Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на фотоапарат

Featured Replies

Здравейте, трябва да закупя фотоапарат за един курс в университета. Изискванията са да е DSLR camera или system camera, да снима поне Full HD видео и да има hot shoe connection. Бюджетът ми е 1000-1200. Разглеждах фотоапарати и чета разни неща, но не разбирам достатъчно. Ще се радвам, ако ми предложите някакви варианти! Благодаря предварително!

Бая скъп курс ще ти излезе. Щом нищо не разбираш, взимай най-евтината system camera.... DSLR-a е за напреднали, които знаят какви настройки да ползват според случая. Не виждам смисъл да се хвърляш веднага на него.   Повечето правят FullHD запис. Всички съвременни камери имат имат hot shoe. Виж и назаем можеш да вземеш временно от приятел.

PS: С телефоните може що годе да се снима  нормално видео. Айфоните имат даже оптична стабилизация и снимат мазно видео.  Виж за снимки, вече скоро няма да настигнат DSLR/ Mirrorless камерите, поради простата причина, че в телефоните, оптиката е мизерна и там играе предимно софтуера, който много добре се вижда, как замазва положението, а на момента даже се дъни. Ама за масовия потребител, му е все тая щот не разбира. За фейсбук и инстаграм са идеал.

Cheers.

Щом говорим за видео, по-добре да е безогледален апарат, а не DSLR. Не че DSLR-ите не могат да снимат видео, ама без огледало е по-добре.

Нов ли трябва да бъде, или може да е и втора ръка? Какъв трябва да бъде обективът (обективите)?

преди 28 минути, *S197* написа:

Бая скъп курс ще ти излезе. Щом нищо не разбираш, взимай най-евтината system camera....

.....................................

Пълни глупости :angry: 

преди 6 минути, Rudy M. написа:

Щом говорим за видео, по-добре да е безогледален апарат, а не DSLR. Не че DSLR-ите не могат да снимат видео, ама без огледало е по-добре.

Нов ли трябва да бъде, или може да е и втора ръка? Какъв трябва да бъде обективът (обективите)?

Добре, парите са си негови.

• Автор
преди 5 минути, Rudy M. написа:

Предпочитам нов, честно казано, не обичам да купувам техника втора употреба. Смятам и след курса да го използвам, харесва ми да снимам любителски, досега само с телефона. За обективите няма нищо споменато, но гледам, че всички фотоапарати вървят с един, предполагам стандартен и ще свърши работа поне за курса. Също така не е ясно каква част ще бъде насочена към фотография и каква към видеа, за да гледам това като по-важно

Също не ми е ясно дали ако е безогледален би било проблем спрямо дадените изисквания 

А разглеждал ли си какво се предлага по магазините? Понеже до 1100 лв. видях само Canon 4000D, 2000D и тук-там останал някой M100. И трите не си заслужават. 

• Автор
преди 36 минути, Rudy M. написа:

А разглеждал ли си какво се предлага по магазините? Понеже до 1100 лв. видях само Canon 4000D, 2000D и тук-там останал някой M100. И трите не си заслужават. 

Да, разглеждах и се насочих към 2000D, но нямам идея дали става

преди 49 минути, Rudy M. написа:

А някой, който си заслужава?

преди 55 минути, Rudy M. написа:

Защо го караш да взима техника за 5 бона, при положение, че е новобразнец? Ти го караш да си купи S класа, при положение, че сега е взел книжка и не е наясно с колите. Има и други марки за по-малко пари, които ще му вършат същата работа. Човека е новобранец! Мисли от неговата камбанария, а не от твоята си!

• Автор
преди 23 минути, *S197* написа:

Защо го караш да взима техника за 5 бона, при положение, че е новобразнец? Ти го караш да си купи S класа, при положение, че сега е взел книжка и не е наясно с колите. Има и други марки за по-малко пари, които ще му вършат същата работа. Човека е новобранец! Мисли от неговата камбанария, а не от твоята си!

Не искам нищо уау, да ми върши работата прилично. Вие какъв бихте ми предложили?

преди 55 минути, Tuff написа:

А някой, който си заслужава?

Според мен не става. Прекалено нисък клас и орязан откъм възможности. Целта на този модел е да те зариби по идеята за DSLR, и след няколко месеца да го продадеш на загуба, и да си купиш много по-скъп. Знам, че си мислиш, че няма да стане така, но повярвай ми - ще стане :) . Неслучайно Olx-ът е пълен с почти нови 4000D и 2000D.

