Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Като студент , имам ли право на борса

Featured Replies

Здравейте , студент съм в 4ти курс в редовна форма на обучение. Имам стаж 12 от последните 18 месеца в чужбина. Бях на няколко пъти да се регистрирам в бюрото по труда като безработен, за да получа обезщетения, но ми бе отказана регистрацията като безработен, защото съм бил учащ, и можело да се регистрирам само като учащ, търсейки работа т.е нямам да имам право на пбезщетения. Въпроса ми е , имам ли право да се регистрирам като безработен в бюрото по труда , за да получавам обезщетения, въпреки че съм студент ?

От бюрото по труда нали са ти отговорили? Защо смяташ, че тук някой ще ти даде по-компетентен отговор?

преди 10 минути, byalk99 написа:

безработен в бюрото по труда , за да получавам обезщетения, въпреки че съм студент ?

нямаш право

бюрото е само за съкратени от работа за да си получават обещетения за безработица 6 месеца 

обучението няма нищо общо

преди 14 минути, byalk99 написа:

Въпроса ми е , имам ли право да се регистрирам като безработен в бюрото по труда , за да получавам обезщетения, въпреки че съм студент ?

Не! Нямаш такова право. Иначе за къф чеп ще плащам на ръка на такива, като тебе

• Автор
преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Не! Нямаш такова право. Иначе за къф чеп ще плащам на ръка на такива, като тебе

Не ми плащат на ръка, и то българи ;)

току-що, byalk99 написа:

Не ми плащат на ръка, и то българи ;)

аМИ...НЯМАШ ПРАВО! Ако всяко пищлеме, като тебе иска пари....нали аз трябва да плащам данъци? Еми аз не искам! Пари няма! Ти нямаш право!

Оди там в съда да си търсиш парите!

• Автор
преди 12 минути, Raze написа:

От бюрото по труда нали са ти отговорили? Защо смяташ, че тук някой ще ти даде по-компетентен отговор?

Видях различни мнения , но са от минали години и бих искал да знам как стоят нещата сега , ако някой е по-запознат, докато изчакам понеделник и да мина из някой адвокат. + че служителите в моя град са доста нагли и некомпетенти 

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

аМИ...НЯМАШ ПРАВО! Ако всяко пищлеме, като тебе иска пари....нали аз трябва да плащам данъци? Еми аз не искам! Пари няма! Ти нямаш право!

Оди там в съда да си търсиш парите!

Че защо да нямам право като съм работил над година на 5 пъти твоята заплата ? Каква е разликата като в същото време и уча от " работещите" ?

Обещетенията се плащат на базата не колко време си работил , а колко месеца са внасяни вноски във фонд безработица. Ако чужденеца не е внесъл нищо в този фонд не разчитай на обещетение.

преди 6 минути, byalk99 написа:

Че защо да нямам право като съм работил над година на 5 пъти твоята заплата ?

Защото, аз не работя! Аз давам "заплата" на такива пишлемета, като тебе! И то давам, ако искам!

Разликата много добре я знаеш! Такъв е закона!

• Автор
преди 2 минути, ined написа:

Обещетенията се плащат на базата не колко време си работил , а колко месеца са внасяни вноски във фонд безработица. Ако чужденеца не е внесъл нищо в този фонд не разчитай на обещетение.

Осигуряван съм т.е 12месеца +

преди 3 минути, Raze написа:

Аз имам право на обезщетения ако от бюрото на труда ме регистрират като безработен. Проблемът ми не идва от НОИ, а от бюрото по труда

• Автор
преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Защото, аз не работя! Аз давам "заплата" на такива пишлемета, като тебе! И то давам, ако искам!

Разликата много добре я знаеш! Такъв е закона!

Нещо си се объркал май , аз също отговарях за заплатите на хората на бившата ми работа, но не на ръка , а на мен си ми плащаше отделна финансова институция , не някой си "шеф" .

преди 5 минути, byalk99 написа:

Нещо си се объркал май , аз също отговарях за заплатите на хората на бившата ми работа, но не на ръка , а на мен си ми плащаше отделна финансова институция , не някой си "шеф" .

Явно си си сбъркал "килимчето" - да си мислил за парите, когато е трябвало!

Като не си вземал наръка - сега имаш право да грухтиш!

Или сега сериозно:

Никой не може да ти откаже, регистрацията на "борсата"! Но ...чак пък и пари да ти дават - от де на къде?

Отиваш някъде да чиатиш кенефи 9 месеца....и така, при късмет! А пък щом си работол в чужбина...имаш пари да дадеш малко кръв, нали?

• Автор
преди 18 минути, NewRedDragon написа:

Явно си си сбъркал "килимчето" - да си мислил за парите, когато е трябвало!

Като не си вземал наръка - сега имаш право да грухтиш!

Или сега сериозно:

Никой не може да ти откаже, регистрацията на "борсата"! Но ...чак пък и пари да ти дават - от де на къде?

Отиваш някъде да чиатиш кенефи 9 месеца....и така, при късмет! А пък щом си работол в чужбина...имаш пари да дадеш малко кръв, нали?

Ако се откажа от университета ще имам право да взимам пари да ? Дори директно почвам да взимам обезщетения, защото всичко ми е легално и съм с всички документи подредени от до. И все пак си мисля, че проблема идва от служителите, не би трябвало да има разлика дали уча, или не , това би било доста нечестно. Дори четох, че поради оплакване от НССП законът е бил променен 2016г и студентите сме имали право на борса. Въпроса е дали още мога да се запиша като безработен , въпреки че съм учащ . 

