Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на рутер за къща на село

Featured Replies

Здравейте, в момента имам TP Link TP-WR740N, но сигнала е слаб и покрива само една стая. Спрял съм се на тези модели но не знам дали ще ми свършат работа.

Mercusys

Tenda

D link

преди 7 минути, J_O_R_O написа:

Здравейте, в момента имам TP Link TP-WR740N, но сигнала е слаб и покрива само една стая. Спрял съм се на тези модели но не знам дали ще ми свършат работа.

Mercusys

Tenda

D link

Щом си свикнал с марката  - може да погледнеш това TP-Link Archer AX10 AX1500.

Бива да кажеш и нещо за къщата - селските къщи не са еднакви, по шаблон.

Трудно се покрива цяла къща с едно единствено устройство!

За подобна цел се продават меш системи от две или повече устройства, като пример Tp-link,  Xiaomi и др. на Asus, Netgear, Linksys.

Ако не е необходима твърде голяма скорост , а по-скоро свързаност, има по-евтино решение. Това е закупуване на сравнително евтини TP-Link WR841N, по възможност от по-последни хардуверни версии, като ги префлашвам с алтернативен фърмуер DD-WRT и ги настройвам във WDS режим по между им, който си е вид МЕШ.

преди 25 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Трудно се покрива цяла къща с едно единствено устройство!

Не се заяждам,  ама как разбра колко е голява къщата? Нали написах

преди 32 минути, jhoro написа:

Бива да кажеш и нещо за къщата - селските къщи не са еднакви, по шаблон.

преди 27 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ако не е необходима твърде голяма скорост , а по-скоро свързаност, има по-евтино решение. Това е закупуване на сравнително евтини TP-Link WR841N, по възможност от по-последни хардуверни версии, като ги префлашвам с алтернативен фърмуер DD-WRT и ги настройвам във WDS режим по между им, който си е вид МЕШ.

Това може да стане и с наличнага сапунерка.

Колко слаб е сигнала? Това мерено в същата стая или в съседна? Колко устройства са/ще са свързани? Какви и с какви мрежови карти? С кабел захранено ли е нещо в момента? Какъв ти е входящия интернет?

• Автор

Търся свързаност, скороста е малка, ще се свързват само 2 телефона и някой път лаптоп. От стаята където е рутера има тераса и като изляза на терасата имам 1 чертичка(стената е от итонг). Като чета ревютата на някои рутери пък пишат, че покриват цяла къща на 3 етажа. За това искам само 1 рутер.

преди 21 минути, J_O_R_O написа:

Търся свързаност, скороста е малка, ще се свързват само 2 телефона и някой път лаптоп. От стаята където е рутера има тераса и като изляза на терасата имам 1 чертичка(стената е от итонг). Като чета ревютата на някои рутери пък пишат, че покриват цяла къща на 3 етажа. За това искам само 1 рутер.

Пак не казваш с каква площ е къщата.

Стените може да са газобетон, нало в плочите със сигурност има бетон и арматура.

преди 5 минути, jhoro написа:

Пак не казваш с каква площ е къщата.

Стените може да са газобетон, нало в плочите със сигурност има бетон и арматура.

Може да е гредоред ...

След като се вземе нов рутер, стария може да се ползва като усилвател, ако обхвата не е достатъчен, като му се инсталира dd-wrt. Всеки от горните предложения би трябвало да свърши работа, добре е все пак да се вземе онлайн, ако случайно нещо не стане работата да може да се върне в двуседмичен срок или колкото е посочил търговеца.

преди 1 час, J_O_R_O написа:

От стаята където е рутера има тераса и като изляза на терасата имам 1 чертичка(стената е от итонг).

Тази стена прозорци има ли? Да не е забутан някъде рутера или нещо друго да му пречи? Провери с различно разположение как е.

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Може да е гредоред ...

Може и да е ... палатка!

преди 35 минути, Raze написа:

След като се вземе нов рутер, стария може да се ползва като усилвател ...

Искаше да кажеш "разширител/extender"

преди 10 минути, Rammkopf написа:

Направо си за powerline-ове, ако питаш мен.

Ако ти ги купиш- що не?

преди 6 часа, jhoro написа:

Не се заяждам,  ама как разбра колко е голява къщата? Нали написах

Щом с 740N не става, то и сдруги евтини варианти няма да се получи.

преди 6 часа, jhoro написа:

Това може да стане и с наличнага сапунерка.

Няма да се получи добре с тази една антена и един чейн. Определено 300N рутер хвърля по-добре и може да докара по-добър трафик!

