Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гледане на Онлайн TV

Featured Replies

Тука някои хора никога не са сами.

Тука някои хора никога не са сами.

• Отговори 9k
  • Прегледи 3,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нова година, нов късмет - по-добър за всички, пожелавам! Весели празници!!!

• И толкоз от мен, сладури. Предстоят ми сложни и тежки времена - излизам за малко в отпуска  Ако имам време - на ЛС.

Публикувани изображения

преди 9 часа, Kim Jong Un написа:

В simple tv са къде да са,пускаш и си свивкаш,големата философия!

Буташ му една усб клавиятура и когато ти иска код за активация набиваш Win+N да поискаш заявка от хранилището,горе в дясно ти се появява вътрешното хранилище когато потърсиш заявка с калвшната комбинация,седем пъти клик да получиш достъп на администратор и активираш права през усб,менюто за опериране е малко бъгаво но като изпълниш всичко ще се оправи и ще имаш последните актуализации,после влизаш и disable на всички приложения сжързани с eon,рестартираш кода няма да го иска но трябва да инсталираш ADB и пак disable на всичкo свързано с eon,до следващия хард ресет ще го ползваш като един чудесен бокс!

А забравих най важното трябва да сложищ sd карта в слота иначе операцията няма да работи,колегите от супорта го знаят това но засга не се напъват да правят нещо по въпроса,така че засега работи,по лесния начин го знаете!

Много ти благодаря само това с тези седем пъти клик не го разбрах ....в смисъл къде се случва

преди 14 минути, veskooooo написа:

Много ти благодаря само това с тези седем пъти клик не го разбрах ....в смисъл къде се случва

Да не те подведа,но мисля че става въпрос да отключи опциите на прогртамиста.Ако е така отиваш в Настройки,Предпочитания за устройството,Инфо за устройството и най-долу на версията release -keys кликаш 7 пъти.Поне така е на повечето андроид устройства.Така в предното меню ти излиза- Опции на програмиста.

преди 2 часа, popsana написа:

Да не те подведа,но мисля че става въпрос да отключи опциите на прогртамиста.Ако е така отиваш в Настройки,Предпочитания за устройството,Инфо за устройството и най-долу на версията release -keys кликаш 7 пъти.Поне така е на повечето андроид устройства.Така в предното меню ти излиза- Опции на програмиста.

преди 2 часа, popsana написа:

То не стига до андройдско меню.....какви настройки

Здравейте. Може ли работещ портал БГ канали и спортби и т.н. с работещ Мак. Виждам, че споделяте но все още съм начинаещ и ще. Имам нужда от насоки. Благодаря ви и приятен уикенд

Имам един но не работи.

http://p.123hd321.cc/stalker_portal

на 10.06.2026 г. в 17:37, S_A_T_Y написа:

MAX ONE можете да гледате на сталкера на София Нет или на бялото приложение на tPlay.

А кой е Stalker-a Благодаря 🙏💕

преди 13 часа, Kim Jong Un написа:

Я да ми каже Izabelle кое точно му е смешното на поста,бъзото писане с правописни грешки или че не си наясно с процедурата,че не си го правил никога е това е повече от ясно,само ми кажи различен работещ метод без легалния и обещавам че си бия камшика от темата!Айде всички умни глави да се впрегнат,иначе ако не успеете това автоматично те прави пълен загубеняк точно теб,докато не се появи някой мозък тук да те подкрепи!

Зашо трябва да ти казвам ne6to? Nale вси4ко знае6?
Ще ти кажа само че слабия заплашва и обижда. Нещо което не знаеш.

И другия път пак продавайте "отключен" бокс на хората.

на 2.06.2026 г. в 22:20, bencho33 написа:

Мда сталкера го има малко по-назад в темата ,а канала като гледам ,ще има същата съдба като Синемания. Голям шум за нищо.

Кой е сталкера? Благодаря!

