Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вече не знам какво да правя с този шофьорски курс, моля за съвети!

Featured Replies

Здравейте. Момче на  почти на 24 г. съм и преди две години, през лятото на 2021, се записах на шофьорски курс в школа в моя квартал. Преди това не съм подкарвал кола. Изкарах около 10 часа, като всичките бяха само на нещо като импровизиран полигон. Инструкторът все ми казваше, че още не може да влезем в движението, понеже съм се движел бавно, бавно съм натискал газта, същевременно ако започвах да карм по – малко по – бързо, ми викаше да намалявам и т. н. Накрая ми каза, че от следващия път ще влизаме в движението, но поиска първо да направя вътрешния теоритичен изпит и този пред ДАИ. Тогава, обаче, въведоха зеления сертификат, който беше задължителен както за кормуването така и за изпитите. Тогава реших да поизчакам, докато отпадне изискването за сертификат. Но миналата година просто нямах възможност да продължа с курса, тъй като бях доста зает с работа и учене. Междувременно, реших да сменя школата, тъй като прочетох доста лоши отзиви нея и  за този този инструктор. Помислих, че може би там е проблемът и се записах в друга. Не знам от притеснение ли, бях ли загубил рефлекси, като започнах с кормуването беше много зле - бърках при смяната на предавките, изтървавах съединителя, колата гаснеше, отклонявах се от правата линия.  А и инструкторът обясняваше неясно, беше доста зает, често говореше по телефона. Пак карах само на полигон. На втория път ми каза, че не може да се занимава с мен, върна ми парите и ме посъветва да си търся автошкола, където предлагат обучение за категория B автоматик.

За мен опцията да имам категория само за автоматик е крайно нежелателна. Дори и за собствена кола да си търся с автоматични скорости, все някога при непредвидени ситуации, или пък за някаква работа, може да ми се наложи и да карам с ръчни. А непрекъснато слушам как автоматиците са по – скъпи и прецизни. Направо не знам защо съм толкова зле и ми е толкова трудно да схвана как се управлява автомобил. Уж и други казват, че са били зле, страхували се и на изпита са ги късали еди колко си пъти. Е да, ама щом като си стигнал до изпит, значи можеш да караш, просто са те скъсали защото нещо си недогледал, или за да платиш за нов изпит. А аз въобще не мога да стигна дотам, след като дори не мога да изляза от полигон. Молих баща ми да купим някака кола, за да се поупражнявам някъде, на по – пусти места, той отказва и ми казва да си карам курса на автоматик. А той и без това лесно се ядосва и едва ли може да ме научи да карам. Приятели, които имат книжки съм ги молил малко да потренирам с тях, и те не са склонни. Чудят се на кави курсове ходя и ми казват, че никой инстуктор няма да те върне.  Вече не виждам как ще станат при мен нещата. Ще ме е и срам да си търся гадже, да се женя и да имам деца, защото уж се водя мъж, а не мога да се справя с такова обичайно техническо умение – да мога карам ръчна кола. Заради това сега просто не ми се занимава с момичета и умишлено не си търся приятелка. Може би част от причината да не се справям, е точно защото съм доста афектиран и психясан  от факта, че съм почти на 24, а още нямам книжка. Обмислям и вариантът сега да изкарам курса на автоматик, а после да се опитам и с ръчна. Съжалявам, че стана дълго, просто се нуждая от съвет какво да правя. Приемам и критика, как въобще не ставам за шофьор и не трябва да карам. Благодаря предварително!

намери си жена със шофьорска книжка

аз бих изкарал с автоматични

а в твоя случай питай някой приятел да му платиш надница и бензина да те научи и да ти даде да шофираш с неговата кола 

преди 1 час, Cocatron написа:

Ми ти сам го каза - смени инструктора!

Защо? Явно този инструктор наистина гледа да учи курсистите, а това е добре.

Автора старай се, ако ти се отдава ок, ако не, карта за градския и толкова, все е по-добре отколкото да вземеш книжка и да се претрепеш или да претрепеш някого.

