Премини към съдържанието

Търсещ истини

Потребител
 • Публикации

  793
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

218 Супер репутация

1 Последовател

Всичко за Търсещ истини

 • Титла
  kaldata приятел

Последни посетители

754 прегледа на профила
 1. А сега малко Киркегор Само обръщам внимание, че обективността в "Името..." е оформена и представена чрез съответстващата субективност. Наистина, системата в манастира, а и предвъзрожденската система, са нещо нехуманно, към които съвременникът не може да се отнесе като екзекутор, защото му противостои силата на системата, не само на специализираният й орган инквизицията. Не може да се отнесе и като автор, нито като редактор, защото системите се стремят към саморегулация и инертно се противопоставят на промените. И още: Този Киркегор изглежда е на страната на Хорхе.
 2. Доста ексцентричен възглед за вида хомо сапиенс (разумен човек). Не мога да се съглася с вас в някои отношения.
 3. Сигурно разглеждате някаква тясна граница на простотията. Смятам, че тези под границата- най простите, не са дисциплинирани и това е по определение- ако е дисциплиниран, ако спазва нормите, вече не е толкова прост. А за т. нар. "културни хора", сещам се за важната българска чиновничка, хваната за кражба на парфюм на Варшавското летище. Както клептоманията, така и другите склонности към закононарушаване се разпределя във всички класи, но не смятам, че сред културните е повече, но несъмнено го има.
 4. "Горещ" телефон У В А Ж А Е М И Г Р А Ж Д А Н И, Звънете на безплатния телефон 0 800 88 001 КОЛЦЕНТЪРЪТ НА МТСП ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
 5. Моето чувство е, че ни направиха на маймуни. Прекараха ни. Няма да се преструвам на "не-минат" и да го крия. Измамен съм и то не само аз. Карат ме да се чувствам сред чужди, да бъда подозрителен, да не вярвам на никого. Започвам да харесвам версиите, че това е свързано с учението на НАТО и са ме направили на глупак, за да бъде занятието по- реалистично. Това обаче не е честно. Да участвам в чужда игра, по непонятни правила и без съгласието ми е унизително. Ще научим отговора, но засега трупам омраза и желание за мъст. Не обичам да ме правят на маймуна.
 6. Седим си с още трима отявлени къркачи и се смеем на анаграмата, дето от ковид 19, се получава 19 водки. Поркаме, прегръщаме се. Примитивно, но кеф. Отбелязал съм си датата. Като минат 2 седмици ще ви докладвам дали има експериментални данни, че ковид 19, се преодолява с 19 водки. 🍻
 7. НЕСЪГЛАСЕН. Човек е единство от биология и психика. Всеки болен е невротик. На решенията на Наполеон при Ватерло оказала влияние подаграта му. На болният от вирусна инфекция искат да помогнат ХОРА: вирусолози, санитари, политици, психолози. Някои навреждат, други не помагат, трети помагат. Не бива да бъдат ограничавани ХОРА- СПЕЦИАЛИСТИ, когато искат да помагат на ХОРА.
 8. Въпросът, който ми идва на ум е следният: Какво могат да помогнат психолозите и какво могат да помогнат политиците? При политически искания- да се премахне някакво законово ограничение, да се направи живота по- добър чрез организиране на избирателите за някаква кауза, тогава хората се организират политически, издигат се съответни личности и партии за да изпълнят промените. Когато проблемът не е решим политически, когато човек е приел, че трябва да си стои в къщи, да търпи експлоатация или липса на човешки права, или зла богата съпруга, той се обръща към психолог за да си реши конфликта- как да изтърпи това зло. Една от формите е преименуването: вместо затвор казваш карантина, вместо зла жена казваш милата ми касичка и т.н. Това са психологически проблеми и заради това са в раздел Психология. Организирането за политически искания предполагам ще е в Политика. Със съжаление споделям, че много политици смятат, че психолозите завоалират противоречията и вместо хората да се вдигнат на бунт, психолозите ги омайват. Дори да е така, човекът с проблеми е решил да не се бие за правата си, а да ги търпи, какво?- да не му ли се помага?
 9. КАРАНТИНАТА КАТО НОЩЕН СЪН Карантината си е едно бездействие, едно време за почивка преди да дойде отново работният ден. Ограден си от стени в които се чувстваш сигурен, в своя дом, в своята крепост. Просто е време да изключиш сетивата, да спреш външните дразнители и да почиваш. Е, някои го могат, други страдат от безсъние. Има два варианта. Или правете същото, което правите при безсъние, или намислете нещо ново. Преди сън някои се приспиват с четене. Ами и при карантината да четат. Други нощем гледат телевизия- ами да гледат. Други си мислят за проблемите, които им тежат. Ами и в карантината това ще правят- ще търсят решения. Други си мислят за това, какви са и какви искат да са- и те това ще правят в дните, докато са затворени. Не можем