Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за литиево-йонни батерии

Featured Replies

Така, нали знаете оня приятел, който се плаши и от сянката си? Имам си един такъв и в момента ми проглушава ушите с някаква драма. За да приключа с тази история по някакъв начин, пиша тук и после ще ползвам написаното като полезно инфо, защото предполагам, че тук има хора с по-добри познания от мен или от него.

Та нашият човек си има лаптоп Medion Akoya. Дотук добре, ама нашият го държал постоянно на зареждане къъъм 6 години, не вадил батерията, не я проверявал никак, машинката се загрявала яко при работа и сега решил да я смени с ново компютърче, което вероятно ще бъде стопанисвано по същия начин, но нас това не ни касае в момента! За съжаление нашият човек видял, че по пластмасовия капак на батерията /намира се в някакво пластмасово кейсче, което може да се вади от машината/ има някакви разпръснати по права линия бели точици и е убеден, че е текло, а това е засъхнал електролит /къде от лични познания, къде от ровене онлайн, ама яко ровене - сигурно е преровил половината Интернет/. Той, бидейки импулсивен, първо тръгнал да чисти точиците с ръка, ама след това се сетил, че може да са електролити от батерията, което после е "потвърдил" с ровене онлайн или поне той мисли така. Дори не знае какви са му батериите, което едва ли изненадва някого след прочетеното дотук - предположих литиево-йонни, защото онзи тип компютри, дето ползва, ползват предимно такива /според чичко Гугъл - виноват/, а същите не са били сменявани, за да очакваме някой да е сложил неправилен вид батерии.

Накратко: има ли дори 1% смисъл в оплакванията му или ми лази по нервите за нищо? Знам, че звуча гаднярски, но от вчера вечерта търпя едно и също, така че извинете, че съм лееееко изнервен! В случай, че има реална опасност ония точици в права линия по протежението на кейса на батерията му да са опасни за здавето, лично ще си посипя главата с пепел, но е по-вероятно да няма проблем, защото не си представям как батерия, пък била тя и на лаптоп, се перфорира на няколко места и оттам изтичат съвсем миниатюрни количества от електролита вътре, които засъхват така.

П.С. За тези от вас, които се чудят /подобно на мен понякога/ защо го търпя при това положение - като изключим, че е паникьор, на няколко пъти ми е помагал във важни ситуации и е почти толкова загрижен за другите, колкото за себе си при подобни ситуации. Друг подобен човек щях да съм го отсвирил отдавна като енергиен вампир и нямаше да се занимавам, ама ще ми е кофти да го отсвиря след споменатото по-горе. Непукизмът е хубаво нещо - радвайте се, ако го имате!

Разрешен от Corvax

Не знам защо изобщо питаш тука, сигнализирай в съответното регионално лечебно заведение да прати санитари да го приберат. Такива дето не си пият хапчетата са опасни и за себе си и за околните.

А ти виждал ли си батерия на лаптоп и разглобявал ли си я? Какво значи не я е проверявал? Ти как проверяваш батерия? Твоят познат не е паникьор, а е пълен оли...френ. Нищо лично разбира се, но такава е целта в момента. Да се направят повечето хора такива, че да могат да ги плашат, управляват и да вярват на каквото им се каже.

• Решение
преди 7 часа, Д. М. Атанасов написа:

Така, нали знаете оня приятел, който се плаши и от сянката си? Имам си един такъв и в момента ми проглушава ушите с някаква драма. За да приключа с тази история по някакъв начин, пиша тук и после ще ползвам написаното като полезно инфо, защото предполагам, че тук има хора с по-добри познания от мен или от него.

Та нашият човек си има лаптоп Medion Akoya. Дотук добре, ама нашият го държал постоянно на зареждане къъъм 6 години, не вадил батерията, не я проверявал никак, машинката се загрявала яко при работа и сега решил да я смени с ново компютърче, което вероятно ще бъде стопанисвано по същия начин, но нас това не ни касае в момента! За съжаление нашият човек видял, че по пластмасовия капак на батерията /намира се в някакво пластмасово кейсче, което може да се вади от машината/ има някакви разпръснати по права линия бели точици и е убеден, че е текло, а това е засъхнал електролит /къде от лични познания, къде от ровене онлайн, ама яко ровене - сигурно е преровил половината Интернет/. Той, бидейки импулсивен, първо тръгнал да чисти точиците с ръка, ама след това се сетил, че може да са електролити от батерията, което после е "потвърдил" с ровене онлайн или поне той мисли така. Дори не знае какви са му батериите, което едва ли изненадва някого след прочетеното дотук - предположих литиево-йонни, защото онзи тип компютри, дето ползва, ползват предимно такива /според чичко Гугъл - виноват/, а същите не са били сменявани, за да очакваме някой да е сложил неправилен вид батерии.

Накратко: има ли дори 1% смисъл в оплакванията му или ми лази по нервите за нищо? Знам, че звуча гаднярски, но от вчера вечерта търпя едно и също, така че извинете, че съм лееееко изнервен! В случай, че има реална опасност ония точици в права линия по протежението на кейса на батерията му да са опасни за здавето, лично ще си посипя главата с пепел, но е по-вероятно да няма проблем, защото не си представям как батерия, пък била тя и на лаптоп, се перфорира на няколко места и оттам изтичат съвсем миниатюрни количества от електролита вътре, които засъхват така.

П.С. За тези от вас, които се чудят /подобно на мен понякога/ защо го търпя при това положение - като изключим, че е паникьор, на няколко пъти ми е помагал във важни ситуации и е почти толкова загрижен за другите, колкото за себе си при подобни ситуации. Друг подобен човек щях да съм го отсвирил отдавна като енергиен вампир и нямаше да се занимавам, ама ще ми е кофти да го отсвиря след споменатото по-горе. Непукизмът е хубаво нещо - радвайте се, ако го имате!

Здравей! Накратко - по така описаните бели точици и предисторията с постоянното държане на компютъра включен в контакт, приятелят ти е напълно прав. Батериите са прекипели за толкова години, надули са се и са се вентилирали през корпуса, като изтеклият електролит е засъхнал и няма махане (или много трудно се маха) оттам. Химикалът, в такава форма и такива количества, НЕ Е опасен за здравето. Опасно е, ако батерията се пропука сериозно вътрешността ѝ реагира с кислорода във въздуха - настъпва термична реакция, батерията рязко пламва, натрупва напрежение и експлоадира. А димът от горяща литиева батерия вече е силно токсичен. Хора са страдали и умирали от инциденти с батерии в миналото. Ако вижда такива симптоми на пропукана батерия, първата му работа е да спре да я зарежда, след което да я депонира в най-близкото депо за стари батерии (никога в контейнера за битова смет!). След което си купува нова, или направо сменя лаптопа. Литиевите батерии са хубаво нещо, но са адски капризни откъм стопанисване (температура, напрежение и т.н.) и изтичането им след неправилна употреба е гарантирано.

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Дават се в лаборатория и анализа ще каже какво е съдържанието им. Всичко друго е боб и кафе ...

Направо си представих цветно, как си се изтъпанил по хавлиени чорапи и сандали пред портала на завод на "Чайка Фарма", държиш батерията в плик и казваш на пазача: "Искам да я тествам тук, да видим тези бели точки плюнка ли са, или друго".

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Направо си представих цветно, как си се изтъпанил по хавлиени чорапи и сандали пред портала на завод на "Чайка Фарма", държиш батерията в плик и казваш на пазача: "Искам да я тествам тук, да видим тези бели точки плюнка ли са, или друго".

Всичко друго освен доказуеми резултати са празни приказки, аз терзания за белите точки няма.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.