Ако искаш нов, и можеш да вдигнеш бюджета до около 1500 лв - могат да се намерят интересни неща. Като например Nikon Z30/Z50, Canon R50, Sony A6100. В краен случай Sony A6000 или Canon M50, но те са стари модели, и - по-скоро не. Естествено, трябва да дебнеш за промоции :)

Ако ако си навит на втора употреба - там вече вариантите са повече. Марките фототехника в момента са Sony, Canon и Nikon. Разбира се, има и Fujifilm, OM System, Panasonic, но тях не бих ги препоръчал за начинаещ, който не знае какво точно ще снима и с какъв обектив. Като искаш 2000D - намери си някой малко ползван за 500-600 лв, че да можеш след няколко месеца да го продадеш с малка загуба. До 1100 лв. могат да се намерят например: Canon 250D, Canon 800D, Canon 70D, Sony A6400, Sony A7. Даже е възможно и някой по-стар фулфрейм DSLR, например Canon 5D MkIII или Nikon D750. С тях вече ще усетиш наистина какво е фотография :)

преди 50 минути, *S197* написа:

Продължаваш с простотиите! :mad:  Някъде да виждаш да го карам да купува техника за 5 бона?... Изобщо наясно ли си какви са цените на фототехниката в момента? Моделите под 1100 лв. се броят на пръстите на едната ръка. 

И недей да ми даваш акъл от коя камбанария да мисля. Давай го по-споко. Мислѝ първо себе си, после другите. 

• Автор

Благодаря!

А ако се навия за втора ръка, за какво трябва да внимавам? Почнах да разглеждам и има някакви на 200 кадъра, на 2000, на 20000, играе ли това важна роля 

Трябва да гледаш апаратът да е в добро състояние, да няма повреди и дефекти. Броят кадри има някакво значение. Тяло на 200000 кадъра очевидно е много по-амортизирано, отколкото такова на 2000 :)

Полезно е да имаш познат или приятел, на когото имаш доверие, и който разбира от фототехника, да те насочи към конкретна оферта. Ако нямаш - може да споделиш тук във форума какво си харесал, ще ти дадем мнение.

• Автор
преди 11 минути, Rudy M. написа:

Трябва да гледаш апаратът да е в добро състояние, да няма повреди и дефекти. Броят кадри има някакво значение. Тяло на 200000 кадъра очевидно е много по-амортизирано, отколкото такова на 2000 :)

Полезно е да имаш познат или приятел, на когото имаш доверие, и който разбира от фототехника, да те насочи към конкретна оферта. Ако нямаш - може да споделиш тук във форума какво си харесал, ще ти дадем мнение.

Например този ми попадна: https://m.olx.bg/d/ad/byal-canon-eos-250d-obektiv-ef-s-18-55-mm-f-4-5-6-is-stm-iii-CID632-ID8YNm6.html

преди 2 часа, Rudy M. написа:

Продължаваш с простотиите! :mad:  Някъде да виждаш да го карам да купува техника за 5 бона?... Изобщо наясно ли си какви са цените на фототехниката в момента? Моделите под 1100 лв. се броят на пръстите на едната ръка. 

И недей да ми даваш акъл от коя камбанария да мисля. Давай го по-споко. Мислѝ първо себе си, после другите. 

О, аз съм спокен. Седя си на климатик. Та, според теб апарат за 1000 лева не струва и твойта логика трябва да е нещо скъпо, та да става за чеп за зеле. Човека ти написа, че не иска втора ръка техника, ама некой трябва да чете. Ето ти DSLR за под 1000 лв.:

https://www.technopolis.bg/bg//Foto-i-videokameri/DSLR-Fotoaparati/c/P11050201

Допълнителни обективи се взимат отделно, това е ясно.

• Автор
преди 3 минути, *S197* написа:

О, аз съм спокен. Седя си на климатик. Та, според теб апарат за 1000 лева не струва и твойта логика трябва да е нещо скъпо, та да става за чеп за зеле. Човека ти написа, че не иска втора ръка техника, ама некой трябва да чете. Ето ти DSLR за под 1000 лв.:

Допълнителни обективи се взимат отделно, това е ясно.

Благодаря!

преди 35 минути, Tuff написа:

Ами да, този като модел е добре. От последните DSLR-и на Canon e. Предимствата му са:

- DualPixel автофокусна система. Това означава бърз и точен автофокус при снимане на снимки и видео с ползване на дисплея;

- въртящ се дисплей с тъчскрийн, удобен за видео;

- 4К видео със следящ автофокус;

- лек и компактен, удобен за работа, с изведени достатъчно бутони;

- ценни тъч функции - фокусиране и снимане с едно докосване, промяна на фокусната точка с докосване по дисплея, бърза и удобна работа с менютата, "бързо" меню с най-използваните настройки.