преди 21 часа, Izabelle написа:

Franc

http://82.64.27.86:3000/2304:3801363.rec

Нещо различно от сталкера

Извинявсм се за въпроса този адрес с кое приложение работи?

преди 24 минути, bube760205 написа:

Кой е сталкера? Благодаря!

Извинявсм се за въпроса този адрес с кое приложение работи?

Следи темата - на предната страница е писано и дадено оказание - VLC

преди 3 часа, Izabelle написа:

Зашо трябва да ти казвам ne6to? Nale вси4ко знае6?
Ще ти кажа само че слабия заплашва и обижда. Нещо което не знаеш.

И другия път пак продавайте "отключен" бокс на хората.

За какви продажби ми говориш,къде видя да продавам боксове,аз ако искам мога да взема чисто нови с един месец безплатно към оператора да продавам,ако на клиента му хареса пробния директно продължава със или без договора напълно легално в който офис пожелае ако не устройството си остава за него,но цената не е като на битака,но не това ми е работата,човека искаше помощ и се опитах да помогна защото никакви префлашове имиджи и тем подобни не работят и няма да работят ще си брикнат непоправимимо устройствата,просто исках да ми обясниш кое беше смешното,това пък като заплаха и обида го тълкувате че ме и докладвате,срамота що ми трябваше да си чеша пръстите като никой нищо не оценява тук,ще си карам вече по дефолт с линкове,на никой нищо повече не казвам щото е смешно ако се опитам да го направя,нека бъде тъжно тогава!

преди 49 минути, Kim Jong Un написа:

За какви продажби ми говориш,къде видя да продавам боксове,аз ако искам мога да взема чисто нови с един месец безплатно към оператора да продавам,ако на клиента му хареса пробния директно продължава със или без договора напълно легално в който офис пожелае ако не устройството си остава за него,но цената не е като на битака,но не това ми е работата,човека искаше помощ и се опитах да помогна защото никакви префлашове имиджи и тем подобни не работят и няма да работят ще си брикнат непоправимимо устройствата,просто исках да ми обясниш кое беше смешното,това пък като заплаха и обида го тълкувате че ме и докладвате,срамота що ми трябваше да си чеша пръстите като никой нищо не оценява тук,ще си карам вече по дефолт с линкове,на никой нищо повече не казвам щото е смешно ако се опитам да го направя,нека бъде тъжно тогава!

Разбирам ако помагаше, но ти не го правиш - метода ти не е правилен, понеже устройството е в сервизен режим (смешно е). Сам каза че са те блокриали на други места. Може да помагаш по много начини,но не и нарочно да вредиш на хората. Споделяйки "промоцията" на всички, не помагаш по никакъв начин, напротив единствено ще доведе трафика да се препълни , след което да спре, филтрира или каквото реши админа. Ако не реши нищо, ще има прокси, но ще сече. Това не е помощ. Това е мечешка услуга.
Освен да ни нападаш и да ни казваш колко сме неграмотни - нищо полезно не си направил.
Вдигни един сърввър, сложи си една паница или забоди кабелната, врътни трафика и сподели резултата с нас.
На мен ми помогнаха преди седмица, и споделих това с други хора. направих така че да достигне до повече народ, без да натоварвам първоисточника. А можеше да поставя информацията тук и после да се сърдя що ме плюят....
Бъди здрав!

Някой може ли да предложи къде може да се гледат каналите Max Movie и Max One?

преди 2 часа, Izabelle написа:

Разбирам ако помагаше, но ти не го правиш - метода ти не е правилен, понеже устройството е в сервизен режим (смешно е). Сам каза че са те блокриали на други места. Може да помагаш по много начини,но не и нарочно да вредиш на хората. Споделяйки "промоцията" на всички, не помагаш по никакъв начин, напротив единствено ще доведе трафика да се препълни , след което да спре, филтрира или каквото реши админа. Ако не реши нищо, ще има прокси, но ще сече. Това не е помощ. Това е мечешка услуга.
Освен да ни нападаш и да ни казваш колко сме неграмотни - нищо полезно не си направил.
Вдигни един сърввър, сложи си една паница или забоди кабелната, врътни трафика и сподели резултата с нас.
На мен ми помогнаха преди седмица, и споделих това с други хора. направих така че да достигне до повече народ, без да натоварвам първоисточника. А можеше да поставя информацията тук и после да се сърдя що ме плюят....
Бъди здрав!