преди 8 часа, Argirov99 написа:

Съжалявам, че стана дълго, просто се нуждая от съвет какво да правя.

Вероятно не ставаш за тази работа, според това което разказваш. 

А за това: "Ще ме е и срам да си търся гадже, да се женя и да имам деца, защото уж се водя мъж, а не мога да се справя с такова обичайно техническо умение – да мога карам ръчна кола."  Къде точно пише, и кой ти е казал, че мъжеството се определя от това дали можеш да караш кола? Но ако продължаваш да го мислиш, трябва да отидеш на психолог!

Моя лелин например, цял живот беше деловодител. Технически умения никакви. Един бушон не знаеше да смени - буквално. За кола, абсурд. Пък живяха с леля до дълбока старост и имам двама братовчеди. Ако за някое момиче е определящо дали си мъж, ако нямаш кола и не знаеш да шофираш, тая кифла - защото това е кифла, съм и бил шута веднага.

преди 12 часа, Argirov99 написа:

Здравейте. Момче на  почти на 24 г. съм ...

Ааааааа не, не на мене тия номера, ти си жена ма, алоооо ...
Айде стига с тия плоски номера, личи си ти отдалече.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Ааааааа не, не на мене тия номера, ти си жена ма, алоооо ...
Айде стига с тия плоски номера, личи си ти отдалече.

Комши не с лошо де, нал' знаеш - От всяко дърво свирка не става. :)

преди 3 минути, Bubbles написа:

От всяко дърво свирка не става.

Според онова недоразумение Белгиеца авторът е авторка. И да, от всяка жена мъж не става....Както е вярно и обратното

преди 15 часа, Banesc написа:

а в твоя случай питай някой приятел да му платиш надница и бензина да те научи и да ти даде да шофираш с неговата кола 

Най-добре. От опит да ти кажа, съвременните инструктури поради куп причини не подготвят шофьори, а хора които да си вземат изпита. Оттам нататък сам или с близък. Успех!

Няма нищо ненормално и необичайно да не можеш да се научиш да управляваш автомобил, и всъщност поне половината шофьори не трябва да имат книжки. Като се усещаш сам, че не те бива, що ти е да си търсиш белята? Утре ще направиш беля на пътя, гаджето ще те чака ли да излезеш от затвора?

• Автор

Добре, но според вас нормално ли е да се съди дали ставам за шофьор от каране само на полигон и да бързат се отказват от мен и пъдят от школата? Не може ли да си изкарам часовете, пък ако на изпита вече ме късат няколко пъти, да, тогава да се каже, че не съм за тази работа?

на 22.07.2023 г. в 23:47, Argirov99 написа:

За мен опцията да имам категория само за автоматик е крайно нежелателна. Дори и за собствена кола да си търся с автоматични скорости, все някога при непредвидени ситуации, или пък за някаква работа, може да ми се наложи и да карам с ръчни.

Странна логика. Заради непредвидени ситуации, които може да настъпят (а може и да не настъпят), ще се лишиш от възможността да изкараш книжка на автоматик? Имам познат, който на дърти години реши да изкарва книжка, изкара я на автоматик, и вече две години си кара колата с автоматични скорости, без да му дреме на шмайзера че не може да управлява кола с ръчка. Ти си ходи пеш, щом този вариант не те устройва.

Превключването на скорости е една много малка част от шофирането. Ако не ставаш за шофьор на ръчка няма да ставаш и за автомат. И щи кажа що. При автомата привключввнето се извършва автоматично ама не баш…….. Ако искаш да изпревариш като натиснеш малко по-резко газта връща на долу една предавка, а още по рязко и по на долу връща две и колата се изтрелва. И мое се притрепиш като бракуван кон. Това с тая категория за автоматик е измислена от някоя лесбийка феминистка. Ама и тя като е техническа неграмотма.

преди 4 часа, Argirov99 написа:

Добре, но според вас нормално ли е да се съди дали ставам за шофьор от каране само на полигон и да бързат се отказват от мен и пъдят от школата? Не може ли да си изкарам часовете, пък ако на изпита вече ме късат няколко пъти, да, тогава да се каже, че не съм за тази работа?

Aми при положение, че не можеш да държиш дори права линия .... не знам защо се учудваш, че не те пускат извън полигон. За съжаление наистина е факт, че в днешно време не подготвят шофьори, а хора, които да си вземат изпита, та се досещам, колко ти обръщат внимание и те обучават въобще. Натискай някой от компанията да ти даде да караш нейде на безопасно и да ти покаже някои основни неща. Разбира се, ако смяташ, че големия ти проблем са ръчните, можеш да изкараш курс само за автоматици, но честно казано силно се съмнявам, че баш това ти е кусура.

Шофирането, като всеки останал занаят въобще, за да го научиш, най- първо трябва да ти е интересно, да те привлича, да го искаш, заради самото него, а не защото ще се фукаш пред мадамите. То и за това щем не щем, електричките и АИ са бъдещето. Щото необходимостта от МПС ще бъде все по и по- належаща в бъдеще, а пък факта е, че от всеки човек шофьор не става и да повторя - в това няма нищо ненормално, обидно, лошо, за укоряване и т.н.

Така, че младите опичайте си акъла и това ми е съвета за вас - знам, че автомобила е нужен, знам че е и гъзарийка, знам всичките предимства да имаш автомобил, но и познавам доста хора, които вече не са м/у живите, защото си отидоха ей тъй по пътищата. А инак от разстоянието на годините зад гърба ми, мога да ви кажа, че пък на мен вече тотално ми е писнало от автомобили и да шофирам. Направо се изприщвам вече, като трябва да карам на по- дълъг път. Въобще не ми се занимава и по тия тенекета се трошат планини с пари. Много мразя да харча пари по автомобили, за една купчина ламарини на колела плащаш на сто места - че минетки, че данъци, че прегледи, че граждански, пък като опрем до автосервизите и почваме да си мантруваме отче наш. И това го казвам, като човек, който беше маняк на скорости, коли, мотори, пътища, екстреми всякакви.

п.п. спомням си преди години бях гледал един клип с Cardi B, някакво предаване беше за коли, та водещия я беше питал "добре де, имаш ферари, имаш ламборджини, имаш пикапи, имаш даже камиони, а нямаш книжка". И тя си му отговори съвсем простичко и естествено - харесвам колите, но ме е страх да карам. Супер просто е - като не можеш, не можеш и толкоз, няма какво да ти пука. Определено този вариянт е по- разумното решение от: все пак да си вземеш някак изпита и след Х години, като направиш ПТП и почине я прителката ти, я бебе в отсрещния автомобил и да разбереш как ще ти запука, докато си жив братче.

Бако щом не можеш да караш на полигона кво искаш да да караш по пътя? 

P.s. почнах да ти чета обясненията, на цел роман, на 5тия ред спрях.

Явно нямаш рефлекси за шофиране, и 20сет години да караш курсове нема а стане .

Дано все още има читави инструктори с трезва преценка, които не са за тия 1000 лв , които ще изкарат от курсиста, но пък ще спасят нечий човешки живот! 

• 3 седмици по-късно...

Първо си намери някаква читава школа, колкото и да си зле няма как да ти кажат "еми не ставаш, откажи се" - както с всичко, и шофирането се учи с практика, практика, практика. 

Щом имаш приятели с книжки, помоли се малко, отидете я на полигон, я далече навътре в някое по-малко село, за да можеш да извъртиш няколко кръгчета поне на 1ва-2ра, за да видиш, че в крайна сметка не е толкова страшно. Честно казано, частта с това, че губиш права линия не мога да я разбера - ако не напъваш волана наляво-надясно, не губиш права линия и си караш. 

Също, имай предвид, че щом ти е много трудно да свикнеш с базовите работи, тия 35-6 часа, които са в школите, няма да ти стигнат за никъде и си отдели парички или за допълнителни часове или за още изпити, защото шанса да те скъсат е немалък. Просто си намери читава школа и ако трябва не се явявай на изпит след 35 часа, а карай още 10-20 часа допълнително.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.