Всичко това го няма в 2000D и 4000D. 

Освен това за Canon EF-S байонет все още има огромен избор от хубави и евтини обективи. Това е най-важното в една система.

Цената е добра, ако няма някакви скрити дефекти - заслужава си.

преди 20 минути, *S197* написа:

Та, според теб апарат за 1000 лева не струва и твойта логика трябва да е нещо скъпо, та да става за чеп за зеле. Човека ти написа, че не иска втора ръка техника, ама некой трябва да чете. Ето ти DSLR за под 1000 лв.:

Да, според мен апаратите, които в момента се продават нови за 1000 лв., не струват. Казах го ясно и точно във втория си пост в темата. И го казвам, защото разбирам от фотоапарати. А ти явно си нямаш и понятие, пишеш глупости просто да си чешеш клавиатурата. Знанията ти стигат дотам да влезеш в някой сайт, и да видиш цените.

Нещо конкретно можеш ли да ми кажеш за този апарат, дето си дал линк към него, за под 1000 лв.? Какви са му предимствата, защо го препоръчваш? Ще върши ли работата на пишещия в темата, и защо?

преди 5 минути, Rudy M. написа:

Ами да, този като модел е добре. От последните DSLR-и на Canon e. Предимствата му са:

- DualPixel автофокусна система. Това означава бърз и точен автофокус при снимане на снимки и видео с ползване на дисплея;

- въртящ се дисплей с тъчскрийн, удобен за видео;

- 4К видео със следящ автофокус;

- лек и компактен, удобен за работа, с изведени достатъчно бутони;

- ценни тъч функции - фокусиране и снимане с едно докосване, промяна на фокусната точка с докосване по дисплея, бъраз и удобна работа с менютата, "бързо" меню с най-използваните настройки.ю

Всичко това го няма в 2000D и 4000D. 

Освен това за Canon EF-S байонет все още има огромен избор от хубави и евтини обективи. Това е най-важното в една система.

Цената е добра, ако няма някакви скрити дефекти - заслужава си.

Да, според мен апаратите, които в момента се продават нови за 1000 лв., не струват. Казах го ясно и точно във втория си пост в темата. И го казвам, защото разбирам от фотоапарати. А ти явно си нямаш и понятие, пишеш глупости просто да си чешеш клавиатурата. Знанията ти стигат дотам да влезеш в някой сайт, и да видиш цените.

Нещо конкретно можеш ли да ми кажеш за този апарат, дето си дал линк към него, за под 1000 лв.? Какви са му предимствата, защо го препоръчваш? Ще върши ли работата на пишещия в темата, и защо?

За втори или трети вече ще пиша - човека е новобранец, този апарат ще му свърши работа. Има и обективи за него. Човека не си изкарва хляба с него, та да вкарваа повече пари за техника. Дай са да му предложим Sony A7R V, който струва 4,000 долара, а? Аз лично 5 години си карам с alpha58. Доволен съм, върши ми работа. Настройки бол, обективи има. Не съм професионалист, както теб. 300 милиметровия обектив ми го дадоха на половин цена тогава, заедно с апарата.

За видео заснемане, погледни направо без-огледалните.

Това е най евтиния модел на Canonm (на две години):

https://magazin.photosynthesis.bg/bg/71874-fotoaparat-canon-eos-m50-mark-ii-kit.html

https://www.technopolis.bg/bg/Bezogledalni-fotoaparati/Bezogledalen-fotoaparat-CANON-EOS-M50-II-BK-M15-45MM-IS-STM/p/571131

Обектива е китов и не много светлосилен. Но, като за начинаещ е добре.

При Canon менюто на апарата е едно от най добрите (за потребителя).

• Автор
преди 7 минути, Mr. ?? написа:

За видео заснемане, погледни направо без-огледалните.

Това е най евтиния модел на Canonm (на две години):

https://magazin.photosynthesis.bg/bg/71874-fotoaparat-canon-eos-m50-mark-ii-kit.html

https://www.technopolis.bg/bg/Bezogledalni-fotoaparati/Bezogledalen-fotoaparat-CANON-EOS-M50-II-BK-M15-45MM-IS-STM/p/571131

Обектива е китов и не много светлосилен. Но, като за начинаещ е добре.

