Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Скрит дял се вижда в Windows Explorer

Featured Replies

Здравейте,

Хванах се днес да пробвам едно издание на Windows 10. Отцепих си дял от диска, и инсталирах успоредно на основната ми ОС (също Win10). Всичко мина гладко, настроих новата ОС, хареса ми :) . Културно затрих старата, обединих двата дяла, пак всичко безпроблемно. Обаче в Explorer-а ми се появи системния дял от 100MB, който по принцип не трябва да се вижда. Някакви идеи как да го махна, без лоши последствия за системата?... 

large.2023-07-25_165035.jpg.51d5dd656d7e

large.2023-07-25_165258.jpg.ee17d2934f7c

Разрешен от цър-вул

• Решение

Най-лесно е с diskpart - в cmd as admin:
diskpart
remove letter=X
exit
exit

където X е нужната буква за премахване
или с помощта на Drive Letter Changer
dchanger_main.png
десен клик по нужния дял -> Remove

Или в diskpart - десен клик по нужния дял - Change drive letter and path...>[Remove]

• Автор
преди 8 минути, цър-вул написа:

... свърши работа, благодаря :beer:  :)

По-горе съм дал скрийншот от Disk Management, вижда се, че в него дялът няма буква.

Няма как да е с буква. Затова попитах, в другата тема.

Съвет - ако имаш нещо важно, го тегли сега.

• Автор
преди 12 минути, Teemo написа:

Няма как да е с буква. Затова попитах, в другата тема.

Съвет - ако имаш нещо важно, го тегли сега.

Cat_weird.gif.04069d12cad631057f2aa8b164

А, аз съм ок.

Ти ще си търсиш джама.

едит

@цър-вул никога, ама никога повече - не ми пиши и не ме цитирай.

Щом не знаеш къде е файла, с буут...

Приключих с теб - завинаги.

Системният дял от 100 MB, който виждате в Explorer-а, е резервиран за системни файлове на операционната система Windows. Този дял съдържа важни компоненти като Boot Configuration Data (BCD) и други файлове, които са необходими за стартиране и функциониране на Windows.

Изглежда, когато сте инсталирали втората копие на Windows 10, той е създал нов системен дял за тази инсталация. Въпреки че сте затрили втората инсталация и сте обединили дяловете, системният дял може да остане.

преди 41 минути, Teemo написа:

Щом не знаеш къде е файла, с буут...

Куйо?

преди 26 минути, georgibgg написа:

системният дял може да остане.

Да виждаш допълнителен такъв?
large.2023-07-25_165258.jpg.ee17d2934f7c

Инсталаторът на Windows е достатъчно интелигентен да разпознае зареждащия дял и да добави запис в BCD хранилището, сочещ към съответния дял с ново инсталирания Windows.

преди 41 минути, Teemo написа:

@цър-вул никога, ама никога повече - не ми пиши и не ме цитирай.

Аз съм ти издул пощата от писма... Смяях.
Добре, аз само тихо ще се дивя на глупостите, изписани от теб...

преди 47 минути, Rudy M. написа:

Cat_weird.gif.04069d12cad631057f2aa8b164

От 'де го измъкна тоя пичитляащ котор?

• Автор
преди 46 минути, цър-вул написа:

Инсталаторът на Windows е достатъчно интелигентен да разпознае зареждащия дял и да добави запис в BCD хранилището, сочещ към съответния дял с ново инсталирания Windows.

Точно така е. Windows създава тези двата допълнителни дяла само ако не успее да ги намери на диска. А в случая вече си ги имаше.

А аз съм достатъчно интелигентен и опитен преди инсталацията да си отцепя едни 100GB от системния дял, да ги оформя като нов дял, и да инсталирам на него, без да пипам нищо друго. 

преди 46 минути, цър-вул написа:

От 'де го измъкна тоя пичитляащ котор?

Имам си колекция от интересни картинки и gif-ове  :cool:

преди 13 часа, цър-вул написа:

При ъпгрейд на 10 и след време връщане на имидж към 7цата, става едно хубаво мазало, особено когато имаш и Линукс. 10ката си създава обаче един 500 мегабайтов дял, а на 7ца е 100. Та връщайки имиджа , 500 мегабайтовия дял си остава. И буутлоудера се е*ава и накрая нищо не зарежда. Една флашка с Линукс и оправям проблема. Така, че джама не е толкоз умен колкото го изкарваш, та дори затрива grub loader на Линукса. Каква наглост само!

1. Говориш за различни неща! От какъв имидж връщаш? С кой инструмент е правен, какво е зададено да се включи в имиджа- там е заровен ключът от палатката.

току-що, цър-вул написа:

1. Говориш за различни неща! От какъв имидж връщаш? С кой инструмент е правен, какво е зададено да се включи в имиджа- там е заровен ключът от палатката.

Имиджа е правен с AOMEI Backupper. Включен е и 100 мегабайтовия дял, за да няма проблем със зареждането на системата при връщане. Та 500 мегабайтовия дял си остава след връщане на 7цата. И при пускане на лаптопа, се появява екран какво да зареди  10 или 7. На първото е ясно, че няма да запали. Обаче е дразнещо, че не се маха автоматично. Налага се да правя манипулации.

@*S197*Аз на 7-цата нямам дял за възстановяване даже и не съм си правил труда да създавам такъв. Също и когато си създадох дял за 11-ката пак не си направих труда да си създам дял за възстановяване но за сметка на това 11-ката сама си създаде такъв и проблеми до сега йок с 2-те системи избирам си да стартирам която ми е кеф.

jdv1690373670t.png

преди 58 минути, *S197* написа:

Обаче е дразнещо, че не се маха автоматично.