Това сме го правили преди 20г с най примитивните начини и с руетери за сървъри дори,на теб за това няма какво да ти обеснявам знаеш го повече от добре,още тогава първата тема отворена тук беше от теб,но тогава бяхме люпотитни задаваха се въпроси отговаряше се адекватно,хората истински си помагаха кой с квото може,истината беше dvb-s dvb-c,експерименти всякакви,кой го прави вече това никой,крадене и рестрийм,но така контрола се губи не си цар и господар,те затова мрънкат защото не е тяхно,и като спре трябва да действа бързо щото някой му е платил да гледа,я виж сега в какво се превърна всичко тук,джунгла е меко казано за тая омраза дето се лее,пък аз съм отживелица има млади глави с изтичащ през ушите мозък,ако ти липсва са усложливи и можеш да налееш една две капачки да вдигнеш интелект,света се променя но не към добро,и напротив тук няма на кой и за какво да си отмъщавам както се опитвате да го изкарате,виж ония в другата тема хуйкраинците ме полудяват,много изгубен народ!

Ползваш ли някаква услуга на А1? Аз гледам Max One без да плащам,защото имам мобилен номер.

преди 3 часа, Izabelle написа:

Бъди здрав!

Е.....да но е единствения който писа и се опитаа да помогне!!!От толко много ""разбирачи"" тук

Вижте сега съфорумци...бъгналия вон бокс го лепя в земята и грам не ми дреме.Идеята беше друга ....като форум аджеба.Благодаря на тези който дадоха идеи!!! Благодаря и на тези който знаят как но ..някакси не им се казва.Лека вечер

Благодаря Kim.....пич си братле!!!!!!

преди 1 час, veskooooo написа:

Е.....да но е единствения който писа и се опитаа да помогне!!!От толко много ""разбирачи"" тук

Вижте сега съфорумци...бъгналия вон бокс го лепя в земята и грам не ми дреме.Идеята беше друга ....като форум аджеба.Благодаря на тези който дадоха идеи!!! Благодаря и на тези който знаят как но ..някакси не им се казва.Лека вечер

Благодаря Kim.....пич си братле!!!!!!

Ще дам малко по ясно и подробно описание на процедурата,макър че нямам право да го правя.Този тут е само и единственно с образователна цел,всякакъв вид за опит за друг вид маниполация на брандирано устройство предлагащо платена услуга е нарушение на закона.Не нося никаква отговорност за евентуална повреда или опит за кражба на данни,всичко е с учебна цел!!!

1. Поставяш форматирана SD карта в бокса. Включи мишката ЮЗБ или клавиатура, тя може да е безжична. Включваш бокса
2. Включваш захранването. Дистанционното трябва да е сдвоено. Когато екранът достигне активиране, натискаш бутона Home на дистанционното или Home с мишката,или вин+н за клавиятура което е проработило. Ако работи, преминаваш към точка 3, за да активираш /Programmer/програмист. Ако нищо не се случи, следвай точка 3.
3. От известията стигаш до паметта на устройството и /настройките/ на бокса. Най-важната стъпка е да активирате /Programmer/ програмист/и дебъгването чрез ЮЗB. Когато си станал програмист, отиваш в /applications/ и деактивирай EON TV, както и всички системни приложения, които имат /EON/ в пакета. Можеш също да изтеглиш приложението /ADB TV: App Manager/ от магазина. Преди това, ако поиска Google акаунт, задължително го направи. Трябва да работиш с мишката и бутоните на дистанционното управление. Ако не можеш да активираш нещо с дистанционното, опитай с мишката и brother. Ако използваш и клавиатура, е още по-лесно. По време на тези операции не бива да изключваш бокса. Накрая рестартирай и първоначалното зареждане на EON TV не би трябвало да се появи. Нужно е търпение и малко повече четене,тествано е на моделаSDMC SDSTB02,на предния модел SDMC SDSTB01 не съм но както казах не би трябвало да има пр, и с него,но все пак погледни с кой модел си и пиши.Успех!!!

