Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 или 11 предпочитате?

Windows 10 или 11 предпочитате? 20 гласували потребители

1. 1. Кой от двата харесвате повече?

• 10
      40%
      8
    • 11
      60%
      12

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Здравейте,

Има ли и други, които не могат да свикнат на 11-ката или съм само аз?

В края на 2021 година си купих нов лаптоп, който дойде с Уин 11 и съм го ползвал много малко за тези вече малко повече от 2 години. Така и не мога да свикна да работя с него, затова повече използвам служебния лаптоп с Уин 10 и вкъщи.

Какво ме дразни в него - разместени са много неща, някои от най-простите команди са скрити в куп подменюта, като цяло е по-неприятен за всекидневна употреба от 10. За тези две години сигурно съм го пускал само 20 пъти, когато служебният с 10 е бил в офиса.

Мисля да даунгрейдна компютъра си към 10-ка, надявам се да е възможно.

А вие кой от двата Ундоеса предпочитате?

В моята фирма по всичко личи, че ще си останем на Уин 10 още поне няколко години.

преди 46 минути, Coco1 написа:

И защо досега не му инсталира 10

Ами често си нося служебния с 10-ката у дома и основно ползвам него, защото е по-лесно. Иначе отдавна да съм го даунгреднайл.

Всъщност при тази операция опцията се нарича ъпгредване в тула на Майкрософт, сякаш и самите те смятат, че от 11 като преминаваш на 10 е ъпгрейд... 😉

Иначе и на мен ми липсва 7-цата, но с лаптоп от 2021-ва няма как да тръгне без да има проблеми.

А като на 10 му изтече поддръжката просто ще мина на Линукс или дори Мак ОС.

Освен ако не решат да пуснат Уин 12, който повече да прилича на 7 или 10. Което не е невъзможно, защото аз лично не очаквах и 11, нали твърдяха, че 10 ще е последната версия и само ще му пускат нови версии някога.

По-добре нещо изцяло ново, от колкото Уин, който нито изглежда, нито се държи като Уин.

преди 50 минути, Acho5 написа:

А вие кой от двата Ундоеса предпочитате?

Какво значение има за тебе, кой какво предпочита? Който е на ТИ с материята, няма грижи нито с 10, нито с 11. Голям процент си ползват все още и 7, и това ще е така, докато приложенията които ползват не променят изискванията си към ОС или хардуер.

преди 19 минути, Acho5 написа:

А като на 10 му изтече поддръжката просто ще мина на Линукс или дори Мак ОС

Това си е твое решение, което касае единствено твоите виждания. Има издание на 10, чиято разширена поддръжка е до 2032г. До тогава, я камилата, я камиларя...

Не, че ми е важно, но ми е интересно дали 11 може да се счита като флоп като Виста и 8.

Елементарните неща нарочно са скрити в Win 11 понеже да не може новите юзъри и деца да обатачат ОС

Иначе съм ги пробвал всичките версии и продължава да бие различни ерори на всичко което пусна под Win 11 и в един момент просто ми писна и се върнах на 10 

Този тест също показва колко неоптимизиран е Win 11 

преди 34 минути, KoiAzLiWe написа:

Елементарните неща нарочно са скрити в Win 11 понеже да не може новите юзъри и деца да обатачат ОС

Иначе съм ги пробвал всичките версии и продължава да бие различни ерори на всичко което пусна под Win 11 и в един момент просто ми писна и се върнах на 10 

Естествено, я качи 11ка на нещо с хибридни ядра, като интел 11та серия и нагоре и да говорим тогава!!!

преди 2 часа, Acho5 написа:

Има ли и други, които не могат да свикнат на 11-ката или съм само аз?

Няма. Само ти си.

Обзалагам се че трудно си свикнал и с 10-та. А преди нея и с 8-та. И с 7-та ти е било трудно да свикнеш в началото след ползването на XP.

преди 7 часа, KoiAzLiWe написа:

Даунгрейднах до Уин 10, за първи път на моя лаптоп, той дойде с 11 и честно казано работи по-бързо. Апропо и моят е Dell.

Включва се и се изключва по-бързо.

Освен това Firefox сякаш работи по-бързо под десетката, с 11 още от самото инсталиране много въртеше.

Друго интересно е как Гугъл мапс изглежда по-добре и работи по-добре под 10-ката. Сигурно драйверите на този модел вървят по-добре под 10, все пак е модел от края на 2021-ва. Но просто все едно чак сега съм с нов лаптоп.

Иначе в моите среди съм изключение и вече почти всички са с ябълката. 😉

преди 14 часа, Acho5 написа:

Иначе в моите среди съм изключение и вече почти всички са с ябълката. 😉

Слагай ябълката тогава. Може и да издържиш един месец с нея. Ти с интерфейса на Windows 11 не можеш да свикнеш, та да те видим с тоя на ябълката как ще свикнеш.