преди 4 минути, byalk99 написа:

Ако се откажа от университета ще имам право да взимам пари да ?

Едва ли ще се случи! Тия номера не минават! Ако искаш на 4 часа чистиш кенефа за 780 лв бруто! Имап и други задължения, естестевено. Както и се подразбира, смяната ти е 12 часа! След изявстно време...ще отидеш на борсата!

преди 1 час, byalk99 написа:

ако от бюрото на труда ме регистрират като безработен.

Цитат

Ако се вярва на Лекс.бг, не виждам промяна

Закона за насърчаване на заетостта,
 чл.18, ал.2  Търсещите работа лица се регистрират в една от следните групи:
1. безработни;
2. заети;
3. учащи се, които желаят да работят през свободното си от учене време;....

КСО, Чл. 54а. (1)Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;...

Питайте в Агенцията по заетостта.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=22311.0 пост №16

преди 1 минута, цър-вул написа:

И как да те регистрират, след като НЕ си безработен! Ти си учащ! Край. Получаваш евентуално стипендия, ако отговаряш на условията за това.

Не, бе - това нова мода на опит да изкормим системата. Ама не им се получава - за сега поне! Всичкото студент някъдр из ЕС, мие чинии, и после, катодийдр сесията в бг,,,търси 400€

Айде, бе ----тоя филм съм го играл преди 30 години...почти

• Автор
преди 16 минути, цър-вул написа:

И как да те регистрират, след като НЕ си безработен! Ти си учащ! Край. Получаваш евентуално стипендия, ако отговаряш на условията за това.

https://news.bg/finance/studentite-imat-pravo-na-obezshtetenie-ako-gi-sakratyat-ot-rabota.html

а това какво е, колега ? направих си труда да проверя същия закон и няма разлика в легалната дефиниция на безработен от тази промяна през 2016г . Някой по-запознат ако може да потвърди ? 

преди 17 минути, NewRedDragon написа:

Не, бе - това нова мода на опит да изкормим системата. Ама не им се получава - за сега поне! Всичкото студент някъдр из ЕС, мие чинии, и после, катодийдр сесията в бг,,,търси 400€

Айде, бе ----тоя филм съм го играл преди 30 години...почти

това че ти си мил чинии не означава, че всички мият чинии по ЕС , и не става въпрос за 400 евро а за 4000 по-скоро , борсата е 95 лв на ден

преди 38 минути, цър-вул написа:

намерих това в темата от 2018г

По горната тема Ви отговарям следното: Лицата, които са студенти при регистрацията си в Бюро по труда декларират, че са безработни и че учат. Те са тези, които определят в групата на учащите или на безработните да се регистрират. Така, че студентите, регистрирани като безработни в ДБТ могат да получават обезщетение при безработица.

явно все пак мога да се регистрирам като безработен?

преди 17 минути, byalk99 написа:

а това какво е, колега ? направих си труда да проверя същия закон и няма разлика в легалната дефиниция на безработен от тази промяна през 2016г . Някой по-запознат ако може да потвърди ? 

Tи на ова ли разчиташ? Ми,,, от страната на булката си!

преди 19 минути, byalk99 написа:

това че ти си мил чинии не означава, че всички мият чинии по ЕС , и не става въпрос за 400 евро а за 4000 по-скоро , борсата е 95 лв на ден

Аз чинии не съм мил. 93-та се изнесох лега,но, с договор...щото тука имах 8 години пандиз

преди 36 минути, byalk99 написа:

https://news.bg/finance/studentite-imat-pravo-na-obezshtetenie-ako-gi-sakratyat-ot-rabota.html

намерих това в темата от 2018г

По горната тема Ви отговарям следното: Лицата, които са студенти при регистрацията си в Бюро по труда декларират, че са безработни и че учат. Те са тези, които определят в групата на учащите или на безработните да се регистрират. Така, че студентите, регистрирани като безработни в ДБТ могат да получават обезщетение при безработица.

явно все пак мога да се регистрирам като безработен?

Като можеш да беше се регистрирал, ама явно не можеш щом пускаш тука тази безсмислена тема.

• Автор
преди 10 минути, ined написа:

Като можеш да беше се регистрирал, ама явно не можеш щом пускаш тука тази безсмислена тема.

защото си мислех че е форум за юридически консултации , а не форум за даване на акъл и мнения от некомпетентни по въпроса хора.

стига глупости на журналя , питай официално, законите постоянно ги менят

скоро питах едно м-во относно едни глупости по тв-то,и познай - нямало законова рамка

https://www.az.government.bg/bg/contacts/

• Автор
преди 2 минути, Без умствен капацитет написа:

стига глупости на журналя , питай официално, https://www.az.government.bg/bg/contacts/

Аз говорих с посочения телефон миналата седмица , казаха ми че имам право да се регистрирам като безработен и да се свържа с директора на бюрото, и евентуално с регионалните служби, ако директора не ми съдейства .Аз говорих с директорката и след 1 час спор уж била звъняла в София и не можело да се регистрирам като безработен. :D  Явно ще трябва да ходя до регионалните служби и другата седмица ще обновя темата с резултата. Благодаря все пак

преди 54 минути, byalk99 написа:

защото си мислех че е форум за юридически консултации , а не форум за даване на акъл и мнения от некомпетентни по въпроса хора.

За без пари толкова, ако искаш нещо повече ще трябва да си платиш на адвокат

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.