Вече се подготвят новите устройства и при трите оператора,сериозна крачка напред с добър ъпгрейд но до колкото успях да взема информация същинския проблем ще бъде тромавото поетапно въвеждане както винаги е било,естествено първите придобивки ще са за най запознатите и нахални,иначе другите ще ги мотаят ако не им се дава зор!

Amlogic S905X4 12nm vs Amlogic S905X5M 12nm

4x Cortex-A55 @ до 2.0 GHz vs 4x Cortex-A55 @ до 2.5 GHz

ARM Mali-G31 MP2 vs ARM Mali-G310 V2 (до 3 пъти по-бърз)

Графични API OpenGL vs Vulkan 1.2 / OpenGL ES 3.2

AI Ускорител (NPU) (Няма) vs (AI-SR Супер резолюция)

4K @ 60fps (AV1, VP9, H.265) vs 4K @ 60/75fps (AV1, VP9, H.265)

eMMC 5.0 vs eMMC 5.2 (по-бърза работа на системата)

Android 11 vs Оптимизиран за Android 14

И не на последно място пълен съпорт от гоогле,няма да се правят гимнастики за Netflix,Amazon Prime Video и др,

А1 предлагат Netflix като позиция и успяха да си решат проблема с техните устройства софтуерно като ги покачика на 14,но смяна ще има и при тях!

• Популярна публикация

Обновил съм приложението Check MAC Address - v.26.06.13.01, което може да се изтегли от martinstz.com
Добавил съм многонишково сканиране, така че да могат да се сканират по няколко МАК адреса едновременно. Добавил съм опция за използване на прокси сървъри при сканиране, като предварително при избор на източник за проксита, при натискане на бутон Зареди се проверяват активните проксита и се ползват само те.

При импорт на файл, няма значение от структурата на файла, приложението намира всички МАК адреси в него, премахва дублиращите и ги сканира.

Приложението е удобно за проверка за активността на вече сканирани МАК адреси. Може да се ползва и за ново сканиране.
Естествено не гарантирам сканиране на всички вариации на порталите, но с по-често срещаните се справя. За още идеи или за портали, които знаете, че се сканират, но приложението не дава резултат ми пишете на ЛС.

Screenshot 2026-06-14 002412.png

преди 45 минути, martinstz написа:

Обновил съм приложението Check MAC Address - v.26.06.13.01, което може да се изтегли от martinstz.com
Добавил съм многонишково сканиране, така че да могат да се сканират по няколко МАК адреса едновременно. Добавил съм опция за използване на прокси сървъри при сканиране, като предварително при избор на източник за проксита, при натискане на бутон Зареди се проверяват активните проксита и се ползват само те.

При импорт на файл, няма значение от структурата на файла, приложението намира всички МАК адреси в него, премахва дублиращите и ги сканира.

Приложението е удобно за проверка за активността на вече сканирани МАК адреси. Може да се ползва и за ново сканиране.
Естествено не гарантирам сканиране на всички вариации на порталите, но с по-често срещаните се справя. За още идеи или за портали, които знаете, че се сканират, но приложението не дава резултат ми пишете на ЛС.

Screenshot 2026-06-14 002412.png

Антивируса как го вижда,иска ли да се прави позволения да не закача файла?

преди 11 минути, Kim Jong Un написа:

Антивируса как го вижда,иска ли да се прави позволения да не закача файла?

Приложението не пипа нищо на компютъра и няма код, който да бъде идентифициран като зловреден, така че не би трябвало да има проблеми с антивирусни.

преди 18 минути, TheCowboy написа:

Вижда го добре, вуйка ;-)

Имаш ли достъп до активен мак от ултра2018 ?

Каква е целта само искам да знам,определен канил/и,достъп до сървъра с някава цел,или си от отбора който знае къде е първоизточника захранващ сървъра!

Ще ти подскажа този и още един филтрира засега само по локална мрежа на провайдъра.Ако знаеш кой е той,имаш прокси или си в региона на доставчика ще гледаш с мак който ще ти дам без да се напъваш с заобиколки,в противен случай трябва да си гимнастик,при опит за сканиране на такъв няма да постигнеш нищо,при старт на който и да е софт за тази цел сървъра блокира и нямаш достъп реално до него за определен период от време,ако не ти се занимава да чекираш макове за не по малко от 7сек!

Циганчето много добре знае че аз знам че е там,даже ме помоли на лично да не го споделям във форума и аз го оставих не го направих,ако го отрече в историята на собщенията има доказателство за това,но ако наистина е решил да се подиграва с мен е избрал погрешния човек и обещанието ще бъде нарушено,защото тези сървъри макър и тестови са на легална фирма за разпространение на цифрово съдържание!!!

Аз отдавна съм на ниво оператори някой да ме подържа и да не се занимавам с глупости,помагам за едно и получавам всичко от което имам нужда,нещо не ми уйдиса запалвам им телефоните,не обратното както беше да ме боли главата!Ако искаш бърза подръжка,плащаш си при големите А1,Вива,Йетел кои ти пастват на нуждите най добре и си свиркаш,всичко друго е бош лаф,днеска го има утре хептен няма да го има като плесна тук там😁

Леле е*ати шизофренията. Понякога те се завръщат!! = The Cowboy = Kim Jong Un = Howells = valesbo = Radista = собственика на сайта https://pcfan.club/ - който кани на лични потребители на форума с цел да изтръгне от тях ценни макове и проксита, които веднага, ама моменталически изпърдява тука и в sultanovich с цел повишаване на рейтинга и егото...

По-нататък се намесва deepseek:

Аз: Препоръчайте лекарства при шизофрения

Това е изключително важен въпрос, но изисква изключително внимание. Аз съм изкуствен интелект и не мога да предписвам или препоръчвам лекарства. Самолечението при шизофрения е опасно и може да доведе до тежки последствия.

Лечението на шизофренията винаги се определя индивидуално от лекар-психиатър, тъй като зависи от конкретните симптоми, стадия на заболяването, страничните ефекти и съпътстващите заболявания.

Мога обаче да ви предоставя обща информация за основните групи лекарства, които се използват в психиатричната практика при шизофрения:

1. Антипсихотици (Невролептици) – основната група

Те действат върху допаминовите рецептори в мозъка и намаляват психотичните симптоми (налудности, халюцинации, дезорганизирано мислене).

Типични антипсихотици (първо поколение):

• Примери: Халоперидол, Хлорпромазин, Трифлуоперазин.

• Плюсове: Евтини, ефективни при позитивни симптоми.

• Минуси: Висок риск от екстрапирамидни странични ефекти (треперене, скованост, неспокойствие, късна дискинезия).

Атипични антипсихотици (второ поколение): – Понастоящем са първи избор, защото имат по-малко двигателни странични ефекти.

• Примери:

• Клозапин – най-ефективен при резистентна шизофрения, но изисква редовен кръвен контрол поради риск от агранулоцитоза.

• Рисперидон – широко използван, ефективен и при позитивни, и при негативни симптоми.

• Оланзапин – силен антипсихотик, но често води до наддаване на тегло и метаболитни проблеми.

• Кветиапин – има седативен ефект, полезен при безсъние и тревожност.

• Арипипразол – по-нисък риск от наддаване на тегло, но може да предизвика акатизия (вътрешно безпокойство).

• Палиперидон – активен метаболит на рисперидон, често като дългодействаща инжекция.

2. Дългодействащи инжекционни антипсихотици (Депо)

Прилагат се на 2-4 седмици, когато има риск пациентът да спира редовно хапчетата.

• Примери: Халоперидол деканоат, Рисперидон микросфери, Палиперидон палмитат, Арипипразол монхидрат.

3. Допълващи лекарства (при съпътстващи симптоми)

• Антидепресанти (SSRI – напр. сертралин, есциталопрам) – ако има изразена депресивна симптоматика.

• Стабилизатори на настроението (вапрoат, ламотриджин, карбамазепин) – при афективни колебания или агресия.

• Бензодиазепини (краткосрочно) – за остро тревожност или психомоторно възбуждане.

Ключови предупреждения:

• Никога не спирайте рязко антипсихотик – това може да предизвика тежък рецидив или синдром на отнемане.

• Изисква се редовно мониториране – кръвна захар, липиди, чернодробни ензими, ЕКГ (особено при оланзапин, клозапин, рисперидон).

• Страничните ефекти не означават, че лекарството е лошо – някои от тях (напр. тегло, сънливост) могат да се управляват със смяна на дозата или медикамента.

Какво трябва да направите вие:

1. Задължително консултирайте се с психиатър – той ще прецени дали са нужни орални форми, инжекции, комбинации и каква доза.

2. Потърсете спешна помощ, ако лицето има халюцинации, които му казват да нарани себе си или други, или е силно дезориентирано.

3. Не купувайте лекарства от интернет без рецепта – това са рецептни медикаменти с потенциално фатални странични ефекти.

Ако лекувате близък човек, потърсете първична психиатрична помощ в най-близкото държавно психиатрично диспансерно отделение или частен психиатър. България има и Кризисни центрове за психотични състояния.

Попитайте конкретен въпрос за конкретен симптом или ефект – тогава ще мога да ви дам по-точна образователна информация.

Аз: Пациентът си прави многобройни акаунти в онлайн форуми за iptv, говори сам със себе си, сменя никове, обича да публикува "заграбеното" от форума в други форуми за печелене на рейтинг и за вдигане на егото си.

Благодаря ви, че споделихте тези допълнителни детайли. Това, което описвате, е много ценно за разбирането на клиничната картина, но искам да подчертая отново: Аз не мога да поставям диагноза или да препоръчвам лекарства въз основа на описание на поведение в интернет. Поведението, което описвате, може да е част от много състояния – не само шизофрения, но и мания при биполярно разстройство, тежко обсесивно-компулсивно разстройство, нарцистично личностово разстройство или дори просто специфичен интернет модел на поведение при липса на психоза.

Нека обаче анализираме описаните симптоми от гледна точка на това, което психиатърът би търсил при пациент с диагноза шизофрения (ако тя вече е потвърдена):

Описаното поведение – възможни психопатологични корелати:

Поведение

Възможен психиатричен симптом

Многобройни акаунти, смяна на никове

Разстройство на идентичността (при шизофрения – дезинтеграция на Аза) или налудности за множествена идентичност

Говори сам със себе си

Вербални халюцинации (коментиращи, осъждащи гласове) или дезорганизирана реч (разговор с въображаем слушател)

Публикува "заграбеното" в други форуми за рейтинг

Грандиозни налудности (чувство за специална мисия, избраност) или липса на insight (не осъзнава, че поведението е социално неприемливо)

Целта е вдигане на егото

При шизофрения – често компенсаторен механизъм при дълбока ерозия на самочувствието, но може да е и част от маниен епизод

Важен въпрос – диференциална диагноза:

Тези поведения не са класическите позитивни симптоми на шизофрения (като изявени халюцинации, тежки налудности с брутално откъсване от реалността). Те са по-близки до:

• Маниен епизод (биполярно разстройство тип I) – повишено самочувствие, грандиозност, повишена целенасочена активност (включително онлайн), намалена нужда от сън.

• Личностово разстройство от нарцистичен тип – нужда от възхищение, липса на емпатия, фантазии за успех и мощ, но без психотични симптоми.

• Умерен психотичен епизод с преобладаващи дезорганизирани симптоми и налудности за величие.

Ако вече има поставена диагноза шизофрения и този пациент е под лечение – какво трябва да се оцени?

1. Спазва ли лекарствата? – Това поведение може да е признак на субклинична психоза (недостатъчна доза/неефективен антипсихотик) или на рецидив.

2. Нужда от промяна на терапията – Психиатърът би обмислил:

• Повишаване на дозата на текущия антипсихотик.

• Смяна към атипичен антипсихотик с по-силно действие върху негативните и когнитивните симптоми (напр. клозапин ако е резистентен, или карпипрамин – нов в България).

• Добавяне на стабилизатор на настроението (вапрoат или ламотриджин) ако има афективен компонент.

• Обмисляне на дългодействаща инжекционна форма (депо) при лошо спазване.

3. Оценка на риск от автоагресия или хетероагресия – Грандиозните налудности с цел "вдигане на егото" понякога водят до конфронтации във форумите, които могат да ескалират.

Какво не трябва да правите:

• Да не му казвате директно "ти си психотик" – това ще разруши доверието.

• Да не се опитвате да му поставяте диагноза чрез интернет.

• Да не му давате успокоителни без психиатър (бензодиазепини могат да демаснират мания или да влошат дезорганизацията).

Конкретна препоръка (действие, а не лекарство):

1. Документирайте конкретни примери от поведението (дати, цитати, честота).

2. Свържете се с неговия лекуващ психиатър (ако има такъв) и опишете тези промени – лекарят може да назначи терапевтичен мониторинг на онлайн активността като част от оценката.

3. Ако пациентът няма психиатър, потърсете спешна психиатрична консултация (в България – през център за спешна медицинска помощ или кризисен център), особено ако:

• Не спи повече от 2-3 дни.

• Има налудности, че форумните му врагове го следят в реалния живот.

• Започне да заплашва други потребители или да споделя лични данни.

Ако сте близък на този човек, най-важното е да запазите контакт и да насочите към психиатър, без да влизате в конфронтация относно съдържанието на постовете му. Можете да кажете: "Забелязвам, че напоследък си много ангажиран с форумите и изглеждаш изтощен/раздразнителен. Това промени ли съня ти? Искаш ли да отидем заедно на лекар, за да проверим общото ти състояние?"

Искате ли да обсъдим как да подходите към пациента, за да приеме, че има нужда от преоценка на лечението?

Аз: Да

Добре. Нека да подходим стъпка по стъпка, защото това е много деликатна ситуация. Ако кажете на човека директно „Ти си психотик, трябва ти по-силно лекарство“, най-вероятно ще се скара с вас, ще изтрие всички доказателства и ще загубите доверието му.

Ето конкретен комуникационен план, съобразен с описаното поведение (акаунти, рейтинг, его).

Стъпка 1: Изберете правилния момент и място

• Не когато той е пред компютъра и е активен във форумите.

• Не когато говори сам на себе си (тогава е в свой свят).

• Да – след хранене, вечер, когато е сравнително спокоен и не е хипервъзбуден.

• Да – на разходка или у дома, без екрани.

Стъпка 2: Говорете за съня и енергията, а не за „акаунтите“ и „егото“

Това е ключов похват. Хората с развиваща се мания или психоза често приемат критики към егото си като атака, но приемат, че имат проблем със съня.

Кажете нещо от сорта:

„Забелязах, че напоследък си много активен в интернет до късно. Кога за последно спа цяла нощ? Изглеждаш изтощен, макар да не го признаваш.“

След това добавете:

„Понякога, когато човек не спи добре, мозъкът започва да работи по-бързо – идеите идват една след друга, и се получава това, което правиш във форумите. Но натоварва много нервната система.“

Стъпка 3: Свържете поведението с обективен дискомфорт, а не с „болест“

Избягвайте думите шизофрения, психоза, налудности, халюцинации. Той няма да ги приеме.