При Canon менюто на апарата е едно от най добрите (за потребителя).

Ами като изискване ми е дадено DSLR или system camera, не знам дали няма да бъде проблем ако е безогледален 

преди 9 минути, Tuff написа:

Ами като изискване ми е дадено DSLR или system camera, не знам дали няма да бъде проблем ако е безогледален 

Попитай все пак дали им значение. Но, според мен едва ли. Щом изискването е да има и видео заснемане.

Безогледалния апарат има предимство, и при заснемането на снимки. Например, снимаш (натискаш копчето), докато наблюдаваш директно от екрана.

(като при смартфон.) като последния се върти, така се отключва и креативността. 

При DSLR се използва визьора при заснемане на снимки.

• Автор
преди 2 минути, Mr. ?? написа:

Попитай все пак дали им значение. Но, според мен едва ли. Щом изискването е да има и видео заснемане.

Безогледалния апарат има предимство, и при заснемането на снимки. Например, снимаш (натискаш копчето), докато наблюдаваш директно от екрана.

(като при смартфон.) като последния се върти, така се отключва и креативността. 

При DSLR се използва визьора при заснемане на снимки.

Поинтересувах се и питах, но мина седмица и отговор нямам, и дефакто чета разликите между двете, няма такава, която да засяга изискванията, и двете имат всичко. Няколко души ми казаха, че безогледалните са по-хубави и че сигурно минимумът е да е DSLR, но нямам идея. Определено на мен ми допада идеята повече за безогледални, но ме е страх, че ще хвърля пари на вятъра, ако не става

преди 14 минути, Tuff написа:

Поинтересувах се и питах, но мина седмица и отговор нямам, и дефакто чета разликите между двете, няма такава, която да засяга изискванията, и двете имат всичко. Няколко души ми казаха, че безогледалните са по-хубави и че сигурно минимумът е да е DSLR, но нямам идея. Определено на мен ми допада идеята повече за безогледални, но ме е страх, че ще хвърля пари на вятъра, ако не става

В момента повечето фотоапарати, които се произвеждат на пазара са безогледални.

Тъй, като това е по сравнително по-нова технология (няма огледало пред сензора) се предпочита от повечето потребители на пазара.

DSLR в сравнение с безогледални фотоапарати: кой е по-добър?

DSLR или безогледален фотоапарат?

преди 1 час, Tuff написа:

По принцип и безогледалните, и DSLR фотоапаратите са "system camera" . Така че няма да е проблем. 

Аз спирам да водя безсмислени спорове в тая тема. Ако искаш да ме питаш нещо - ползвай ЛС. Само ще кажа, че не е добра идея да се купува нов апарат Canon на М байонет. Защото тази серия ще бъде спряна постепенно от развитие и производство, след пускането на кроп телата на Canon на R байонет. 

преди 6 часа, Rudy M. написа:

По принцип и безогледалните, и DSLR фотоапаратите са "system camera" . Така че няма да е проблем. 

Аз спирам да водя безсмислени спорове в тая тема. Ако искаш да ме питаш нещо - ползвай ЛС. Само ще кажа, че не е добра идея да се купува нов апарат Canon на М байонет. Защото тази серия ще бъде спряна постепенно от развитие и производство, след пускането на кроп телата на Canon на R байонет. 

Само да питам като бъде спряна от производство, какво от това? Нещо ще пречи ли да се правят снимки или видео? Ще пречи ли да се сменяват обективите?

преди 6 часа, *S197* написа:

Само да питам като бъде спряна от производство, какво от това? Нещо ще пречи ли да се правят снимки или видео? Ще пречи ли да се сменяват обективите?

Ти правиш ли се на тъп, или наистина си такъв?... :mad:  Много добре знаеш какво означава! 

Означава, че като си снимаш 1-2 години с китовия обектива, и след това ти хрумне, че искаш да си купиш и (примерно) EF-M 22/2 - може и да не го намериш в магазина. Или ако ти потрябва нещо, което още не е измислено и произведено - няма шанс да го дочакаш. Дотук си. Караш с това, което намериш в Olx-а втора ръка. Също така, ако решиш, че вече си задобрял, и искаш по-висок клас тяло - ем, сори, брат, няма. Сменяй системата. 

Знаеш го много добре, снимаш с умряла вече система на А байонет. Яко ли ти е, че не можеш да отидеш да си купиш нов обектив от магазина, ами трябва да дебнеш някой да пусне нещо сдухано от работа по битаците?... 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.