да се променим. Ние сме същите и начините за престой в безделие са ни същите като преди карантината. Много малко са тези, които през тези дни ще изнамерят начин за промяна. Това би било благословено- да станеш друг след страданието. Аз не се хващам много за тая сламка. То е като да си произвеждал цял живот макарони, а по време на кризата да откриеш, че е по- печелившо да произвеждаш панталони. Може би тези, в туристическия бранш ще се осъзнаят, колко рисков е занаятът им, но да не мислите, че кроят планове с какво друго да се захванат още първия ден след карантината? Те имат инвестиции, навици, контакти в тази област, а това не се зарязва. Ако след криза фалират, тогава ще му мислят. Така и в личния живот- размислите по време на карантина не се опират на истинския живот и не са точни. Утрото е по- мъдро от вечерта- като излезем на вън ще видим новите условия, пък може да са старите, тогава ще преценяваме. До тогава- сън! Почивка! Спокойствие! Никакви дразнители! Никакви планове! Е, който го не може, нека прави нещо, това което прави когато не спи. Но да знаете, не е като с утрото. Все трябва да се съобразяваш с другите. По- добре спокойно очакване на утрото и снемането на карантината.
 10. Току- що прочетох следните думи от тук Това е в прав текст поведението на политици. На български прилича на поговорката за рибата и мътната вода. Кризата, извънредните мерки са чудесно време да правиш неща, които не смееш иначе. Дали ще се преструктурира икономика, поведение, закони, морал и т.н. и в чия угода ще са тези промени ще видим. Мисля си и за Бокачо и Декамерон. В условията на извънредно положение- епидемия и карантина той си позволява нещо недопустимо- издава книга с антипопски и еротични разкази. При нормалното законодателство после, се разкайва. Опитах сега, в друг форум, да направим колективно нов Декамерон, но не става. В оная 1352 г. само Бокачо и само във Флоренция става, а чума е имало в цяла Европа, вкл. България и Търново.
 11. Както казваше една позната- продавачка в магазинче, ако един ден не отворим, на другия ден и да отворим- клиентите ни са в друг магазин. Ще има преструктуриране в икономиката, в навиците, в предпочитанията. По посоката на пропагандата ще разберем към какво ни насочват, а по хвалбите- кое горчиво хапче е в тази захарна обвивка.
 12. Друго възможно обяснение е инертността на поведението. Дори да се променят обстоятелствата, ние първоначално действаме по старому, (особено ако е уговорено още преди промяната на обстоятелствата и се плаща в евро. В ЕВРО. €!!! ).Казваме "навий будилника", макар да се будим със смартфон и "телефонът звъни", макар, нещата да са променени (не в евро). Така и варненеца- независимо от промяната на обстоятелствата, той се държи така, както преди, докато не се сблъска, понякога челно, с новите обстоятелства и ако помни, ще промени поведението си.
 13. Въпросът е хубав. Според мен поведението е обичайно, основано на изследователския инстинкт при нещо ново и непознато. Човек трябва по собствен опит да провери дали е опасно. Деца пипат печки, момичета излизат вечер предизвикателно облечени за да научат границите на достъпното. Няма Стига, няма Недей. Човек трябва да научи границите на възможното за себе си. То е като да научиш габаритите на колата- нужно е и малко риск, не може все по широкото, трябва да паркираш и на тясно. Доброто е, че стигаш по своя опит, а това е запомнящо се. Не винаги, защото има хора с къса памет, които повтарят едни и същи грешки. Лошото е, че може да се случи нещо лошо, а понякога и много лошо. Тук важи закона за естествения подбор. Не стига само пренебрегване на опасността, трябва и разсъдък. При варненеца не важи, но възможно е и поведението на сифилистик- не може да се въздържи от случайно паднал шанс, не знае как да се предпази, не различава болни от здрави и "попадне на гнило". От там целенасочено и злобно го разнася. Има и зли, антисоциални хора, но този не е от тях. Това е моето предложение за отговор. Който може по- точно- да го напише.
 14. На мен мнението на bigiadri ми се струва интересно. Първо с безусловното и безкритично доверие към щаба и второ, с разказа, че негови приятели са се "сплавили". Тази дума може да значи нещо като сплав, обединили са се, но по- вероятно нещо като "спихнали", изпуснали въздуха, отчаяли са се. Това не харесвам на жаргона, че ползва някакви синкретични, метафорични изрази, които изискват коментар. Надявам се bigiadri да обясни. Като се върна, към "сплавените", ако значи, депресирани, то това е по темата. bigiadri, моля разкажи, на тях има ли кой да им помага? Би ли им препоръчал тази тема? С какво им помагаш? (ако "сплавени" означава станали сплав, като бронз яка, разкажи как го постигат, моля!
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...