Вместо това кажете:

„Виждам, че сменяш никове и акаунти, за да получаваш рейтинг и внимание. Правил ли съм? Това сигурно ти дава усещане за контрол и сила. Но забелязвам и че след това ставаш раздразнителен и сам си говориш. Усещаш ли това напрежение?“

Ако отрече, не настоявайте. Кажете:

„Добре, може и да греша. Но ако някога усетиш, че главата ти прегаря или че не можеш да спреш да правиш акаунти, знай, че има лекарства, които успокояват точно този тип мислене.“

Стъпка 4: Използвайте техниката на „външния наблюдател“

Много хора с шизофрения или биполярно разстройство в мания приемат лекаря, ако той каже, че някой друг се тревожи.

Кажете:

„Аз не съм лекар, но като те гледам, имам чувството, че компютърът те е превзел. Истинският ти човек го няма. Ако отидем заедно на психиатър, той може да ти даде нещо, за да намалиш тези форумни мисли и да се върнеш към себе си. Няма да те оставя сам.“

Стъпка 5: Какво да предложите като действие (не лекарство)

• Предложете да отидете ЗАЕДНО на психиатър. Не го пращайте сам.

• Кажете, че става въпрос за консултация за „безсъние и натрапчиви мисли“ – така той запазва лицето си.

• Ако има доверен общопрактикуващ лекар, започнете оттам – той да напише направление към психиатър.

Стъпка 6: Ако той откаже напълно – тогава действайте вие като близък

Имате право да се свържете с лекуващия психиатър (ако има такъв) и да му кажете за промените в поведението. Лекарят не може да ви каже нищо за пациента без негово съгласие, но може да вземе информация от вас.

Ако няма лекуващ психиатър и поведението ескалира (започне да заплашва хора във форумите, да не спи повече от 2-3 дни, да излиза гол навън или да вярва, че го следят), тогава:

• Обадете се на Центъра за спешна помощ по психиатрия (в София – 02/ 922 9440, за другаде – потърсете в интернет „Спешна психиатрична помощ [град]“).

• Опишете само факти: „Човекът не спи, говори си сам, прави стотици акаунти, плашещ е във форумите. Има диагноза шизофрения и отказва лекарства.“

Какво да не правите при никакви обстоятелства:

• Да не му казвате, че е „загубил връзка с реалността“.

• Да не му се подигравате или да цитирате негови постове във форумите.

• Да не му давате бензодиазепини (диазепам, ксанакс) от аптеката без рецепта – това може да го обезсили или да влоши психозата.

Ако се съгласи да отиде на лекар – какво да очаквате?

Психиатърът вероятно ще назначи:

1. Повишаване на дозата на текущия антипсихотик (ако има такъв).

2. Смяна към атипичен антипсихотик с по-добър контрол върху грандиозните налудности – например рисперидон или палиперидон.

3. Добавяне на вапрoат или литий (ако има маниен компонент).

4. Обсъждане на дългодействаща инжекция (депо), за да не зависи от това дали той ще пие хапчета всеки ден.

Резюме за вас – какво да кажете в следващите 24 часа

Изберете едно изречение, което да използвате:

„Не искам да те губя в тези форуми. Утре отиваме заедно на психиатър – само за да ти помогне да спиш по-спокойно. Ако не помогне, няма да ходим повече.“

След това – млъкнете. Не влизайте в спор. Ако откаже, изчакайте 2 дни и опитайте пак, но с различен подход (например през друг близък, когото уважава).

преди 18 минути, TheCowboy написа:

Ти не беше ли втората регистрация на потребител: @moni2 , който отнесе могъщия...

имам малко данни и за тебе, тъп...

Доказваш си диагнозата по-горе.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.