Както казват руснаците - бред... Инсталаторът не се интересува какво има в  BCD Store. Просто добавя новия запис. Ти май искаш ИИ...

Рядко дяловете на EFI и тези за възстановяване имат буква. Но като цяло може да се скрие дяла с всеки един външен инструмент за боравене с дискове.

Пример с NIUBI Partition Editor-a. Има и безплатна версия:

Image-489.png

Ето и инструкции с AOMEI:

https://www.diskpart.com/help/hide-partition.html

Това за другия път ако се наложи. Знам, че проблема вече е решен. :)

току-що, B-boy/StyLe/ написа:

Рядко дяловете на EFI и тези за възстановяване имат буква. Но като цяло може да се скрие дяла с всеки един външен инструмент за боравене с дискове.

Пример с NIUBI Partition Editor-a. Има и безплатна версия:

Image-489.png

Ето и инструкции с AOMEI:

https://www.diskpart.com/help/hide-partition.html

Това за другия път ако се наложи. Знам, че проблема вече е решен. :)

Кажи им го ти, на тези тъпапари...

• Автор
преди 9 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Но като цяло може да се скрие дяла с всеки един външен инструмент за боравене с дискове.

Да, това го знам. Но в случая нещо се беше бъгнало. Дялът нямаше буква в Disk Management, както се вижда по-горе, нямаше и в EaseUS Partition Master, който ползвам за такива цели. Само дето на него не му направих скрийншот.

Пък и за пръв път ми се случва подобно нещо, и не знаех, че е достатъчно да му махна буквата. Търсенето в Google ме доведе до съвети как и дали да затрия целия дял. Което не посмях да направя. Не че не мога да възстановя едно буутване на Windows :) , ама си е играчка.

преди 9 часа, Teemo написа:

Единственият тъпанар в тази тема си ти! :angry:  Нали беше казал, че повече няма да пишеш в темите ми?...

преди 6 минути, Rudy M. написа:

Да, това го знам. Но в случая нещо се беше бъгнало. Дялът нямаше буква в Disk Management, както се вижда по-горе, нямаше и в EaseUS Partition Master, който ползвам за такива цели. Само дето на него не му направих скрийншот.

Пък и за пръв път ми се случва подобно нещо, и не знаех, че е достатъчно да му махна буквата.

Може, но все пак за да сработи функцията за скриване в програмите, не му трябва да има буква. Дори при скриването си казва, че може да смени наличната буква. Скриването работи винаги без значение от буквата. Това имах предвид. Ти пробва ли с EaseUS да го скриеш директно без да му махаш буквата, която е нямал? И интересно на първата снимка се вижда, че все пак там има буква Z.

преди 9 минути, Rudy M. написа:

Търсенето в Google ме доведе до съвети как и дали да затрия целия дял. Което не посмях да направя. Не че не мога да възстановя едно буутване на Windows :) , ама си е играчка.

Затриване няма смисъл, защото дори да ребилднеш после самия bootloader оставаш без Recovery дял. По-скоро може да се слее с основния дял C:\ (аз при мен така съм направил) и нямам отделен дял за Recovery Environment средата. И понеже бях на MBR нямах и EFI дял. Но наскоро се наложи да rebuild-на bootloader-a и той си създаде EFI дял без значение, че все още съм на MBR, а не на GPT. Но нищо. Дори е по-добре, защото като реша да мина на 11 така или иначе ще ми трябва GPT. В случая EFI дяла го създаде инструмента на Macrium Reflect за поправка на boot проблемите. Но щеше да го създаде и инструмента на MS mbr2gpt за обръщане на MBR в GPT. Та, сливане в 1 дял работи, но си е играчка и доста команди в bcdedit. :)

преди 9 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Това за другия път

Предложих решения с минимум усилия.. ;)

преди 20 минути, B-boy/StyLe/ написа:

като реша да мина на 11 така или иначе ще ми трябва GPT

Не, че не може и без gpt...

току-що, цър-вул написа:

Предложих решения с минимум усилия.. ;)

Е да, аз не казвам, че инструмента на Sordum е излишен. За някои неща е излишно да се гърми по врабчета с топ, но аз сякаш предпочитам тук пълноценен мениджър на дискове, които има предостатъчно добри такива, преносими и безплатни. :)

преди 9 часа, Teemo написа:

Колега, не с лошото. :)

В някои отношения инструментът на Sordum превъзхожда ВСИЧКИ инструменти за работа с букви на дялове по лекота на използване. Например ако някой дял има буква, а ти искаш да използваш същата буква за друг дял.

преди 13 минути, цър-вул написа:

Не, че не може и без gpt...

Може, но като ще е гарга да е рошава. Аз или ще покрия всички изисквания (а не виждам защо не, след като покривам всичките така или иначе) ей така да ми светнат в зелено отметките или ще го играя байпас за всичките му там Secure Boot, TPM и прочие. Аз така или иначе като мигрирам ще спра CSM Legacy-то и ще пусна и CAM (от новия бета Биос) за Resizable Bar опцията.

преди 9 минути, цър-вул написа:

В някои отношения инструментът на Sordum превъзхожда ВСИЧКИ инструменти за работа с букви на дялове по лекота на използване. Например ако някой дял има буква, а ти искаш да използваш същата буква за друг дял.

Е чак пък да ги превъзхожда. Да, че е лек и върши това, за което е предназначен съм съгласен, но чак да ги превъзхожда. Иначе да, знам че може да поставя букви два пъти (освен обаче за ДЯЛ C:\), но то кой би искал различните дискове или дялове да са с една и съща буква без това?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.