много романтичен съпруг. Скорпионът ще бъде лоялен съпруг. Стрелецът ще бъде авантюристичен съпруг. Козирогът ще бъде отговорен съпруг. Водолеят ще бъде независим съпруг. Рибите ще бъдат страстни съпрузи. При това възниква и въпросът, ако някой е "интересен", това означава ли, че не е материалист, любящ, стабилен, закрилник и пр.? А не може ли един съпруг да бъде едновременно интересен, материалист, любящ, стабилен, закрилник и пр. или пък точно обратното- неинтересен, не.... и пр.
 12. Класификациите са нужни по много причини, малка част от които са ежедневна потребност. Основната потребност е да има ред, когато нещата станат много. Като изучат Менделеевата таблица Тук , дали някой я поглежда ежедневно? Ползват свойствата на елементите. Ами класификацията на организмите? Род, семейство, царство и пр.? Тук Та явно класификацията е необходима на науката за да подреди обектите си и опише техните връзки. Примерно астрономическите обекти. Тук Въпреки, че физиката се смята за най- изразителна наука, споменатата класификация на астрономическите тела не е по- добра от тези на Линей и Менделеев. Та това беше само за да има примери за добри класификации. Човешката психика обаче не може да се опре на някакво тегло, нито на родственост. Търси се.
 13. Разбира се, че може повече от едно разстройство. Ужас! Не ми се мисли каква би била класификацията на нормалните.
 14. Ето една друга класификация на човеците - на тези с психически болести. Само като си помисля, колко е сложно да класифицираш нарушенията, а колко още по- сложно и деликатно е да сравняваш двама нормални индивида с техните неболестни особености и различия! Ужас! Източник F09 Органично или симптоматично психично разстройство, неуточнено F10.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол F11.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди F12.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на канабиноиди F13.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на седативни или сънотворни средства F14.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на кокаин F15.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на други стимуланти (включително кофеин) F16.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на халюциногени F17.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на тютюн F18.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на летливи разтворители F19.- Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана употреба или употреба на други психоактивни вещества F20 Шизофрения F21 Шизотипно разстройство F22 Персистиращи налудни разстройства F23 Остри и преходни психотични разстройства F24 Индуцирано налудно разстройство F25 Шизоафективни разстройства F28 Други неорганични психотични разстройства F29 Неорганична психоза, неуточнена F30 Маниен епизод F31 Биполярно афективно разстройство F32 Депресивен епизод F33 Рецидивиращо депресивно разстройство F34 Персистиращи разстройства на настроението [афективни разстройства] F38 Други разстройства на настроението [афективни разстройства] F39 Разстройство на настроението [афективно разстройство], неуточнено F40 Фобийни тревожни разстройства F41 Други тревожни разстройства F42 Обсесивно-компулсивно разстройство F43 Реакция на тежък стрес и разстройства в адаптацията F44 Дисоциативни [конверсионни] разстройства F45 Соматоформни разстройства F48 Други невротични разстройства F50 Разстройства на храненето F51 Неорганични разстройства на съня F52 Сексуална дисфункция, непредизвикана от органично разстройство или заболяване F53 Психични и поведенчески разстройства, свързани с послеродовия период, некласифицирани другаде F54 Психологични или поведенчески фактори, свързани с разстройства или болести, класифицирани другаде F55 Злоупотреба с вещества, непредизвикващи зависимост F59 Поведенчески синдроми, свързани с физиологични нарушения и соматични фактори, неуточнени F60 Специфични разстройства на личността F61 Смесени и други разстройства на личността F62 Трайни промени на личността, недължащи се на мозъчно увреждане или заболяване F63 Разстройства на навиците и влеченията F64 Разстройства на половия идентитет F65 Разстройства на сексуалното влечение F65.0 Фетишизъм F66 Психологични и поведенчески разстройства, свързани със сексуалното развитие и насоченост F68 Други разстройства на личността и поведението в зряла възраст F69 Разстройство на личността и поведението в зряла възраст, неуточнено F70 Лека умствена изостаналост F71 Умерена умствена изостаналост F72 Тежка умствена изостаналост F73 Дълбока умствена изостаналост F78 Друга умствена изостаналост F79 Умствена изостаналост, неуточнена F80 Специфични разстройства в развитието на речта и езика F81 Специфични разстройства в развитието на училищните умения F82 Специфични разстройства в развитието на двигателната функция F83 Смесени специфични разстройства в психологичното развитие F84 Генерализирани разстройства в развитието F88 Други разстройства в психологичното развитие F89 Разстройство в психологичното развитие, неуточнено F90 Хиперкинетични разстройства F91 Разстройства в поведението F92 Смесени разстройства в поведението и емоциите F93 Емоционални разстройства с начало, типично за детството F94 Разстройства на социалното функциониране с начало, типично за детството и юношеството F95 Тикови разстройства F98 Други поведенчески и емоционални разстройства с начало, типично за детството и юношеството F99 Психично разстройство без допълнителни уточнения
 15. Малка машинна интермедия. Вече е време всеки да си има автомобил. Като го избираме гледаме Двигател, Каросерия, Изработка, Безопасност, Ходова част, Цена, Ремонти. По тези критерии ранжираме предпочитанията си и това, което бихме си взели. Самите автомобили имат и други класификации, които не ни интересуват толкова. Прим тук или тук. За КАТ е важна една класификация, за Агенцията по пътищата друга, за производителите трета, за продавачите четвърта, за клиентите пета. Заради това Свойствата по които извършваме класификацията са относителни- съобразно виждането ни за целта на дейността. (Може да ни заинтересува дори съвсем странично свойство като цвят на тапицерията на колата или рождената дата на кандидатът за работа). Не може да се създаде универсална класификация, нито абсолютно подробна. Пък и не е нужна.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване