Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложете видеонаблюдение

Featured Replies

Предложете ми видеонаблюдение на hik vision трябват ми 5 камери каква ще е цената.Трябват ми камери които ще виждат добре вечер.

преди 19 минути, valyo_93 написа:

Предложете ми видеонаблюдение на hik vision трябват ми 5 камери каква ще е цената.Трябват ми камери които ще виждат добре вечер.

Kaмери....какви - аналогови, AHD, IP ? С каква оптика - фиксирана (колко мм), варио, PTZ?

Нощния режим се постига с допълнителни IR прожектори в 90% от случаите

И още един въпрос - защо задължително на Хик?

• Автор

Стационарни 2.8мм или 3.6мм,камерите са за комшиите ми искат хубави камери затова им предложих hik vision.За цена ми каза да снимат добре но да не са прекалено скъпи,Ако може ahd и ип камери да ми предложите за да му кажа цени и да си реши.Какви са разликите на ahd и ip камери.

преди 2 часа, valyo_93 написа:

Стационарни 2.8мм или 3.6мм,камерите са за комшиите ми искат хубави камери затова им предложих hik vision.За цена ми каза да снимат добре но да не са прекалено скъпи,Ако може ahd и ип камери да ми предложите за да му кажа цени и да си реши.Какви са разликите на ahd и ip камери.

AHD (аналогово HD) е стандарт за аналогови камери с коаксиален кабел и се ползват задължително през DVR (цифров видеорекордер). IP-камерите работят през компютърна мрежа и работят с NVR (мрежов видеорекордер), като този тип камери не се нуждаят обезателно от наличие на NVR - могат да живеят самостоятелно. Аналоговите искат 12V захранване и такова им се подава през отделен кабелен чифт - или се тегли отделен захранващ кабел за камерата, или се купува сиамски кабел, който представлява коаксиал със залепен за него захранващ чифт. Проблемът - ако ти е много дълго трасето, задължително ще искаш качествен меден кабел с голямо сечение, за да не ти падне много напрежението в далечния край, откъм камерата. Защото другият ти вариант е да мислиш как да захраниш камерата локално, а е някак тъпо да си избиваш изолацията на къщата, за да пуснеш външен контакт до камерата на фасадата, където да включиш адаптерче 12V. IP камерите решават този проблем, като вече масово предлагат две опции за захранване - със стандартен 12V адаптер кaто аналоговите камери, или 48V (44V - 57V) PoE - директно през мрежовия кабел. И това са само малка част от разликите им. Пълният списък е доста дълъг.

Препоръчал си му скъпата марка, няма как "да не са много скъпи". Хубавото изображение се постига основно след видеообработка от процесора в камерата (или DVR-а, ако камерите са аналогови), а хубав процесор с кадърни алгоритми за обработка струва пара.

С една дума, или пригответе стабилна 4-цифрена сума, от порядъка на 1500-1600 лева (минимум) за 5 камери със записвачка и харддиск (и окабеляване, ама това е най-малкият разход), или просто купете първия китаец от AliExpress и не се занимавайте повече.

Оптиките не се подбират на фантазия, а според приложението на конкретната камера. Има многк добра причина едни и същи камери да идват във варианти с 2,8мм, 4мм и 6мм оптика. Така както си дал заданието, звучи като "търсим камера, дет' да вижда нещо" - в този случай, просто вземете нещо, което идва на бюджет.

• Автор

Тези камери метални ли са.Нвр онвив ли е,след време мога ли да добавя камера.

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! BGN432.11  49%OFF | Techage 8CH 5MP 8MP 4K POE Camera System Two Way Audio Colorful Night Smart AI Face Detection CCTV Video Surveillance Clearance
https://a.aliexpress.com/_mLFF10w

• Автор

А може ли да не се свързват директно към нвр а да са към суич и да им се пусне захранване.Или само пое работят.Идеята ми е да излезе кабел към суич които ще е вънка където ще се вържат камерите и захранването вънка и всичко това в влагоустоичива кутияза да има по малко кабели вътре в къщата.

преди 54 минути, valyo_93 написа:

А може ли да не се свързват директно към нвр а да са към суич и да им се пусне захранване.Или само пое работят.Идеята ми е да излезе кабел към суич които ще е вънка където ще се вържат камерите и захранването вънка и всичко това в влагоустоичива кутияза да има по малко кабели вътре в къщата.

За 5 Mpx камери, не е сигурно - поне в описанието не е указано. За 8 Mpx пише че може да работят с външно захранване 12 VDC. Но не вярвам да няма възможност. А може направо да сложиш PoE switch и да си спестиш маса кабеляк

Сега се сетих за една малка подробност. Не знам, как точно е изпълнен този NVR, но има NVR-и, които са оборудвани с 2 NIC-a. На единият работи DHCP клиент и това е uplink интерфейс. Втория NIC е "зачислен" на камерите DHCP сървър. Т.е. камерите ти автоматично са в друг сегмент и дори да дръпнеш кабела от някоя камера и го ръгнеш в лаптопа, нямаш нито нет, нито можеш да инициираш връзка към NVR-a.

При тези NWR-и, пак може да добавяш камери през uplink интерфейса, обаче. такива врътки, ядат от bandwidth-а на NVR-a и ако са повече такива камери (през ъплинка) може да има ядове

• Автор

А след година да кажем реша да добавя още една камера ще мога ли да добавя или не

Трябва да са вързани директно за нвр ли за по добро качество

А след година да кажем реша да добавя още една камера ще мога ли да добавя или не

Ако се вярва на написаното от китаеца в линка - няма проблем до 8 камери. Стига камерата да знае за ONVIF. 