С Windows Phone 8 свикнах, с iOS свикнах, при все, че OS е по-добра на десктопи и преносими компютри.

С 11 не мога да свикна, доста неинтуитивна е. Даже Линукс дистрибуциите като Сусе ми се струват по-приятелски настроени.

преди 1 минута, Acho5 написа:

С 11 не мога да свикна, доста неинтуитивна е.

Не е вярно!

Дай пример кое не е интуитивно.

За 10...гола вода. Тежка, капризна, много гафове...особено като започне да се упдейтва компютъра блокира. Хем хубав компютър. 11...доста по лека от 10, но не че е кой знае какво. Много менюта, команди...

Аз продължавам да си ползвам 8.1, до когато върви. После ще мисля, но 10, няма да е!

преди 1 час, Hristo52 написа:

За 10...гола вода. Тежка, капризна, много гафове...особено като започне да се упдейтва компютъра блокира.

На тоя хардуер само Елбрус .

преди 4 часа, Hristo52 написа:

За 10...гола вода. Тежка, капризна, много гафове...особено като започне да се упдейтва компютъра блокира. Хем хубав компютър. 11...доста по лека от 10, но не че е кой знае какво. Много менюта, команди...

Аз продължавам да си ползвам 8.1, до когато върви. После ще мисля, но 10, няма да е!

И аз така ,  карам още с Елка 1300 - сравнително малко бутони и команди ... ъпдейти няма и чакам само че 12ката :newspaper:

преди 7 часа, г-н Велев написа:

Не е вярно!

Дай пример кое не е интуитивно.

Не може да провлачиш иконка от старт менюто на десктопа и автоматично да стане шорткът например.

Един куп прости команди са скрити в подменюта.

Не може да се групират старт меню иконите в отделни групи лесно.

Изборът на програма по подразбиране също е супер странен:

jmsCrAQNH5Hy9eUsw2DPg5-1200-80.png.webp

преди 5 минути, Acho5 написа:

Не може да провлачиш иконка от старт менюто на десктопа и автоматично да стане шорткът например.

Трябва от старт менюто да избереш All apps и от тях вече да влачиш и правиш шорткъти на десктопа. Ти вероятно се мъчиш да направиш шорткът от Pinned.

преди 8 минути, Acho5 написа:

Един куп прости команди са скрити в подменюта.

Крият ги, за да не се оплакват потребителите после, че "нищо не са пипали, а нещо изчезнало".

преди 9 минути, Acho5 написа:

Не може да се групират старт меню иконите в отделни групи лесно.

Изборът на програма по подразбиране също е супер странен:

Всяко ново нещо си има промени и трябва да се учат и да се свиква. М/у другото промените са правени на база потребителски мнения и препоръки. За улеснения един вид. Наистина е лошо като имаш един навик, а сега трябва да се променя.

Аз се сърдех че контесното мену с десен клик даваше други неща и напромер не даваше веднага да разархивирам тука. Но разбрах че като се натисне шифт и след това десен клик и излиза старото меню.

Друго не ми е ясно - защо когато човек изрази желание, че иска да мине от Уин на Линукс или Мак всички опищяват орталъка?

Аз съм на принципа като е промяна да е промяна. Ако ще трябва да свиквам с новото, по-добре цялата среда да е нова.

И определено не вярвам, че Макс ОС е толкова неприятен за ползване като 11. Нито пък някой е спечелил от вярност на фирми.

Един човек повече или по-малко за тях е все едно, но е важно ти да си си доволен.

И определено за Мак и Линукс може да се каже, че като среди си държат повече на това, с което са привлякли клиентите си.

Преди време Убунту ли, друга ли система беше въведе нещо революционно като файлов мениджър или меню и повечето хора не бяха доволни, но това е рядкост, там промените са повече в дълбочина, докато във визията и менютата са много по-постепенни.

Дълги години Мак ОС си личеше визуално, че е наследник на първата им модерна серия MacOS X от 2000-2001-ва. Уиндоус бяха на другия принцип - по-редки рилийзи на нови ОС, но с повече промени като например преминаването от  XP -> Vista или от 7 -> 8/8.1 -> 10. През цялото това време в Мак ос промените бяха минимални визуално и като менюта и настройки, повече махаха бъгове и тук-там заменяха приложения ала МС, но доста по-плавно. Най-голямата им промяна за потребителите беше като минаха на плоски иконки и стил.

МС опита същото като Епъл с 10 и да ви кажа получи им се според мен. Последните версии на 10 са по-добри в много отношения от първите. Най-хубавата промяна като потребител за мен беше, че разкараха нарисуваните като с пейнт бели иконки и ги замениха с нормални, цветни. Имаше и негативни промени, но като цяло 10 от 2020-та насам е по-добър от 10 между 2015-та до към 2019-та.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.