преди 36 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Щом с 740N не става, то и сдруги евтини варианти няма да се получи.

Няма да се получи добре с тази една антена и един чейн. Определено 300N рутер хвърля по-добре и може да докара по-добър трафик!

Определено ... колкото повече, толкова повече.

Обаче - що да купува нещо екстра, щом има друго нещо?

Точно с такава сапунерка - 6 години пръсках нет на 120 кв.м апартамент. Даже по едно време ползвах тетъринг от 841N, на 60 метра по права линия.

Просто ще сложи един по-хубав рутер в единия край на къщата - където е основното потребление- а сапунерката-екстендър - в другия край.

• Автор

Купих Tenda AC23, има обхват на всякъде. Благодаря за помощта!

преди 3 минути, J_O_R_O написа:

Ти си заминил основния рутер направо? Дано те слуша това устройство, особено като нов модел, че в миналото имаха марката не добра слава със стабилността.

• Автор
преди 35 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ти си заминил основния рутер направо? Дано те слуша това устройство, особено като нов модел, че в миналото имаха марката не добра слава със стабилността.

Да, стария може би е бил прецакан не знам. Да изкара поне гаранцията, после нов

преди 2 часа, J_O_R_O написа:

Бах мааму! Съсипа цялата тема!

• 4 седмици по-късно...

Здравейте,
Kaкво трябва да взема, за да имам стабилна връзка и около втората къща на село (тази в която сме имаме тази джиджавка от а1: ZTE MF927U Hotspot, която едвам вътре работи... със сим карта) , няма вариант за Lan нет. Трябва ни за камери работещи през wi-fi (ето един пример за 2МП) /или с облак, ако някой от нас има безплатен абонамент/.
планът ни с хотспота е: Моб. интернет на макс.скорост :)
До колкото разбрах това са вариантите (1 или 2)
1. Access Point или Router, свързани към основния, най-добре по кабелен път.
2. PowerLine и Access Point/Router - ...
3. Range Extender-ите са обикновени WLAN/Wi-Fi Repeater-и...
Може ли конкретни модели да посочите? Поне 15-20м обхват се търси в задачата. Токът е що-годе стабилен там.

Здравей,

Вземи си още един мобилен план за втората къща. Желателно е да е с нормален 5G модем с LAN порт, че тази "бисквитка", дето я раздават A1, за никакъв Х не става, освен да сърфираш през нея и да гледаш телевизия. Говоря ти от опита на инсталатор, който вече е извървял този път, неведнъж.

преди 5 часа, Rammkopf написа:

Здравей,

Вземи си още един мобилен план за втората къща. Желателно е да е с нормален 5G модем с LAN порт, че тази "бисквитка", дето я раздават A1, за никакъв Х не става, освен да сърфираш през нея и да гледаш телевизия. Говоря ти от опита на инсталатор, който вече е извървял този път, неведнъж.

А дали има покритие от операторите?

за 5G нямат обхват там. Въпросът е - с наличното (2год още ще се плаща така или иначе) как да го ъпгрейдна?
 Surf Unlimited Special /sim+hotspot/
Мобилен интернет - неограничени мегабайти
Мобилен интернет (5000MB на макс. скорост) - неограничени мегабайти

- т.е. SIM-a да я сложа в нещо по-сериозно, а за втората къща - евентуално да прокарам скрит кабел... към втори рутер?
ПП: WI-FI камерките работят и с памет карта - т.е. ако няма сигнал пак ще си записват (при движение), но на карта и ще трябва да ги сменям (свалям на друго устройство и пак да ги поставям)

ПП: Според картата на А1, половината село има 4Г
https://www.a1.bg/karta-na-pokritie
Както и обхват за Нет бокс (който хвърляше на 10-15м... wifi, но сменихме плановете и го върнахме...)

Ако можеш да замениш бисквитката с нормален 5G рутер, който има поне един ethernet порт, та да включиш кабел след него, тогава играта ти става далеч по-лесна. Ако и двете къщи са една до друга, можеш да си направиш даже безжичен мост. Няма да стане за без пари, но поне ще си решиш проблема. Просто не знаем детайлите в конкретният случай, за да ти дадем решението.

преди 1 час, Rammkopf написа:

Просто не знаем детайлите в конкретният случай, за да ти дадем решението.

Ето за това говоря - добре, че сам се удлсеги!

преди 8 часа, hakama написа:

за 5G нямат обхват там. ..)

5G все още е само реклама. 

И 4G е достатъчно, зависи колко трафик е включен в пакета.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.