Трябва да са вързани директно за нвр ли за по добро качество

Не точно. Това е при моделите с 2 физически NIC, и е по скоро препоръчително. В края на краищата имаш една камара настройки на самите камери за оптимизиране на потока данни. Наличието на няколко PoE порта в сучиа на NVR-a е по скоро за удобство

• Автор

Смисъл ако са в отделен суич може да имам проблеми,а ако са към нвр няма да имам така ли е.Ако трябва да изберем друг комплект.

Камерите са чист XM, говорят NETIP, ONVIF и HIK. Techage са просто асемблатор, същите такива камери ще намериш и като MISECU, Azishn и други "марки", да не изброявам. За разлика от Azishn, които използват и по-скъпи модули с процесори на Huawei и GOUKE и сензор на SONY, Techage използват изключително китайските процесори на XM и сензори на SmartSens (SC2235P, SC307E, SC335 и т.н.). Като качество, сравнени с японския сензор, са трагедия, ама, като за бюджетки, биват.

NVR-ът е с най-прост суич, вързан към ъплинка - камерите влизат в същата подмрежа, където и NVR-а. Няма разделяне на мрежите. И често са с по-евтиното PoE - 802.3af, което насила натъпква 48V в порта, вместо интелигентно да преговаря с устройството насреща. Ethernet издържа до 60V по спецификация, но все пак внимавай какво включваш на PoE портовете, да не опукаш нещо.

Записвачката носи 8 камери безпроблемно, без значение дали ще ги свържеш сега или по-късно.

Облачната им услуга върви с пренасочване през Германия, ако ползваш XMEye за телефон. Ако ползваш CMS за компютър, върви P2P и те връзва директно България-България, което работи осезаемо по-бързо.

Хубаво е да ги сложиш зад по-интелигентен рутер, за да блокираш достъпа им до 114.114.114.114, защото на доста от XM-четата твърдо е заложено във фърмуера им да се обръщат към китайския DNS, неясно защо.

преди 15 минути, Rammkopf написа:

Камерите са чист XM, говорят NETIP, ONVIF и HIK

Това добре - значи интеграцуята на камери от трета страна не е проблем

Ама това:

преди 16 минути, Rammkopf написа:

NVR-ът е с най-прост суич, вързан към ъплинка

някак си не ми харесва. Уж бюджетно решение, пък то сега дигай VLAN-i, купувай рутер... (по скоро обратното, де)

току-що, NewRedDragon написа:

Това добре - значи интеграцуята на камери от трета страна не е проблем

През ONVIF - да, няма проблем. Даже и Hik-ове съм закачал по ONVIF през 80-ти порт към XM-ска записвачка, работи прилични. Само има една тънкост - на Hik-овете им е спрян ONVIF По подразбиране и трябва да се активира ръчно, че е отворен протокол и не е много сигурен, а и товари процесора излишно, ако не се ползва. Камерите на XM, от друга страна, говорят ONVIF По подразбиране на TCP 8899 имат недокументирана функция - говорят и протокола на Hik по TCP 8000 и към HikVision NVR се закачат директно.

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

някак си не ми харесва. Уж бюджетно решение, пък то сега дигай VLAN-i, купувай рутер... (по скоро обратното, де)

Ами, такоз е, да. Ама като си купуваш такъв комплект, се предполага, че не ти пука особено за мрежовата сигурност. По-скоро гониш бюджет и ти е все тая, че си ги вързал за сапунерката си TP-LINK ... А че имат и разни необявени уязвимости, да не говорим. :)

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Само има една тънкост - на Hik-овете им е спрян ONVIF По подразбиране

Това го научих преди време...по трудния начин :)

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Ами, такоз е, да. Ама като си купуваш такъв комплект, се предполага, че не ти пука особено за мрежовата сигурност. По-скоро гониш бюджет и ти е все тая, че си ги вързал за сапунерката си TP-LINK ... А че имат и разни необявени уязвимости, да не говорим. :)

Викаш....няма как да стане - хем у@а до края, хем душата в рая :) 

преди 9 минути, NewRedDragon написа:

Викаш....няма как да стане - хем у@а до края, хем душата в рая :) 

Поне аз не съм открил такъв, за толкоз години. Просто бягам от XM. Поне от записвачките им. Камерите още стават. Скоро пак сглобявах едни със SONY и новия чип на GOUKE - прилични са, новият процесор върви с модерен сървър на JavaScript, работи вече и с Firefox. Край на одисеята с Internet Explorer и ActiveX, то беше голям позор със старата им платформа. Но записвачките вървят още с HiSilicon на Huawei или с китайската му кражба на XM - там сме още в 20-ти век.

Твзи, които @valyo_93 гледа, са още старата генерация, със стария софтуер. Китайците скоро не очаквам да пуснат ъпгрейднат XM550AI процесор с новия уеб-сървър.

Не съм поръчвал нищо скъпо от алиекспрес,ще дължа ли мито или ддс при доставката

Зависи от къде идва стоката и при какви условия. 250 € (ако говорим за твоя линк) не са нищо особено. Има си описано какво вкл. тези пари. Нидерландския не ми е ..... от силните страни

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.